♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Sabtu, 8 Mac 2014

Home » , , , , , , , , » Resepi Sambal Goreng Jawa

Resepi Sambal Goreng Jawa


Orang kata kalau jawa, tapi tak makan sambal goreng tempe rugiii oooooo .. sebab orang tak jawa pun makan, tapi kan kalau tak pandai masak lagi haru dah jadi isteri ni kan.. kata isteri orang jawa mestilah pandai masak sambal goreng jawa hihihihihi .... 

Sila percaya seumur hidup saya tak pernah masak sendiri sambal goreng jawa ni, selalu makan kat rumah kenduri jer.. kalau pergi kenduri dapat makan .. rasa macam nikmat sangat².... dan selalunya kalau mak masak kat rumah saya tolong gitu² jer... hihihi.. cuma baru² ni rasa macam ish kena belajar ni. sampai bila nak makan jer masak tak reti kan .. kan...

Okkk meh saya kongsikan resepinya.. saya gunakan bahan² yang ada kat rumah jer... dan pertama kali masak ni kat rumah mertua pulak tu mujur jadi hihihihihi .... yang pasti saya masak untuk 5 orang makan >____<


Bahan²nya :

1 Bungkus Tempe
3 Biji Kentang
Suhun (agak² ikut sukati)
5 Batang Cili Kering 
2 Biji Bawang Besar/ Separuh Besar pun okeyyy janji bawang merah
1 Biji Bawang putih
 Segengam ikan bilis
Garam
Gula
½ Cawan Santan



Tara ... inilah hasilnya yang saya masak tu... mengiurkan tak???? seyes mengiurkan .... bertambah² saya makan kat umah .. hubby memang suka siap ratah .. tapi tak sempat makan sesama kat rumah mertua .. sebab nak balik rumah sendiri.



Ok tadi dah kongsikan bahan².. cara nak masaknya pulak senang jer .... tak susah mana pun ... cili kering gunting halus² dan rendamkan dengan air panas .. kenapa air panas supaya kurang kepedasan .. dan terjamin kebersihan sikit .. bagi cili tu kembang .. tak payah lama sangat.. tapi sebelum tu .. dan selepas rendam basuh dengan air bersih tau ... supaya hilang biji² cili tu...

Tempeh dan kentang potong ikut sukati dan gorengkan dia.. serta toskan bila dah garing, goreng satu² memlua tempeh .. lepas tu kentang .. dan akhir sekali suhun .. suhun ni sekejap jer tau nanti dia kembang masa goreng. Saya tak letak tahu kering sebab saya ikut bahan yang ada kat rumah sahaja.

Tumbuk dengan lesung ikan bilis, 1 biji bawang merah dan bawang putih, bawang merah lagi sebiji hiriskan dia. Bahan² ni semua akan di tumis sampai naik bau .. barulah masukkan cili kering tadi.

Bila dah naik bau .. barulah masukkan santan tadi ... bila dah mendidih barulah masukkan semua bahan² macam tempeh, kentang dengan suhun tadi .. gaulkan sebati yer... dan masukkan garam serta gula .. perasakan dia.. kalau nak letak kicap pun boleh .. saya tak letak pun ini warna original bahan² tadi tu.. dia automatik akan nampak macam kehitaman... gaulkan sampai sebati dan tutupkan api ....

YES .. SIAP UNTUK DIMAKAN .... DENGAN NASI ... 

TERBAIKKKKKK ....



Nanti korang cuba tau, selalunya kalau letak santan ni .. lebih tahan lama .. korang boleh panaskan bila² ... sebab masa suam² lepas masak lebih sedapp dimakan... atau diratah.




Bicara Hati : Tengah gigih nak belajar masak 'sambal taun jawa' pulak, ish .. ishh.. mak² betul saya ni kan .. kampung girl mesilah selera kampung.... 












4 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Kalau di Johor ni tak kira jawa ke bugis ke banjar ke minang rata-rata akan jadikan ini masakan kami. Apalagi kalau kenduri masak nasi putih inilah satu darinya yg di masak. Sedap kan... kakak suka ratah aje:)

Nora Karim berkata...

uish sedapnya... terliur.. huhuh

Puan Kutu berkata...

sy klu kenduri kt johor benda ni yg pertama dicari..selalu jugak buat tp biasanya tak letak santan..nti boleh cuba boh santan pulak..:)

fazliana berkata...

sy mmg org jawa...klu raya wajib ada..sedappp=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...