Ingat x entry ari 2 sy kate nak bg resepi tat keju bluberry hihihihihi.... macam pelik jer bunyikan.... sbb selalu org dok panggil blueberry cheese tart (^______^)
ok ni resepi nyer....
Bahan Pastri (tat)
250g Buttercup
2cawan tepung gandum
1 biji telur
½ cawan gula aising
1 Sudu susu tepung
Bahan Filling
250g creame cheese
2 sudu besar marjerin
½ cawan gula kastor
3 susu besar whipping creame
1 bji telur
1 sudu esen vanilla
Blueberry secukupnyer.......
Cara-cara menguli doh tat
1. Masukkan butter cup dan gula kastor pukul sampai sebati....
2. Masukkan telur kedalam adunan butter cup dan gula kastor td.
3. Masukkan tepung gandum (ayak tepung skali dengan susu tepung) senang... uli sampai jd doh tat....
4. simpan dalam peti sejuk (klu xnak simpan pun xpe.....)simpan supaya adunan td akan lebih sedap bile dibakar .
5. masukkan dalam acuan dan cucuk dgn garpu di tgh²nyer supaya dia x mengembang ditgh
6. bakar dalam suhu 180 darjah 15 minit jer... (korang agak² dah kuning² macam masak)
tara..... inilah tat yang dah siap dibakar tunggu nak letak filling......
Cara-cara Buat Filling
1.Pukul marjerin dengan creame cheese
2. Masukkan gula kastor
3. Telur dan esen vanilla pukul sampai sebati
4. Masukkan whipping creame
5. Paipkan Blueberry secukupnyer...... kedalam tat pastu letak creame cheese td+blueberry lorekkan skit...
Nampak x adunan sblh kiri 2.. itulah filling yang dah siap nak tuang jer ats tat 2....
kemudian bakar lagi sampai cheese 2 masak jgn terlalu lama sgt nnrt terlbh naik masak x sedaplah pulak....
p/s: Boleh gantikan susu tepung dgn 1 susu serbuk badam (Boleh jgk gantikan 2 kepung biskut Hup Seng atau 2 keping biskt merrie pun bolehhhh... pilih mane² yang korang suke....) maklum jerlah ade orang² dah berumur x suke susu tepung....
Mintakk maaf bebanyak pada yang tertunggu² resepi ni... lambat upload atas sebab-sebab yang x dpt dielakkan..... mintakk maaf jgk pd otai² yang pandai masak tat ni.... klu ade cara sy yang x betulll...
.....:::: SELAMAT MENCUBA ::::.....