Semakin parah rasanya pagi ni suara pulak dah mule serak huhuhuhu.... semalam bersin², tekak dah mule perit macam nak batuk.. tapi tak batuk pun.. cuma tekak jer tak selesa huhuhuhuhu... kuatkan semangat jugak datang kerja sebab ade kerja sikit nak kene siapkan.. kalau ikutkan hati nak MC jer huhuhuhuhu....
Gambar lama freshh oren yang sangatlah sedappp dari KR.......
Semalam ade makan² kat hotel, tapi tekak ni semacam jer lepas minum air freshh oren tu... terus perit semacam.. bukan saya sorang masalahnya kawan² yang lain pun same jugak.. hadoilah takkanlah hotel bagi air tak masak pulakkan.. ke.. ais batu tu dia yg guna air mentah eeeeeee....... sabar² yer... jangan salahkan makanan atau air minuman dah memang kamu nak sakit.... huhuhuhu.. itulah ayat mak kalau saya mengadu...
Pernah tak kawan² terpikir ade perbezaan kiub ais yang dibuat menggunakan air mentah dan air masak... secara peribadinya tak tengok sangat pun kalau order air kat luar.. haus sangat terus jer minum hihihihi.... tapi sebenarnya rasa air mentah yang dibancuh pun kite boleh tau iyerrr dokkk...
Ais dari air mentah berwarna putih kerana masih banyak gas yang terperangkap di dalamnya. Biasanya, ais yang dibuat dari air mentah adalah ais blok. Ais ini jelas-jelas tidak baik dimakan/minum, lebih-lebih lagi jika airnya diambil dari sumber air yang tercemar.
contoh ais daripada air masak...
Ais dari air masak akan kelihatan jernih kerana gas di dalam air terlepaskan ketika proses perebusan. Biasanya, ais seperti ini disebut ais kristal. Sekarang, ais kristal sudah banyak digunakan, ianya berbentuk kiub dan berlubang, berlubang di tengah-tengah.
Hadoilah... punca ape sakit ni.. ais mentah ke huhuhuhu... harap janganlah berlarutan.. kalau tak esok MC jugak ni.. hujung minggu ni nak jalan² dengan keluarga mertua........ cepatlah baikkk....
Sumber : Klik sini