Petang ni masak yer?? haihh buntu .. memikirkan nak masak ape .... kalau kerja ni memang tak pernah lah nak masak beria².. selalu yang simple² jer ..... kalau cuti baru lah masak best² hihihihi... selamat bercuti panjang sempena nuzul quran, opss.. ade yang kerja ke isnin ni .. selamat bekerja ..(^___^)v
Hari ni nak kongsikan resepi saya masak minggu lepas .... sambal taucu ikan bilis.
Bahan² :-
1 botol kecil taucu (saya guna tak sampai sebotol pun)
3 batang cili besar merah
belacan sebesar ibu jari
2 ulas bawang besar merah
1 ulas bawang putih
ikan bilis semangkuk (saya makan berdua mangkuk kecik jer saya guna)
gula secukup rasa
sedikit aji-nomoto
minyak masak untuk menumis
Cara masak :-
Goreng ikan bilis dulu .. minyak agak² nak garing masukkan cili besar, bawang merah, bawang putih semua saya hiris jer... lepas tu saya tumis sehingga naik wangi, masukkan belacan sikit (kalau tak nak pun takpe ....) masukkan taucu (pastikan tauchu dah dibasuh dulu atau dibiarkan terendam dengan air sebab taucu akan masin kalau tak buat macam tu ..) lepastu barulah masak taucu dan masukkan air baru yang bersih untuk dimasak.... masukkan gula dan serbuk perasa dan biarkan kuah pekat sedikit kemudian angkat.
Saya pakai jenama ni .. kebetulan yang bilal pulak dah habis ...
ok jugak .... rendam dulu taucu sebelum masak .. amik tauchu jer rendam dengan air biasa.. airnya buang ...
Bicara Hati : Siakap masak taucu sedap tak? agak²nya .. tak pernah buat lagi hihihihihi ..... terima kasih pada kawan² yang cuba jawab suami saya bagi ape hari tu .. tapi semua pun salah .. takde yang tepat .. takpe.. nanti saya buat entry yer .. ape hubby bagi hihihihi....