♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Hadiah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Hadiah. Papar semua catatan

Rabu, 29 April 2015

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015



Assalamualaikum .... tetiba datang mood nak join .. hahahahahah .. setelah sekian lama bertapa blog ni tiada entry baru .... (^_____^)v maafkanlah tuan tanah yang sedang bertapa dalam gua ni ....








Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry
 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI (",)













Rabu, 1 April 2015

Terkelu



















Terkelu bukak² nuffnang selambak cpuv, haduhhhh mood menulis tengah kelaut sebab kebizian melanda .. dengan internet yang slowwnya kat opis nak bw pun terkial² huhuhuhu ....

Terima kasih nuffnang masih sudi singgah blog picisan ni ... harap semangat ni cepat pulih bulan baru ni hihihihi (^_____^) ... 






Selasa, 3 Mac 2015

Throwback Januari : Edisi Permulaan Awal Tahun 2015




Humakkk aiiiiiii kemahin lama dah tak menaip kat blog sendiri ... adehhh memang haru betul ni... entry pun sebulan tak sampai 10 , masya ni dah masuk mac masya .. ko baru hegeh² nak buat entry throwback januari huahuahuahua ... ;p

Ntah ler ... tak tahu mana hala hilang mood nak menulis kat blog ni , ada je cerita ... ada je gambar ... tapi bila ku taip² ku padamm... ku taipp.. ku padam.. sudahnya baca blog kawan² je lah.. tu pun baca jer.. nak tinggalkan komen takutttt ada yang balas entry dok lah hadap entry lama tu ..... 

Oklah kita mula semangat baru mac ni edisi throwback .. awal tahun ritu eh, yes... mood happy .. mood happy .... moh ler layankan gambar² ni .... sebagai kenang²an kat blog ni ....





Alhamdulillah amir dah masuk darjah satu .... dan tak meragam pun mula sekolah ritu .. satu pengalaman yang indah dapat peluang hantar anak sekolah .. dalam usia 31 tahun muehehehehe ... bila orang tegur .. anak sulung ker?? haah .. iye .. ni lah anak sulong .. muda lagi .. anak dah sekolah ... sorang je .. takda adik lagi .. owhhh anak tunggal .. glupp aku .. (dalam hati ... baru sorang .. insyaallah adalah adiknya tu nanti).






Seminggu sekolah dia mintak jam tangan kat ayahnya, ayahnya pun layankan je lah sebab dia pun okeyy ke sekolah .. pagi bangun tak meragam .... tapi sekarang adalah jugak moody kalau terlambat tidur malam ... tapi salunya dia lah paling awal tidur .. palingg lambat bangun (tapi cuti sekolah bangun awal pfttt)  penat agaknya sekolah pagi dengan petang semakin kurus ku tengok. Kulit jangan cakaplah ..... limited edisi kata atuknya .. cucu atuk .. ikut kulit atuk ler .. pfttttt ...  dah pau ayah jam .. pau nak kasut baru pulak.. amir tak sukalah kasut yang ada gam tu lambat ... hamboi² seminggu sekolah kooo mintakk kasut baru .. pitam hemak tahuk.. 2 pasang kasut tu sapa nak pakai .. dia lenjannya kasut ke tabika tu jugak, kasut yang lama tu yang dia suka .. takmoo kasut baru beli ... sudahnya hubby belikanlah jugak kasut baru.. kasut tu senang terus sarung memang takda tali .. takda gam lekat² tu ... anak² ... kan senang kalau masa beli ritu cakap nak kasut gitu .. takdalah membazir.





Antara menu sarapan yang selalu di hidangkan sepanjang sarapan pagi januari hari tu .. prata .. dan kari .. kari tu salunya kari telur ... tapi ni terajin kari udang pulak ... lepas tu terus buat lauk senang.. masak itu jer.. tengahari makan dengan nasi kat rumah mak.







Ayah bagi reward .. sebab baik pergi sekolah ... akhir bulan satu tu boleh dapat jalan² dengan abang sepupu .. yeahhh main belon kat setia city mall .... panas yaaa hamattt tahuk ... takdelah sakan sangat main pun .... lepas main belon balik muehehehe .. moh ke tempat ada ekon .. takdalah peluh tiak tu ... kami singgah tesco setia alam hihihihi ...;p





Alhamdulillah ... rezeki hari lahir, hubby bagi hadiah ni muehehehehe ..... jarang rasanya dapat hadiah gini sebab aku bukan peminat tegar ... tapi kalau hubby nak hadiahkan rasa syukur sangat.. cukuplah apa yang ada tu ... bukan salu sangat pakai pun. (^______^)v tq hubbbyyy mmmuuuuaaaahhhhh cikit ....





Bicara Hati : Cepatnya masa berlalu .. dah 3 bulan tahun 2015

























Rabu, 4 Februari 2015

Dia Jarang Merajuk





Hihihihi ..... tq .... ni yang tambah sayang .. walaupun blog ni macam milo suam² kuku ....




Jumaat, 23 Januari 2015

Doakan Saya




Allahuakbar pepagi masya dah buat tajuk entry suspenkan ..... sebenarnya hari ni rasa nak sujud syukur berkali² .... hari yang sangat² istimewa buat saya .. sebab tu lah saya mohon kawan² yang baca blog ni doakan saya ..... janganlah pikir yang bukan² pagi² jumaat ni.


Sebab apa doakan saya sebab hari ni adalah ulangtahun kelahiran saya yang ke-32 tahun, dah jangan korang nak kata muka ni muda ... berat pun dah cecah 5 angka .. tak jumpa nombor 4 dah sekarang ni huhuhu .... bertambahnya umur ni saya harap moga sentiasa di berikan kesihatan yang baik, bersyukur dengan apa yang saya miliki, moga sentiasa dimurahkan rezeki ..... Aminn .. Aminn ....






Meh belanja sekeping gambar ulang tayang kuikuikui .. terima kasih mak lahirkan saya di dunia ni .. saya syukur sangat atas nikmat ni.. sekarang saya pulak berpeluang jadi mak ... alhamdulillah nikmat yang tak semua orang perolehi ... barulah tahu jerih perihnya menjadi ibu dan mendidik anak serta isteri kan ....







Semoga hidup ini lebih diberkati dan warna warni ... macam gambar cup cake ni hihihihi .. biasalah dalam kemanisan pastinya ada jugak yang pahit .. itu lumrah dalam kehidupan ... sebab daripada situlah mematangkan diri kita.


Doakan saya yer .... Terima Kasih Semua ..... 



Bicara Hati : Hubby tanya nak hadiah apa .. bajet dah ada ni .. tetiba blurr pulak .. bagi idea plssss  .....


Khamis, 22 Januari 2015

Cara Pujuk Anak Ke Sekolah



Dah seminggu lebih masa berlalu rupanya sesi persekolahan bermula, syukur sangat² kat selangor ni takda masalah banjir .... dan ibu lagi banyak² bersyukur amir tak meragam .. semalam 20 januari berakhirlah sesi orentasi bagi tahun 1 kat sekolah amir. Jadinya bermula hari ini cikgu dah bagi jadual waktu dan dah mulalah sesi pembelajaran.


Tertarik nak buat entry sebab ada ibu bapa yang google (agaknyalah .. takkan belum jd ibubapa pulak kan nak amik tahu) mengenai cara pujuk anak ke sekolah ... dan carian ni selalunya memang aktif bila awal tahun mula buka sekolah .. itulah yang aku perasan.. sebab awal tahun lepas pun ada jugak carian ni datang kat blog kita.. walaupun kita tak pernah buat entry ni. huhuhuhu ... ;p






Kalau anak korang masih meragam nak pergi sekolah, pandai²lah korang amik hati .. pujuk .. tapi jangan manjakan sangat. Percayalah mereka sangat berdikari cuma belum biasa dengan pendedahan disekolah.. atau mungkin tak biasa lagi dengan kawan² sekeliling ... pikir yang positif okkkeyyyyy .... cikgu² kat sekolah semuanya terlatih .... mereka akan membantu kalau ada anak yang menangis takmoo sekolah.


Saya kongsikan sedikit tips / petua yang saya gunakan sebelum amir masuk sekolah , ini berdasarkan pengalaman saya yer ... saya harap membantu buat kawan² juga bagi anak² yang akan masuk darjah 1 atau akan bersekolah : -



* Dedahkan seawal mungkin dengan persekitaran sekolah, mulakan dengan hantar ke taska (seawal usia tu terpulanglah umur 4 atau 5 tahun ikut kemampuan)


* Bagi ibu bapa yang tak berkemampuan hantar ke taska awal, boleh gunakan kaedah biasakan diri buat anak bersosial, bersosial maksudnya bawak anak pergi playground , bawak pergi ke tempat yang ada ramai orang macam pasaraya .. biarkan dia bermain .. lepaskan.. sambil pantau pergerakkan dia... tengok riaksi dia.. sama ada nak pegang buju baju kita .. atau nak bermain... dan pandai terokai diri bila jumpa ramai orang.


* Pastikan bila masuk tadika 6 tahun sekolah yang kita pilih akan ada kawan² yang akan bersekolah sama pada darjah 1 nanti, lagi bagus kalau dapat masuk pra sekolah di sekolah yang sama .. maksudnya darjah 1 nanti akan bersekolah disitu... sebab dah kenal kawan² yang akan sama² belajar.


* Dedahkan akan pada tempat sekolah yang mereka akan belajar (yang ni bukan sahaja elok untuk anak yg akan sekolah darjah 1 .. kalau nak sekolah tadika pun okey) maksudnya bawak dia jalan²/ lalu sekitar tempat dia akan bersekolah nanti .. bagi tahu kat sini dia akan bersekolah.. nanti anak² akan jadi teruja.


* Bagi tahu kat anak situasi yang akan berlaku kat sekolah, akan ada kawan, akan ada cikgu, kena ikut peraturan ... dan terapkan dalam diri anak² kita kena belajar / menuntut ilmu untuk kebaikkan diri dan kehidupan di masa akan datang.


* Pastikan anak tidur awal bila mula sesi persekolah bagi mengelakkan waktu pagi dia meragam .. dan buat perangai takmoo sekolah.


* Pesan dengan anak² berkawan dengan semua orang , jangan sesekali bergaduh ... (yang ni memang puaslah ibu dok berzikir) sebab amirkan anak tunggal dia tak biasa berkongsi barang² milik dia.. risaulah kot ada kawan menyakat nak pinjam barang dia marah kawan dia... saya bagi tahu kawan pinjam takpa.. jangan sampai hilang.




Oklah itu jer tips yang saya gunakan .. bagi pendedahan awal dekat anak mengenai sekolah dan persekitaran serta suasana bersekolah .. insyaallah .... akan membantu... maklumlah ibu amir ni susah nak cuti awal tahun lagi² kerja bahagian kewangan kan... akhir tahun lagilah dah tentulah cuti kena beku pfttttt jadi inilah pilihan terbaik yang saya lakukan supaya anak tak meragam bila mula sekolah... ditambah pulak kerjaya hubby sebagai guru memang susah nak cuti kalau sesi persekolahan dah bermula.


Insyallah kalau kena cara pujukkannya anak² ni akan mendengar kata, boleh jugak bagi ganjaran kalau nak .. macam belikan sesuatu untuk menghargai dia sebab dia bersekolah ... tapi janganlah bagi mainan .. bagilah yang berfaedah macam botol air ke, beg sekolah dengan gambar kegemaran dia atau apa² je ganjaran yang bersesuaian. (tapi bab ganjaran ni saya tak suka gunakan ... tapi hubby suka.. dan selalunya memang berkesan kat amir) mihmihmihmih ....





Bicara Hati : Kemahin sebab cemerlang tahun lepas hubby bagi amir basikal baru ... nanti ada masa ibu upload gamba basikal tu .. hihihihihi (^____^)v


















Rabu, 21 Januari 2015

Berganda - Ganda Setiap Minggu








Cuaca kat luar panas terik semacam sejak sekolah ni .. tapi bila angin bertiup sejukk je rasa .. cuma bahang panas tu memanglah buat kepala naik pening, mata pun pedih ... semacam ... allahuakbar ... moga diberikan kesihatan yang baiklah hendaknya.. gagah ni .. kena gagah.

Takmoooo tulis panjang sebab terkedu bukak akaun nuffnang da berganda² cpuv datang ... syukur jugak masih punya rezeki walaupun tak dapat nak update blog setiap hari .. tapi cuba mana yang termampu untuk membebel , merapu kat blog ni hahahaha .. pasrahlah korang baca .. (^___^)v

Kalau korang nak tahu info lanjut kliklah iklan tu tau ... lol ada jugak cpuv jan dah kredit kuikuikui .. tak tahu pun kewujudannya... apapun alhamdulillah dengan rezeki yang ada ni .. yeahh dah 3 angka bolehlah cash out ... eh² nantilah tunggu manyak lagi .. hahaha .. lol 3 angka je pun bukan 3 ratus ... ;p




Bicara Hati : Rezeki allah itulah .. ada dalam pelbagai bentuk, hargailah dan syukuri segala nikmat yang diberikan. 












Rabu, 31 Disember 2014

Hari Potensi Tabika Amir : Edisi Throwback


Bahahahaha ... tergelak jap, sebab ibu amir ni terlupa publish entry ni .... adehhhhh masalah hingatan sungguh sekarang ni .... ni faktor umur atau faktor persekitaran ni kuikuikuikui....

Oklah sebab edisi throwback .. gambar je lah banyak ... sebagai kenangan di dalam blog ni .... sayang sangat kalau tak kongsikan, walaupun risau jugak orang kata bangga sangat dengan anak .. adehhh janganlah gitu .. ini je lah satu²nya anak saya pun sekarang ni .. haruslah saya kongsikan kenangan ni kat blog kesayangan ni... kat ig memang dah lama kongsi, cuma kat blog je tak kongsikan lagi.

Ceritanya satu hari sebelum puasa tu hari .. hahahaha .. betapa lamanya terperamkan, edisi kejadian sebelum puasa lagi.. haih raya pun dah lepas.. apatah raya haji .. krismas pun dah lepas ibu amir baru publish .... wakakakaka ... dahsyatkan... entry terperam giler lama.

Kejadian kat pejabat KEMAS Daerah, awal pagi kami dah bertolak tau.. berkumpul kat tabika ... ni kali kedua amir kesini.. ibu kali pertama... kali pertama amir datang sebab tercalon sebagai pelajar cemerlang peringkat adun kalau tak silap ... daripada 5 pelajar mengikut tabika peringkat adun masing² .. alhamdulillah amir dapat nombor 3 ... jangan tak tau no 1 dan 2 pelajar perempuan yang menang.. itu biasalahkan dominasi mana² perempuan lebih menonjol .... amir kalah bab komunikasi sosial .. dia kan pemalu ... mana nak bercakap sangat .. melainkan orang yang dia kenal. No 3 pun ibu dah syukur.. sebab keberanian dia menonjol lebih daripada rakan² pun dah buat ibu terharu... usaha lebih sayang .. tahun depan dah tak boleh malu².. ramai lagi kawan²... tu gambar ayah tengah bagi semangat kat amir hihihihihi





Sebenarnya untuk hari potensi ni amir tercalon sebagai hafazan .... dan kebetulan hadiah bagi tokoh pelajar pun diberikan sekali .. dua² pun amir dapat nombor 3 jadilah ... sebagai kenangan amir masa tabika kan ... korang tengoklah muka kepenatan dia tu .. ibu je yang ober senyum.. dia dah penat sangat tunggu lambat sangat habis.. sebab ada macam² lagi pertandingan masa hari potensi tu ....





Satu pencapaian baru buat amir sebab berani menghafaz surah kat depan tu ... ibu tahu kamu takut, ibu tahu kamu berdebar .. tapi kamu nak jugak menonjol .. kamu sangat lain daripada usia kamu 3 tahun kebawah .. alhamdulillah sujud syukur ibu .... kamu banyak berubah bila mula sekolah .. mula kenal erti berkawan baik, mula kenal erti berdikari dan mula kenal erti ingin dihargai .... korang pun tahukan amir ni tahap pemalu dia hurabiiiiiiii kalau kami pergi mana² tu asyiklah nak pegang buju baju aku hah.. ko tak pitam ... tu yang rasa terharu .. amir sekarang dah tak macam tu.





Ni cikgu tabika amir... alhamdulillah banyak membantu amir memperbaiki bacaan ... banyak bagi sokongan moral ... sampailah  cikgu kata amir ni kat rumah je manja kot.. kat sekolah ok jer jadi ketua .. pfttt iye lah kot budak² memang macam tu .. dengan ibu ayah kemahin manja dia kan.. kadang² makan pun nak bersuap.. kat sekolah.. ok je makan kongsi dengan kawan².





Bicara Hati : Piala tu ibu letak kat depan tv jer, hihihi takda tempat nak simpan... asal tengok jer jadi terharu.. asal tengok jer jadi sebak.. cam tak caya .. setahun ni banyak jugak pencapaian amir.


















Jumaat, 19 Disember 2014

Persiapan Sekolah : Baucer Tawas RM 50 Hinggit


Muka ada senyuman lebar disitu hahahahaha .. pasrahlah amir glamour kejap kat blog ibu dia ni .. memang asyik cite pasal dia je pun ... Alhamdulillah baru² ni kami dapat lagi sms daripada TAWAS, Rezeki amir agaknya dah masuk ni 3 kali kot dapat .. tapi yang kali pertama tak pergi .. kali kedua kami pergi shopping dekat dengan rumah jer.. sebab dapat kat grand union, tapi yang kali ni jauh sikit kat Giant Banting .. lagi jauh sebab kita orang dah pindah kampung pftttttttt ......



Ada orang tanya baik kat opis mahupun kat kampung camna amir boleh dapat yer.. anak saya tak pernah pun dapat .. dah sudah ... bukannya saya ada orang dalaman pun kat TAWAS tu .. tapi mejoriti yang baya amir.. kalau daftar mesti merasa baucer ni ... kecuali yang tak daftar dan berlainan tahun kelahiran .. setakat ni kalau lahir 2008 mesti pernah dapat baucer ni walaupun sekali .. lagipun baucer ni bukan dalam bentuk tunai .. dia akan bagi pas ni bila kita bagi tau kita dapat sms daripada Tawas ... dan staff tawas akan bagi tau jumlah kita boleh berbelanja .. macam kali ni amir dapat rm 50 hinggit sahaja .. jadilah ... 






Oleh kerana keperluan baju kami dah beli .. alat tulis belum beli lagi.. jadinya baucer ni kami gunakan untuk beli alat tulis (salunya borong kat mydin subang sekali untuk barang hubby) ... ok ler tu kan rm50 hinggit cukuplah .. lebihnya bayarlah sendiri ... lagi pun baucer ni bukan dapat tunai .. korang beli je barang , nanti adalah staff tawas tunggu kat kaunter bayaran dia akan sentuhkan baucer tu ... lepas dah habis kira semua perbelanjaan .. yang baki tu kena bayar sendiri ... itu jer.... dah kata bagi untuk anak kan.. jangan lah korang beli yang bukan² pulak.





Bicara Hati : Lega allah permudahkan semuanya.. nanti stori mori aktivi amir cuti sekolah pulak.









Khamis, 4 Disember 2014

Jamuan Akhir Tahun Tabika Amir



Assalamualaikummmm .. parahlah omak amir ni hah!! nak up entry berkurun .. jamuan akhir tahun amir pulak.. amir pun dah cuti sekolah dah kuikuikuikui .... sekarang amir masuk kelas celik jawi pulak.. memenuhi jadual sekolah sebelum darjah 1 nanti.

Jamuan ni buat malam.. merangkap jamuan buat ajk² tabika kemas sekali ... tahun depan dah ajk baru ... aku?? memula malas nak join sebenarnya .... sebab yang jadi ajknya hubby ... tapi sebab amir .. aku bagilah sokongan moral kot datang jugak memeriahkan jamuan tu ... dah tu sekali sampai .. ramai giler kot orang hahahaha ... ingatkan buat sikit² jer.. sekali siap ada bbq lagi .. kita bakorrr .. kita bakoorrr katanya .... penaung pun datang jugak ....





Sorry gambar blurr .. tapi ibu nak jugak letak sebagai kenangan ..... malam tu jugak tetiba ada penyampaian hadiah bagi pelajar² 5 tahun dan 6 tahun yang cemerlang ..... terkejut dibuatnya .... sebab tak tau pun ada penyampaian hadiah .... sebab ikutkan hari khamis 06 November amir konvo .. ingatkan masa tu baru dapat hadiah. Mujurlah ikut sama.. kalau tak menyesal tak sudah ibu takda gambar kenangan amir ....











Muka teruja dapat hadiah .. tapi yang amir pegang tu hadiah ayah ..menang cabutan bertuah hihihihi ..... rezeki² dapat kuali yang ada penutup tu bolehlah lepas ni nak masak² ayam 3 ekor muat rasanya tak payah nak pakai periuk yang sedia ada tu .. sebab cam besar sangat .. yang ni sedang² jer ....













Hadiah yang sekolah bagi pulak dapat kasut .. tapi besarrrnya size kasut tu .. tak bolehlah amir nak pakai ... nak simpan pulak cam lama jer... nak tunggu baru boleh pakai .. rasa cam nak jual tak pun bagi sepupu amir .... lagi satu dapat baju sekolah kebangsaan .. pun besar jugak.. tahap abang sepupu amir darjah 5 boleh pakai huuhuhuhu .. ingatkan bolehlah jimat .. nan hadoo lah nampaknya... kenalah beli jugak. Balik tu amir kemain teruja terus bukak nak tengok hadiah tau .... tapi bila cuba besar sangatlah pulak.










Bicara Hati : Cepatnya masa berlalu dah setahun amir sekolah kat tabika kemas....




















Rabu, 26 November 2014

Seharian Ke Theme Park Legoland




Assalamualaikum ... Bila cuti sekolah akan bermula , mesti semua orang dah terpikir² nak bercuti kemana².. dah google sana sini tempat nak bercuti ... iye tak?? samelah aku pun berangannnn je lebih nak pergi sana sini .. tapi sudahnya korang tau je lah .... tak kemana pun, simpan je lah duit dalam sampul , kumpul dan kumpul dengan tujuan khas untuk percutian .. dan tetiba ni hah!! kami sekeluarga sampai legoland dah wakakakakaka ... (gelak jahat). 


Ok sebelum aku mulakan entry panjang berjela perjalanan kami ni .. (penat karang 4 hari 4 malam) jadi korang yang memang mencari info bolehlah gunakan panduan ni ... tak banyak sikit pun harap membantu, jadi entry ni memang berjela .. sebab tak kosaaa nak buat banyak part (tapi tak tau lah kot tetiba ada entry tips dan bajet pulak) dah penat aku karang, dah jangan tetiba korang komen .. bape tiket masya ? masya tdo hotel legoland tak ?? masya seronok tak kat water park??? memang masya markkk korang komen gitu yer .. sebab tak baca entry mainnn komennnn sajokkk .... huhuhuhu .. kalau takmoo baca klik siap² X tau ... sebab entry ni penuh cerita dan gambar² , korang layankanlah gambo² kami 3 beranak ni hihihihi ...;p








Ok .. yang sebenarnya percutian kami ke theme park legoland ni tak di sengajakan, yupss .. kami hanya ke theme park sahaja .. itu pun dah seharian wehhh seyes besar sungguh legoland theme park ni .. memang berbaloi²lah dengan regenya yang kemain mahal tu .. kan ... tapi sebab kami melalui rombongan sekolah .. adalah pakej² khas yang ditawarkan, tapi untuk korang yang berminat bolehlah rujuk ke laman web legoland sendiri untuk tempahan. Macam yang pakej sekolah hubby ni 10 murid dapat sorang cikgu free (maknanya seorang cikgu tak perlu bayar, jadi kalau ada 80 murid pergi dalam 2 bas ada 8 guru tak perlu bayar) ... dalam kes tak disengajakan ni .. amir memang hubby nak bawak dah bayar siap² dengan pakej makan ... tetiba² last minit hubby kata bas masih kosong , tanya aku nak ikut ke tidak .. haihhh dah meroyan² tak dibawak .. haruslah aku nak join kikiki .. tapi aku tak tau hubby bayar berapa sebab aku ikut jer kuikuikuikui ... ;p yang pasti dalam pakej ni ada kupon makanan rm 15.00 sorang .. hubby dan amir dapat .. ibu tumpang 2 tangan kikikiki .... >__<













Berkumpul kat sekolah dalam pukul 3.00 pagi sepatutnya dah bertolak .. tapi sebab bas lambat pukul 4.30 barulah kami bertolak .. sampai legoland lebih kurang 10.15 pagi .... (jauh tak .. jauh tak.. korang kiralah bape jam eh) dengan 2 kali berhenti ... solat, mandi, sarapan dan ada anak² murid nak terkucil ...







Memasing tekun baca peta nak pergi mana dulu hihihihi .... walapun dalam peta tu nombor kecil sebelah kiri, tapi pada aku baik korang mula masuk dan terus kekanan .. lagi² kalau bawak budak² ... dan budak² ni kemahin teruja, amir korang jangan cakaplah .... dah macam hapa jer... tidur malam pun tak boleh tak sabar² nak sampai legoland tu hahaha.... 







Peraturan nak masuk legoland ni pada aku tak ketat sangat, maksud tak ketat tu dia takda nak selongkar beg sangat pun.. tak taulah sebab masuk ke theme park atau sebab bawak budak sekolah .. kalau setakat nak bawak beg isi botol air, baju² (sebab dalam theme park pun ada mainan yang ada air) , roti, nuget semua tu dia orang okeyy jer bagi masuk ... senang cite barang dalam beg dia tak selongkar pun.. tak taulah kot korang menjinjing beg plastik bawak bekal , dia tak bagi masuk ... so far yang aku tengok pelancong letak kat stroller makanan dengan air mineral okey jew... boleh masuk lepas scan tiket tu, lagi pun dia orang pun paham .. panas bakk hanggg wehh dalam legoland tu ... dah penat jalan mesti haus .. setakat makan roti ape de hal kan.














Okkk .. hasil sana sini info sebelum pergi legoland (dah pandai dah google sekarang cari info cuti²) lepas scan tiket kalau nak pergi toilet .. boleh pergi dulu sebelah kiri .. tapi lepas tu korang mulakan perjalanan kesebelah kanan yer.. apa² pun belah kanan lagi elokkan kalau nak mulakan sesuatu .. (^___^)v  walaupun ikut dalam peta nombor kecil belah kiri. Sebab apa kena mula belah bermula belah kanan bila kita masuk .. kita akan jumpa tempat driving school .. tempat kering ... Tempat belah kiri main bot dalam air , nanti kalau dah basah² payahlah nak main .. mainan yang kering, kat sini kalau budak seusia amir memang sukalah nak drive.. siap amik gambar lagi tau nak buat lesen, lepas tu ada taklimat .. dah dengar taklimat barulah drive ... dia orang asing umur untuk budak² drive seawal 3 tahun pun boleh kat drive junior.















Banyak sangat tempat, tak tau nak mula daripada mana lepas tu .. amir dah teruja nak naik bot, nak naik keretapi .. yang aku gelihati tu.. anak murid hubby sudah bertempiaran .. tak terkawal.. mujo sempat bagi taklimat .. sebelum scan tiket .. lepas dapat kupon makanan semua hilang bayang bawak haluan masing²... jam menunjukkan 10.30 pagi .. sesi berkumpul semula jam 5.30 petang, pukul 6.00 petang theme park tutup. kooooo rasa cukup tak masa tu ... wehhhhh nampak macam lama.. sekali dah main .. itu ini .. begitu .. begini sedar² dah pukul 2 petang hahahaha ... ;p














Seorang ayah yang gayat, akan rasa tercabar dengan anaknya kalau tak sama² join aktiviti yang ada hahahaha ... gelihati aku sebab amir kemahin teruja semua nak main... semua nak naik .. sila percaya amir naik rollercoaster (pusing² bak hang .. pening, gayat .. 3 beranak jer .. dah macam kami sewa benda tu) .. kita orang pergi hari persekolahan 06.11.2014 .. kat legoland tak ramai orang pun.. nak main pun tak perlu beratur panjang ... tu yang seronok ... bila nak turun.. semua yang tunggu macam terkejut sebab kami 3 beranak je yang naik .. kikikiki ...;p .. menjerit² ibu sorang .. amir banyak pejam mata .. ayah cakap kuikuikui .. baru dia tau .. nak naik benda tu seram.. kalau tak asyiklah sibuk mengajak naik.. hubby pun memang penakut .. kat sini ada 3 jenis rollercoaster kalau tak silap .. tapi kita orang naik satu jer... itu pun yang sederhana panjang .. tapi mencabar. Sebab?? sebab kita orang tak jumpa jalan masuk yang rollercoaster pendek .. mungkin masuk daripada pintu padang pasir .. mungkin kami terlepas.. sebab ayah pergi toilet masa tu ... lagi satu yang dekat dengan kawasan bot air tu ... dia rollercoaster yang duduk berdua tu ... cam kereta kabel pun ada tapi pusing² menyeramkan wehhh.....















Dalam pukul 12 lebih, perut dah mula berkeroncong adehhhhh .. mujo dapat kupon rm 15.00 sorang, ibu takda.. amir dengan ayah jer dapat .. itu pun dah cukup sangat 2 kupon rm 30 hinggit, untuk memula makan .. kami beli set burger ni.. amik size dewasa.. kena tambah harga rm 15.00+7.00 = Rm22.00 tak termasuk cukai huhuhuhu .. tapi kenyang.. seyes berger tu kita makan separuh .. separuh lagi sambung makan kemudian .. sebab amir sibuk nak naik menara ala² taming sari .. pergilah 2 beranak tu .. ibu makan sorang² berger ni kuikuikui ..... amir sempat jugak ratah kentang dan minum air. Kat dalam legoland ni tak banyak tempat makanan dan tak banyak pilihan .. yang pertama kita orang jumpa lepas kawasan bomba .. belah kanan kat belakang ... dekat dengan toilet .. daripada situ sebelah korang boleh nampak orang main water park. Yang kedua area sebelum naik roller coaster .. yang ada banyak Halloween.












Sementara hubby pergi toilet sempatlah ibu dan amir possing² dengan unta ni ... unta pun penat dah duduk ... kuikuikuikui ..... belakang unta tu tempat roller coaster kot ... kita orang tak masuk dalam tu sebab penat sangat dah.. amir ajak duduk ... ibu dia pulak sawan amik gambar asyikklah nak bergambar .. dan nak amik gambar hahahaha ...;p












Kepochi sungguh tau amir nak naik tram ni .. eh² tram ke train .. belasahlah ... terkedek² dia berjalan .. tapi seronok jugak .. dapatlah rehatkan kaki sikit ... lepas naik bot kita orang naik tren ni ... almaklumlah dah google siap² sebelum pergi .. jadinya aku dah boleh bayangkan tempat ni .. tq blogger² yang bagi info berguna sangat² kat blog masing².







 





Lepas dah makan barulah aku sambung balik berjalan .. amir dan hubby dah selamat naik menara yang ala² taming sari tuh .. adoi anak² memang camtulah dia nya pun .. tak sabar nak teroka semua yang ada dalam legoland tu .... aku pun jalan je lah sorang sekali nampak zirafah tersepit besar ni hah!! kuikuikui .. sebelah zirafah ni ada surau ... aku call hubby .. hubby ajak masuk tgk filem pendek 3D ... gigih le aku cari panggung tu mujur sebelah bangunan zirafah ni jer ... sempatlah sama² join hubby dengan amir tengok movie... seyes koo cam real jer siap ada hujan ada salji bagai .. tang hujan tu tak menahan sebab air bebetul yang turunkan... ala² gerimis gitu.. tidaklah sampai basah kuyup.












Meh interframe sikit sebelum movie mula .. sebab nanti lampu dah padam tak boleh nak bergambooooo .... (^_____^)v cermin mata ni pinjam jer.. sebelum keluar letak balik kat dalam bakul yang disediakan sebelah pintu.












Kat dalam legoland ni ada satu tempat tu dia orang buat cam lego² tersusun bentuk bangunan, cantik sangat .. ada menara klcc, menara berkembar, masjid .. ada macam² lagilah bangunan kebangaan negara .. nampak real sangat tau ... senang cite berbaloilah dengan harga tiket yang korang bayar tu.. dengan luasnya .. dengan macam² aktivitinya memang seharian tu penuh aktiviti kat theme park ni... berhadapan dengan lego² ni bangunan star wars pulak ... terus masuk hujan dah nak turun .. sempatlah tengok wayang pendek sebelum jalan² dalam tu ...












Dalam banyak² part kat bot ni .. yang pusing² ni hubby dah serender terbaring kat kerusi kepenatan kuikuikui .. amir pulak dah mengalah bateri energizer tenaganya oiiiiii sudahnya aku ternampak anak² sekolah hubby mintak tolong dia orang layankan amir ... aku tengok dari luar sambil snap dan rakam gambar² masa main bot pusing² ni... depan bot ni ada satu lego sotong bapak besarrrr .. tapi sebab dah hujan lebat tak dapat nak amik gambar ... berkali² amir main bot ni .. sampai dah hujan barulah dia turun... mujolah anak² murid hubby rajin melayankan dia ...










Dan salah satu yang aku suka kemudahan dalam legoland ni toilet memang bersih.. mungkin sebab kita orang perg tak ramai orang .. surau pulak aku jumpa ada 2 satu masa kat pintu masuk sebelah kiri sebelah kedai makan ..... satu lagi dekat dengan lego zirafah tersepit tu ... dia kat tengah² kawasan.. kiranya kalau korang nak solat zohor dah tengah² berjalan tu takda masalah .. tempat pun bersih .. siap ada karpet boleh rehat .. telekung pun bersih dan tersusun.








Bicara Hati : Tak sangka sangat sampai legoland.. salunya tengok orang pergi .. sendiri dah pergi ... teruja dia lain macam.

















Jumaat, 25 Julai 2014

Pemenang Giveaway Buku Resepi Roti

Maaf² maaf² itulah ayat pertama yang nak diucapkan ... atas kelewatan yang tidak sengajakan mengumumkan pemenang, oleh kerana masalah² yang tak dapat di elakkan... alhamdulillah tab berjaya jugak hidup .. kalau tak .. memang nayalah tak boleh nak umum pemenang, sebab takda kamera nak amik gambar .. sebab dah print screen siapa link yang paling banyak untuk giveaway hari tu.
Atas kerjasama amir cepat² suruh dia buat cabutan tau .. terus snap gambar minggu lepas, patutnya entry ni dah boleh publish hari jumaat .. tapi jumaat tu kelang kelibut lupa pulak nak autopublish entry ni ... maaf sangat² buat korang tertunggu².... kalau boleh memang nak cepat umum dan nak cepat pos sebab takut nak raya ni pos kang tak sampai pulak .. lagi naya.


Dah gulung siap².. senang si bujang nak amik hihihihi .. gigih tau pepagi saya suruh amir buat cabutan ...







Tara ... inilah pemenang bagi buku resepi roti jemariasmara.blogspot.com ... harap² cepat²lah melaporkan diri emailkan alamat kat saya .. 





Bagi 2 hadiah tambahan fm quilling pulak nama yang terpilih adalah seperti dibawah ... pemenang yang pertama ialah orang pertama menyertai giveaway ni ... memang laju betul dia join tau hihihihi .. semangat² suka saya .... 



Tahniah buat noesuhaimi ... siap buat entry lagi ... oleh kerana awak dah jadi pemenang pertama yang menyertai .. jadi saya bagi orang lain untuk hadiah link terbanyak .. sebab link awak pun antara yang terbanyak jugak .... hadiah kan sama.. 




Pemenang bagi link terbanyak adna2029.blogspot.com ......


Oleh kerana semua pemenang dah saya umumkan.. cepat² emailkan alamat korang di nowzyana@yahoo.com dengan tajuk 'pemenang giveaway masya' itu jer pun dah cukup ... 


Entry ni melekat sehingga semua pemenang melaporkan diri.. tapi kalau lambat sangat tak laporkan diri saya buat cabutan baru hihihihi .. entry baru scroll bawah yer..








Rabu, 9 Julai 2014

Tambah Koleksi FM


Bizinya ramadhan kali ni adeh ... tengahari pulak mata ni memang tak laratlah nak buka .. terus ke surau huhuhuhu .... tidur, sekejap jadilah baru segar balik.. kalau tak lagi naya waktu petang.

Ade 2 koleksi FM baru hihihihi .. Pusat Sains Negara Dan Ulang Tahun Kelahiran Amir Turn 6.








Isnin, 30 Jun 2014

Hadiah FM Quilling Buat Yang Bertuah



Jun berlalu dengan indahnya, alhamdulillah julai pun dah kembali .. dimulakan dengan hari baru .. bulan baru .. 2 ramadhan .. selamat berpuasa buat kawan² yang saya kasihi .. dan keluarga saya yang sentiasa dihati .. moga ramadhan kali ini sangat bererti buat kami.

Terima kasih pada kawan² yang sudi join giveaway simple saya - Saya Nak Buku Resepi Roti .. ada 13 orang penyertaan semuanya yang memberi link sehingga 27 Jun 2014 pada jam 12.00 tengah malam. Okkk .. saya usaha pengumumannya secepat mungkin minggu ni .. insyaallah .. sabar yer... harap amir pun bagi kerjasama jugak nak buat cabutan .. satu je pun.. insyaallah dia okkk. 2 hadiah tambahan bagi penyertaan yang pertama dah ada .. jeng .. jeng.. nampak tak.. sapa komen paling pantas tu .. hahaha dah terang lagikan bersuluh disitu pemenangnya, cuma link url paling banyak pun dah ada.. nanti saya bagi tau yer.. sapa yang terpilih. Hadiah fm quilling seperti dibawah .. cantikkkk tak?? cantikkan .. special order daripada adik cantik manis .. lagi tangan berseni syasya orencantik.blogspot.com
kalau korang berminat boleh order dengan cha .. korang bagi tau je nak macam mana special quilling art untuk kad hari lahir pun ada ... kad raya dah tak sempat kot nak order .. jangan korang tanya dia dia merapik² sudah .. selagi pasal art quilling ni pasti cha layan.



2 hadiah fm buat giveaway.
3 hadiah fm buat pengomen terbanyak sepanjang jun 2014 di blog masya .... entry pun tak banyak bulan ni .. tapi rasa terharu masih ada yang sudi komen.



3 orang yang bertuah rajin komen di blog masya sepanjang jun 2014, cecepat emailkan alamat kat saya yer... nowzyana@yahoo.com ... maaflah kalau boleh nak bagi semua .. tapi setakat ni 3 jer yang mampu .. yang lain jangan terasa yer .. insyaallah ada rezeki yang lain.



Bicara Hati : Bznya akhir bulan, entry indah bulan jun masih ada lagi nak kongsikan walaupun dah masuk julai kikikiki .... 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...