Selamat petang... bile petang jer mulalah mata ni.. mengantuk, kudapan pun tak berapa nak ada... tibe² teringkatkan kuih talam yang hari tu (hari tu lah sangatkan.. dah beberapa minggu yang lepas) saya cuba² buat.. akhirnya sekarang dah jatuh cinta ohkeyyyy... suka sangat² makan.. walaupun saya melawan tok guru huhuhuhu....
Biaserlah saya ni.. pepandai jer nak buat ubah suai... itulah jadinya.. tapi yang penting sedap tau (hahahaha..... perasan.... tak mau mengaku kalah)... siap habis seloyang bagi mak, embah dengan mertua hihihihi...
Rupanya jangan cakaplah.. dah kalau melawan tok guru mestilah.. rupa pun tak berapa nak comeyyy...
Sebab tak sabar nak makan.. potongan yang pertama lupa nak sapu minyak kat pisau tu.. jadi potongan kuih pun tak cantik
Habis sepinggan amir makan.. siap cakap sedap.. anak ibu tu semua pun sedapp hahahaha... nak ambil hati ibulah tu kan... (memang sedap pun.. ) sebab saya pepandai tukar resepi... hihihihi... resepi asal tengoklah kat SiNi macam² kuih talam ade tau...
Nak Resepi Jugak ker???? Ok saya bagi yang versi saya buat yer.. memang sedapp cuma mungkin kene perbaiki lagi hihihihihi.....
BAHAN UNTUK LAPISAN ATAS:
- 3 cawan santan kelapa.
- 3/4 cawan tepung gandum.
- 1/4 cawan tepung jagung.
- 1/4 cawan gula pasir.
- secubit garam.
- Satukan semua bahan-bahan di atas,Tapiskan.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan,bila naik wap tuangkan adunan keatas lapisan bawah tadi.
- Ratakan supaya mendapat ketebalan yang sekata.Kukus hingga masak (dlm 20 minit)
- Apabila masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih talam cepat basi.Selamat mencuba ya.
BAHAN UTK LAPISAN BAWAH :
- 1 1/2 cwn kacang merah*- yg telah direbus empuk (saya pakai yg readymade jer...)
- 1 cwn air*(* di kisar bersama)
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 2 cwn santan sederhana pekat
- 2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)/tpng jagung
- 1 cwn gula halus
- sedikit garam
- sedikit pewarna merah
- Kisar kacang merah yg telah di rebus bersama 1 cwn air. Biarkan ketepi.
- Dalam bekas lain masukkan tepung beras, tpng hoen kwee/tpng jagung, gula, garam bersama santan. Bancuh semua bahan dan tapis.
- Masukkan kacang merah yg di kisar tadi dan gaul sebati. Masak hingga naik wap dlm 10 minit guna api sederhana saja- tutup api.
- Panaskan pengukus. Alaskan loyang dngn plastik dan sapu minyak di kelilingnya.
- Tuangkan adunan tadi dan kukus selama 25 minit.
- Sementara itu, buat utk adunan lapisan atas.
Nanti cubalah tau... ikutlah cara² resepi TOK GURU
Kalau nak ikut resepi saya pun ok.. jangan lupa publish hihihi (^__^)v