♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Jalan-Jalan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Jalan-Jalan. Papar semua catatan

Selasa, 20 Januari 2015

Mengidam Char Kotiaw Katanya ....


Bila tekak tak lalu nak makan nasi ... bila perut meragam asyik membuang² adehhhhhh .. ni memang kes haru .. kes haru dibuatnya... nak makan pun jadi cam fobia takut membuang² semahunya .. dah macam membazir jer ..... hubby tanya nak makan apa pun semua geleng ... ate yang tak makan aku .. takkan 2 beranak tu pun tak makan jugakkan kuikuikuikui ....

Oleh yang demikian (haha dah macam buat surat pulak ayat ni) hubby ajak makan char kotiaw ... dah lama mengidam nak makan kat tekak ni tau ... lagipun dah lama tak makan yang sedapppp char kotiaw ni kadang senstip ada org jual rasa hangit ngeeee .... choiii potong selera.




Mengiurkan tak .. hihihihi penuh sepinggan kuah dia ... adalah udang 3 ekor kot dalam tu ... memula cam tak berani nak makan .. tapi kot tak makan ni.. bila lagi nak merasa hahahaha .. dasar sangatkan .... jadi bacalah doa banyak² dengan harapan tak sia² kena membuang ... pftttt .... sua kat amir .. dia geleng kepala ... takmoo makan.. dia rasa sikit jer.






Kat kedai ni banyak menu sebenarnya .... tapi semua pun tak membuka selera ni .. layan char kotiaw jer... itu pun sebab hubby kata sedappp rugi tak makan.. kemahin kan baikk punya meracun. Kedai ni area jalan hj sirat kat bt belah sana tu ... kat kedai ni ada orang jual berger bakar tau.. tapi takdalah nafsu nak makankan.. lagipun masa ni kedai burdger tu baru nak bukak ... jadi tak sempat nak order.







Anak² memula sua geleng kepala .. dah nak habis barulah sibuk nak merasa... tengok tu.. kemahin lagi hirup kuah dia.... macam sedapppp sangat je kan. Kalah orang mengidam makan char kotiaw tu ... pada tekak aku biasa je rasanya ... takdalah yang istimewa sangat pun .. sebab kuah dia cair sangat huhuhuhu ... tapi kalau teringin makan okeyy jew .. sebab rasa dia okeyyy serba serbinya cuma kuah jer melimpah ruah.





Bicara Hati : Bila cpu mabuk masuk sepital pasrahlah lepas ni tak dapat update blog huhuhuhu .. sehingga cpu sembuh.

Rabu, 26 November 2014

Seharian Ke Theme Park Legoland




Assalamualaikum ... Bila cuti sekolah akan bermula , mesti semua orang dah terpikir² nak bercuti kemana².. dah google sana sini tempat nak bercuti ... iye tak?? samelah aku pun berangannnn je lebih nak pergi sana sini .. tapi sudahnya korang tau je lah .... tak kemana pun, simpan je lah duit dalam sampul , kumpul dan kumpul dengan tujuan khas untuk percutian .. dan tetiba ni hah!! kami sekeluarga sampai legoland dah wakakakakaka ... (gelak jahat). 


Ok sebelum aku mulakan entry panjang berjela perjalanan kami ni .. (penat karang 4 hari 4 malam) jadi korang yang memang mencari info bolehlah gunakan panduan ni ... tak banyak sikit pun harap membantu, jadi entry ni memang berjela .. sebab tak kosaaa nak buat banyak part (tapi tak tau lah kot tetiba ada entry tips dan bajet pulak) dah penat aku karang, dah jangan tetiba korang komen .. bape tiket masya ? masya tdo hotel legoland tak ?? masya seronok tak kat water park??? memang masya markkk korang komen gitu yer .. sebab tak baca entry mainnn komennnn sajokkk .... huhuhuhu .. kalau takmoo baca klik siap² X tau ... sebab entry ni penuh cerita dan gambar² , korang layankanlah gambo² kami 3 beranak ni hihihihi ...;p








Ok .. yang sebenarnya percutian kami ke theme park legoland ni tak di sengajakan, yupss .. kami hanya ke theme park sahaja .. itu pun dah seharian wehhh seyes besar sungguh legoland theme park ni .. memang berbaloi²lah dengan regenya yang kemain mahal tu .. kan ... tapi sebab kami melalui rombongan sekolah .. adalah pakej² khas yang ditawarkan, tapi untuk korang yang berminat bolehlah rujuk ke laman web legoland sendiri untuk tempahan. Macam yang pakej sekolah hubby ni 10 murid dapat sorang cikgu free (maknanya seorang cikgu tak perlu bayar, jadi kalau ada 80 murid pergi dalam 2 bas ada 8 guru tak perlu bayar) ... dalam kes tak disengajakan ni .. amir memang hubby nak bawak dah bayar siap² dengan pakej makan ... tetiba² last minit hubby kata bas masih kosong , tanya aku nak ikut ke tidak .. haihhh dah meroyan² tak dibawak .. haruslah aku nak join kikiki .. tapi aku tak tau hubby bayar berapa sebab aku ikut jer kuikuikuikui ... ;p yang pasti dalam pakej ni ada kupon makanan rm 15.00 sorang .. hubby dan amir dapat .. ibu tumpang 2 tangan kikikiki .... >__<













Berkumpul kat sekolah dalam pukul 3.00 pagi sepatutnya dah bertolak .. tapi sebab bas lambat pukul 4.30 barulah kami bertolak .. sampai legoland lebih kurang 10.15 pagi .... (jauh tak .. jauh tak.. korang kiralah bape jam eh) dengan 2 kali berhenti ... solat, mandi, sarapan dan ada anak² murid nak terkucil ...







Memasing tekun baca peta nak pergi mana dulu hihihihi .... walapun dalam peta tu nombor kecil sebelah kiri, tapi pada aku baik korang mula masuk dan terus kekanan .. lagi² kalau bawak budak² ... dan budak² ni kemahin teruja, amir korang jangan cakaplah .... dah macam hapa jer... tidur malam pun tak boleh tak sabar² nak sampai legoland tu hahaha.... 







Peraturan nak masuk legoland ni pada aku tak ketat sangat, maksud tak ketat tu dia takda nak selongkar beg sangat pun.. tak taulah sebab masuk ke theme park atau sebab bawak budak sekolah .. kalau setakat nak bawak beg isi botol air, baju² (sebab dalam theme park pun ada mainan yang ada air) , roti, nuget semua tu dia orang okeyy jer bagi masuk ... senang cite barang dalam beg dia tak selongkar pun.. tak taulah kot korang menjinjing beg plastik bawak bekal , dia tak bagi masuk ... so far yang aku tengok pelancong letak kat stroller makanan dengan air mineral okey jew... boleh masuk lepas scan tiket tu, lagi pun dia orang pun paham .. panas bakk hanggg wehh dalam legoland tu ... dah penat jalan mesti haus .. setakat makan roti ape de hal kan.














Okkk .. hasil sana sini info sebelum pergi legoland (dah pandai dah google sekarang cari info cuti²) lepas scan tiket kalau nak pergi toilet .. boleh pergi dulu sebelah kiri .. tapi lepas tu korang mulakan perjalanan kesebelah kanan yer.. apa² pun belah kanan lagi elokkan kalau nak mulakan sesuatu .. (^___^)v  walaupun ikut dalam peta nombor kecil belah kiri. Sebab apa kena mula belah bermula belah kanan bila kita masuk .. kita akan jumpa tempat driving school .. tempat kering ... Tempat belah kiri main bot dalam air , nanti kalau dah basah² payahlah nak main .. mainan yang kering, kat sini kalau budak seusia amir memang sukalah nak drive.. siap amik gambar lagi tau nak buat lesen, lepas tu ada taklimat .. dah dengar taklimat barulah drive ... dia orang asing umur untuk budak² drive seawal 3 tahun pun boleh kat drive junior.















Banyak sangat tempat, tak tau nak mula daripada mana lepas tu .. amir dah teruja nak naik bot, nak naik keretapi .. yang aku gelihati tu.. anak murid hubby sudah bertempiaran .. tak terkawal.. mujo sempat bagi taklimat .. sebelum scan tiket .. lepas dapat kupon makanan semua hilang bayang bawak haluan masing²... jam menunjukkan 10.30 pagi .. sesi berkumpul semula jam 5.30 petang, pukul 6.00 petang theme park tutup. kooooo rasa cukup tak masa tu ... wehhhhh nampak macam lama.. sekali dah main .. itu ini .. begitu .. begini sedar² dah pukul 2 petang hahahaha ... ;p














Seorang ayah yang gayat, akan rasa tercabar dengan anaknya kalau tak sama² join aktiviti yang ada hahahaha ... gelihati aku sebab amir kemahin teruja semua nak main... semua nak naik .. sila percaya amir naik rollercoaster (pusing² bak hang .. pening, gayat .. 3 beranak jer .. dah macam kami sewa benda tu) .. kita orang pergi hari persekolahan 06.11.2014 .. kat legoland tak ramai orang pun.. nak main pun tak perlu beratur panjang ... tu yang seronok ... bila nak turun.. semua yang tunggu macam terkejut sebab kami 3 beranak je yang naik .. kikikiki ...;p .. menjerit² ibu sorang .. amir banyak pejam mata .. ayah cakap kuikuikui .. baru dia tau .. nak naik benda tu seram.. kalau tak asyiklah sibuk mengajak naik.. hubby pun memang penakut .. kat sini ada 3 jenis rollercoaster kalau tak silap .. tapi kita orang naik satu jer... itu pun yang sederhana panjang .. tapi mencabar. Sebab?? sebab kita orang tak jumpa jalan masuk yang rollercoaster pendek .. mungkin masuk daripada pintu padang pasir .. mungkin kami terlepas.. sebab ayah pergi toilet masa tu ... lagi satu yang dekat dengan kawasan bot air tu ... dia rollercoaster yang duduk berdua tu ... cam kereta kabel pun ada tapi pusing² menyeramkan wehhh.....















Dalam pukul 12 lebih, perut dah mula berkeroncong adehhhhh .. mujo dapat kupon rm 15.00 sorang, ibu takda.. amir dengan ayah jer dapat .. itu pun dah cukup sangat 2 kupon rm 30 hinggit, untuk memula makan .. kami beli set burger ni.. amik size dewasa.. kena tambah harga rm 15.00+7.00 = Rm22.00 tak termasuk cukai huhuhuhu .. tapi kenyang.. seyes berger tu kita makan separuh .. separuh lagi sambung makan kemudian .. sebab amir sibuk nak naik menara ala² taming sari .. pergilah 2 beranak tu .. ibu makan sorang² berger ni kuikuikui ..... amir sempat jugak ratah kentang dan minum air. Kat dalam legoland ni tak banyak tempat makanan dan tak banyak pilihan .. yang pertama kita orang jumpa lepas kawasan bomba .. belah kanan kat belakang ... dekat dengan toilet .. daripada situ sebelah korang boleh nampak orang main water park. Yang kedua area sebelum naik roller coaster .. yang ada banyak Halloween.












Sementara hubby pergi toilet sempatlah ibu dan amir possing² dengan unta ni ... unta pun penat dah duduk ... kuikuikuikui ..... belakang unta tu tempat roller coaster kot ... kita orang tak masuk dalam tu sebab penat sangat dah.. amir ajak duduk ... ibu dia pulak sawan amik gambar asyikklah nak bergambar .. dan nak amik gambar hahahaha ...;p












Kepochi sungguh tau amir nak naik tram ni .. eh² tram ke train .. belasahlah ... terkedek² dia berjalan .. tapi seronok jugak .. dapatlah rehatkan kaki sikit ... lepas naik bot kita orang naik tren ni ... almaklumlah dah google siap² sebelum pergi .. jadinya aku dah boleh bayangkan tempat ni .. tq blogger² yang bagi info berguna sangat² kat blog masing².







 





Lepas dah makan barulah aku sambung balik berjalan .. amir dan hubby dah selamat naik menara yang ala² taming sari tuh .. adoi anak² memang camtulah dia nya pun .. tak sabar nak teroka semua yang ada dalam legoland tu .... aku pun jalan je lah sorang sekali nampak zirafah tersepit besar ni hah!! kuikuikui .. sebelah zirafah ni ada surau ... aku call hubby .. hubby ajak masuk tgk filem pendek 3D ... gigih le aku cari panggung tu mujur sebelah bangunan zirafah ni jer ... sempatlah sama² join hubby dengan amir tengok movie... seyes koo cam real jer siap ada hujan ada salji bagai .. tang hujan tu tak menahan sebab air bebetul yang turunkan... ala² gerimis gitu.. tidaklah sampai basah kuyup.












Meh interframe sikit sebelum movie mula .. sebab nanti lampu dah padam tak boleh nak bergambooooo .... (^_____^)v cermin mata ni pinjam jer.. sebelum keluar letak balik kat dalam bakul yang disediakan sebelah pintu.












Kat dalam legoland ni ada satu tempat tu dia orang buat cam lego² tersusun bentuk bangunan, cantik sangat .. ada menara klcc, menara berkembar, masjid .. ada macam² lagilah bangunan kebangaan negara .. nampak real sangat tau ... senang cite berbaloilah dengan harga tiket yang korang bayar tu.. dengan luasnya .. dengan macam² aktivitinya memang seharian tu penuh aktiviti kat theme park ni... berhadapan dengan lego² ni bangunan star wars pulak ... terus masuk hujan dah nak turun .. sempatlah tengok wayang pendek sebelum jalan² dalam tu ...












Dalam banyak² part kat bot ni .. yang pusing² ni hubby dah serender terbaring kat kerusi kepenatan kuikuikui .. amir pulak dah mengalah bateri energizer tenaganya oiiiiii sudahnya aku ternampak anak² sekolah hubby mintak tolong dia orang layankan amir ... aku tengok dari luar sambil snap dan rakam gambar² masa main bot pusing² ni... depan bot ni ada satu lego sotong bapak besarrrr .. tapi sebab dah hujan lebat tak dapat nak amik gambar ... berkali² amir main bot ni .. sampai dah hujan barulah dia turun... mujolah anak² murid hubby rajin melayankan dia ...










Dan salah satu yang aku suka kemudahan dalam legoland ni toilet memang bersih.. mungkin sebab kita orang perg tak ramai orang .. surau pulak aku jumpa ada 2 satu masa kat pintu masuk sebelah kiri sebelah kedai makan ..... satu lagi dekat dengan lego zirafah tersepit tu ... dia kat tengah² kawasan.. kiranya kalau korang nak solat zohor dah tengah² berjalan tu takda masalah .. tempat pun bersih .. siap ada karpet boleh rehat .. telekung pun bersih dan tersusun.








Bicara Hati : Tak sangka sangat sampai legoland.. salunya tengok orang pergi .. sendiri dah pergi ... teruja dia lain macam.

















Isnin, 18 Ogos 2014

Jadual Penuh Hujung Minggu Sepanjang Syawal


Assalamualaikummmm ..... penuhnya jadual hujung minggu setiap kali syawal, orang kata selagi tak habis raya .. memang meriahlah sana sini open house.. tak hausss lahhhh dibuatnya, cuma nak harung jem tak tahan huhuhuhu ..... lagi² kalau tempat yang nak dituju agak jauh walaupun masih di selangor.

Salunya kami suami isteri memang dah rancang awal² perjalanan dan perancangan hujung minggu, jarang kami terjah jer nak pergi rumah orang ni... keutamaan yang buat open house dan dah sampai rumah kami (yang ni macam balas kunjungan) .. dan sedara mara yang terdekat... 


Salunya bila ada open house ni adalah menu unik sikit salah satu yang saya jatuh cinta tahun ni ialah kali pertama makan mihun sup dengan cili jeruk, ya allah seyes sedappp siap ada bawang putih goreng asing .. memang super duper kelainan lah tak pernah saya jumpa.. sampai sekarang dok terliur² tau huhuhu haru betul .... sedappnya .. salunya makan dengan cili kicap jer, dan rezeki jugak tahun ni dapat makan laksa johor masa open house rumah kawan hubby kat kapar... ishh dappnya.




Masuk minggu kedua syawal kita orang memang dah rancang nak pergi rumah penyewa yang sewa rumah kami sebab nak amik surat, sambil² tu pergilah beraya rumah jiran tetangga lama .. tak sangkalah pulak dia orang dapat tau kami nak datang ya allah setiap rumah dok hidang makanan malu wehh dibuatnya ... kekenyangan kami hari tu daripada petang sampai pukul 11 malam baru balik .... amir paling seronok jumpa kawan² lama ....

Paling terharu mek masakkan nasi kerabu, ya allah dahlah rindu dengan nasi kerabu mek lama tak dapat.. bertambah² hubby yang dulu kununnya tak reti makan tu.. sekarang pandai pulak dia makan... kalah orang mengidam.




Hubby dapat jemputan open house rumah kawan lama dia masa belajar dulu .. kawan sekolah menengah kot.. hahahaha .. kemahin lama baru dapat berjumpa kat fb apa lagi semangatlah nak pergi .. kebetulan pulak sama tempat dengan kawan saya buat open house senanglah sekali harung kami beraya ... amir siap pakai baju melayu tak berapa nak lengkap sebab pagi tu ada open house tabika .. kikiki nanti up story mori eh.

Nak dijadikan cerita kawan hubby ni buat kat area event kondominium dia.. siap ada kolam renang dengan taman permainan .. adehh amir nampak² itulah yang nak ditujunya takmoooo makan dah.. mujur jugak kat sekolah dah makan banyak. Tak padan dengan berbaju melayunya selamba jer.. main... orang lain pun tak amik pot sangat sebab kata raya kan.. apadahal dah 21 syawal pun pakai baju melayu lagi kikikiki .. anak oh anak.

Rasanya ini jelah kot yang sempat pergi sebab sabtu ni nak beraya dengan kengkawan sekolah saya, hubby ada sekolah ganti ... ahad pulak ada kenduri rumah mertua.. memang dah tak beraya manalah.. lagi .. tapi tak tahulah kot malam minggu tu ada tempat nak tuju kikikiki  >___<




Bicara Hati : Rasanya syawal kali ni masa singkat sangat, jangan kata syawal ramadhan hari tu pun cepat jer berlalu.. ramai lagi tak sempat nak ziarah ... tunda tahun depanlah yer.. selamat panjang umur, moga murah rezeki diberikan kesihatan yang baik.



Rabu, 13 Ogos 2014

Si Dia Berkemeja



Aloh² sapelah si dia tu.. ni hah lah si bujang saya ni, hensem tak?? hensem tak??? jenuh kita pujuk tau.. ayat powerrr habis semuanya keluar.... memula memang dramatiklah takmoo pakai dengan alasan ayahnya tak pakai baju kemeja pun ....

Tapi kuasa vito ibu ni lagi power ayat dia.. kalau tak pakai amir tak hensemlah.. tak payahlah kita pergi kenduri dengan open house .... mahal² ibu beli takmoo pakai ... ni kira kemeja tahun ni .. beli satu ni je pun, kain memang sedapp kiko, last beli amir umur 3 tahun kot lepas tu dia takmoo pakai dah tak beli dah huhuhuhu .. dah besar ni kenalah pakaikan jugak .. nanti sekolah pun pakai kemeja kan ... saiko kena lebih kalau cakap dengan amir ni.. saya siap majuk² kengkunun takmoo pergi dah hahahaha ... akhirnya dia mengalah pakai jugak, hubby pakai t-shirt berkolar... memula dia protes jugak.. kenapa ayah tak pakai kemeja.. kita cakaplah ayah dah salu pakai pergi kerja.. takda baju yang baru.. lagipun amir pakai baju ni nampak hensem sangat .. sengih² dia malu² kucing.. suka latewww ibu puji.. dan lagi tersipu² sampai tempat kenduri sepu² dia puji kata hensem ... hahahahah ... kemahin si bujang ni kan.



Ini je lah pict sempat amiknya pun.. tu pun mujur masuk aeon big nak jumpa kawan hantar barang, kalau tak memang takda gambarlah.. sebab lepas pergi kenduri hujan selebatnya area batu belah tu huhuhuhu   >____<


Amir ni dia bukan jenis cerewet bab baju dia tak berkisah pun sebenarnya, tapi bab kemeja dengan baju berkolar ni dia memang tak minat sangat².. memang ikut ayahnya kot.. tapi ayahnya tu pakailah jugak.. ni dia takmoo langsung ... padahal ibu pilih dah cukup lembut punya kain tau.. memang jenis tak panas... iyelah stakat sehelai jekan.. tak berkisahlah beli mahal janji kain lembut sedapp di pakai dan berbaloi²....





Bicara Hati : Anak dah pandai melaram, ibu pasrah jerlah.. dulu tak reti dia redhoo je ibu pakai kan apapun... kikikiki ...;p





Khamis, 26 Jun 2014

Pengalaman Dan Lawatan Ke Kilang Roti




Semalam ada buat teaser kenyang dengan roti gardenia, hahahaha .. selambak roti kooo dapat .. bukan beli yer.. semua tu dapat percuma jer (^_____^)v.
Pfttt ... ibu cikgu kata ada rombongan nanti sebelum puasa, ibu pergi yer.. ni suratnya.. kena bayar .. ibu pergilah .. nanti mak mak kawan amir pun pergi. Alahai anakku .... kalau tak pergi tak boleh ke .. amir boleh enjoy dengan kengkawan.

Oleh sebab amir dah pujuk, hubby pun setuju dan bagi duit .. kita ok je lah... sebenarnya ada  tempat rombongan tabika kali ni, saya pun teruja jugak kalau ikutkan.. nanti up story satu² eh. Untuk 3 tempat rombongan ni bayaran untuk mak² ni rm 62.00 pftttt mahal jugakkan.. tapi itu semua untuk bayaran tiket, bas dan termasuk makan. Jadi berbaloi²lah jugak... takdalah mahal sangat.



Tempat pertama yang kami pergi kilang roti gardenia di seksyen 26 shah alam kalau tak silap saya, kilang gardenia ni ada 5 cawangan semuanya pun kat selangor ... takda kat negeri lain.. tapi roti ada kat semua negeri freshh pulak u pfttt.

Lebih kurang pukul 8.30 pagi dah gerak.. kalau ikutkan pukul 8.05 dah gerak .. tapi ada ibu bapa yang lewat .. makanya kami pun bertolak lewat .... tapi satu yang saya suka rombongan ni .. siap ada pemandu pelancong lagi kikikiki .. namanya abang fai .. bebudak pun suka .. sebab abang fai ni banyak cakap dan pandai amik hati budak².. dah kata pemandu pelancongkan ... bukan pemandu bas, pemandu bas diam kikiki.. bawak bas je kerjanya dan ishh korang tahu je lah bebudak ni.. manalah terkawal dah ramai² gitukan... bila ada pemandu pelancong ni .. dia orang dengarlah apa yang abang fai terangkan tu.. masa kat dalam bas.




Masa kat dalam kilang kami memang tak dibenarkan langsung amik sebarang gambar, dan budak² tabika pun tak dibenarkan bawak beg .. boleh bawak diri jer.. kikikiki.... ;p masuk tangan kosong .. pulang tangan penuh .. bak kata abang fai.

Memula masuk kami duduk di auditorium, kat situ boleh tengok video sedikit penerangan pasal sejarah roti gardenia lepas tu barulah lawatan ke dalam kilang. Demi keselamatan jugak bukan takat tak boleh amik gambar, nak pegang cermin kat kawasan proses roti tu pun tak boleh .. kat situ ada garisan kuning, daripada garisan tu lah kita kena berdiri .. takdalah jauh sangat pun daripada cermin ... masih lagi boleh nampak proses dalam kilang tu.




Lepas tengok wayang (video cerita sejarah roti) , dah tengok kilang roti .. kami di beri sarapan pulak.. makan wafer ko .. perisa oren yang baru .. nyum²... super duper sedapppp .... seyes lembut jer... dapat dua .. sempat ngap satu jer, amir pun suka .. cecepat dia habiskan. Lepas makan jomlah kita balik, opsss bukan balik sambung lagi 2 tempat pulak nak pergi.




Sebelum balik dapat goodies ni, kata masuk tangan kosongkan.. balik tangan penuh.. memang penuh tangan sebab amir punya pun ibu yang pegang .. anak bertuah betul... dia kemahin seronok dengan kengkawan dapat goodies soh ibu pegang .. motiff betul suruh ibu ikut yer... 




Inilah roti² yang dapat dalam tu... ni satu beg punya barang, korang bayangkan ibu dengan amir dapat maknanya 2x ganda daripada dalam gambar, dengan roti sebuku tu memang banyaklah .. opss.. gambar roti sebuku belakang tu tak berapa nak nampaklah pulak.. nampak kotaknya jer. Jadi agih²lah pada mak denagn mak mertua hihihihi .. tak habisnya kita orang nak makan 3 beranak. Dalam ni jugak dapat buku resepi, oleh kerana buku resepi tu dapat dua .. saya nak kongsilah bagi kawan² blog .. esok saya bagi tahu yer.. macam mana nak dapatkan buku tu .. kalau ada yang berminatlah.. tunggu entry saya tau .. tau .. tau .. manalah tahu boleh gunakan masa ramadhan nanti, dapatlah idea masak untuk berbuka.





Hihihi bagi can tuan tanah interframe eh, jangan marah ... ala... asal amir tak senyum.. ibu pulak oberrr senyum. Nampak tak ibu lebih teruja nak possing .. anak dah sibuk nak naik bas nak pergi tempat yang lagi satu kikikikiki .....

Cukuplah ini je pengalaman saya yang pertama kalinya pergi sana, bukan saya jer.. amir lagilah kali pertama masuk kilang.. kilang roti pulak tu .. wangi jer tau bau kilang roti ni ... lagi² masa ni tengah proses roti krim jagung .. memang wangi sangat².



Bicara Hati : Nantikan entry esok untuk kawan² yang berminat nak dapatkan buku resepi mengenai roti.
















Khamis, 22 Mei 2014

Homestay Murah Di Terengganu

Kalau sebelum ni saya ada ceritakan sikit percutian singkat kami di ganu, kali ni saya nak cerita tempat tidur kami malam tu .. semalam jer pun tidur ... tapi kalau 2 malam pun masih berbaloi² lagi dengan harga homestay ni tau.

Oklah lepas makan tengahari tu kami pun pakat² manalah nak tidur ni, lepas cari homestay barulah aman nak buat semua urusan yang sepatutnya kan ... orang kata dah berehat .. jadi otak tu dah tenang, badan pun dah mandi .. dah semangat balik. Sebenarnya ada beberapa pilihan tempat .. tapi kami pilih homestay pulau musang. Pulau musang????? koooo rasa dengar tu agak gerun tak kikikiki .. iyelah kot memalam kang musang lalu depan rumah haru wehhhhh .... tapi takda maknanya dah memalam nak keluar rumah .. semua kepenatan .. cari tilam sahaja.

Jujurnya inilah pertama kali tau kat ganu ada nama pulau musang, saya tahu kat kelantan jer ada nama tempat gua musang hihihihihi .... masa mula² tu risau jugak, rumah ni adik saya yang cadangkan sebab baru ni kan mak dengan adik pergi bercuti ke ganu . dia orang tidur sinilah ... dia orang cakap selesa cuma tempat dia jauh sikit macam ke kampung.




Taraaaaa  .. inilah rumahnya ... rumah ni berkembar sebenarnya, tapi kami sewa satu jer.. itu pun dah cukup luas dan selesa ada 3 bilik dan 2 bilik air di bilik utama ada satu bilik air. Rumah kami yang sebelah kanan kalau tengok daripada gambar ni yang depan kereta exora tu. Siap ada ampaian lagi.




Okk ni pemandangan depan rumah tu, ada sungai besarrrr .. ada orang bela ikan .. mula² sampai jer amir dah teruja nak tengok, esok paginya bangun² pun sibuk nak tengok jugak. Lorong kerumah ni agak sempit sikit daripada jalan besar... pada saya memang kereta tak boleh selisih, tapi sepanjang kami disana alhamdulillah dipermudahkan ... yang gelihatinya malam² sempat lagi nak ssat barat masuk lorong rumah, padahal sebelum tu dah amik gambar ingat trandmark tiang lampu TNB B 14 hihihihihi .. betul² depan lorong nak masuk rumah ni.


Okkk .. jom tengok sisi dalam rumah ni pulak, tadi baru gambar luar kan ... 


Ada ruang tamu ... cukup luas .. siap ada tv siaran astro hihihihi .... jadilah bukan datang nak tengok tivi sangat pun .. malam jadi port tidur ...




Ni ruang makan, ruang daripada ruang tamu nak ke dapur .... malam² jadi port kami tidur jugak, sebab memasing takmoo tidur bilik hujung yang ketiga kat dapur.. kami pakat angkat tilam .. lepas tu tidurlah kat sini ... selesa sikit... Ruang ni memang besar kalau tidur ramai pun takda masalah kot .. kalau bawak oto lebih, sebab kat rumah ni cuma ada 2 toto lebih sahaja.




Ni bilik utama, bilik ni ada bilik air dan econ .... memang selesa .. lagi 2 bilik tak sempat amik gambar hihihi .. masing² masuk terus pilih bilik ... kami jugak rileks² tidur luar .. janji ada tilam hihihihi ...;p bila dah nama pun bercuti mestilah nak keselesaankan... kami ni lagi jauh perjalanankan ... sebab tu rasa macam bersyukur sangat dapat rumah ni .. kira rezeki kamilah agaknya... murah pun murah, yang pasti adik berbulu jer tau .. sebab dia booking pun tak dapat harga ni ngeh .. ngeh .. ngeh ...




Ni ruang dapurnya, lagi luas daripada dapur rumah kita tau ... kira lengkaplah jugak kepeluannya .. cuma takda gas jer, ada peti sejuk, periuk nasi, ada bekas isi air utuk panas dan sejuk .. tapi kami rebus air gunakan periuk nasi cepat sikit hihihihi ... pinggan² pun ada .. kalau korang tidur kat sini nak buat steambot pun best ... kalau tak nak makan kat luar ... sebab dah malam nak keluar macam jauhkan.. tapi sebenarnya tak jauh pun kalau nak ke pasar payang atau ke masjid kristal tu hihihihihi .....




Dan .. dan .. paling best ada mesin basuh, jadinya kalau korang tidur malam lebih daripada semalam, korang tak bawak bekalan baju banyak bolehlah basuh baju weeeeeeeeeeeeeee ........ manyak syokkan.. nanti balik bercuti takdalah nak gigih sangat membasuh banyak baju kan .. kan ... sempat baju tu kering sebab ada ampaian luas kat luar tu.



Oklah dah review semua isi dalam rumahkan, sebab apa saya kata murah homestay ni, sebab kami sekeluarga sewa satu malam rm 100 sahaja .. iye rm 100 sahaja .. silalah percaya, dengan segala keperluan yang ada dan keselesaan yang kami rasa .. memang berbaloi², tapi kalau korang boleh dapat lagi murah rm 80 .. waaa tabikkk .... hihihihihi .. sebab masa adik booking dulu pun rm 120 semalam hihihihi .. tu yang adik saya berbulu jer dengar kita orang dapat lagi murah hihihi ...;p


Kalau korang berminat nak sewa boleh call ken 010-2206109 , ni owner dia ... tapi yang jaga yassin .. kalau tak silap adik dia ke .. abang dia .. nama macam cina kan ... tapi tak tahulah yang datang orang islam .. nama glamour agaknya .... Harap membantu sangat² pada yang nak bercuti ke pantai timur bawak keluarga ... tak sesuai tidur hotelkan.. homestay lagi enjoy .. selamat bercuti .. cuti sekolah kali ni pun panjang .. tak lama je lagi ... 




Bicara Hati : Tobatnya nak pergi ke pantai timur lagi, jauhnya huhuhu ... perlis jauh x macam pergi pantai timur???






Rabu, 21 Mei 2014

KLIA2 Dapat Tengok Daripada Luar Sahaja



Sebab dapat tengok daripada luar sahaja makanya  .. masa lepak² kat tepi jalan kat jambatan hala nak ambil orang kat balai ketibaan sempatlah snap gambar ni hihihihihi ... jadilah .. kalau dekat dengan lampu memang dah possing dah .. mujurlah amir tidur masa ni.









Jumaat, 4 April 2014

Special Reward Buat Diri Di Secret Recipe



Bila kawan² opis jadi mak buyung, bila tekak kawan² opis mula mengidam yang bukan²... takmoo nasi katanya .. nak menu yang berlainan dan luar biasa .. amboi .. jangan anak lahir luar biasa nafsu sudah yer kikikikiki ... pitam kang asyik nak layankan.

Mujur mengandungkan amir dulu tekak ni ok jer... asal ada depan mata ngap, yang pelik² tak pernah pulak nak teringin makan.. western paaallliiinggggg tak boleh masuk kot .. nasi ok jer.. kalau boleh nasi lauk ikan bilis jer nak dihadap dengan kicap huhuhuhu ....

Amboi mukadimah kemainkan.. macam ko yang mengidam eh masya, oklah sebanarnya saja nak cerita ni kisah jumaat lepas ... memasing baru lepas gaji kan ... tu nafsu lain macam ... reward buat diri katanya  .. kalau dengan hubby memang takkk di layannya nak makan kat SR ni maklumlah tekak kampung katanya, poyo jer... padahal kalau isteri masak hubby ngap jer ... berani tak makan siaaappppp.

Jadi mak buyung kat opis ni cadang nak makan kat SR, kunun²nya lah .. yang sebenarnya nak makan benda lain.. tapi sebab dah sesat barat .. kosa nak cari tempat tu .. kami pilih makan kat SR sahaja.

Moh ler jamu mata yer ...



Ni menu kawan saya spagetti carbonara .. terbaik.. sedapp jugak, tak pernah saya makan kat SR




Yang ni pilihan mak yong .. amboi kemain penuh cheese melimpah ruah .... lasagna ... terbaikk koo sampai tak habis yer mak yong senak masuk perut.




Opssss.. yang ni tuan tanah blog yang punya, sebab saya tak reti masak spagetti olio ni, jadi saya pilih lah spagetti olio seefood kalau tak silap ... ok lah.. rasanya .. tak terlalu muak sebab ada serbuk cili .. tapi tulah.. kemain besar² sotong tu tau...


Air yang kami pilih epal asam boi kalau tak silap.. perghhh mantapppp seyes air tu .. sedapp sangat² .... tak tipu.. kena dengan tekak saya .. tak tahulah orang lain.. tapi pada saya kena sangat dengan masa apple dan jeruk tu ... tapi jeruk tu tak mampu saya nak makan .. mau pejam mata ... sebab kawan saya kata mashammm dan ohsemmmm sangat.

Sesekali bolehlah makan kat SR ni, kalau selalu pingsan oooo harga dia kan mahal .... jumlah semua yang kami makan ni RM 74.00 kalau tak silap, kami makan kat Tesco extra Bukit Tinggi jer, sekarang dah baru.. deko pun lain sikit.. tapi tulah macam terkurung pulak.. korang kalau bawak anak.. silalah bertabah yer.. depan SR ni  Toys r Us hohohohohoho >___<





Bicara Hati : Sedapnya makanan kat SR ni, tak berani nak order yang makanan dalam mangkuk besar.. kemain besar mangkuk .. kang tak habis membazir ...














Jumaat, 21 Mac 2014

Rombongan Pertama Kali Amir Ke Petrosains


Atuk tetiba tak sihat, kebetulan hubby ada rombongan sekolah hari selasa ... risau amir bosan kalau pagi pergi tadika adik ipar hantar .. petang nanti majuk² pulak kalau ayah lambat balik.. jadinya hubby amik keputusan bawak amir join sekali pergi rombongan sekolah.

Ini pertama kali amir pergi rombongan sekolah ayah, satu pengalaman baru buat amir... keterujaan dibuatnya tau ... sebelum ni hubby pernah pergi kidzania tapi tak bawak amir lagi pun takda kosong .. risau amir kecik lagi, bila dah masuk tadika ni amir lebih senang di pantau... dan berdikari ... tu yang hubby confiden nak bawak tu.





Antara gambar² yang hubby wassup berasap kat tab hahahaha .. kemain teruja amir masuk sini.. hubby kata kena tiket rm 3.50 sahaja, tapi kalau korang berminat nak pergi rujuk jadual tiket masuk ke petrosains ni yer .. maklumlah minggu depan dah cuti sekolahkan.. mesti nak bawak anak² ke tempat² yang menarik.










Hubby kata kat sini lah amir paling lama, korang pun tahu dia paling minat benda² macam ni .. dapa peluang buat sendiri .. memang sakanlah dia main kat dalam tu .. hubby kata sampaikan budak² dah pergi tempat lain pun.. dia masih nak main area situ.










Cenderahati kat dalam tu boleh tahan harga dia.. hubby belikan amir baju kuning ni .. hubby pun beli jugak ... sehelai rm 39.90 baju biasa jer.. tapi sebab nak buat kenangan hubby belilah .. ni pun size besar kiranya sampai amir sekolah rendah pun boleh pakai .. ibu?? ibu nak ole² jugak.. dapat FM petrosains jer.. itu pun amir yang cakap.. ibu saja² majuk, amir tak belikan ibu baju pun.. ayah kata ibu kan suka ni.. nanti boleh lekat kat peti sejuk kikikiki .. kemain amir nak pujuk saya ... saya acah² majuk je pun ... hubby tengah mandi masa ni ... lepas mandi korang jangan tak tau.. amir terus rasmikan baju ni.









Dan lagi satu amir beli ni, amir kata nak teropong ibu, nak teropong magic katanya... apa yang magic pun saya tak tahu .. kalau teropong tu magic boleh tahu kat mana mh370 bagus jugak kikikiki ..;p





Hubby kata pergi 2 tempat sebenarnya petrosains dengan pusat sains, pergi 3 bas ... setiap bas ada 4 cikgu yang kawal .. korang tahu je lah bebudak ni.. hubby sudahnya kawal amir .. tak sempa nak kawal anak murid mereka lagi meligat tau... lagi² masa beli barang cenderahati dalam petrosains tu .. sampaikan ada yang tak amik baki, ada yang dah bayar.. datang lagi.. beli barang lagi.. macam² gelagat.. belum lagi yang bawak duit lagi banyak daripada cikgu mereka sendiri.. sebab hubby kata ada yang beli barang sampai 100 lebih.... macam² kerenah .. jadi tak banyak gambar kat pusat sains boleh amik sebab nak kawal dia orang takut jadi macam kat petrosains. 


Amir??? sepatah saya tanya .. berpatah² ceritanya.. kemain memang pengalaman yang menyeronokkan buat dia.. siap cakap.. nanti nak pergi lagi... hihihihihi .... bawaklah ayah, ibu nak ikut.. ibu pun tak pernah masuk petrosains tau.. tapi klcc tu memang banyak memori zaman² muda mudi dulu hik hik hik hik ... memorinya naik train, naik putra nak sampai sana. sekarang???? mau sesat barat seyes dah lupa huhuhuhu ...






Bicara Hati : Agaknya kalau ibu yang pergi mesti amir pulak jadi pemandu pelancong ajar ibu itu ini pulak kikikiki ..;p











Selasa, 4 Mac 2014

Cara Menghargai Anak Seusia Amir



Berapa banyak entry penghargaan nak buat .. walaupun tajuknya kadang² berbeza² isinya lebih kurang sama, biarlah lagi banyak saya luahkan.. lagi saya nak amir tahu.. bila dia baca blog ni .. ibu sangat² menghargai kehairannya dalam hidup ibu. Ibu bersyukur sangat²...


Hari ini amir saya paksa bercuti, dengan erti kata lain ibu cutikan dia... sebab amir tak sihat (kemaluan dia sakit nak kencing .. nani ada kesempatan saya up entry ni) ... saya tak pasti kenapa.. tapi sejak hari ahad amir ngadu sakit dan susah nak kencing.. alahai.. jadi hai ni saya tak bagi dia pergi tadika.. suruh berehat kat rumah embah.. embah jagakan.. harap sangat tak melarat.


Saya tak tahu orang lain ... tapi cara saya hargai anak² seusia amir ni mudah sahaja ... saya suka kalau apa yang saya suruh dia buat atau pun kalau amir buat sesuatu dan berjaya siapkan sesuatu .... saya mesti nak bagi penghargaan .. walaupun cuma cium kat pipi hihihihihi .... 





Baru² ni cuti hujung minggu banyak sangat² cikgu bagi kerja sekolah ... boleh dikatakan ada 2 buku dan 3 helai kerja .. semua pun kena siapkan ... mujurlah hubby sabtu kerja, jadi mudahlah saya kemas rumah dan lepas tu terus tumpu mengajar amir ... biasalah kalau tak ibu kat sebelah mulahlah diakan.. kalau mewarna semua sama warna .. kalau menulis suka nak cepat siap.. sudahnya macam² bentuk ada.




Pagi tu dah sarapan isi telur mata letak mayonis, petang pulak amir nak roti letak telur hancur berkicap.. saya layankan jer.. kira macam upahlah dah berjaya siapkan semua kerja sekolahkan... sebenarnya saya lagi suka amir yang mintak dia nak makan apa.. tenghari pulak nasi dengan telur hancur kicap... menu sokmo ada telur huhuhuhuhu .... yang penting amir kata sedapnya ibu.. sedapnya..... 




Sebenarnya amir dah lama mintak ajak pergi fun fair jumaat malam sabtu baru ni kunun nak pergilah.. sekali fun fair tak bukak tutup huhuhuhu .. cian dia.. mujurlah sabtunya petang hubby ajak pergi giant main moor ni dia nak .... sebelum maghrib layankan dia dulu .... kira macam ganjaran lah jugak dia dah siapkan kerja .. kami bawaklah jalan² makan².. tak dapat main fun fair ini pun okeyy...




Bicara Hati : Dalam usia 6 tahun ni .. kalau boleh nak ajar amir riadah yang ada aktiviti sikit nak kurangkan ke kawasan mall .. tapi jerebu lah pulak sekarang ni .. nak tak nak ... aktiviti kat luar rumah kena kurangkan... jadi ke mall jugaklah.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...