♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Rabu, 10 Julai 2013

Selesaikan Hutang Sebelum Ramadhan





Sebelum ramadhan kalau boleh semua² hutang hendaklah di selesaikan tak kiralah hutang duit kah? hutang barang kah?? atau hutang puasa hihihihihi ....

Ni kira hutang saya dengan 3 orang rakan blogger ... saya dah lama bungkus tapi .. seyes bz .. bz .. tak sempat nak pergi pejabat pos huhuhuhu .. sudahnya semalam baru sempat pos, yang kelakarnya baru tahu kat klang ni pos laju dah ada pejabat kaunter kurier sendiri kat depan stesen KTM tu .. dah tak campur dengan pejabat pos biasa tu hihihihi .. haru betul saya ni kan ... saya yang baru... ingatkan masih dengan pejabat pos sebab tu lah saya lambat pos, kat pejabat pos susah nak parking .. tu yang asyik bertangguh² sahaja.

Harap sangat barang² ni sampai dengan selamat pada kawan² hari ni ..... saya mintak maaf sangat² lambat pos .... jangan marah puasa² ni (^______^)






Bicara Hati : Insyaallah hari ni saya publish 10 blogger yang bertuah di blog saya sepanjang ½ tahun berlalu 2013 ni... tunggu entrynya yer...







Selasa, 9 Julai 2013

Air Nanas





Mengiurkan tak??? hari ni nak tayang takpa kan... esok tayang mahulah ada yang menjejessss air liurnya huhuhuhu ... marah kat blog saya tak sudah² tayang makan hihihihihi ... ;p

Banyak sangat stok nanas kat rumah, mak bagi sebiji.. akak ipar bagi 5 biji .. dah sudah .. sapa nak makan banyak² macam tu ... kan ... saya ni kalau suruh makan mentah memang geleng kepala dulu .. lidas ... lidah ku akak kelu ... pedih² .. jadi sudahnya rebus buat air ... dan hari ni bawaklah bekal ke opis selamat sudah semuanya hihihihihi ..... 



Cara nak buat air nanas :

Nanas potong ikut sukati, yang pasti kulit buang dulu .... macam saya ni suka versi potong dadu, jadi saya potong macam kat atas tu ... nampak comel jer, lepas dah potong .. basuh² .. bagi hilangkan air² nenas tu ... lepas tu masukkan air bersih ... korang hagak² lah nak banyak mana, macam kita penuh seperiuk sebab banyak nanas tu kan.... lepas tu masukkan gula ... tunggu sampai mendidih .. banyak kali pun takpa ... puashati nanas tu dah betul² masak, saya tak masukkan cengkih sebab tak suka .. saya suka yang versi macam ni jer.. tanpa cengkih. Dah mendidih tutup api .. biarkan dia sejuk .. lepas tu bolehlah minum.




















Makan - makan kat rumah Buyut Amir



Sebelum ramadhan ni, sempatlah cucu - cucu, cicit dan adik beradik mak berkumpul kat rumah mak (embah saya) ataupun dengan erti kata lain buyut amir hihihihihi .... 

Jarang sangat kami dapat berkumpul macam ni, maklumlah cucu cicit embah ramai sangat .. ini pun ada yang tak dapat datang ... kalau tak macam ni atau hari raya memang kami tak berkumpullah ... insyaallah raya ni dapatlah berkumpul lagi .. iftar puasa sama² tak pasti lagi dapat join.

Meh jamu mata sikit² meh, antara juadah hari tu.. kira kami buat macam potluck jugaklah .. sorang masak sikit ... bakar² ikan jerlah .. ayam tak berapa nak jalan kalau bakar² kat rumah buyut ni .. ntah sebab dia orang lagi suka ayam kfc.. tapi kalau bakar ikan... berkerumun semua nak makan.. lagi² kalau embah bua kuah asam hihihihihi ....


oic .. ala.. embah malu lah nak masuk blog .. dia toleh belakang ....



Antara juadah malam tu .. banyak sangat².. santakkkk kekenyangan perut dibuatnya, aku sempat buat puding jagung .. itu pun lembik sikit.. derhaka .. buat ikut resepi 1 hari 1 resepi.



Hohohohohoh ... orang kuat bakar² ikan, gilir² dengan pak cik dan abang² sepupu yang lain.



Amir dengan ayah ... superhero ibu yang terbaikkkkkk ......



haihh payahnya nak bagi kerjasama nak amik gambar dengan buyut, geram jer dibuatnya ....



Mak berdua dengan buyut amir mak kepada mak, dan embah saya hihihihihi .... walapun usia embah dah 80 lebih tapi masih lagi kuat, allahuakbar semoga embah sentiasa diberi kesihatan yang baik ramadhan kali ini insyaallah ... dan diberi kesihatan yang baik sentiasa.



Adik beradik mak yang satu mak satu bapak ada sorang jer tinggal daripada 3 beradik, akak mak yang sulung dah meninggal dunia 5 tahun lalu .. al-fatihah moga rohnya tenang disana Jamilah bt Jamaiin. Yang lain² semuanya adik beradik tiri yang tinggal tapi ukwah yang terjalin baik menantu, baik anak, baik keluarga tiri semuanya baik dan rapat² .. sampaikan kalau yang baru kenal atau jadi menantu mesti confius sapa anak betul, sapa anak tiri .. sapa menantu .. semua pun embah layan sama rata .. tak pernah nak beza²kan... macam tu lah jugak dengan cucu² dan cicit. Alhamdulillah moga ikatan berkekalan sampai bila².




Salam ramadhan buat semua ahli keluarga di kampung dan permbaca blog saya, maafkan saya jika selama saya menulis ada yang menguris hati kalian, atau ada komen yang menyinggung perasaan .. maafkan saya yer....





Bicara Hati : Moga Syawal nanti dapat berkumpul baraan besama², rutin setiap tahun yang mengeratkan silaturahim kami.













Isnin, 8 Julai 2013

Keywords Yang Popular Bila Ramadhan Menjelma





Lepas jer pengumuman puasa akan mula hari rabu ni ... pada 10 julai 2013, sajalah bukak akaun nuffnang ... nahhh..... ramainya cari resepi kikikiki.... alahai maaflah bebanyak resepi blog masya ni koboi, masak ikut suka jer.. cepat, ringkas.. janji sedappp.... kene dengan selera tekak ni ... kalau ada yang tak kene dengan citrasa korang .. korang carilah blog masak yang lebih amatur yer...

Amboi .. sampai ada yang cari nilai setem untuk pos surat jugak yer... nak pos kad raya ke.. hapa tu hihihihihi ....

Apapun harap apa yang korang cari tu membantulah yer, maklumlah saya ni kadang-kadang menaip nak cepat .. bila baca balik.. banyak betull yang typoooooo errroooorrrrr kikikikiki... kalau korang tak paham, korang tanyalah kat ruangan komen tu .. kot saya sempat jawab .. saya jawab.



Bicara Hati : Murah rezeki lagi nuffnang bagi lagi cpuv sunsilk .. ya allah rezeki apakah ini, tak kala sedang bz, idea tengah tepu ... walaupun banyak nak dicoretkan dia datang mencurah-curah.










Kuih Tradisional Dan Menu Petang Pun Sedap



Ini adalah menu² kuih masa majlis tahlil minggu lepas kat opis, susah nak merasa kuih² ni ... ada majlis macam ni barulah dapat merasa, itu pun sebab kawan opis ada yang sedekah ... kalau nak beli .. memang payahlah nak jumpe ... apatah lagi kalau ada yang mengidamkan.


Pulut pangang, Tahu isi ikan dan koci pulut hitam (seyes sedapp koci ni tau ... makan satu .. nak satu lagi .. makan satu .. nak tambah lagi...)



Lepat pisang, yang ini tak sempat nak rasa ... dah habis tak nampak bayang ... nampak nau susahnya nak beli kan hahahahaha ....



Hari ni makan percuma lagi ada mesyuarat, lagi sehari nak puasa .. murah rezeki.. (^____^)v kuih² ini pada saya memang sesuai dimakan bila² sahaja, tak kiralah sarapan ke.. minum petang ke .. kalau malam pun ok jugak rasanya kan .... hihihihihi .. tapi itulah susah nak beli sekarang, kalau ada pun mahal, kalau ada pun tak berapa nak menepati citarasa tekak.













Aktiviti Hujung Minggu Terakhir Sebelum Ramadhan



Aktiviti yang tak berapa nak padat, sekadar bersantai-santai, bila hari sabtu petang dapat jemputan ke rumah kawan hubby, ku ingatkan bayu perdana .. haihh telinga-telinga .. rupanya aman perdana ... jauhh nun menghala kemeru sana tu....... nasib baiklah sampai bukan jemputan terakhir kikikiki , kawan hubby lama masa kat sekolah dulu... sebab dah nak hujung-hujung majlis sampai .. tak sempatlah nak merasa kambing golek qiqahnya. ermmm......

Lepas pergi rumah kawan hubby singah rumah akak ipar dan terus balik kampung, Malamnya pulak pergi rumah embah, ada jamuan bbq anak-anak cuu cicit buat... sempat jugaklah masak puding jagung ... walaupun tak berapa nak menjadi ... tapi sedapp jugak dimakan, perasan-perasan ....


Antara menu ikan bakar bbq, kuah asam paling sedapp .. air tangan embah ... menjilat jari dibuatnya ... air tanggan orang-orang tua ni kan lain .. berkatnya anak cucu cicit makan.... Kekenyang makan malam tu macam-macam ada .. kalau rajin nanti upload gambar lain eh ... 



Sempat tidur semalam kat rumah mak, ahad pagi kami balik awal-awal sebab nak beli barang sikit sebelum nak puasa ni ... dah agak dah .. sana sini pasaraya penuh.. dah macam esok nak beraya dah dibuatnya, kawan aku kata... kalau ke KL lagi haru .. jem .. teruk kawasan sogo dan jalan TAR.




Bicara Hati : Minggu bz tuan tanah, harap dapat publish sehari satu entry pun dah cukup baik ... takut tak sempat nak mengarang, nampaknya banyak bw jerlah kalau tak sempat mengarang entry.... ni pun entry autopublish.. tuan tanah ada mesyuarat......








Sabtu, 6 Julai 2013

Tips masak nasi lemak sedap



Hihihihihi ... tajuk tak menahan, cuti² hujung minggu ni kan .... bagi tips nak memasak.. macam pandai sangat yer, ini cuma pengalaman sendiri .. dah cuba .. haruslah saya kongsikan kat blogkan... bukan untuk sapapun.. kot² nanti amir nak cari info masak nasi lemak, jumpe kat blog ibu .. amirkan peminat tegar nasi lemak ... (^____^)

Ni kisah hujung minggu lepas, masak nasi lemak atas permintaan si bujang, dan paling tak menahan .. kalau boleh nak warna hijau erkkkkkk ... jangan tidak² anak weiiiii ... kang takut ayah tak makan pulak.

Oklah ni cara dan versi saya kalau masak nasi lemak, saya gunakan bahan yang ada dirumah sahaja, daun pandan takda.. jadi tak letak ....



Bahan² :

Beras
Santan Kotak
Bawang merah
Halia
Garam
Minyak



Cara Masak :

Basuhkan beras sampai bersih dan masukkan santan, bawang yang telah dihiris dan halia yang telah dihiris macam dalam gambar ni .. agak² yer.. santan dengan beras .. sebab saya gunakan santan kotak .. jadi haruslah saya letakkan sikit air .. supa dia cair sikit .. kalau santan pekat sangat kang mahulah tidur tak bangun sampai ke petang makan nasi lemak ni kan.. kan.. lemak habis. Masukkan sedikit garam² agak² hujung² sudu besar tu jer... lepas tu sesudu minyak (minyak ni saya masukkan supaya nasi lemak tu cantik jer.. terurai tidak melekat .. melekit) Kalau nak masukkan minyak masa nasi dah nak masak pun okkk... janji gaul²kan nasi tu sebatikan dia.. jangan nasi dah masak sudah... masa nasi tu dah ala² macam nak kering tu takpa lagi .. tau.. tau....




Dan inilah hasilnya ..... bukan sahaja cantik terurai tak melekat².. walllahhhh dan sedapp dimakan jugak tau ... nyum²... amir makan pagi, petang dan malam .. setiap kali makan .. dia kata sedapppnya ... sedappnya ibu.



Sebab nak kongsikan tips nasi lemak jadi takdalah tunjukkan lauk² yang saya masak hari tu hahahahaha ..... kalau korang ada tips masak nasi lemak yang lagi bagus kongsikan lah kat ruangan komen yer...




Bicara Hati : Tengah bayangkan macam manalah kalau warna hijau, ishh lah amir ni kan .. boleh pulak mintak nak warna hijau, nasib baik yang ni dia makan jugak.


Jumaat, 5 Julai 2013

Buat Stok Cili Kering Kisar Senang , Mudah Dan Tahan Lama



Ramadhankan lagi beberapa hari jer lagi, kali ni saya nak kongsikan cara nak buat cili kering/ cili giling sendiri gunakan cili kering jer pun .. tapi kalau nak buat guna cili padi pun boleh kot, sama sahaja... ni stok buat para² ibu², mama², mami² dan umi² yang bekerja dan lebih suka masak dirumah untuk berbuka puasa ..... cara ni memang jima masa kalau dah siap² buat stok sebelum memasak.

Saya kongsikan ilmu yang saya tahu jerlah yer.. daripada pengalaman sendiri buat cili kisar macam ni tahan 2 minggu jugak oklah tu kan ... kalau korang buat sampai stok sebulan pun okk kot .. tapi kalau sakit perut jangan cari saya.. saya tak bersalah .... jadi saya kongsikan tips ni dengan kawan² .. saya pun tak pandai sangat.... hihihihihihi .....

Mula² guntingkan cili kering macam ni, lepas tu basuh ... biji buang yer... kan masa gunting tu ada biji² dia berterabur tu .. yang itu buang .. kalau terlebih banyak makan biji cili padai nanti buasir pulak .. tak memasal jer...



Okkk... lepas gunting dan basuh korang bolehlah rebuskan dia yer.... 
sampai mendidih macam ni ..... lagi lama mendidih lagi bagus... apa kelebihannya supaya cili tu masak, supaya dia tahan lama, supaya dia tak sakit diperu kalau korang makan .. itu jerlah mak saya bagi tahu ... kalau korang tahu lagi sebab apa.. korang bagi tahu yer...



Biarkan dia sejuk, lagi bagus kalau korang tapis ... tapi saya biarkan gitu jer.. lepas tu kupas bawnag merah dan bawnag putih .. sambil² buat kerja lain kan.... sila abaikan periukku yang tak semengah warna itu kikikikikiki ... ;p




Okk dah sejuk, tapi masukkan dalam mesin pengisar, masukkan bawang merah, masukkan bawang putih yang dah dikupas/buang kulit .... janganlah korang malas sangat tak buang kulit yer.... masukkan jugak air untuk kisar.



Okkk siap kisar sampai rancur lumat .sebati.... dah siap masukan dalam bekas macam ni tutup.. dan simpan kat pet sejuk, okk.. selamat hingga 2 minggu penggunaan (itu kalau sayalah) tapi .. kalau korang tak usik langsung bukan kata 2 minggu... sebulan pun tak habis hahahaha .. kalau korang tak guna mana nak luaknya.



Sedikit Tips : Masa nak kisar masukkan sesudu minyak masak, nanti cili tu lagi tahan lama, masa menumis pun korang tidaklah terlalu lama .. cepat sejat air ... 













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...