Mula² guntingkan cili kering macam ni, lepas tu basuh ... biji buang yer... kan masa gunting tu ada biji² dia berterabur tu .. yang itu buang .. kalau terlebih banyak makan biji cili padai nanti buasir pulak .. tak memasal jer...
Okkk... lepas gunting dan basuh korang bolehlah rebuskan dia yer....
sampai mendidih macam ni ..... lagi lama mendidih lagi bagus... apa kelebihannya supaya cili tu masak, supaya dia tahan lama, supaya dia tak sakit diperu kalau korang makan .. itu jerlah mak saya bagi tahu ... kalau korang tahu lagi sebab apa.. korang bagi tahu yer...
Biarkan dia sejuk, lagi bagus kalau korang tapis ... tapi saya biarkan gitu jer.. lepas tu kupas bawnag merah dan bawnag putih .. sambil² buat kerja lain kan.... sila abaikan periukku yang tak semengah warna itu kikikikikiki ... ;p
Okk dah sejuk, tapi masukkan dalam mesin pengisar, masukkan bawang merah, masukkan bawang putih yang dah dikupas/buang kulit .... janganlah korang malas sangat tak buang kulit yer.... masukkan jugak air untuk kisar.
Okkk siap kisar sampai rancur lumat .sebati.... dah siap masukan dalam bekas macam ni tutup.. dan simpan kat pet sejuk, okk.. selamat hingga 2 minggu penggunaan (itu kalau sayalah) tapi .. kalau korang tak usik langsung bukan kata 2 minggu... sebulan pun tak habis hahahaha .. kalau korang tak guna mana nak luaknya.
Sedikit Tips : Masa nak kisar masukkan sesudu minyak masak, nanti cili tu lagi tahan lama, masa menumis pun korang tidaklah terlalu lama .. cepat sejat air ...
24 ulasan:
Sama la. kite pun wat camtu gak..
ok...sama jgk. tp sy lebih suka masak atas dapur cili kisar tue..sbb lg tahan lama..pas2 baru simpan dlm bekas letak dlm fridge
Kita pun buat cenggini.. nak tahan lama lagi buat banyak2, separuh simpan dalam freezer. 3 bulan pun tahan..
KY biasa beli yg sudah ssiap, hihih
Tq masya kongsi tips ni... sonang kojo akak :P
lama dah tak buat camgini sebab setiap kali simpan mesti tumbuh kulit..huhu..salah teknik gamaknya..nanti nak try la buh minyak masak tu..
oleh krn kt umah sy ni jrg mkn sambal so cili akn wat cm tu time perlu je ;-)
Kakak pun sama tapi biasa kakak tak campur dgn bawang-bawang, just cili aje.
dulu pernah buat.. tapi saya tak letak bawang.. blend cili kering jer.. tapi pedas yang amat.. lepas tuh x buat dah.. beli cili boh kat kedai jer.. hehehhe
oh. siap buh bawang. akak blend cili tu je. akak pun suka blend cili sesiap. tak suka btul nak guna cili boh ke apa tu.
sama cara..mmg tahan lama..
mak saya pon suka wat gini...
Yes..k.eina pun stok cili kisar sentiasa ada dlm peti ais, k.eina nye style, letak bwg besar lebih sket, boleh mengurangkan kepedasan... :-)
ita beli ciliboh je..tapi buatan orang kampung...
kalau buat banyak2 senang nak guna ambik je kan
comel kisar tu lumat habis..hehe..selalu gak wt cmni..tp skrg mls ckit,..beli yg siap tp tak sesedap kalau blend cili kering sendiri..
sama la.senang kan cara gini. cepat lagi bila nak masak.
cantik periuk.haha
ooo camtu yer...
tapi malass plak nak rebus2 bagaii.,..
hehehe...
tapii boleh try tips ni...
sangat2 membantu...
oooo..tips berguna ni~~
Tips yg sgt bagus. I like. Tq kak.
Saya beli cili dah sipa jer. Tak sempat nak buat cili kisar sendiri. Tapi memang sedap klo cili buat sendiri sebenarnya.
selama ni mmg k.eija guna cili kering yg buat sendiri jgk sama lah mcm yana buat ni tp k.eija x campur dgn bawang merah, letak bawang putih seulas je nak bg dia thn lama sikit.
owh letak minyak utk thn lama ye, yg ni k.eija x pernah tau..lps ni boleh la buat..
kalau mak k.eija lps kisar ni dia masakkan dulu cili merah yg siap dikisar itu (tanpa minyak)lg thn lama katanya n nnti bila nak masak sambal pun xdelah perlu masak lama sgt cili tu..
Boley taw bawang tu bawang kecik ke bawang besar?? Then isi brape bijik?? Bwg pth tu pon brpe ulas ye?? Tq..
Teringin nak buat....tp bila bc post pedas katanyaaaaa tak jadikkk hehehe
Catat Ulasan