Ramadhankan lagi beberapa hari jer lagi, kali ni saya nak kongsikan cara nak buat cili kering/ cili giling sendiri gunakan cili kering jer pun .. tapi kalau nak buat guna cili padi pun boleh kot, sama sahaja... ni stok buat para² ibu², mama², mami² dan umi² yang bekerja dan lebih suka masak dirumah untuk berbuka puasa ..... cara ni memang jima masa kalau dah siap² buat stok sebelum memasak.
Saya kongsikan ilmu yang saya tahu jerlah yer.. daripada pengalaman sendiri buat cili kisar macam ni tahan 2 minggu jugak oklah tu kan ... kalau korang buat sampai stok sebulan pun okk kot .. tapi kalau sakit perut jangan cari saya.. saya tak bersalah .... jadi saya kongsikan tips ni dengan kawan² .. saya pun tak pandai sangat.... hihihihihihi .....
Mula² guntingkan cili kering macam ni, lepas tu basuh ... biji buang yer... kan masa gunting tu ada biji² dia berterabur tu .. yang itu buang .. kalau terlebih banyak makan biji cili padai nanti buasir pulak .. tak memasal jer...
Okkk... lepas gunting dan basuh korang bolehlah rebuskan dia yer....
sampai mendidih macam ni ..... lagi lama mendidih lagi bagus... apa kelebihannya supaya cili tu masak, supaya dia tahan lama, supaya dia tak sakit diperu kalau korang makan .. itu jerlah mak saya bagi tahu ... kalau korang tahu lagi sebab apa.. korang bagi tahu yer...
Biarkan dia sejuk, lagi bagus kalau korang tapis ... tapi saya biarkan gitu jer.. lepas tu kupas bawnag merah dan bawnag putih .. sambil² buat kerja lain kan.... sila abaikan periukku yang tak semengah warna itu kikikikikiki ... ;p
Okk dah sejuk, tapi masukkan dalam mesin pengisar, masukkan bawang merah, masukkan bawang putih yang dah dikupas/buang kulit .... janganlah korang malas sangat tak buang kulit yer.... masukkan jugak air untuk kisar.
Okkk siap kisar sampai rancur lumat .sebati.... dah siap masukan dalam bekas macam ni tutup.. dan simpan kat pet sejuk, okk.. selamat hingga 2 minggu penggunaan (itu kalau sayalah) tapi .. kalau korang tak usik langsung bukan kata 2 minggu... sebulan pun tak habis hahahaha .. kalau korang tak guna mana nak luaknya.
Sedikit Tips : Masa nak kisar masukkan sesudu minyak masak, nanti cili tu lagi tahan lama, masa menumis pun korang tidaklah terlalu lama .. cepat sejat air ...