Assalamualaikum Semua....
Ingat tak hari tu saya ada buat entry pasal tak tau nak masak ape dengan kepala ikan jenahak apelagi saya pun pergilah jenguk dapur otai² semua.... dan terjumpelah resepi paling senang di resepiraidah.blogspot.com (ikan kukus stim asam boi) tapi saya ubah sikit.. biaserlah saya ni kan.. suka ikut citarasa tekak ni sendiri hihihihi....
Bahan-bahan:
1 ekor kepala ikan ( ikan lain2 pn blh seperti siakap atau ikan merah besar)
6 biji asam boi
1 biji bawang besar
1/2 inci halia (agak²lah ikut besar ibu jari pun ok.. tumbukkan dia)
1 batang lobak merah
3 biji cili api (tak boleh letak banyak kene ikut citarasa amir)
1 btg serai (diketuk)
2 biji bawang putih
1 camca teh tepung jagung
2 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara penyediaan:
1. Panaskan kukusan.
2. Satukan bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat², dan halia yg ditumbuk, sos tiram, tepung jagung, garam, gula (kalau nak) dan perisa pasti sedap.
3. Gaul rata bahan tersebut bersama ikan. Tabur lobak merah, cili api, asam boi (rendam dengan air panas bagi kembang) dan serai.
4. Kemudian kukus ikan atas air mendidih selama 15-20 minit atau sehingga masak. Angkat dan taburkan sedikit daun bawang.
Gambar siap sedia untuk dikukus ikan
Nyum².. nyum²... siap sedia terhidang untuk dimakan.. abaikan jerlah hiasan tu yer.. tak pandai nak deko² ni....
Bendi rebus untuk ulam...
Tmpe goreng.. wajib untuk sibujang.. (^__^)v
Cuti 2 hari ni nanti bolehlah kawan² cuba.. memang sedap.. berbaloi²lah.. ummmppppp nyer....