♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Rumahku Syurgaku. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Rumahku Syurgaku. Papar semua catatan

Jumaat, 31 Julai 2015

AidiLFitri 2015 - Part 1



Tu dia.. satu entry je bulan julai ni, hohoi nak abis julai dah masya oit, jangan sampai raya habis baru nak up entry raya pulak .... maaflah tak sempat nak menulis kat blog ni sebenarnya.. walaupun minat menulis blog ni masih menebal lagi ... tapi lagi suka membaca blog kengkawan kekdahnya dari menulis blog sendiri kohkohkoh .... pasrahlah korang .. dok lalu lalang entry lama kan... maaf ye....


Oklah .. kita amik mood raya eh, bermula dengan part 1, jangan korang tanya ada berapa part .. blog masya ni biasalah selagi tuan dia mood menulis beraya sakan memang akan berpart²lah entry raya sampai hujung syawal hahahaha ... ;p


Macam biasalah .. syawal kami ni tidaklah berebut nak balik kampung mana kan, dah kami suami isteri memang sekampung .. sekarang pun dah buat rumah kat kampung ... memang kat sini je lah kami beraya .. ni pun rasa cam tak cukup cuti 15 julai sampai 21 julai tu nak beraya .. hahahaha ... aku part cuti raya ni memang akan ikut jadual hubby salunya .. sampai bila cuti sekolah, sampai situlah aku cuti raya tambah² amir pun dah sekolah.


Meh kita layankan dulu gambar² hari raya pertama eh .. muntah orenlah korang .. sebab tema oren kita orang tahun ni ... ramai puji cantik warna oren ni .. haihh korang tak tahuk .. banyak cerita di sebalik pemilihan tema ni .. sampai rasa nak tukar warna dah .. gara² susah nak jumpa warna baju hubby, tapi pasrahlah sebab amir pilih warna oren ni (cam biasalah amir yang pilih warna, ibu dengan ayah tak kisah .. walaupun ayah nak pink belacan yang sebenarnya ... haha cam tak caya hubby nak pakai pink) ... ibu pakai jubah yang ada je .. kosa beli baju baru ... (yang sebenarnya tak sempat shopping)





Kita mulakan dengan gambar² kami .. biasalah kalau dah kat rumah memang takda gambar bertiga .. semuanya berdua .... rasanya memang takda pun gambar raya sekeluarga huhuhuhu ... tak tahulah kot ada kat kamera.. tapi kat handphone memang takda. Melaram bergambar kat sofa baru ... bunga masih bunga tahun lepas .. takda idea nak mengubah .... bekas kuih raya tupperware tahun lepas menjadi pilihan .. senang .. tak risau kot jatuh pecah.








Macam biasalah lepas solat hari raya, kami akan ke rumah mertua dulu ... tahun ni tak berapa nak meriah pagi syawal sebab malam syawal semua dah berkumpul buka sama² akhir ramadhan tu ... pakat sakan main mercun depan rumah. Jadi rumah pun dekat area klang jer... malam raya tu balik lah balik rumah memasing .... tengahari barulah berkumpul balik .. Rasa syukurnya di dalam hati dapat lagi beraya dengan mertua .. nak banding tahun lepas meriahnya lagi tahun ni .. sebab tahun lepas mertua kan sibuk buat persiapan nak ke mekah ... dah tu dapat keputusan last minit mak boleh ikut bapak .. memang persiapan raya tak meriah manalah.








Lepas rumah mertua .. beraya rumah mak dengan abah pulak ... dekat je kan ... naik motor je .. sebab lepas tu terus join baraan keluarga belah mak aku. Alhamdulillah syukur jugak dapat berkumpul adik beradik sama² pagi raya ni .. cuma adik perempuan aku dalam pantang .. dia lah tolong snapkan gambar ni ... somi dia balik rumah kejap nak ziarah kubur .. tu .. yang comel iqy tu anak buah aku .. anak adik aku .. elok pulak ada warna oren .. jadi mak pakaikanlah sedondon dengan kami.







Tahun ni mak dengan abah melaram baju jakel, hamboi kemahin mak kan .. abah pakai baju aron ajis lagi,  tu adik lelaki aku sebelah kanan aku tu yang sponsor .. dah kerja katanya kan ... sesekali belanja adik beradik.. aku jugak yang sebak kejap.. terasa adik² dah besar ni ... ringan sikit beban mak abah. Yang bongsu hujung sekali sebelah kiri tu pun dah lepas spm dah sambung belajar kat kolej pun .. mak tak bagi jauh².. haduhh mak aku ... silap² kang dapat lagi menantu sekampung kang ... orang tua gitu lah .. lagi² sekarang ni macam² kes kan .. lagilah dia takut kalau adik aku tu sambung belajar jauh² .. dulu aku pun lepas ke ipoh tu sebab abah bagi .. kot ikut mak aku .. tak lah pergi ipoh tu .. mau belajar kat shah alam je ulang alik. opss.. masya dah merapu .. ni nak cerita raya ke .. nak meluahkan rasa ... ;p










Kekenyang baraan raya pertama, macam biasalah pergi rumah sanak saudara ni ...ko pergi beraya dekat 20 rumah jugaklah raya pertama tu ...  meriah memang meriah sesekali berjumpa .. lepas makan lupa hingatan dah hari esoknya membuang je.. mujo tak pergi mana² .. sebab amir baraan ikut ayahnya raya kedua tu... jadi ibu dok rumah je lah berkemas .... sukalah amir banyak kutip duit raya tahun ni ...



Aku baraan kali ni tak masak beria sangat, masak bubur kacang letak jagung je ... tu pun banyak jugak habis .. riso jugak kot raya² orang takmoo makan buburkan .... lagi² dah macam² menu makan mesti ramai dah kenyang .. sebab rumah kami belah petang.











Oklah meh belanja gambar tuan rumah berdua pulak .. amir baik hati tahun ni .. banyak amik gambar ibu dengan ayah berdua tahun ni ... layankan je lah .... minat dia yang suke amik gambar, bergambar cam ibu dia jugak masa muda mudi dulu .... ootd hubby .. baju kurta beli kat pasaraya hari² .. hahaha nak gelak aku .. jenuh teman g GM, g baazar² khemah ramadhan .. sudahnya baju kat pasaraya hari² ni barulah kena dengan selera hubby .. tema kurta (^___^)v .. aku pakai jubah beli kat aeonbig je .. tudung pakai aidijuma je .... corak munga².. dengan harapan hati pin munga² raya kali ni.










Bicara Hati : Tidak ada yang lebih membahagiakan hati ini di hari raya .. melainkan dapat beraya dengan seisi keluarga di pagi saywal.









Selasa, 14 Julai 2015

UCAPAN DIGITAL : TANDA HINGGATAN SENTIASA DI HATI





Ni tema tahun lepas, ada jugak rupanya gambar family dalam kamera lupe da.. sekali nak delete gambar² baru perasan ada rupanya.. yang takda kat handphone.



Assalamualaikum .... (^___^)v


Selamat hari raya daripada kami sekeluarga .. masya mohon ampun dan maaf andai ada terkasar sepanjang penulisan di blog, haih lamanya masya menyepi kan... sorry semua.. sejak akhir² ni tahap kesibukkan membataskan untuk menulis .. tapi untuk kerumah korang masih ada kesempatan.. hamboi kemahin meriah rumah masing² yer.. sana sini gambar iffar, sana sini sakan buat kuih raya .. saya sini sibuk dahhh buat persiapan raya.

Persiapan raya kami biasa² sahaja, yang luar biasanya pun ada jugak hikhikhik .. ada deko baru kat ruang tamu.. dah ada dapur baru (wallah tu semangat nak masak tu jemput korang, padahal dapur dah lama tak berasap) jemputlah datang rumah .. insyaallah raya tahun ni akan buat open house kecil²an nanti kita hallo² yer.. (bajet ko retis ke masya nak jemput kat blog) muahahahaha .. kang reramai datang pitam pulak tak terlayan.

Alhamdulillah sambutan tahun ni meriah sebab ada ahli baru, anak buah baru .. anak adik saya ... persiapan untuk amir pun dah lengkap .. top up mana yang kurang jer.. tema raya biasalah pilihan amir, kita orang ni ikut je ... tapi tak beli² pun baju ibu dan ayah lagi muahahahaha ... pasrahlah kot tetiba warna lain anak beranak, pelangi gitu.


Sekali lagi masya ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin buat pembaca setia blog masya (cam poyo jer... macamlah ada pembaca ramai sangatkan ;p) hati² balik ke kampung .. semoga semuanya di permudahkan .... 





Bicara Hati : Nak mengarang pengalaman amir berpuasa pun tak sempat ... huhuhuhu ... jangan terperanjat pulak kot ada entry ramadhan dah lepas 1 syawal muahahaha ... (^___^)'





Sabtu, 4 April 2015

Waktu Sesuai Untuk Mengemas Rumah



Tak pastilah orang lain, tapi kalau aku ni suka mengemas bila waktu pagi lepas solat subuh dan hari cuti .. macam hari sabtu ... memang itulah masa yang sesuai sangat untuk pulunnnnn semua sesi mengemas rumah hihihihihi .....

Kalau hari lain tu biasanya memang tak berkemas pun, adalah jugak sapu² sampah tu.. tapi kalau dah teruk sangat memang terpaksalah jugak mengemas malam lepas balik kerja .. itu pun vacum je mihmihmihmih ...;p

Dan kebiasaannya bila diri dengan suka rela mahu mengemas rumah, hubby pun dengan suka relanya akan membeli sarapan .. yeahhhhhh ... sudah jimat tenaga disitu .. kadang kalau mood hubby baik .. terus lepas berkemas ajak keluar lunch .... (^_____^)v




Image result for gambar kartun mengemas rumah


Kebiasaanya perancangan untuk mengemas rumah ni kenalah amik kira baik ruang tamu, dapur, ruang belajar, bilik² dan jugak bilik² air .... kalau korang rajin buatlah jadual .. sebenarnya lebih baik .. rumah pun akan sentiasa kemas jer, tidak lah tetiba ada tetamu datang rumah bersepahkan ..... dan kalau ada tetamu suprise pun tidaklah terkujat sangat nak mengulung toto depan tv hahahahaha ... ;p

Okey kalau masa ada anak kecik dulu² salunya kena pandai bahagi masa ni bila nak mengemas .. salunya waktu dia tidur memang pulunnnn lah dokk mengemas semua .. lepas tu dapat peluang tidur ... tidurlah sepuasnya sebab bila anak bangun kita pun kenalah bangun menjaga dia pulak. Tapi salunya kerja² rumah yang berat² hubby buat .. senang sistem macam ni .. saling bertolak ansur.

Oklah .. sebab hari ni cuti, jemputan semua pun tak dapat nak pergi ... maka moh ler.. kita mengemas rumah .... dengan senang hati .. rela hati, sibujang pun dah boleh diharap mengemas ... jadi ringanlah sikit beban ibu ni .. ada anak boleh di harap.






Bicara Hati : Yeahh makan free ada jemputan kawin, siap kemas rumah kita pergi kenduri yer.... 






Rabu, 8 Oktober 2014

Petua Hilangkan Bau Di Dapur


Assalamualaikum .... pernah tak korang rasa macam ala nak menumis cili tapi kang bau melekat kat dapur .. semacam jer.. berhari² baru hilang, lepas tu mulalah mood nak masak cam kelaut .... Dulu masa rumah lama lagi hari .. sampai keruang tamu kadang baunya.. ko bukaklah tingkap pintu sekali pun kat dapur tu .. atau hood kat dapur (penyedut asap) tetap jugak bau pftttttt sangat tau .... Takkan nak letak pewangi pulak kat dapurkan .. cam tak sesuai pulak .. ok meh .. saya kongsikan satu petua ni .. memang berkesan hihihihi .. 



Tara.... saya gunakan arang jer.. masukkan dalam pasu ... lepas tu letak pokok daun gitu ... orang pun tak perasan dalam tu ada arang kuikuikuikui ... nampaklah cantik sikit dapur tu kan ... lagipun lebih fleksibel. Salunya cara ni saya guna letak kat kereta atau peti sejuk jer... kali ni saya cuba ujikaji kat dapur pulak.. alhamdulillah berkesan.



Cara lain yang saya gunakan sebelum ni bancuh kopi pekat² .. dalam cawan .. dengan air panas.. biarkan jer kat dapur tu .. memang berkesan jugak .. tapi kat rumah kami jarang minum kopi .. kalau ada stok pun tu maknanya daripada lebihan kenduri atau daripada rumah mak... tak nafikan memang berkesan jugak, tapi kadang dah penat masak cam kosa nak buat air kopi tu kan .. tu yang guna cara ni .. sebab berkesan jugak hihihjihi (^_____^)v





Bicara Hati : Masih buntu memikirkan kabinet dapur yang hendak dipilih, warna dah ada cuma tak tahulah ok ke tidak kabinet macam tu nanti.
















Rabu, 1 Oktober 2014

Deko Bunga Di Luar Rumah



Assalamualaikummmm ... deko bunga di luar rumah katanya hihihihi ... dalam rumah pun tak bersiap lagi ... saja² nak menambah yang kat luar pulak, kali terakhir beli bunga masa nak raya hari tu kuikuikuikui ... >______<

Memula tak berniat pun nak membeli, kunun² nak menemankan mak, haishhh sekali tu ... cam terbekenanlah pulak pokok² berdaun yang adooooo ... kang terbayang²lah pulak kalau tak membeli .. lagi haru kan ... jadi dah alang² sampai tu beli lah jugak.



Pasu² yang besar tu mak saya punya .. saya beli yang kecik jer ... 2 pasu jadilah... amboi mak naik seh .. dah macam aku ni bawak lori pulak mak nak membeli pasu bunga huhuhuhu .... mak², macam tu lah dia kalau dapat peluang ... tu .. pokok daun keladi pun nak dibelinya .. abah kata macamlah boleh keladi tu di masak ... kita senyum jelah ... sebenarnya satu terapi dan kepuasan kalau pergi kedai² bunga ni kan ... (walaupun baru berjinak² ... dulu tak diherannya pun).

Kita orang pergi beli kat area sijangkang sana tu ... nak kata murah sangat tu tidaklah .. tapi macam berbaloi²lah jugak .. sebab pasu bunga mak yang besar tu satu rm8 jer .. hohohoi ... kalau kat area kampung kita orang tu banyak jual rm10 dengan rm12 gegegegugugugagaga .. gigit jarilah nak membeli.

Tajuk kemahin Deko Bunga Luar Rumah ...... Tapi .. tak beli bunga sangat pun ... aku cam biasalah .. lebih suka beli pokok berdaun senang jaga .. itu pun .. tak tanam lagi ... sebab lepas beli sabtu .. bizi ahadnya kemas rumah pulak ... petang hubby ajak main belon ... jadi tak sempat lagi nak menanam pokok² tu dalam pasu. Nanti kalau dah buat kita up story mory eh ...





Bicara Hati : Kan best kalau dapat pergi cameron, bau borong macam² pokok bunga.






Rabu, 17 September 2014

Penuh Agenda



Assalamualaikum ..... lambat bersiaran menghabiskan bw kawan² sementara ada kelapangan hihihihihi ..... semalam cuti hari malaysia, kunun²nya naklah pergi berjalan² .. kunun je lah .. padahal hari senin tu hari dah cuti pun .. tapi cam biasalah cuti memang tak macam cuti ada je kerjaan nak dibuat .. lagi² kat rumah tu.

Sabtu dan ahad baru ni adik sepupu kawin tu yang saja amik cuti senin sebab tau mesti kepenatan ... lagipun pagi tu kena hantar adik ipar balik kolej, ingatkan balik tu nak sambung tidur .. sudahnya hubby ajak beli racun dan terjebak membeli rak stor ni hahahahaha .. naya².


Sebenarnya dah lama aim nak beli rak ni .. tapi tu lah asal serve yang 70kg tu jarang ada offer murah .. paling² pun rm115 .. cuma pernahlah sekali ada nampak rm 79.90 tapi tak hingat kat mana .. tapi masa tu takda ongkos pulak ... bila ada .. tidaklah pulak ada offer lagi ermmm ..... pendam je lah hasrat hati. Sampailah hubby singgah kedai dekat area GM Klang tu .. ada jual² rak belakang kedai bunga kalau tak silap .. eh ke sama baris kedai ... memang macam² rak ada kat situ .. yang ni muatan 400kg kalau tak silap rm 162.00 pftttttttttt mahalkan .. tapi aku rasa cam berbaloi dengan harganya .... hubby nak beli satu, aku kata amik dua lah ... ok set .. lepas tu daripada petang senin hubby pasang sampai semalam baru siap kikikikiki .. menyumpah² kita orang memang jenuh nak pasang benda alah ni .. sebab tu lah hubby tak suka beli barang ikea .. dia tak suka nak pasang² sendiri .. mencabar tenaga katanya... dah tu dengan aku² sekali tak pernah di bawaknya ke ikea tu tau huhuhuhuhu .... sebab mengenangkan nak susunatur stok tu .. takmoo barang berserabut kat bilik.. kita belilah jugak rak ni. Demi kepuasan dan kesenangan jangka panjang .. entry pasal susunatur stok lain kali lah story eh... masih serabut alam lagi.





Oleh kerana 2 hari dah dirumah dan sepupu amir datang, hubby pun cam letih jer pasang rak tu .. aku lagilah letih dengan dua pupu ni kejap pergi rumah mertua kang kejap balik rumah mengekek² tergelak² .. dengan becaknya main kat luar rumah.. jadi petang semalam sebelum sepupu amir balik rumah dia senidiri kita orang reward diri pergi alam impian .. saja tengok orang main layang², main belon buih .. dan riadah ..... dah petang pun kami sampai .. yang penting enjoy hahahahaha ... budak² pun happy .. amir siap bawak basikal .. tapi nampak belon takmoo main basikal pulak. Satu pencapaian baru amir buat .. dia dah berani panjat dinding batu tu hihihihihi ... 





Bicara Hati : Pasrah .. tak dapat pergi bercuti huhuhuhu ... kena jaga rumah mertua ...




Isnin, 1 September 2014

Amir Pandai Kayuh Basikal Tanpa Roda Kecil


Assalamualaikummmmm ... lama peram entry ni daripada minggu lepas gara² tak boleh upload gambar .. hihihihi .... oleh kerana semangat ibu yang membuak² hari ni cuti .. ibu nak jugak publish entry ni hihihiihi ..... istimewa sangat² dan secara rasminya pada 25 Ogos 2014 bersamaa hari isnin 29 Syawal amir dah pandai kayuh basikal tanpa roda kecil kanan kiri .... yeahhhh berganda² happy ibu dia.. yang gelihatinya nenek yang ajar amir .. gigih nenek pegang belakang basikal tu melayankan kerenah amir ... hubby baru je betulkan basikal ni .. terus dia semangat nak kayuh tak nak beroda....












Akhirnya , amboi kemahin lajukan... dah terror sikit tu ... gigih ni pun sebab ada sambutan kemerdekaan kat tabika kena bawak dan kayuh basikal hihihihi .... tapi ibu suka sangat semangat amir ni sebab gigih belajar, walaupun tak confiden sangat, takpa ... walaupun ibu bukan yang pertama nampak .. tapi ibu bangga sebab ibu baru nak turun kereta amir dah berlari8 bagi tahu dan kongsikan kegembiraan dengan ibu yang amir dah pandai .. sayangggggg amir .. good job, nanti ... kita boleh geng kayuh basikal sama².. ibu nak beli basikal lah ... macam best jer kayuh basikal ni.




Bicara Hati : Dulu gigih kot kayuh basikal yang ada palang kat tengah tu .. sudahlah besar.. semata8 nak pandai kayuh basikal.. rasanya dah darjah 3 kot kikiki ....







Rabu, 18 Jun 2014

Majlis Kesyukuran Di Rumah



Alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yang di rancang walaupun ada sedikit kurang disana sini. Pfttt ... perancangan awal cuti 12-13 jun di tukar ke 11-12 jun sebab ipar duai dah datang rumah 11 jun, mujur bagi tau awal² sempatlah tukar masa isi borang cuti, takkanlah orang dah datang rumah kita .. kita takdakan... macam x patut jer... dan tak pasal² mc 13 jun kepenatan, sakit perut tak boleh nak jalan .. penat angkat barang² agaknya .. ipar duai pun masih di rumah masa tu .. rasa macam bersyukur sangat² sebab mereka membantu daripada mula sampai habis majlis.
Sebenarnya majlis kesyukuran lebih kepada merangkumi banyak perkara dan kebetulan pulak 12 jun 14 syaaban dan hari khamis malam jumaat 15 syaaban .. malam nisfu syaaban jadinya kami sepakat buat kenduri kesyukuran sikit sempena masuk rumah baru, petang tu sambut bestbay boy sekali, malam lepas maghrib ada bacaan yassin 3 kali adik beradik anak beranak semua dengan keluarga mertua ... abah tak dapat join pergi surau .. sebab nak jemput orang surau datang kenduri lepas isyak kat rumah dan kenduri tahlil.

Jom layankan beberapa keping gambar yang sempat di ambil masa potong kek ulang tahun kelahiran Amir.



Kek pilihan kali ni Batman, memang sesuailah dengan amir boboi kan .. kan ... kot letak princess kang haru pulak hahahahaha .... sebenarnya kek ni tempah .. dan tak berapa nak suprise sebab amir macam tau² jer saya tempah kek untuk dia .. dia ikut sekali ... dengan orang yang tolong jahitkan langsir kat rumah baru tu ... langsir simple jer.. yang penting bertutup ... sudahlah hantar lambat .. nak cepat pulak tu .. mujur di layan tau.. tq akak tukang jahit.




Sempat jugaklah deko² belakang tu ... kawan opis tolong printkan sebelum cuti hihihihi tq sangat² nadia, tolong buatkan untuk ahkak ni .... petang tu adik ipar dengan adik saya yang tolong gunting dan gantung kat dinding tu ... simple tapi amir teruja sangat².. siap letak belon lagi .. itu yang saya suka ... baju batman lama jadi pilihan .. takda baju² baru, baju dia dah lama kot dia pakai masa umur 4 tahun sampai sekarang dia pakai.. muat lagi .. berbaloi² beli mahal sikit.. warna tak mudah luntur walaupun kerap pakai dan basuh.




hahaha.. sila abaikan tangan ibu yang macam lipas kudung tak reti diam .. dengan mulut jugak yang tengah memebel sebab bebudak dah teruja nak potong kek batman tu .. dok cuit² lambang batman tu hahahaha ... gelihati betul dia buatnya .. tapi sempat senyum bila adik panggil nak snap.




Tak dapat nak feelling comey ayu .. baju pun tak sempat tukar wana kuning huhuhuhu ... mujur warna tudung kuning, sebab orang² dapur dah panggil nak mintak barang ngeh .. ngeh .. ngeh .. tak dapat nak possing sakan tau ... ini jelah gambar bertiganya .. tak berapa nak comeyy.. takpalah yang penting momen itu takkan di lupakan.. sangat² indah.




Selamat hari lahir anak ibu, moga mejadi anak yang soleh, membesar dengan sihat dan juara dalam segala hal ... ketua yang baik dan menjadi contoh buat adik² insyaallah aminnn ...




Majlis malam sempat snap ini selepas solat maghrib ada bacaan yassin anak beranak .. banyak gambar tak sempat nak rakam .. bizi kekdahnya wehhhhh .. sampaikan orang bungkus nasi ambeng pun tak sempat nak amik gambar .. arghhh sweet sangat² momentum tu tau .. melayankan mak cik² (adik beradik mak) dan ipar duai berborak sambil bungkus nasi ambeng langsung terlupa nak amik gambar huhuhuhu ..;p




Ni menu tengahari makan nasi ... menu petang satu pun tak sempat snap .. kuih koci tu mak mertua buat pagi tu dengan mak cik² (adik beradik mak hihihihi ) ... koci segitiga daun pisang ni memang popular di kalangan orang jawa ... kali ni buat koci pulut hitam (alahai sorrylah sesangat tak dapat nak kongsikan momentum membuatnya) sebab saya tengah bizi tolong akak ipar buat kerja huhuhuhuhu ..... yang pasti kuih koci tu sedapp sangat.



Rasa bersyukur sangat² majlis dah selesai, ramadhan pun tak lama lagi ... majlis kecik² jer kami jemput sedara mara dan orang kampung jer kenduri malam.. jiran² lama pun tak jemput .... kawan² saya pulak yang mana terdekat tu ada jugak jemput, tapi biasalah hari bekerja susah sikit nak datang ... takpa nanti kita jumpa tergeda² yer ... 

Terima kasih sangat² pada semua yang banyak membantu, maklumlah rumah baru ni .. banayk kelengkapan tak cukup lagi .. pfttt .. lepas ni buat goodies untuk tabika pulak .. insyaallah khamis depan sambut di tabika pulak... moga dipermudahkan .. maklumlah puasa dah nak dekat ni riso jugak kot tak sempat buat .. amir dah teruja nak potong kek dengan kengkawan .. saya tak berani janji lebih²...




Bicara Hati : Ada rezeki lebih kongsikanlah sedikit dengan mereka yang layak menerimanya .. insyaallah akan ada keberkatan rezeki itu di dalamnya, kerana setiap rezeki yang kita perolehi .. ada juga rezeki orang lain.












Rabu, 23 April 2014

Sikit ² Lama ² Makin Banyak



Fuhh tak tahu nak mula daripada mana, 2 hari tak buat entry .. saya ada jer.. berjalan kerumah kawan².. ada jugak yang saya singgah tapi tak tinggalkan komen .... ada jugak yang saya datang jejak berkali² kikikiki .... Mod keletihan nak menaip entry sebab tu lah takda entry 2 hari ni .. autopublish pun tak buat... hilang idea sekejap kepenatan.


Sikit² lama² makin banyak, itulah kerjaan kami suami isteri hujung minggu baru ni ... kami sepakat mengemas apa yang patut ... mainan amir kat belakang kemahin banyak ... banyak jugak yang dibuang .. tapi masih penuh satu box besar jugak yang hubby dah basuh yang masih elok ... boleh bawak balik kampung bagi anak buah main ... 





Yang sempat snap ... banyak lagi kat bilik² kikiki ... ni baru 6 tahun duduk, kalau 16 tahun tak tahulah ... tak jadi pindah agaknya ... hubby kepenatan sampaikan ada isi barang pun kotak dah terbalik.





Rasa macam tak banyak pun barang² kat rumah ni, tapi u lah .. sekali bukak almari haihh.. penuh sekotak .. sekali bukak kabinet .. haihh penuh satu box .. ke satu box tanpa sedar 10 box pun tak cukup ... tu belum lagi yang selamat masuk plastik hitam ... sampaikan yang paling gelihati .. kalau macam ni mau sewa lori berapa tan ni kikikiki ...


Ni baru part mengemas nak pindah, belum lagi pindah nanti huhuhu .. lagi penatlah agaknya mau sebulan tak hilang² kepenatan tu. Dulu 6 tahun dulu pindah pun gigih mengemas.. walaupun barang tak banyak mana .. masa tu berdua jer ... jadinya takda sapalah yang mengacau ... ni harap² ada amir .. bialah membantu .. jangan mengacau ibu jer.




Alhamdulillah ... ini lah projek paling besar hubby (saya banyak hutang entry ni kat blog dengan hubby, hubby suruh kongsikan tapi saya tak pernah kongsikan langsung) huhuhuhu .... Doakan moga semuanya dipermudahkan .. bukan tak nak kongsikan .. tak tahu nak mula mengarang macam mana.



Tak sabar rasanya nak duduk rumah, nak deko² ... kengkunun lah .. dah berangan ni .. nak tanam pkok² bunga keliling rumah ... hahahaha .. kemahin besar impiankan... jangan balik kerja terus tutup pintu tidur sudah.

Korang jangan komen tanya bape kos buat?? kat mana ni?? tanah sendiri ker?? besarrrnyaaaa ... huhuhuhu .. nampak kemahin besarrrkan .. modal pun besar ... mau raya ni tak duduk rumah, kami beraya sakan jer .. amir nanti ibu buat kocek banyak² kumpul duit, takutt nak bukak pintu rumah sendiri orang datang kohkohkohkoh ... 

Eh² ni entry pasal apa sebenanya ni, hahaha ... bukan nak cerita pasal kotak barang ker?? memula sikit .. lelama kemahin banyak barang nak isi.




Bicara Hati : Perancangan Allah adalah yang terbaik.















Isnin, 10 Mac 2014

Operasi Di Hujung Minggu



Serve sana, serve sini ... opsss.. serve ape tu .. adalah barang keperluan sikit untuk projek kami (projek  mahligai kami suami isteri yang tak pernah lagi saya kongsikan secara terangan diblog) insyaallah nanti ada kesempatan saya kongsikan.. bila saya dah bersedia yer.. koranggg jangan salah paham pulak.. bukannya projek business hihihihihi .... 

Hujung minggu baru ni, macam nak pitam kami suami isteri kena operasi besar²an, ya allah sudahlah penat tak hilang daripada mencari barang .. lain pulak halnya dirumah .. belum lagi anak² jiran buat perangai main loceng kat rumah.. main bola termasuk kat rumah.. memang lantanglah kene smash dengan hubby kikikiki .. langsung tak nampak bayang budak² tu lepas tu ...




Korang nampak tak .. nampak tak?? apa dalam gambar tu ??? itulah yang kami operasikan (kami ker?? hubby sorang huhuhuhu) seyes terkejut sangat² .. baru berapa bulan tinggalkan rumah .. itu pun hujung minggu kami balik menyapu macam biasa .. anai² owhh anai².. bilanya kamu bersarang ni .. menyempat kamu yer anak beranak .. berjemaah kat buju ruang makan tu ... elok jer kamu buat rumah.

Reaksi pertama hubby terus tarik muka, riaksi pertama saya pulak?? terus bebel .. lah sampai mana pulak ni.. jangan kat dapur pun ada sudah ... walaupun tahu dah hari tu dah macam nampak yang kat dapur tu ada... 

Korang tahu tak saya tengok pun dah meremang tau.. apatah lagi kalau nampak dia berjalan².. seyes meremang ... maaf yer.. kalau gambar ni pun buat korang meremang ....

Hubby kikis² dengan pengikis yang ala² nipis tu (mujur ada) lepas tu terus ridset dia... nak cari minyak tak sempat dah... ridset je ada... spraylah sekuat hati .. dengan harapan dia mati.. bukan niat membunuh huhuhuhu ... ;p

Aalhamdulillah dah selesai.. barang² kat buju tu semua hubby bawak balik kampung sebab dah nak gunakan, jangan kat kampung dia sambung operasi sudah anai² ni.




Bicara Hati : Masih lagi menunggu keputusan muktamad kisah peswat mh370 moga semuanya baik².. dipermudahkan kerja² mereka yang masih berusaha mencari.








Rabu, 9 Oktober 2013

Cabaran Menunaikan Amanah Allah s.w.t




Dah petang baru sempat bersiaran, setengah hari melayankan kerenah bujang... Sudahnya lepas makan ubat dia tidur dari kul 11 sampai 1.30 petang... Dengan saya2sekali tertidur sebab malam tadi tak dapat tidur.

Hari ni ibu masih el, amir demam makin melarat... Petang ni baru nampakkk okk sikit... Malam tadi kul 1 pagi lebih kurang camtu kene pergi klinik balik.... Masuk ubat bontot sebab suhu panas badan naik mendadak... Mujurlah ada klinik 24 jam berdekatan rumah....

Doktor bagi ubat titis untuk seksema sebab dia tengok amir macam payah nak bernafas... Bila titis kat hidung alhamdulillah makin pulih... 



Bicara Hati : saya pulak dah mula rasa seram sejukkk nak demam.





Ahad, 6 Oktober 2013

Bila Orang Gaji Buat Perangai


Fuhhhhhh .... Terasa kebas tapak tangan, hilang kelembutan dibuatnya huhuhuhu... Bila orang gaji buat perangai.... Ni bukan orang gaji yang indon tu... Jauh sekali aceh ... Gaji pun tak sampai 3k mane mampu nak ada orangggg gaji, Ni kes mesin basuhhh buat halllll grrrrrrrr....... Mentang2 dah 6 tahun guna tetiba dia buat hal pagi tadi tau.... Tak pasal2 malam ni basuh baju amir guna tangan... Baju kita orang tak basuh lagi.. Utamakan baju amir sebab seluar dia nak bawak ke tadika.

Sakit mata tengok baju sebakul mengunung ... Maklumlah kat rumah ni jadual membasuh ade harinya, bila sabtu sepatutnya membasuh tetapi saya tak membasuh jadinya pagi tadi nak membasuhlah.. Dah elok memula basuh cadar ... Sekali bilas dia dokkkklaaaaa tersangkut2 air takmoo keluar... Sampai kemalam... Dah kenapa pulaklah.... Jangan macam2. Hubby kata nak barulah tu agaknya dah tak bergerak macam ni... Bergenang air matoooooo tau.. Waaa tak sanggup.... Waaaa tak sanggupppp nak basuh pakai tangan huhuhuhu.....

Kalau kat rumah takda blender... Sanggup jer tumbuk cili nak masak, takda periuk nasi masak kat dapur gas okkk jer... Tapi kalau takda mesin basuh a.k.a orang gaji ni alahaiiiiiii tak sanggup nak basuh baju berendam.... Kembang tangan, kebas oooooooo silap-silap amir pun pakat join.

Buat muka simpati dah kat hubby harap dibelikanlah mesin basuh... Mesin basuh ni dulu saya yang beli.... Kalau beli baru kenelah ubah perjanjian basuh sama-sama (padahal mmg basuh bersama pun) cuma hubby lagi banyak kali basuh kikikikiki.... ;p

Sorryyyy gambar takda.... Ni taip kat hp jer.... Takk kosa upload gambar... Tuan tanah tengah berduka lara.. Tak pasal keluar entryyy hot memalam.


Bicara Hati : Selagi daya basuhlah guna tangan, baju kami kot tak larat pos dobi depan jer.....


Selasa, 10 September 2013

Vacum Buat Hal



Raya baru² ni, eh² nak cerita pasal raya lagi ker?? hahahaha.. gasaklah masya .. nak cerita jugak .... walaupun raya dah habiskan, ni kira beberapa hari nak raya lah macam tu, hubby kemain rajin kalau nak raya tau .. daripada menyapu .. buang sawang kipas, sawang siling, pasang langsir dan vacum² ni hubby memang rajin.. alhamdulillah .. sejukk hati isteri tak payah cakap hubby memang akan buat... dan hasilnya selalu hubby kemas rumah memang jarang mengecewakan hati mesti bersih punya. hihihihihihi .....

Dah 6 tahun duduk kat rumah sekarang, dah 6 tahun jugaklah usia vakum kami kat rumah tu .. tup² raya tahun ni dia buat hal lah pulak .. mujurlah hubby dah habis vakum, dan mujurlah jugak kat rumah takda karpet mulu² geliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tu kan hihihihihihihi .... haihh sadis betullah.

Tak amik pot sangat kot vakum tu rosak, dia rosak kat bahagian sambungan tu terputus, jangan tanya macam mana jadi .. jangan tanya.. saya tak tahuuuuuuuuuuuuuuuu .. tapi muka hubby macam sedih sikitlah .. sebab vakum tu banyak berjasakan, balik kampung pun kadang kami bawak.. ada yang nak guna.. dan masa raya tu sempatlah jugak mata ni dok usha² vakum... usha jerlah ... belinya tak tahulah bile kan kikikikiki ...;p siap cakap kat hubby nanti kalau ada rezeki nak beli vakum macam yang kat tempat basuh kereta tu lah ... (melampau tak .. selera naga betulkan)

Sekali kan.. sekali kan... tak sempat pun nak cerita pasal vakum yang rosak kat blog, hubby buat supriseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... balik² kerja tup² kemain besar ada kotak kat sebelah pintu hahahahahahaha ... reaksi aku?? ntah terkesima kot ... apa yang besar sangat kotak ni .. nak senyum pun macam iyer² nak senyum tak jadi hahahahaha ...


Hubby dah beli vakum baru hihihihihihihihi ....... 3 dalam 1 katanya, ntah apa yang 3 dalam 1 pun saya tak tahu.. tak cuba pun guna lagi, beria hubby bukak kotak tu ...



 Hubby dah terjebak beli online .... beli online vakum ni tau gegegegege ... tu yang tak sangka tu.. hubby kata ade offfer kat Lazada tu dia beli, offer² pun rege masih 100 lebih jugak .. tapi masih berbaloilah termasuk harga pos tak sampai 180.00 pun wiwiwiwiwi ..... berbanding kami nak cari serve dari satu kedai ke satu kedaikan .... wawawawahhhhh hubby dah terjebak membeli barang online ... ni barang yang ke - 3 @ 4 kalau tak silap sebelum² ni dia ada jugak beli yang lain .. ;p semuanya pun kat Lazada jer hubby beli.



Dan anakku yang bertuah ini dengan sesuka hatinya .. dengan berjayanya telah memasukkan diri kedalam kotak vakum itu tanpa rasa bersalah huhuhuhuhu .. dan mendeko² kreativiti di situ .. alahai .. anak²... kotak ni ibu nak letak vakum sayang ... lama nak gunakan kotak ni yang, nasib baiklah kamu conteng jer... kalau gunting kotak ... nampaknya vakum tak berisi dalam kotaklah jawabnya.



Ok.. cukuplah tu edisi vakum punyal hal, dan dapat vakum baru .. hubby kata ada orang tu.. dia tak belikan hadiah .. jadi dia beli hadiah sendiri hahahahaha .. ayah ni ada² jerlahkan... bukan vakum ni .. dia ada beli barang lain jugak selain vakum ni kat lazada tu.... dia kata beli hadiah hari lahir sendiri.. alahai ... sebak jap dengar walaupun saya tahu hubby bergurau jer.



Bicara Hati : Ala... lupa nak amik gambar vakum lama, ade jer kat rumah tu.. duduk dediam atas almari hihihihihi....










Khamis, 29 Ogos 2013

Suprise Pagi Hari - Selamat Hari Lahir Hubby & Ayah Amir


Jarang² berlaku ada suprise pagi hari, sebab pagi hari selalunya kelang kelibut nak pergi kerja hahahahahaa ..... sarapan kalau goreng nugget, bakar roti pun masuk plastik .. jer .. makan dalam kereta hihihihihi .. sempat minum air kat rumah pun dah cukup baik.

Saja tahun ni buat kelainan sikit suprise pagi hari .. yang tak berapa nak suprise .. sebab amir nak dah terbocorkan rahsia huhuhuhu ... raikan bestday hubby pagi tadi ... potong kek jer pun .. sebab malam ni hubby ada bacaan yassin kat sekolah .. mujurlah hubby bagi tahukan .. jadi tu yang kene potong kek pepagi ni .. padahal hubby tak tahu pun nak potong kek bila .. tapi dia nampaklah saya tengah buat kek .. tak banyak tanya pun ... gigih ibu buat tau .. dan menunaikan hajat amir yang nak makan kek coklat .. siap topping ganache lagi tau .. munga².. bagaikan hati yang sedang berbunga.


Selamat Hari Lahir Hubby .. semoga dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik dan sentiasa dimurahkan rezeki ... Terima kasih untuk semua²nya dan terima saya seadanya ... moga berkekalan begini hendaknya dalam kehidupan kita .. sentiasa sederhana .... dalam segala segi. Dan terima kasih bagi hadiah.. hahahaa.. confuse jap besday sapa ni .. saya pulak yang dapat hadiah .. apapun tq suka sama² ada gadjet sama eh, macam sedondon.... tapi besar sangat .. ibu malu nak guna nak call orang tau .....saya sayangkan nokia c3 yang sebelum ni .. hubby jugak yang hadiahkan. (sendiri nak membeli tidaklah)

Oklah jomlah layan gambar².. kami raikan 3 beranak sahaja ..... jadilahkan sebagai kenangan meraikan bersama yang tersayang.. jadinya simbolik - misi malam tadi tu saya buat kek coklat ni lah, tu adunan baru pukul telur dengan gula hihihihihi .... tu nampak macam nak buat roti jala.



Kek cokla jer pun hihihihihi ... kek lain tak reti nak buat, sebab mixer xdekan.. hentak² kaki .. bilalh dapat beli mixer ni glupppp... nak buat kek karemel, nak buat kek red velvet haihhh.. berangan jerlah.




Tak berapa nak pandai sapu ganache tu .. dah menjejes .. nampak comot....




Selamat hari lahir ayah, tengoklah tu .. dia yang lebih teruja .. sanggup bangun awal pagi tau .. nak ayah potong kek pagi ni jugak.. siap bawak bekal nak bagi cikgu dia makan.


Okkkk habis dah suprise pagi tadi, saya tak sempat rasa lagi .. ntah apalah rasa kek tu .. hubby siap bawak ke sekolah, amir pun .. saya masih puasa lagi .. harap² sedapplah .. hubby kata ok .. tak manis sangat, pertama kali buat dengan resepi ni ... sebab nampak mudah saya cubalah .. ganache ni pun pertama kali buat .. alhamdulillah .. harap oklah..


Malam tadi pun sempatlah masak² sikit hihihihihi .. alang² nak berbukakan, masaklah sekali meraikan hubby .. tak special mana pun, hubby ajak keluar rasa macam .. emmm hujan² ni kosaaaa lah haihh nak keluar .. baik buka rumah, lepas buka solat .. boleh cuit² senggol² kat rumah .. lagi best. (^_____^)v


Menu berbuka merangkap meraikkan bestday hubby yang ke 37 tahun.
Kari ketam comel², sambal tempeh ikan bilis jawa, air logan cincau .......



Satay ayam eeemmm terbaikkkkk .. hubby beli banyak sampai pagi ni makan tak habis² kikikikiki ...



Oklah panjangnya entry kali ni yer... oklah tu .. entry specialkan .... bukan selalu pun .. harap korang pun doakan kebahagian kami dunia akhirat yer .. Amin.



Bicara Hati : Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan.






Rabu, 14 Ogos 2013

Suprise - Keluarga Datang Rumah


Hujung minggu terakhir ramadhan memang dah plan dengan hubby tak pergi mana² apatah lagi balik kampung, maksud tak pergi mana².. maknanya kami nak pulun kemas rumah .. kami keluar pun shopping last minit persiapan raya untuk diri sendiri. Mujurlah rumah tak besar mana .. yang herannya kemas daripada sebelum ramadhan sampai nak raya tak habis².. tak boleh bayang kalau rumah kat kampung dah siap tapi fuhhh lap peluh kat dai dibuatnya.

Minggu sebelum tu ada balik kampung hari sabtu buka rumah buyut amir, lepas tu hari ahad mertua pulak datang rumah berbuka ... masa buka kat rumah buyut mak ada bagi tahu tahun ni tak dapat nak buka kat rumah saya, jadi saya cakap takpalah kita orang pun selalu balik kampungkan.. dah buka sesama .... tak sangka rupanya mak buat suprise hujung minggu akhir ramadhan tu mak dengan mak cik sekeluarga datang rumah berbuka, kemain mak berlakon eh .. tak dapat datanglah ... kereta abah tak okklah .. pada kereta abah nak semput tu sampai jugak ka rumah akak.

Kebetulan pagi ahad tu pergi pulau carey saja cari lauk pauk nak stanby dalam peti sejuk kang senang .. kalau ada tetamu datang beraya .. sesiap dah ada lauk.. kosa lah haihh nak pergi kedai kan masa tu ... walaupun kami ni 4 hari tentu beraya di kampung .. kami stanby jer...


Penuh meja jepun kami dengan juadah mak bawak, mak cik bawak, aku lagi masak .. itu pun masak 2 jenis lauk jer... masak nasi lebih .. adik sms bagi tahu mak dengan abah nak datang buka, saya ingat mak dengan abah jerlah .. tak sangkalah pulak .. dengan adik saya yang lepas pantang pun datang sekali .. dengan mak cik anak branak .. memang meriahlah buka puasa petang tu....







Antara menu yang saya masak, masak sikit jer pun ... tak tahu ramai yang nak datang .. mujurlah nasi masak lebih.... 



Ketam masak telur masin (telur masin bua sendiri tau)





 Pepahat masak cili padi sos tiram, pertama kali beli, pertama kali masak dan perttama kali makan ... haru².... memang teringin nak makan... lepas tu dah beli baru terpikir macam mana nak masak pepahat ni hahahahaha ... dan baru terpikir kene siang macam siput ke .. atau masak basuh macam kerang .. ke masak masuk macam lala jer.. hahahahaha ... datang senggal kejap balik rumah.
Sudahnya basuh bersih² ... masak macam masak lala .. dah terbukak kulit tu .. dah masaklah agaknya, pepandai jer.. nasib baiklah semua orang kata betul dan sedapp....





Penuh rumah, maaflah rumah tak besar mana kan.. ginilah beasak² makan dengan meja jepun tu hihihihihihi .. ini pun dah rasa bersyukur sangat² sebab ada yang sudi datang kerumah. Insyaallah selamat panjang umur tahun depan kita beraya kat rumah baru eh ... (^___^)v


Bicara Hati : Keluarga kecil kami, tapi meriahnya mengalahkan 10 orang keluarga yang datang hihihihihi .....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...