♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi. Papar semua catatan

Khamis, 23 Oktober 2014

Jeruk Homemade Bersama Cili Padi , Asamboi Dan Gula Bertaburan



Assalamualaikum .... hahahaha .. aje giler pepagi menayang gambar jeruk ni .... jeruk fenomena sekarang ni katanya ... wah² kemahin mahal orang jual yer.. sebalang rm 20.00 ... memang berganda² untung tu .... macam² sekarang kreatif orang meniaga.


Terjebak buat semalam cuti, kait pelam epal rumah mak .. berkobar² nak buat resepi jeruk ni .. tara ... cili kemahin banyak .. pedas berapi .... aku bukanlah kategori peminat tegar jeruk .. cuma nak rasa² gitu jer ... lepas ni nak cuba guna buah epal hijau pulak. hihihihihi .... tak pun campur dengan buah² lain.. hahaha.. mulalah nak derhaka tu ..... 














Rabu, 15 Oktober 2014

Resepi Ketam Goreng Tepung Mudah Dan Sedap


Fuhhh .. fuhh ..  tetiba tayang ketam goreng bahahaha.. memang tak hagak²kan, buat kecurr air liur jer. Banyak sebenarnya nak cerita, nak kongsikan .. tapi tu lah.. kekangan masa kat opis .. terkangkang dan terlentang dibuatnya ni hah!!! kursus yang patutnya ke perlis di tukar dan di tunda ke kedah pulak ... adehhhh memang tak pergi lah saya bos .. mau lah kena hamukkan ablasa pulak kang sebab masa tu nak kenduri rumah mertua. Yeahh sujud syukur dibuatnya sebab kawan boleh gantikan... 

Pernah tak korang makan ketam lembut, iye ketam lembut .. daripada kulit sampailah ke isi .. eh² .. isi ketam dah tentulah lembut hahahaha .. masya²... tapi ini bukan isi .. kulitnya pun lembut jugak ...

Pertama kalinya bila hubby bagi tau nak makan ketam goreng, aku cam .. eh² biar betik nak goreng tepung ketam tu cam rugi jer tau ... baik buat sambal ketam bertelur lagi sedapp ratah .. hahahaha ... (masa tu tak tau pulak yang ketam nak di goreng tu ketam lembut) 



Sebab apa resepi ni mudah .. sebab pakai tepung bistari ni hihihihi ... jimat masa ... sudahlah mudah .. sedap pulak tu ... kan senang tu nak mengorengnya .... bistari .. bistari .. memang bistari tuan yang pilih tepung ni .. yang ni saya amik perisa original .. dia perisa pedas pun ada .... tapi saya lagi suka yang oroginal .. kalau nak pedas taburkan serbuk lada hitam sikit ... sebab kalau yang pedas tu amir memang tak makan.





Tara inilah ketam lembut yang dah siap di goreng tu .. resepinya mudah sangat tepung bestari tu bancuh dengan air, kepekatan agak² yer.. lepas basuh ketam lembut bersih² (ketam ni comel² jer.. sampai saya pun confuse memang anak ketam ke .. atau ketam ni memang jenis lembut dan tak besar) boleh lah celup ketam dengan tepung tu dan goreng ... api jangan kuat sangat takut meletup².



Ketam ni hubby beli dengan kawan dia.. saya tak taulah kot ada jual kat pasaraya, yang pasti tak pernah jumpa.. mahal kemahin ketam lembut ni 5 ekor comel² tu RM 25.00 sesekali beli dan makan takpalah kot .. setiap hari .. setiap minggu tu tidaklah kot.





Bicara Hati : Suka guna tepung ni .. goreng peria tepung pun sodapppp .... ;p









Isnin, 29 September 2014

Lala Masak Cili Padi Dan Tom Yam Sedap Lagi Meletopssss


Assalamualaikummm ..... lala ni spesis makanan laut yang ada cengkerang macam kerang, tapi ada banyak jenis ... saya pulak jenis tak berkisah asal lala semua pun saya suka .. tapi yang kecik ni kadang cam leceh sikit nak makan ... saya suka yang sedang² .. hari tu bila hubby pergi kenduri kat Sekincan saya pesan siap² .. nanti singgah pantai remis yer beli lala .. tapi xmoo yang kecik tau .. nak yang sederhana besar .. lepas tu lupa bagi tau kalau takda tak payah beli .. tapi hubby cam biasalah .. bila tak di pesan dia beli jugak.. takut aku kempunan katanya .. janji dapat beli lala tu wakakakaka .. saboo je lah tau. Sudahnya aku tak tak taulah bapa kilo hubby beli yang pasti besar plastik merah dia bawak balik.. hambikk selambakkk kat rumah tu makan lala .. puas jugaklah masak dan makan ... 

Moh ler sekreatifnya kita memasak lala yang ada ni hahahaha .. sampai sakit² perut makan lala .. biasalah perut ni memang sensetif sikit kalau makan ... makanan macam ni .. tapi dah suka nak buat macam mana .. makan jugak .. cam tak serik². kalau memulas perut tu.


Mula² sekali masak lala goreng cili padi letak sos tiram .. fuhhhh super duper mantapppppp terangkat montot tau makan .... taburkan daun sup memang wangiii ... harum gitu. Resepi masya cam biasalah koboi jer ... cili segenggam, bawang putih, bawang merah, halia, serai, sos tiram, air dan daun sup.





Pertama kali cuba masak lala tom yam, sebab pertama kali cili letak sikit jer .. dengan harapan besar ibu harap amir nak join makan.. ermmmmmm tidaklah nampaknya .. amir cam tak minat .. agaknya dia cam aku dulu kecik² mitos .. adik beradik lala, kerang ni saya suka anggap kotor .. ada pasir .. nanti makan mesti sakit perut ... tapi mitos tu hilang sendiri .. walaupun sampai sekarang makan mesti sakit perut .. tak kiralah dah berapa kali pun basuhnya .. dah bersihnya .. tapi memang perut ni camtu. Ok jugak masak tom yam sedapppppp .....





Sebab pertama kali masak sedap, kali ni masak lagi dengan segenggam cili padi fuhhhhhh seyes sedapp.. siap hirup kuah lagi ... makan gitu jer ratah ... sedapppnya .. sedappnya .. sambil goda amir .. ermmmm tergoda pun tidak saboo je lah .... Resepi cam biasa koboi jer hahahaha .. apa yang ado jer lah ... cili padi segenggam, bawang putih, bawang merah, halia, serai, asam keping, kiub tom yam, air dan daun limau purut .... fuhhhhhh itu pun dah nikmat.. sayur mayur masak lain.. tak campur dalam ni .. ni khas masak lala jer ...




Bicara Hati : Ketam pun sedapp jugak rupanya masak tom yam tau ... hadoilah camna nak pantang makan tom yam ni .. tak bolehh .. tak bolehhh .. pantang jumpa.










Selasa, 19 Ogos 2014

Tips Masak Nasi Ayam Senang Dan Sedap


Assalamualaikum ... hamboii masya tak hagak² nak bagi tips masak nasi ayam kan, macam pandai sangat masak tu ... alahai .. kita pun tak pandai .. tapi bila ada sedikit ilmu apa salahnya kongsikan betul tak.. selain tak rugi berkongsi .. kot² lah lupa hingatan google je balik jumpa entry sendiri hahahaha ...;p

Aku bukanlah kategori yang terror bab masak nasi special ni .. iyelah nasi special cam beryani, nasi minyak, nasi daging, nasi tomato .. seyes tak reti.. reti makan jer .. tapi sejak dua menjak dah kawin.. dah duduk rumah sendiri ni cam insaflah.. semua ni kena belajar jugak masak .. iyelah orang nak datang rumahkan, sedara mara ke... sesekali nak jugak hidang lain daripada yang lain.. takkan asyik nasi, pucuk ubi dengan ikan masin... kikikiki ... tapi setakat ni nasi ayam dengan nasi lemak jer yang baru confiden .. yang lain belum lagi hahahahaha ... sebab yang 2 jenis ni memang hubby dengan amir suka.. tu yang terjebak jadi pandai sikit ... poyo je kan...


Oklah ini resepi yang akak ipar ajar saya .. senang pun senang.. cepat pun cepat.. yang penting sedapp hahahahaha .... tips campurkan susu cair dalam nasi ayam tu masa masak, hihihihi ... dulu tertanya² napalah orang masak nasi ayam ni sedap ada lemak² gitu.. nasi pun elok berderai.. sekarang barulah tau apa rahsianya.


Bahan²nya pun senang sahaja :-

3 cup/ cawan Beras
2 Biji Bawang Merah
1 Biji Bawang Putih
2 Sudu Besar Mentega
1 Kayu Manis 
1 Bunga Lawang
½ Cawan Susu Cair supaya nasi lebih beraroma menyelerakan.
½ ibu jari halia (ikut ibu jari korang besar mana agak² eh)
Garam dan air secukupnya
1 ketul kiub ayam / boleh jugak gunakan air rebusan stok ayam.
Pewarna kuning ikut citarasa untuk menambah selera.





Mula² panaskan mentega dalam kuali, sebenarnya terpulanglah pada korang nak masak kat kuali atau dalam periuk nasi siap².. macam saya saya suka masak asing.... kemudian masukkan kayu manis dan bunga lawang, halia, bawang merah dan bawah putih hiris nipis² masukkan dalam kuali tadi .. agak² dah naik bau masukkan air agak² ikut banyak beras dan masukkan susu cair ½ cawan (tapi masya letak 1 cawah kikikiki ... mujur tak lembik) . Kemudian masukkan pewarna kuning dan biarkan mendidih.. dah mendidih matikan api barulah letak garam.... kacau.. biarkan seketika... sementara tu .. basuhlah beras pulak sampai bersih... dan masukkan bahan² air ayam yang dah masak dengan mentega tadi.. agak² tau.. jangan banyak sangat kang lembik... kalau nak wangi masukkan pandan.. tapi takda pandan pun dah wangi bau stok ayam tu hihihihi ... jangan lupe rice cooker tu tekan masak.. dah sudah kang berejam korang tunggu tak masak² sebab lupe tekan suis hahahaha .... 


Itu jelah mudahkan ... seyes senang, mudah dan sedap... bolehlah idea ni membantu korang kalau nak masak untuk open house.. asyik makan rendang jer bosan jugakkan...






Rasa macam tak best tayang nasi jer, ni menu di samping nasi ayam .. ayam goreng haruslah ada kan .. kata nasi ayam, sup, timun, tomato dan cili masak.. saya letak apa yang ada jer.. kot nak sedap tambahlah salad dengan kicap cair... tapi ini jer pun dah menjilat jari hihihihi ....


Selamat mencuba ....  hujung minggu ni last syawal ... bolehlah masakkan untuk sedara mara datang atau open house....



p/s : jumlah air dan susu cair kena agak² sendiri yer.. berapa pot beras yang korang gunakan ... insyaallah berjaya.. apa² pun sebelum masak bacalah bismillah ...




Bicara Hati : Yang tengah gigih nak belajar masak nasi tomato sebab bapak mertua suka makan hihihihi ...  lagi² ada ayam masak merah   >____<












Rabu, 9 Julai 2014

Menu Berbuka Simple Dan Sedap Untuk Kami 3 Beranak

Assalamualaikum.... ampunkan saya... ampunkan saya huhuhu ... tetiba nak tayang menu, alahai menu simple jer pun.. yang sebenarnya ramadhan kali ni walaupun niat saya takmoo ke PARAM, tapi bukan takmoo pergi langsung .. cuma kalau boleh kurangkan .. dalam seminggu sekali takpa hihihihi .... tapi.. percayalah semalam gagal huhuhu sebab seyes tak larat sesangat nak masak.. di tambah perut pulak tetiba meragam.
Dah dah masuk 10 ramdhan semalam percaya tak kalau aku katakan yang aku tak selera sangat nak makan, baik sahur dan baik berbuka.. tapi rasanya sahur lagi parah kot.. memang susahnya nak makan .. kadang tu minum air coklat panas dengan kurma jer.. itu pun sebiji .. ada takda gigihlah  menyuap amir huhuhu .. sebab puasa ni tadika memang tak sediakan makanan... jadi amir puasa ½ hari.

Menu yang kerap kali ku ulang².. dan hanya inilah yang mampu tekak ku layankan .. adehh dimanakah menghilangnya selera buasku ni .. yupss roti bakar sapu butter, sos carbonara simple betul² aku cuma gunakan sos carbonara prego letak ½ tin lepas tu tambah secawan air, letak cendawan butang dalam tin hiris halus² dan tambah serbuk lada hitam .... berkeping² roti aku cicah.. paling kurang 2 keping .. ini jer yang sedapp pada tekak aku ni.. ishh hairan sungguh ni. Nasi??? ermmm seseduk pun payah nak habiskan tau.. kalau ada kuah tom yam atau sup kadang tu.. oklah jugak.




Yang ni lagi satu kegemaran baru, resepi super duper mudah ... ayam bakar oat krunch seyes sedapppp .. nak masak pun senang .. tak perlu masa yang lama ... ayam perapkan dengan garam dan kunyit, halia dan bawang putih.. kalau rasa nak letak rempah kari pun boleh.. biarkan jer terperap lagi bagus korang buat malam esok petang korang bakar ... nak bakar tu barulah letak minyak dan gaulkan dengan biskut oat krunch .. yang ni saya campurkan cornflaks sikit.. biskut tu korang hancur²kan tumbuk dia bagi jadi macam serbuk ... seyes korang bakar kat owen.. memang sedapp sangat tau... jangan tak tau aku belasah pakai biskut oat krunch stoberi dengan blackcarun hahahaha .. sedap masam² manis.


Dan lagi satu menu paling simple lagi sedap mertabak maggie, sempoi ini resepinya Resepi Mertabak Maggie Sedap. Lagi sedap daripada beli yang kat baazar tau .. tak caya cbalah sendiri.















Isnin, 16 Jun 2014

Resepi Mudah Cheese Leleh Yang Sedap Lagi Meletopppp



Apa menu berkeju lagi??? apa cheese ... eeeee ... masamlah .. eeee muaklah, ok .. dah korang yang tak suka mesti cakap macam tu .. tapi tekak jawanies ni .. tetiba meluap² asyik nak makan cheese .. memang bagi hadap dia lupa istilah diet kikikikiki ...;p


Sebelum saya kongsikan resepi nak ucap terima kasih banyak² kat mak kutu ting tong a.k.a murni mak aiman dan afia, pada tengah tekak ni teringin nak makan menu ada cheese dia kongsikan resepi super duper senang ni ... memang teruslah buatkan .. hihihi ... tak tahulah pasal apa baik demam hari tu asyik makan cheese .. ni saya buat bulan lepas hihihi.. sorry kek pun dah habis baru nak update.




Bahan² yang super duper mudah :

Kek oren yang dah siap beli kat pasaraya (ikut citarasa koranglah nak perisa apapun)
Susu Penuh krim
Cheese krim
Susu Pekat Manis
Cheese Mozarilla / Cheese Cedar yang dah berparut




Sebab saya suka cheese kek yang ada layer .. (2 lapisan) jadi saya potong kek tu hihihihihi ....) saya suka oren sebab ada rasa masam² sikit.. jadi tak muaklah kalau makan nantikan ... sebab cheese kan tak berapa masam sangat kalau dah campur dengan susu .. 




Satukan cheese semuanya sebuku (kalau korang pakai tartura yang kecik tu .. semuakan yer) campurkan susu manis suku sahaja (terpulang ikut citarasa masing².. saya tak suka manis sangat jadi saya letak sikit jer), susu penuh krim sebotol tu saya semuakan .. pukul sampailah sebati tau .. tau ... kalau nak masam dan tak muak boleh perahkan lemon ataupun 2 sudu sunquick itu pun dah sedapp ....




Kemudian letak kek selapis dalam tuperware dan letakkan cheese yang dah di pukul sebati tadi .. letak atas tu ... sampai penuh.. kemudian letak kek yang lagi satu .. letak cheese yang dah dipukul sebati tadi .. kemudian taburkan cheese mozarilla bagi mengiurkan.. saya ni sebab nak habiskan stok mozarilla yang dah lama tu .. saya taburkan ikut suka suki senang hati .. goyang kaki .. sambil telan air liur dibuatnya tau.. sebab masa ni kan.. saya dok bayangkan sedappnya.. tak sabar nak makan.




Perghh sangat² mengiurkan .. kan .. kan.. puashati rasanya dapat buat sendiri .. beli kemahin mahal sangat²kan.. mungkin sebab harga cheese kan mahal .. jadi tak bolehlah salahkan penjual .. mereka pun nak unung, tapi sejak dah pandai buat pakai kek beli ni.. senang pun senang.. takda beli dah hahahaha ...;p




Alhamdulillah dapatlah 2 bekas tupperware... jadilah kan... beli kek satu ketul dapat dua bekas .. siap layer² lagi cheese kek leleh ai tau .. hahahaha .....




Opsss.. nak jugak tayangkan macam mana layer tu.. tapi sorry tak berapa nak nampak pulak .. jangan lupa dah siap kek tu masukkan dalam peti sejuk dulu .. 2 jam pun takpa dah boleh makan .. tapi nak lagi bagus .. bua malam terus simpan esok pagi atau tengahrai dah boleh makan weeeeeeeeeeee ..... (^____^)v








Selasa, 3 Jun 2014

Menu Pelam Kegemaran


Sekarang ni kan .. rasanya .. sana sini musim buah pelam ni, kat rumah mak saya sampai tak termakan ..... kali ni dapat buah sulung daripada akak ipar pulak.

Buah sulung katanya memang super duper dara tau hak hak hak ... sebab takda langsung ulat dalam tu .. yes .. yes .. puas makan sebiji besar ni, sebab banyak sangat akak ipar bagi jadinya saya bawak pergi opis, kengkawan semua pun suka ..... dah tu pelam pun tak masam, ranggup pun ranggup .. seyes ... tengah taip pun terliur kalau ingat balik ..;p



Adalah dalam 5 biji saya bawak makan dengan kengkawan, moga murah lagi rezeki pelam kat rumah akak ipar tu berbuah lebat .. heran .. kalau kat rumah tak heran, ni makan ramai² dah macam tak cukup .. makan sambil borak².




Saya kalau pelam ni suka makan cicah macam ni je dengan petis, ini pun dah cukup nikmat rasanya .... tapi kalau rajin masak buatlah menu kerabu mangga sedapkan, siakap stim ke taburkan mangga mesti kecurkan .. tak pun masak siakap letak kerabu mangga atas tu (sebab ada terbaca kat blogger nana mia sedapnya) wallah wallah ... wallah .. mau makan berpinggan² .... orang tua pesan kalau pelam sulung ni elakkan buat sambal belacan letak dia, iyelah petua katanya takut² buah tu nanti berulat ... tak tahulah betul ke tidak.

Tapi kalau dah teringin apa salahnya buat sambal belacan letak pelam .. lepas tu letak isi ikan sikit.. mesti mantapkan .. kalau saya kata dengan ikan bilis tumbuk pun sedap.. oitt kecur air liur dah ni ... dah sudah takmoo cite bab makan, masya kalau bab makan dia memang banyak je idea brillion dia nak menulis ngehh.. ngehh .. ngeh .... (^_____^)v




Bicara Hati : Awal bulan yang super duper bizi ... dah tengah tahun rupanya kan.







Rabu, 28 Mei 2014

Resepi Makaroni Bakar Mudah Dengan Sos Putih Carbonara



Bila tekak baru² ni baik demam nak melayankan makan cheese, memang bertabah je lah kat rumah mak tu .. nasib baiklah ada yang sudi melayankan jugak .... tolong habiskan kikikiki ...;p

Jarang sangat² masak makaroni ni sebab adik² geli kununnya, kunun je lah .... tapi buat makaroni bakar ni licin jugak semua bedal makan kekenyangan 2 hari makaroni bakar kikikikikiki .. mau x 2 hari 1 peket tu saya pergi rebus semuanya .... 



Ni barang² yang saya gunakan, sorry ada jugak barang yang takda dalam gambar, takpa saya bagi tahu yer....

Pasta makaroni ala tiup (rebus bagi empuk)

Daging cincang Ramli
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering
Tomato Puri
Cendawan Butang
Sosej
Prego Tradisional (tapi saya lagi suka kimball .. kimball habis pulak.. prego pun prego lah)


Cara masak sos macam biasa cili kering, bawang merah dan putih blander serta tumiskan sampailah naik bau.. barulah masukan daging cincang, tak suka daging, ayam pun boleh (ikut citarasa tekak memasing nak letak apapun dan nak tambah sayur pun boleh) .... dah tumis agak garing masukan cendawan dan sosej (potong/hiris halus²).. gaul sebati dan masukan sos prego tradisional dan tomato puri .. letak air sikit kalau terlalu pekat.




Sos putih carbonara tu saya gantikan sos putih yang kena buat sendiri tu, saya kan baru sihat .. jadi nak cepat .. pakai jerlah sos carbonara ni .. saya masukkan dalam periuk, cairkan letak air .. agak² kepekatannya sesuai untuk letak dekat makaroni saya pun matikan api ......


Okkkk dah siap... mari kita dekokan diatas makaroni dengan gaya bebas ala² kelaparan dan nak cepat makan kikikikiki ......




Cara melapiskan makaroni bakar :

Macam saya ni pesen memang masa tu pikir nak cepat makan jer.. tekak ni ya allah membuak² teringin sangat nak cepat makan tau .. jadinya makaroni yang dah rebus dah tos tadi saya letak dalam loyang kemudian saya letakkan sos merah .. sambil letak sambil telan air liur, lepas tu siramkan sos putih carbonara .. dan letak lagi makaroni atas tu .. letak lagi sos merah ni .. dan kemudian sos putih, kenapa saya buat macam ni sebab saya nak bila saya makan makaroni bakar ni semua bahan² dan ramuan dia saya boleh rasa.

Saya ulang langkah tu sampailah 2 kali je pun .. puashati tau.... akhir sekali baru taburkan cheese mozarilla itu pun baki dah lama tak habis buat pizza kikiki .... kalau banyak lagi umppphhhhh tau .... saya ikut habiskan stok jer.


Lepas dah siap barulah bakar .. ikut suhu 160 darjah dalam 60 minit, tapi saya bakar 40 minit jer.. takmoo garing sangat ... saya nak nikmati lembap² gitu .... 




Inilah hasilnya .. alhamdulillah .. lepaslah makan tekak saya sendiri ... berulang² saya hadap makan .. amir pun layan, memula jual mahal tak suka .. nampak cheese terus hadap berpinggan² tau ....



Resepi ni jugak boleh gunakan untuk lasagna ... seyes sedappp ... tapi lasagna kenalah rebus dulu tau ... kalau tak rebus rasa macam liat sikit.. tak sedapppp ..... lagi satu tips.. takmoo pakai sos carbonara boleh pakai sos campbells pun.. pun sodddappp jugak.




Bicara Hati : Cuti sekolah ni bolehlah buatkan .. sesekali anak² nak jugak makan menu barat ...






Jumaat, 2 Mei 2014

Roti Sarang Lebah Dengan Sos Gula Perang Yang Sedap



Saya rasa bahana pengaruh blog lagi dasyat daripada pengaruh rakan sebaya atau rakan sepejabat .. hahahaha .. terjebak² .. lagi² bab memasak, nak kata pandai sangat tu tidaklah .. setakat untuk makan anak beranak bolehlah... tapi bila kawan² tayang gambar menu masakan .. seyes tergoda .. mak tergoda tak tahan .. huhuhuhu ... apatah lagi bahan² nya senang .. cuma gigih tak gigihlah nak menguli sahaja.

Ni baru bab masak, belum bab deko lagi haru .. kepala ni dah meligat nak deko macam².. tapi semuanya terbantut sudahnya.. tengok je lah meroyan blog kawan² yang deko cantik² kikikiki.

Oklah berbalik pada roti sarang lebah ni, roti yang tengah glamour .. dan famos amos ni .. perghhhh .. patutlah ramai kata sedapp .. seyes memang sedapp.. tapi tak tahulah tang mana dapat nama sarang lebah tu ... yang saya buat ni dah tak rupa sarang dah lebah .. tembam² cam tuan yang mengulinya ... cam sarang apa jer .. tebuan kot hahahaha ...;p Amik pengajaran daripada kali pertama menguli doh roti, kali rasanya ada perubahan sikit .. walaupun resepi berlainan.

Resepi asal sepenuhnya saya ambil daripada blog ina aka intan berlian .. dan ada jugak saya ubah mengikut barang² yang ada dirumah selagi tak terlalu derhaka dan menjadi hihihihi    >____<





Saya tulis bahan yang saya gunakan, sukatan sama dengan blog ina, cuma ada di ubah suai mengikut kesedapan tangan menguli hihihihi ...



Tepung roti
Muripan
Marjerin Dicairkan
Gula 
Garam
Air Secukupnya










Saya uli semua adunan tu menjadi doh .. tak lama pun saya uli sebab tak gigih lagipun pakai tepung roti selalunya menjadi .. saya biarkan sampai doh naik .. kemudian saya tumbuk tengah dia dan uli lagi ... dan biarkan naik lagi .. tak lama pun dalam ½ jam jugaklah saya buat tu .. dengan erti kata lain 1 jam jer saya perap roti ni .. dia cepat naik tau.. mungkin sebab muripan tu saya gunakan sebungkus kikikiki .. dasyat tak .. kosa nak gunakan separuh.











Amir yang paling teruja nak tolong, anak saya yang bertuah lagi baik dan ringgan tulang ni kalau bab makan dia sanggup tunggu walaupun jam menunjukkan 10.30 malam baru semua roti ni masak... dan esok nak kesekolah.




Tengok tu .. rajinkan.. semangat dia nak letak badam .. saya gunakan badam jer.. dah itu jer yang ada kat rumah... masa sebelum letak badam tu saya dah biarkan roti ni naik dulu... amir buat yang untuk ayah yer ibu .. mesti ayah suka .. amboi kemahin lagi ... nak ayah puji lah tu hik hik hik hik.











Inilah rupa roti yang dah siap letak badam, mengiurkan sangat ... adunan saya ni dapatlah 2 loyang, satu untuk rumah dan satu lagi untuk hubby bawak kesekolah .. saya risau jugak kot tak sedap .. iyelah nak jamu tekak orangkan, sudahlah pertama kali buat .. nak bagi orang rasa pulak ;p









Ini pulak bahan sos gula perang yang saya gunakan, sebenarnya agak derhaka disini sebab ada 2 adunan sebenarnya dua² adunan sos yang berbeza hihihihi ...



Sos Pertama :-
Gula Perang
Marjerin
Susu




Sos Kedua :-
Gula Melaka
Marjerin
Susu




Walaupun saya gunakan satu gula perang dan satu gula melaka tapi cara masak keduanya sama sahaja, cuma saya gunakan 2 gula yang berbeza setiap sos hik hik hik .. kalau korang nak cuba kelainan campurkanlah dua² gula .. tak tahulah sedapp ke tidak. Mula² cairkan marjerin, lepas tu masukkan gula .. kacau gula sampai sebati pelankan api tau.. nanti dia meletup² lepas tu barulah masukkan susu sampai mendidih .. barulah matikan api .. masukkan asen vanilla kalau ade.. saya akda jadi bahan yang ada je lah saya gunakan.







Bila roti dah masak dalam 20 minit bakar dengan suhu 160 darjah jadi korang angkat roti dan boleh teruskan letak sos gula perang atas tu .. seyes .. mengujakan ... seyes mengiurkan, nampak tak sebelah kanan tu dah hilang sebelum sempat ibu amir amik kamera nak snap .. kerjaan amirlah tu .. seriau ibu .. takut terkena loyang panas.. memang tak sabar betul dia nak merasa roti sarang lebah ni hihihihihi ....


Dan setiap kali dia ngap, dia akan puji sedapppnya roti ni ibu .. sedappnya .. sampai nak tergelak² saya dengan mak dibuatnya. Kembang hidung ibu dibuatnya anak puji gitu ... mak saya pun kata sedap ... lain kali bleh buat lagi.






Bicara Hati : Ada kesempatan nak buat roti sosej pulak, amir dah buat permintaan .. amboi kemain lagi dia kan buat permintann macam ibu pandai sangat.

















Khamis, 24 April 2014

Pertama Kali Menguli Doh Roti


Bila sibuk mengemas, bila musim hujan dah mula kembali dengar kabarnya catuan hingga akhir bulan ni sahaja ... takkan berlarutan .. alhamdulillah kalau betul. 3 Beranak dirumah sibuk mengemas .. kelaparan, kepenatan .. hubby ajak keluar pun malas.. mahu beli bungkus tak menyampai hati nak suruh hubby pergi beli naik kereta .. jadi meh lah kita menghabiskan stok dalam laci yang ada ni ... tak payah nak pening².. yang penting kenyang.

Sarapan kami pagi tu jangan tak tahu air nescafe panas dengan sosej golek pemanggang ajaib sahaja .. tak tahulah bape ketul .. yang pasti kami anak beranak makan tu sahaja .. sampai tengahari kelaparan .. kami makan maggie goreng simple sahaja 2 bungkus .. untuk 3 beranak .... Bila petang pulak, yups .. petang nak buat cekodok macam tak kena jer kalau guna tepung roti .. jadi marilah menguli doh buat roti simple yang penting ada mauripan... yang pasti dah uli amir kata nak donut hahaha.. gigih jadikan adunan tu untuk donut jugak 7 ketul .. cukuplah ...




Gigih saya mengulinya gunakan tangan ooohhhmaaiiii .. gigih tak .. tak penat mana pun nak banding kepuasan yang di rasai bila dapat makan roti adunan sendiri .. macam poyo jer kan .. macam berlagak jer kan ... ishhh ni bukan berlagak namanya .. anggap je lah ini semangat .. semangat supaya lepas ni kena rajin meroti untuk hasil lebih baik.







Lepas 20 minit naik .. cepat jugakkan.. resepi saya google jer.. tapi saya ubah suai ikut barang yang ada kat dapur sahaja. Saya gunakan tepung roti, mauripan, susu manis, garam, gula dan marjerin yang dicairkan. Semua gaulkan sebati tambah air sikit².. telur takda gara² dah habiskan masa masak maggie tadi ...






Saya biarkan adunan naik lagi .. sampai bebetul naik .. dan saya rasa satu kepuasan tengok kegebuan dia naik.. terus letak marjerin sikit .. taburan cheese dan gula .... mujur kismis takda kalau ak memang dah tabur.






Fuhhhhhh ... 30 minit bakar, seyes nampak macam rentung .. lupa nak google masa yang sesuai berapa lama bakar roti ni hahahaha ... main agak² jer dah masak kot ni ... risau jugak.. keras... lepas matikan api angkat cepa² sapukan butter atas tu bagi berkilat ....







hihihi .. inilah hasilnya .. alhamdulillah tak mengecewakan ... sedapp cuma kurang lembut di luar .. dalam lembut luar agak garing .. tapi taburan cheese tu menyelamatkan rasa roti tu menjadi lemak masin. Sempat makan seketul jer sebab memasing dah kekenyangan makan donut .. jadi selebihnya bawak balik kampung ... Abah kata sedappp .. cicah dengan roti dengan kari .. siap pesan.. nanti buatlah lagi gegegege .. kalau gigihlah abah yer.. ni pun tepung berkurun baru ku uli




Bicara Hati : Lepas ni nak buat roti lain pulak.. yang ada inti amir kata nak coklat, amboi kemahin lagikan...







Selasa, 1 April 2014

Roti Tuna Letak ' Cheese Cheedar ' Senang Dan Sedap


Kegemaran baru katanya .. kalau boleh sekarang ni amir nak makan roti bakar jer, tak kisahlah dalam tu letak apapun.. yang penting roti bakar .. memang berselera dia makan, baik letak kaya .. letak cheese dengan tuna macam ni lagi ligat dia makan.... tapi kalau garing sikit macam ni.. kadang takmoo makan.. dia suruh saya potong tepi² tu.... takda maknanya ibu nak potong .. ibu makan keliling tu hihihihihi .. barulah amir makan.


Mengoda tak .. mengoda tak ... ni kalau makan setiap hari mau berlemak² badan mak amir hihihihihi ....


Bagus jugak selera amir dah berubah ni, saya bukan apa risau jugak kalau dia asyik makan telur jer.. sebab telur sekarangkan ayam cucuk sana sini ... tak elok sangat unuk kesihatan. Jadi bila saya buat menu ni.. tak sangka pulak amir suka... jadi berbaloi²lah usaha ibu dan doa ibu .. supaya amir kurang makan telur.

Resepinya senang jer, saya gunakan roti keping, tuna dalam tin jenama tak ingat dan keju. Memula sapu tuna dekat roti kemudian lapiskan keju dan tutup dengan roti dan bakar.. ikut korang nak garing ke tak nak... saya okk jer.. janji tak rentung. 

Selamat Mencuba (^____^)v


Menu ni sesuai sarapan pagi dan minum petang, amir pun tak kisah asal saya buat dia makan jer.. ayah amir lagilah suka.. tak payah makan nasi hihihihi ...




















Khamis, 27 Mac 2014

Memori Nasi Goreng



Dulu²kan asal cuti sekolah, perkara pagi hari lepas bangun tidur.. lepas solat.. kunun² nak sambung tido, jangan harapnya.. mau lah kena jerit dengan mak kat telinga.. untung² kena jerit.. kalau kena siram air sebaldi .. memang malam tak tidoo tilam lah jawabnya... sendiri cari pasal.

Jadi ... tugas saya mestilah buat sarapan untuk adik².. yups, kata kakak yang sulungkan.. kenalah belajar masak .. mujurlah adik² kategori pasrah menu yang akak dia masak .. walaupun nasi makan dengan kicap telur/ikan masin... jarang dia orang nak komplen... malahan makan dah macam menu tu sedap sangat kalah siakap 3 rasa.

Dan .. dan .. paling memori bila buat sarapan nasi goreng, hahaha.. nasi goreng tu dah kira special tau.. belum lagi nasi lemak ... maklumlah dulu²kan masa kecik² ni dengan tak reti masaknya .. dengan kehidupan kami yang serba kekurangan .. kalau sarapan nasi goreng tu.. rasa dah sedap sangat dan punya banyak tenaga nak buat kerja lepas tu hihihihi ....


inilah rupa nasi goreng tu .. hihihi nak tau resepinya ker??? ... malu nak kongsikan sebab simple sangat ... dan yang paling mudahnya semua bahan saya hiris² jer... takda tumbuk² guna lesung ... mak kata pagi² jangan bising adik kecik lagi.. nanti adik bangun merenggek, kang silap tumbuk terpercik kata mata pulak cili tu.. saboo je lah kan dengan mak, kalau saya terhiris jari takpa.. luka sikit jer.. huhuhuhu ...



Memorinya nasi goreng ni sampai sekarang adik² saya suka request nak makan, dan jangan tak tahu.. adik² saya semuanya tahu masak nasi goreng ni.. termasuklah adik² saya lelaki yang 2 orang tu.. dah jadi macam makanan kegemaran dia orang pulak.

Cara masak nasi goreng yang mudah dan sedap ni ialah 5 cili padi, 2 bawang merah, 1 bawang putih (semua hiris halus²) ikan bilis segenggam, nasi, garam, kicap, telur dan minyak. Tumiskan cili, bawang dan ikan bilis.. naik bau.. pecahkan telur hancur²kan dia... kemudian masukkan nasi dan taburkan garam .. curah kicap ikut citarasa nak gelap atau tidak.. dah siap... memang sedapppp .... mudah je kan.


Itu je lah resepinya mudahkan ... baru ni adik lelaki saya request nak sarapan ni.. tu yang rasa memori sangat tau nasi goreng ni, padahal adik tau je masak .. saja lah tu rindu air tangan akakkkk dia ni.





Bicara Hati : 2 hari bawak bekal nasi goreng hihihihihi ...








Sabtu, 8 Mac 2014

Resepi Sambal Goreng Jawa


Orang kata kalau jawa, tapi tak makan sambal goreng tempe rugiii oooooo .. sebab orang tak jawa pun makan, tapi kan kalau tak pandai masak lagi haru dah jadi isteri ni kan.. kata isteri orang jawa mestilah pandai masak sambal goreng jawa hihihihihi .... 

Sila percaya seumur hidup saya tak pernah masak sendiri sambal goreng jawa ni, selalu makan kat rumah kenduri jer.. kalau pergi kenduri dapat makan .. rasa macam nikmat sangat².... dan selalunya kalau mak masak kat rumah saya tolong gitu² jer... hihihi.. cuma baru² ni rasa macam ish kena belajar ni. sampai bila nak makan jer masak tak reti kan .. kan...

Okkk meh saya kongsikan resepinya.. saya gunakan bahan² yang ada kat rumah jer... dan pertama kali masak ni kat rumah mertua pulak tu mujur jadi hihihihihi .... yang pasti saya masak untuk 5 orang makan >____<


Bahan²nya :

1 Bungkus Tempe
3 Biji Kentang
Suhun (agak² ikut sukati)
5 Batang Cili Kering 
2 Biji Bawang Besar/ Separuh Besar pun okeyyy janji bawang merah
1 Biji Bawang putih
 Segengam ikan bilis
Garam
Gula
½ Cawan Santan



Tara ... inilah hasilnya yang saya masak tu... mengiurkan tak???? seyes mengiurkan .... bertambah² saya makan kat umah .. hubby memang suka siap ratah .. tapi tak sempat makan sesama kat rumah mertua .. sebab nak balik rumah sendiri.



Ok tadi dah kongsikan bahan².. cara nak masaknya pulak senang jer .... tak susah mana pun ... cili kering gunting halus² dan rendamkan dengan air panas .. kenapa air panas supaya kurang kepedasan .. dan terjamin kebersihan sikit .. bagi cili tu kembang .. tak payah lama sangat.. tapi sebelum tu .. dan selepas rendam basuh dengan air bersih tau ... supaya hilang biji² cili tu...

Tempeh dan kentang potong ikut sukati dan gorengkan dia.. serta toskan bila dah garing, goreng satu² memlua tempeh .. lepas tu kentang .. dan akhir sekali suhun .. suhun ni sekejap jer tau nanti dia kembang masa goreng. Saya tak letak tahu kering sebab saya ikut bahan yang ada kat rumah sahaja.

Tumbuk dengan lesung ikan bilis, 1 biji bawang merah dan bawang putih, bawang merah lagi sebiji hiriskan dia. Bahan² ni semua akan di tumis sampai naik bau .. barulah masukkan cili kering tadi.

Bila dah naik bau .. barulah masukkan santan tadi ... bila dah mendidih barulah masukkan semua bahan² macam tempeh, kentang dengan suhun tadi .. gaulkan sebati yer... dan masukkan garam serta gula .. perasakan dia.. kalau nak letak kicap pun boleh .. saya tak letak pun ini warna original bahan² tadi tu.. dia automatik akan nampak macam kehitaman... gaulkan sampai sebati dan tutupkan api ....

YES .. SIAP UNTUK DIMAKAN .... DENGAN NASI ... 

TERBAIKKKKKK ....



Nanti korang cuba tau, selalunya kalau letak santan ni .. lebih tahan lama .. korang boleh panaskan bila² ... sebab masa suam² lepas masak lebih sedapp dimakan... atau diratah.




Bicara Hati : Tengah gigih nak belajar masak 'sambal taun jawa' pulak, ish .. ishh.. mak² betul saya ni kan .. kampung girl mesilah selera kampung.... 












Jumaat, 28 Februari 2014

Resepi Donut Gebu Paling Mudah Dan Sedap



Kegemaran amir yang satu ni memang dari dulu lagi .. tak pasti seawal usia berapa tahun .. yang pasti donut gula memang kegemaran amir daripada dia kecik.. mungkin sebab rasanya yang lembu amir suka.

Kali ni saya nak kogsikan resepinya dengan kawan².. dan buat tatapan amir dimasa hadapan, yang pasti saya gunakan 2 scopp susu kering Halib's untuk rasa yang lebih menyelerakan selain kelebihan yang ada pada susu halibs sesuai untuk umur setahun keatas.

Oklah bukan nak cerita kelebihan susu halibs .. saya nak kongsikan resepi donut ni jer .. bahan² pun mudah yang penting senang, sedap.. perut amir dan hubby kenyang (^___^)


2 Cawan Tepung Gandum
1 Sudu Marjerit / Boleh gantikan Minyak masak 2 sudu besar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
2 sudu besar susu tepung halibs
yis / mauripan sebungkus saya gunakan semua bancuh dengan air suam ...
Air masak secukupnya untuk menguli

Semua bahan² tadi satu ... dan uli sampai jadi doh ... tak melekit².. air kene agak² masa nak masukkan kat adunan .. lepas tu biarkan perap sampai adunan naik dalam 1 jam.



Projek terbaik.. ibu amir ni tak suka pakai acuan, dia fleksibel .. ikut sukatilah nak besar mana hihihihihihi ... yang pasti taburkan tepung dulu .. supaya tak melekit .. senang doh adunan di goreng.





Kalau dah banyak² buat.. saya lebih suka jadikan macam readymade by homemade hihihihi.. lebih terjamin kelazatannya ... goreng separuh masak .. lepas tu simpan kat pembeku .. senang esok amir mintak saya goreng je terus ... selalunya kalau saya buat macam ni letak kat pembeku memang tahan lama .. setakat ni pali lama 2 minggu .. baru habis.





Taraaaaa .. ini lah hasilnya lepas goreng dan golekkan pada gula halus .... gebu gebaskan hihihihi .. terbaik..... amir makan berulang kali siap puji sedapnya ibu.. sedappnya .... (pandainya amir nak amik hati ibu kan)


Saya tak pasti sedap ke tak, kawan saya kata campurkan susu manis basah pun boleh satu sudu .. sedapp jugak.. saya tak pernah cuba lagi ... saya gunakan resepi ni jer... alhamdulillah selalu sampai petang dah sejuk pun okeyy lagi .. tak keras.. Kalau korang nak sadurkan dengan coklat cair pun sedap taburkan almond atas tu .. terbaikk sangat tau.




Bicara Hati : Amir request ibu buatlah kuih yang lapis merah dengan putih.. gegegege .. omak ni baru pandai buat donut... tak pernah buat kuih lapis kukus lagi .. nantilah ada kelapangan gigih ibu belajar yer... demi kegemaran anak.














Isnin, 24 Februari 2014

BBQ Dirumah Mertua - Sesi Persidangan Adik - Beradik


Jarang² dah dapat berkumpul bersama sekarang ni .. memasing banyak hal, memasing dah membesar, memasing dah mula bekerja .. jadinya anak² buah bila free barulah dapat peluang buat macam ni.

Kami mak² ni tak kisah sangat, bapak²nya lagilah .. kalau bab makan suka jer... tapi sesekali dapat berkumpul panjang ceritanya .. mau kesubuh tak habis sesi persidangan .. ditambah pulak masa bbq ni tahun baru cina dan ada Maharaja Lawak Mega.

Baik yang kecik, yang besar .. semua sepakat .. gotong royong .. bab makan memang laju ... tambah² menu semuanya menyelerakan .. lagilah seronok ... amir jangan cakaplah ... masa ni lah pun dia nak mengamuk, merajuk .. suka tau mintak perhatian .. ibu ni barulah nak amik mood makan banyak² .. nasib baik kejap jer.. lepas pujuk okey balik.. kalau tidak.. memang putus selera dibuatnya.



Kambing lagi ???? hahahaha ... kali ni anak buah suami yang buat.. ni resepi dia.. seyes sedappp ... sos akak ipar buat sendiri.. mantap terbaiklah sangat² tau.







Jangung bakarlah paling ditunggu² sebab dah lama tak makan, sudahnya satu pun saya tak makan.. sebab dah kenyang makan yang lain² .. amir makan sosej jer.. dia suka sosej ... 







Malam tu sesi penutup adalah potong² kek besday anak buah.. akak ipar buat kek coklat.. terbaikkkk sedap amir paling suka kek coklat... selamat dah dipotong bukan uan yang sambut bestday yang potong .... saya pun tak perasan sapa yang potong.. tau² dah boleh ngappp hahaha ....





Kalau ada rezeki teringin nak buat bbq kat air terjun, lama sangat tak buat macam tu tau... tambah² amir dah besar ni okeylah sikit kot... rindu nak rasa nikmat mandi di alam semulajadi tau ... tak dapat bbq kat air terjun .. kat rumah mertua pun jadilah .. nasib baik buat malam.. kalau siang mau bentang kolam mandi bebudak nak mandi hihihihi ... >_____<






Bicara Hati : Orang kata yang jauh mari dekatkan, berkumpul ... mengeratkan silaturahim ... moga sentiasa rezeki diberkati bila berkongsi dengan orang tua.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...