♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Membebel. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Membebel. Papar semua catatan

Isnin, 14 Mac 2016

Menjelang Anniversary ke-10 : Hadiah Kawin Paling Berjasa



Lamaaaaa .. masya menyepi kan , macam membawa diri je mihmihmihmih .... bukannya membawa diri yer jangan salah paham. Cuma Sekarang ni masa terhad sikit nak mengarang entry .. kalau boleh sehari nak jeee publish 3 entry macam dulu ... atau pun sehari satu entry .. tapi sekarang ni kalau seminggu sekali pun dah syukur sangat ... apatah lagi kalau sebulan satu entry aduhhhhhhhhh parah sangatkan. Seyes rindu sangat nak bw kengkawan... kadang tu sempat baca jer laju² tak sempat pun nak komen.... sob sob .. sobb.... sampai terlupa nak publish entry akhir bulan lepas .. tahun ni special sikitkan bulan februari ade 29 hari.

Kemain tajuk entry kali ni kan ... tu dia.. sadis sangatkan .. lagi beberapa bulan je lagi nak menjelang anniversary kami yang ke-10 mihmihmihmih .. orang kata ini adalah fasa kedua yang mencabar untuk dilepasi selepas fasa pertama pada tahun ke-5.

Sebenarnya aku cuma nak cerita hadiah paling berjasa masa kita orang kawin ialah periuk nasi ni mimihmihmih ....


Kalau tak silap aku periuk nasi adalah dalam 4 kot kita orang dapat masa kawin dulu .... 3 yang jenis macam ni... 1.8L tapi jenama lain² dan ada satu besar.... besar dia melebar ... bukan yang tinggi tak hinggat untuk bape liter tapi arwah dah besar tu.. rosak sebab jarang guna.. tetiba nak guna dah tak boleh hidup nak masak .. ntah kenapa ntah majuklah tu. Semua hadiah periuk nasi pun kita guna ... tapi yang ni (yang gambar atas ni) special sikit paling berjasa sebab aku guna setiap hari untuk masak (^______^)v 10 tahun kooo berjasa ... daripada mula pindah rumah dulu.. sampailah pindah balik kampung ku bawak. Baru² ni je dia buat perangai .. tak boleh nak on cooking .. dokkkk lah kat warm je uwarrrrrrrrrr ko dah kenapa 10 tahun ko hidup penat dah eh, aku pulak pesen pakai barang letrik ni selagi tak jahanam .. selagi tu tak beli yang baru.


Sebulan jugaklah merana guna periuk masak kat api gas tu, dah lama tak guna koooo memang lupe nak kawal api tu ... adalah kadang tu tergaring kuikuikuikui ... somi kita pun jadi naya nak masak guna gas tu ... dah terbiasa masak guna periuk letrik ... jadi somi bagilah hadiah periuk nasi baru .... macam kat bawah ni ...

v



v



v


v


v


v






Kebetulan ada offer kat aeonbig bukit rimau somi kita belikan lah periuk nasi ni 2 minggu lepas kalau tak silap masa hari wanita tu ari cuma RM 59.90 jer .... semalam pergi lagi tengok harga dah lain dah ngeeeee .... dah selamat rasmikan pun minggu lepas .... teruja jugak lah guna yang baru ni ... sebab dalam dia jenis tak berkerak, anti melekat orang kata warna yang gelap ala² macam kuali ajaib tu .... lepas ni bolehlah masak nasi ayam, nasi tomato dan nasi minyak dalam tu jer... hamboi kemain poyo kan statement nak masak tu hahahaha ....

Yeahhh semangat memasak datang kembali ... tq hubby belikan periuk nasi baru, kalau tak rosak tak merasalah periuk baru kot .... blander pun baru je jahanam ni.. hadoilah masya ko ni kan... ada je barang letrik yang rosak yer... dah 10 tahun kot macam tulah ... memang mintak baru. Kita tengoklah sampai bila pulak hayat periuk nasi ni.




Bicara Hati : Sterika yang guna sekarang pun hadiah kawin jugak dah masuk 10 tahun dah .... ngeeeee ;p















Selasa, 12 Januari 2016

Tahun Kedua : Sesi Persekolahan Di Sekolah Dan Pengalaman Baru Buat Amir Hazim



Alhamdulillah tahun ni dah tahun kedua amir hazim sekolah rendah, ini maknanya dah darjah 2 ... ibu tengah biasakan diri dengan jadual sekolah amir yang bertukar sesi sekolah agama waktu pagi dan sekolah rendah kebangsaan waktu petang ... confuse jugaklah 4 hari ni asal nak bagi baju pakai waktu pagi mihmihmihmih .... 


Oleh kerana jadual sekolah agama amir pagi, jadi sekarang ibu lah amik alih untuk menghantar amir pulak .. kalau tahun lepas amir pergi sekolah dengan hubby jer .... waktu keluar rumah masih sama.. cuma bezanya kenalah amir ikut ibu pergi rumah embah dulu hantar barang² untuk sekolah nanti dengan baju kemudian barulah ibu hantar amir pergi sekolah.


Bila dah tahun kedua ni dah takdalah masalah sangat dah ada pengalamankan berbanding tahun lepas.. cuma sekarang sekolah agama tak boleh bayaran yuran waktu pembelajaran hari pertama kena bayar waktu 11 pagi hingga pukul 2.00 petang iaitu sesi balik dan sebelum waktu belajar bagi pelajar petang masuk pfttt pasrahlah mak kooo mir kena bayar kul 11 tu mujo sorang kalau 4 orang, mau 4 kali beratur mihmihmih ... ;p



Putera yang tegas, cermat, bijak dan teliti itulah satu²nya putera ibu .. maksud disebalik namanya. Dah takda nak berdrama pagi hari buat masa ni masih bersemangat lagi ... sebab dah lama tak sekolah rindu kengkawan lah tu .. tu semangat lebih.


Balik² daripada sekolah amir pagi tahu sekolah kebangsaan dia kena jadi ketua kelas .. mulalah aku pasrah kena dengar dia bercerita takmoo jadi ketua kelas ... masih lagi kedengaran jugak keluhan² dia minggu ni kena angkat buku cikgu .. kena suruh kawan dia .. amir penat sangat ... hahaha.. macam² lagilah dia membebel aku layankan je lah.. sebab amir memang rapat dengan aku pun kalau ada masalah berbanding ayahnya.


Sesi pembelajaran pun dah bermula .. maklumlah jadual waktu dah terima .. boleh dikatakan seminggu lebih sekolah ni .. lepas dapat buku aktiviti .. memang banyak je kerja sekolah dia setiap malam .. sebab tu masa cuti hari tu hubby bagi dia kebebasan sikit tak mendesak sangat cuti sekolah baca buku. Kemain kan.. cuti sakan ... mendapatlah dah sekolah ni memang balik penat, malam ngaji .. lepas siap kerja sekolah .. pukul 10.00 malam paling lewat tidur.



Bicara Hati : Mujo buku teks semua dah siap balut, tinggal buku aktiviti je belum balut lagi .... Dah mula sekolah ni, mulalah jadual masak aku semula di pagi hari hihihihi 























Rabu, 6 Januari 2016

Tahun Baru Kami


Dah plan dalam kepala 3 hari cuti tahun baru memang tak kemana sebab nak fokus kemas rumah dan persiapan sekolah amir isnin nanti.. jadi taknaklah cuti 3 hari yang tinggal masa tahun baru tu penuhkan aktiviti nanti takut amir kepenatan pulak nak ke sekolah. Korang jangan tak tau malam tahun baru tu amir dah tido sebelum habis berita lagi .. memang takda maknanyalah kami nak tengok bunga api.. jadi mari tonton tv sahaja mihmihmihmih.

Petang tahun baru tu adalah keluar jugak pergi taman alam impian main belon jer pun... sebab pagi tu aku kemas rumah je.. lagipun jumaatkan masa terhad kalau nak keluar kemana.

Esoknya lagi sakan aku kemas rumah segala langsir semua bukak ... karpet semua anto basuh kat dobi layan diri .. jimat masa.. wangi pun wangi ... karpet biasa je pun rumah tu.. bukan ada karpet turki pun ... kalau karpet turki memang tak bolehlah basuh kat dobi layan diri... puas rasanya hati dapat tukar langsir baru (opsss bukan langsir baru.. langsir sedia ada jugak cuma tukar² yang bilik pulak letak luar .. yang kat luar letak kat bilik kihkihkihkih) .. tu yang hutungnya rumah hubby buat tingkap bilik sama besar sama banyak dengan ruang tamu .. jadi pusing² langsir tu jugak.. bukan orang tau pun.


Tapi kan.. pada² seronok dan teruja mendobi tu... ada yang sedih jugak.. masa kami nak balik rumah tetiba kereta kena sondol dek motor aduhhhhhh .. masa² ni lah pun nak berkiyumnya huhuhuhu .. sedih sangatlah jugak... mujolah montot yang berkiyum kalau yang depan lagi haru wehhhhhh ..... pasrah ler aku bawak kereta macam tu.. mujo masa kejadian hubby yang bawak. balik tu hubby betulkan bonet belakang tu.. mujo boleh sambung .. tak kena cermin kereta.. kalau tak memang naya lahhhh .... (^___^)'





Hubby pujuk hati .... takpalah nanti tak yah bayar duit kereta.. betulkan kereta je.. akhir bulan ni.. kita orang memang bayar lebih duit kereta selama ni ... kita orang tak report pun .. tengah berkira² nak mintak ganti rugi ... kat kampung masa kena sondol ni.. aku dah le lapar masa tu.. siap beli lauk nak makan ... bila jadi camni .. terus tak lalu makan ... mengeletar terkejut huhuhu ...




Bicara Hati : Bukan hari ni hari tanpa kata ke?? alah.. aci bebel jelah ye.. dah lama tak meluahkan perasaan ni.








Rabu, 30 Disember 2015

Prestasi Merosot Tahun 2015



Aku tak tahulah apa punca utamanya blog ni makin merudum ... mungkin salah satunya sebab faktor waktu sekarang dengan kekangan kerja jadinya rehat memang takda masa nak menjengah kengkawan punya blog.. asal rehat mata ni kuyu je mau tidur ...  kadang baca sekali lalu jer.. tak sempat nak komen .... lagi² sejak cpu masuk hospital hari tu.. segala format² data ... semua hilang ... memang mood menulis blog pun terus hilang.

Aku rasa entry paling sadis tahun bila tak cecah 50 entry pun sepanjang setahun ni ooooiiiiii memang haru betul ni, yang ini pun entry pertama bulan disember 2015.







Dan rasa bersalah lebih² bila mood kelaut nak menulis cpuv blog datang mencurah².. ya allah rezeki apakah ini?? nampaknya kena gigihlah aku menulis blog lagi .. sebab cpuv yang datang ni macam satu penghargaan dan pemberi semangat jugak ... rasa macam bersalah pulak bila ada iklan datang ke blog kita tapi kita tak buat entry baru .... memang syilling² jerlah hasilnya kan .... sebab takda entry baru .. harapkan entry popular je lah orang dok google datang jenguk blog.







Sepanjang tahun ni jugaklah paling banyak aku cash out, 4 kali tu hahahaha .. kiranya satu pencapaian baik jugaklah buat diri ni pada tak sempat nak mengarang entry baru .. tapi masih ada cpuv ..... walaupun tak sempat buat entry baru .. tapi sempat jer cash out nuffnang hahahaha ... asal dah boleh cecah nak cash out .. amaun takdalah riban² pun ... sebab aku memang kategori tangan gatal sikit .. cepat je nak cash out .. takdanya nak tunggu lama. hahahaha ..... 





Akhir sekali terima kasih sangat² pada kawan² yang bertanya kabar .. ada jugaklah yang aku dah terpublishkan .. sepanjang aku jarang ada entry baru ni .. sorry sangat² kalau korang lalu lalang dok masih entry lama .. takda perkembangan baru. Sebenarnya aku banyak update kat ig je sekarang .. tu yang bila nak mengarang entry amik masa sikit mihmihmih .... (^____^)v Terima Kasih sekali lagi yer ...









Bicara Hati : Selamat Tahun Baru, moga tahun 2016 memberi sinar yang lebih baik berbanding tahun² sebelumnya ... Insyaallah ....

























Selasa, 15 September 2015

Beralih Bulan Dah .....



Beralih bulan dah masya oittt dari syawal ke zulhijjah.... bersawang blog dibuatnya .. huwarrrgggghhhhhh tak tahulah nak nangis ke .. nak senyum kelat ke .. nak berkerut dahi ni ... tetiba cpu buat hal kat opis .... teruslah blog pun menyepi ... di tambah² selama sebulan ni kena buat kerja kat pejabat orang lain ... lagi haru ... iye buat kerja di pejabat orang lain .. amboi dah macam nak pindah pergi pejabat lain pulak kekdahnya..... bertabahlah hati .. cabaran bila kena pergi opis orang ni walaupun disediakan tempat tapi rasa macam tak seronoklah kan .... (^______^)' rasa macam tak best.




Sepanjang tak bukak blog beberapa minggu tu ... rasa macam kelautlah jugak ko.. datang kerja tak boleh bukak komputerkan, ke cam haru gitu ... serba tak kena di buatnya... kalau dah bukak blog tak boleh .. buat kerja nak menaip surat pun tak bolehkan .. jadinya masa ni lah sibuk buat 5s Muahahaha... ;p

Korang rindu tak ??? lama tak update ni .. ke korang tak rasa apepun.. huargghhh lagi nak nangis guling² .. ceh .. cam hape je kan.. ko bajet ko retis ke masya ada yang nak rindu² ni... drama sangat hokey.

oittt aku rasa mukadimah aku dah meleret ni ... sebenarnya nak cerita beralih bulan dah masuk zuhijjah kot, last entry pasal syawal .. hahahaha .. ni dah nak masuk raya haji kooo .. tok sahlah cerita pasal raya lagi dah basi... macam² berlaku sejak akhir² ni kan ... lagi² bila dikejutkan dengan kren jatuh / tumbang .. ramai jemaah malaysia cedera .. ada jugak yang meninggaldunia.. harap keluarga mereka tabah hadapi semua ini ... berat kita mendengar perkabaran ni .. berat lagi sayu hati family yang menghadapi. Aku rasa banyak² video paling meremang bila tengok video masa kilat² sebelum kren tumbang ada kuda terbang tu.. ya allah meremang bulu roma dibuatnya. Dengan malaysia tengah jerebu macam ni .. dengan jepun tetiba banjir ... rasa takutt sangat tetiba hati rasa kerdil .. allahuakbar.

Ada yang puasa ke hari ni.. selamat berpuasa hingga 9 zuhijjah, hari wukuf di arafah .. moga allah makbulkan doa semua ... pada hari dan bulan yang baik ni insyaallah ... Amin ....

Okk bye .. nanti sambung story mori lagi ... cpu dah okey ... nak buat kerja .. banyak surat² tetangguh ni .. sudahlah hilang semua format dalam komputer .. tak memasal kena cari balik data² yang hilang .. huhuhuhuhu .....





Bicara Hati : Esok cuti yeah .... bolehlah relaks² kat rumah, jerebu elok dok rumah je.. kurangkan aktiviti luar .. 








Selasa, 19 Mei 2015

Aktiviti Cuti Panjang Hari Buruh Hingga Hari Wesak


Muehehehehehe ..... ni kisah awal bulan hari tu, sayang rasanya kalau tak abadikan dalam blog .. walaupun banyak benda nak cerita ... kita mulakan je lah dulu entry di bulan baru ni dengan kisah cuti 4 hari masa awal bulan mei hari tu. Kira cari moodlah nak mengarang entry lain... sebelum tu nak bagi tau entry ni banyak gambar dan cerita sepanjang 4 hari cuti tu hihihihihi.

Kisahnya memang percutian tu tak kemanalah pun... kan selain kat rumah, kemas rumah, makan, tidur, makan dan tidur dan melayankan movie (dapat jugak keluar rumah) ... huhuhuhu sebab bieeee sibukkkk buat kerja sekolah. Eh² dah tukar panggil bieee pulak .. bahana² aku terjebak tengok cerita akasia 'Hati Perempuan'. Orang lain ober emo tengok cerita ni .. isteri derhaka dengan somi kononnya ermmmm dah nama pun cite .. dah nama pun adaptasi ikut novel dah memasing emo dah kenapa??? aku tengokk okeyy je cerita tu bahahahaha ... pandai dia orang jaga batas lakonan tidaklah tergedik² nak muntah ijo layan.






Macam biasalah cikgu amir ni kalau cuti sekolah memang banyak kerja dia akan bagi baik sekolah pagi mahupun petang, memang awal² lagi ibu akan suruh amir siapkan kerja sekolah dulu .... sebelum dia lupa hinggatan main dan layan kartun. Ibu teruja tengok amir tulis jawi nak melukis .. lagi² kalau subjek bahasa arab .... tak sangka anak ibu pandai melukis .. kemas jugaklah tulisan tu ... selagi ibu boleh baca dan boleh paham maknanya tulisan anak ibu tu takdalah teruk sangat.














Okeyyyy dalam bulan 4 tu hari tak taulah berapa kali .. dah kami makan dan tapau satay kajang Hj Samuri hahahaha ... orang lain gst tak makan luar, yang kami ni .. sibuk makan kat sini .. kang bawak mertua, kang datang dengan ipar² ... sekali jumaat malam sabtu tu amir kata nak tidur rumah embah .... cuti sekolah ni.. haihh kunun sangatkan.. sejak² dok kampung ni .. jangan haraplah nak tidur rumah mak tu .. panas je montot dia nak balik rumah .... alang² amir nak tidur rumah mak .. ajaklah mak dengan abah dan adik² makan satay ni ...  keluar kejap.












Tips kalau nak pergi makan satay kajang hj samuri ni kat bukit tinggi digalakkan datang selepas pukul 10 malam hahahaha .. barulah ada banyak tempat kosong ... kalau pukul 8 jangan haraplah.. memang sentiasa ramai orang pftttttt ...;p kita orang makan satay ayam, daging dan kambing malam tu. Adik makan nasi ayam ... amir dah mengantuk kita orang bagi layan youtube hihihihi .... sesekali ajak mak berjalan malam suka dia.. kira ni sambut hari ibu lah ni.. awal seminggu hihihihihi .. (^____^)v











Sepanjang cuti tu jugak barulah berkesempatan tengok kebun kecil sebelah rumah .. muehehehehe .. wahh teruja pokok terung dah berbuah kooooo ... alhamdulilah ada jugak rezeki boleh masak nanti. Pokok cekur pun dah banyak membiak .. jangan tak tau pokok bawang pun ku tanam .. bolehlah daun bawang tu buat cekodok nyum² sedapppp ..... Pokok bendi pun dah mula tumbuh.. nanti bolehlah alihkan ke tanah. Masa cuti panjang ni barulah ada masa nak belek² pokok² bunga depan rumah, yang tak berapa nak berbunga sangat pun hahaha ... cukuplah sekadar penyeri depan rumah.











Okeyyy tekak dah mula mengada² nak makan cheese kek meleleh leleh gitu .. nak beli cuti² dah kat mana .. sudahlah terperap kat rumah ... jadi tak payah nak meroyan sangat .. sebab ada bahan² cuma pergi beli kek je kat kedai 99speedmart pekan depan rumah, marilah kita membuat sendiri di rumah hihihihi .. klik sini untuk resepi lengkap. Dah siap buat boleh makan depan tivi fefiling bagus je kan dok kat sofa .... itu je lah kerjaannya.







Dah banyak kali tertunggak nak tengok wayang, amir pulak pesen tak suka tengok wayang .. ibu dia meronta² nak pergi muahahahah .. ayah dia kenalah lah layankan .... mujolah pujuk amir ajak tengok avengers ni dia nak .. kemahin ... siap pujuk nak mainan x?? kena pakai kemeja .. balik tengok wayang kita beli ... muahahahaha .. motip sangat .. yang sebenarnya amir nak lego .. tapi lego semua mahal² .. jadi sebagai ibu yang bijaksana jimat berbelanja ni .. kalau takmoo belikan lego .. belikan mainan (hadiah) lain .... tapi yang mencabar minda jugak ala² lego dan amir suka (^____^)v






Taaarrraaaaa inilah mainan tu, hah dah beso² pun nak kereta ada rail camni ... layankan je lah... tapi dah besar ni dia buat sendirilah gigih balik terus buat, sampaikan ibu siap mandi .. dia tak mandi² lagi dok ralit buat benda alah ni .. dah siap baru mandi .. lepas mandi puaslaaaa dia main ... sampai penat tertidur.








Eh² banyak pulak gambar dalam entry kali ni kan ... alaaa korang pun suka tengokk gambarkan daripada baca ape yang aku meraban tulis tu ... okeyyy ni saja nak kongsikan rezeki main kutu tupperware kali ni ... ni tahun kedua main ... meriahkan .. meriahkan .. alhamdulillah .. kalau tak main kutu gini memang kempunanlah nak merasa pakai barang tupperware ni. Jumlah kali ni main RM 400 Siap beli bekas beras baru lagi .. jangan tak tau mak kutu aku tu kali ni kemain berhemah dia kemas barang susun² dalam semua kotak ... jimat ruang dan bijak jugak untuk mudah penghantaran .. yang penting semuaaaanyaaa sampai dengan selamat.


Oklah jumpa lain entry ... tunggu mood bercerita datang ye ...  (^____^)v







Bicara Hati : Salam 1 Syabaan, insyaallah tak lama lagi Ramadhan akan menjelang.




Jumaat, 15 Mei 2015

Minggu Akhir Cerita Hati Perempuan




Meroyan sekejap layan akasia baru² ni 'Hati Perempuan', bahana kalau terjebak dan tertengok episod pertama hahahahaha ... mujur dah habis .... aku rasa memang aku dah jarang nak tengok slot akasia ni .. kosa balik kerja nak berebut remote tv dengan anak muahahahaha .... sebab balik salunya gigih masak kat dapur tak pun kemas rumah .. kalau pagi dah masak.



Aku tak tahu kenapa orang 'haters' sangat dengan cita ni .. benci kemahin dengan yuhanis .. kengkononnya keras kepala ... dah korang tak suka .. dah kenapa tengok jugak video² kat ig orang lain upload dah tu komen .. aku yang baca pulak sentap sebagai perempuan muahahahaha .... gelihati pun ada kadang² dengan orang² macam ni .. dah tak suka .. boleh lagi nak tengok dan kondem orang.



Pada aku ceitanya okeyy je daripada sudut positif kehidupan dalam rumah tangga, gaduh baik .. itu lumrah .. janganlah yanggg negatif je korang nampak kalau rasa melawan somi melampau tahap gitu tak payahlah ikut .. tak yah nak emo sangat bilaaa tengok ... tapi ramai kata baca novel lagi best ... mana pulak nak beli ni ... banyak scene potong dalam tv tu .... babak akhir tu pun lain .. kalau tak silap budak² tu berebutkan basikal main kat laman ... tapi dalam tv berebut tab pulak. 





Belanja sekeping gambar tuan tanah letak pict dia orang yang sweeett muiiitt kat pc muahahahaha ..... ala.. bagilah can, bukan salu pun masya meroyan layan cerita kan .... 





Bahana terjebak cerita ni .. twiter yang berzaman tak bukak tu pun aku bukak, paling haru sebelum tidur layan ig video² dia orang dalam cerita ni hahahahaha .... sukalah tengok ku ril dengan yuhanis .. pandai dia orang bawak watak ... tak perlu nak ober sangat pegang² scene romantik .. tapi dari pandang mata dan senyuman yuhanis pun dan buat aku senyum depan tv muahahahaha .... (^____^)v itulah salah satu sebabnya bolehhh layan sebab tak ober, tu pun orang nak kondem kata kayu LOL sangat pfttttttt ...... 


Oklah cite pun dah habis, patutnya publish entry lain.. saja nak publish entry ni dulu hahahaha .... lama menyepi dah tetiba buat entry pasal cerita akasia .... ;p





Bicara Hati : Tak perlu nak heboh sana sini kata takmoo berlakon berpegangan tangan, tapi .... ada scene paksa buat.. buat jugak ntah pape ntahhhh eh².. masya koooo sentap orang yang baca entry ni.










Sabtu, 4 April 2015

Waktu Sesuai Untuk Mengemas Rumah



Tak pastilah orang lain, tapi kalau aku ni suka mengemas bila waktu pagi lepas solat subuh dan hari cuti .. macam hari sabtu ... memang itulah masa yang sesuai sangat untuk pulunnnnn semua sesi mengemas rumah hihihihihi .....

Kalau hari lain tu biasanya memang tak berkemas pun, adalah jugak sapu² sampah tu.. tapi kalau dah teruk sangat memang terpaksalah jugak mengemas malam lepas balik kerja .. itu pun vacum je mihmihmihmih ...;p

Dan kebiasaannya bila diri dengan suka rela mahu mengemas rumah, hubby pun dengan suka relanya akan membeli sarapan .. yeahhhhhh ... sudah jimat tenaga disitu .. kadang kalau mood hubby baik .. terus lepas berkemas ajak keluar lunch .... (^_____^)v




Image result for gambar kartun mengemas rumah


Kebiasaanya perancangan untuk mengemas rumah ni kenalah amik kira baik ruang tamu, dapur, ruang belajar, bilik² dan jugak bilik² air .... kalau korang rajin buatlah jadual .. sebenarnya lebih baik .. rumah pun akan sentiasa kemas jer, tidak lah tetiba ada tetamu datang rumah bersepahkan ..... dan kalau ada tetamu suprise pun tidaklah terkujat sangat nak mengulung toto depan tv hahahahaha ... ;p

Okey kalau masa ada anak kecik dulu² salunya kena pandai bahagi masa ni bila nak mengemas .. salunya waktu dia tidur memang pulunnnn lah dokk mengemas semua .. lepas tu dapat peluang tidur ... tidurlah sepuasnya sebab bila anak bangun kita pun kenalah bangun menjaga dia pulak. Tapi salunya kerja² rumah yang berat² hubby buat .. senang sistem macam ni .. saling bertolak ansur.

Oklah .. sebab hari ni cuti, jemputan semua pun tak dapat nak pergi ... maka moh ler.. kita mengemas rumah .... dengan senang hati .. rela hati, sibujang pun dah boleh diharap mengemas ... jadi ringanlah sikit beban ibu ni .. ada anak boleh di harap.






Bicara Hati : Yeahh makan free ada jemputan kawin, siap kemas rumah kita pergi kenduri yer.... 






Selasa, 25 November 2014

Tepu : Pepatung Masuk Opis



Tu dia .... lama kemain tak up entry baru bizi katanya .. kehulu kehilir je lah pergi bertandang rumah orang, rumah sendiri orang bertandang .. dok lahhh tengok entry lama kuikuikuikui .. jangan marah .... terima kasih pada yang meneka kami ke legoland .. betullah tu sebab saya update kat ig.

Tepu pulak rasanya nak mengarang entry yang dah tertunda² ni .. pasrah je lah ye .. kang kot tetiba ada publish entry sebelum puasa pun ada hahahaha (^___^)' kalau malas update blog memang saya update kat ig jer ... yana ibuamir meh follow meh (perghhhh cam retis je poyonya mat gebu dengan abg ben pun dah follow tau)



Sebagai melepaskan rindu kawan² dekat tuan tanah kedaung (ada yang rindu ker.. ) meh layan sekeping gambar terbaru tuan tanah kedaung yang makin gebus gebasss ni kuikuikui bersama pepatung kat bahu .. kemahin lagikan tajuk entry pepatung masuk opis .. kerongsang je pun.... ;p propa sangat ko kan masya ....





Bicara Hati : Cuti Sekolah dah mula .. tapi kami sekeluarga memasing tak cuti kemana pun ibu kerja, ayah bizi buat jadual sekolah untuk tahun depan .. amir dah mula kelas celik jawi ermmmm ...











Jumaat, 12 September 2014

Madah Rindu Buat Sahabat Alam Maya


Assalamualaikum ..... saya rasa masa sekarang ni cepat sangat berlalu .... lagi² minggu ni , jadual penuh mengalahkan menteri ... masuk pejabat buat itu buat ini ... tup² dah nak balik .... jadinya memang tak menyempat nak bukak blog.. waktu rehat mata macam di gam² nak mentidooo je kerjanya huhuhuhu ..... harap rakan² alam maya tak kecik hati saya tak tinggalkan komen kat blog sebab ada yang saya bw dan komen .. ada yang saya bw baca jer .. tak komen.

Jadi saya titipkan madah khas ini buat sahabat alam maya ..... sayang rindu korang semua .....






Insyaallah minggu depan dah cuti sekolahkan .... nampaknya mesti ramai yang akan mula bercuti .. lagi² senin .. sebab selasa cuti hari malaysia kan .. kan ... (ke aku je yang cuti senin tu hahahahaha ...) pfffttttt sangat tau .. minggu ni hubby jaga exam upsr ... sekali soalan bocor pulak .. dah tak memasal 30 sept nanti amik exam lagi .. sapalah agaknya yang tak amanah ni .. sampai soalan boleh bocor ... heeeiiiiiiiiiii ko tahu tak ... menyusahkan orang lain ... paling kesian budak² yang amik exam upsr lah .. kesian dia orang tau ... dah bersedia nak menjawab soalan dan dah jawab soalan BI pun tetiba dapat tau soalan bocor ermmmmmm ....... eh² masya ni mulalah nak membebel tu ... oklah nanti kita sambung cerita lagi .. banyak nak cerita ni .... lagi² sambutan kemerdekaan kat tabika amir .. meriah sangat² .... semangat kemerdekaannnnnnn dibuatnya.





Bicara Hati : Selamat bercuti, bersedia nak rewang .. sana sini kenduri ...






Khamis, 28 Ogos 2014

Pasrah



Sejuk pagi hari ni.. bila hujan di pagi hari seperti merahmati apa yang akan berlaku malam nanti .. insyaallah malam ni penerbangan mak dengan bapak mertua ke tanah suci , moga segalanya dipermudahkan ... doakan yang terbaik buat keluarga mertua saya moga diberikan kesihatan yang baik disana sepanjang 45 hari kalau tak silap saya .. sebab penerbangan pulang dijangka 13 oktober.

Dia buat perangai pagi ni??? grrrr .. tab tak boleh nak transfer gambar ke blog .. dah sudah.. entry berderet² lagi nak kongsikan ni .. pasrah je lah bila jadi macam ni .. pasrah bila entry kena tunda .. pasrah bila tengah mood membuak² nak kongsi entry .. ada kelapangan tab buat hal grrrr ..... pasrah ada entry pestime beraya rumah blogger akan keluar dah habis raya hahahaha .... dan paling teruja nak kongsikan entry amir dah pandai kayuhhhh basikal tanpa roda kecik pada usia 6 tahun 2 bulan ... (poyo je kan .. anak orang lain dah pandai kayuh usia 5 tahun kot .. tak kecoh pun)  #pasrah2 kat ig pun tak boleh upload gambar grrrrrrr sangat tau dibuatnya.... bila dia buat perangai tab ni ....

Dalam pada kami diuji tak sihat ... dalam tengah susun jadual untuk menghantar keluarga mertua malam ni .. hubby kena pergi kursus ... bermula semalam .. adehhhh #pasrah lagi .... aku dah nekad takpalah tak hantar ke kelana jaya .. jaga rumah .. semua pakat pergi takpalah aku kemas rumah ... kunun² pasrah ler tu .. tapi hubby suruh jugak pergi .. mintak tolong pak cik hantarkan ... sebab nanti nak letak beg mertua tak muat kat kereta adik ipar ... tu yang mohon moga dipermudahkan semuanya malam ni ... hubby akan datang terus daripada tempat kursus sebab esok pun hubby masih ada kursus lagi ... dan mujur jugak kursus di Bagan Lalang, kalau keluar daripada selangor kan ke haru.

Dan pasrah lagi .. big bos cuti 2 hari ni, sampai selasa depan baru ada .. sebab isnin kan ke cuti ganti ... sempena hari merdeka .... masing² amik kesempatan cuti panjang. Patutlah hari ni berat hati nak datang kerja ... dengan tak sihatnya gigih datang kerja ingat nak siapkan kerja urgent sebelum cuti .. kalau tahu big boss takda memang dah MC dah tau... tengah tak sihat ni ... 

Eh² pasrah sangat entry ni kan... membebel jer ... motif² huhuhuhu ... nak meluahkan perasaan jer, walaupun tak boleh upload gambar ... tapi tengah mood nak menulis .. korang layan jer lah ... yeahhh nak bw ke rumah korang ... sebelum balik petang ni, sebab mohon amik 4 jam.



Bicara Hati : Ada jugak yang esok mc ni , sebab tengok nombor pun dah berpinar kembang² camna nak buat kerja... tapi baca blog boleh pulak kikikikiki ... ;p















Jumaat, 4 Julai 2014

Cabaran Ramadhan Hari Ke 5



Assalamualaikum..... pftttt memang cabaran sungguh, memang dugaan sungguh dibuatnya semalam .... grrrrrrrr .... ya allah sudahlah hari sebelum tu tetiba tab buat hal, semalam mood kat opis pun tak menentu hala .... gara² nak cepat gaji siap, nak bayar bonuskan .. gitulah ... sudahnya hari ni jugak tutup grrrr ... suka buat kerja orang kelang kelibut tau.

Itu baru opis, sekali petang sebelum balik sempatlah bukak fb pulak, erkkk dah kenapa sana sini meroyan ... jalan nak balik rumah jem teruk (jem teruk nak masuk kg saya) , hohohohoiiiiii jangan cari pasal ramadhan ni nak masak kat rumah, tak masak meriah mana pun .. simple² jer.. janji ada makanan ..... takmoo beli kat bazaarrrrr salu mengecewakan.




Ingatkan duduk kampung ni aman damailah boleh elakkan jem, takda maknanya korang tau .. kalah jem nak balik rumah lama tu .. rasanya bandar klang pun tak macam ni tau ... grrrr sesangat dalam kereta, mujur dah tau awal² baca kat fb (bagus jugak ada info macam ni) balik memang kul 5 terus berdesuppp, adik pun dah siap² balik sekolah terus tunggu kat opis ... senang terus balik ... tahun ni tak amik kul 4.30 salunya amik kunun boleh je balik kul 5 semapt.. errrkkk sekali jadi macam ni punya teruk pukul 6.50 petang baru sampai rumah apa halnya ..... huwaaaaaaaaaaaaa ... hentak² tangan kat streng tau. Ni pemandangan daripada atas jambatan, kami atas jambatan .. tu gambar yang kat bawah daripada laluan kesas... tak tahulah sampai mana... sampai kampung sebelah agaknya.







Memang berzikir je lah kat dalam kereta tu tau ... dan mujur jugaklah ada adik sekali .. ni gambar² semuanya dia yang tolong snapkan... sebab tab dah hidup yeahhhhh ..... hihihihi ... sebenarnya adik pun bohsan dalam kereta tu, yang aku ni dah ketaq lutut kanan kiri lori dok himpit .. adehhh.. korang tau tak ... naik jambatan nak turun jambatan tu jer dekat 1 jam hokey ... iyer satu jam .... itu gerammm tau .... dan kalau tahu punca jem ni lagi sakit jiwa dibuatnya..... memang sakit jiwa .. sabar je lah masya .. sabar yer ... memang rasa macam nak jerit² dekat bos ... bossssssss napa suruh dia orang ni pasang traffic light masuk kampung saya ni .. adehhhh naya kami nak balik rumah .. bukannya lagi menyenangkan tau.... lagi lambat balik rumah adalah... memang tak sempat masak semalam buka menu bazar 100% termasuklah air .. pasrah².







Kereta aku bebetul belakang lori ni .... korang nampak tak kanan kiri lori himpit tu.. hohohoii .. kalau tergesel memang naya betul tau ... ni bukan gambar saya amik, adik yang snap .. aku tengah fokus masa ni.. adik aku lagi kemahin fokus sana sini dia snap .. kalah wartawan metro. Dah menyumpah², berzikir² dan istigfar dalam kereta tu tau ... dibuatnya, kat fb lagi ramai yang menyumpah ... hahaha... siap sebelum balik ada yang marah² call opis, kawan aku ler kata .. hari ni baru tau .. elok pagi ni lampu isyarat tu tak menyala dah .. takut kot hamukan orang kampung jer ... 







Korang bayangkan 3 lorong dan menjadi satu lorong macam ni.. dan depan tu ada traffic light ... kat simpang 4 tu, menaya kami betul yang nak masuk ke kampung ni tau ... orang yang nak keluar tak jadi masalah... barulah nak lega selepas satu jam terkandas dalam jem, hubby sms pulak .. rumah blackout yang, what???? wahattt??? mujur sms tau .. kalau hubby call agaknya mau tertekan brek... terus bagi tau hubby beli jelah apa² kat baazar ... aku memang tak menyempatlah nak singgah mana ... kot singgah mau sampai rumah azan maghrib dah.



Petang tu sebab rumah dah gelap gelita, balik pulak dah penat².. memang tak jerang air pun .. mandi² kemas² makanan masukkan dalam pinggan ... terus bawak kerumah mertua... buka puasa kat rumah mertua dalam gelap kami berlilin .. gamboo takda.. kosa gelap² nak amik gambar kikikiki .... cabaran betul ramadhan semalam saya tau... gelihati pun ada dibuatnya .. hikmah jugak dapat buka rumah mertua.. nasib baiklah sebelah rumah jer ... tu hubby kata buka sana.. siap lauk pauk angkat dengan pinggan nak cari dulang tak nampak dah.

Dah pukul 9.30 malam baru ada letrik, amir dah ketiduran kat rumah mertua .. jenuh tangan omak eh ni .. kipas guna surat kabar tau... elektrik hidup hubby datang amik kita orang, sebab lepas buka dan solat lepak² memasing kepanasa duduk luar rumah .. aku dengan mak mertua kat dalam, amir dah ngantuk memula bising jugak dia kepanasan lepas tu .. kipaskan terus tidur.








Bicara Hati : Harap ramadhan kali ini membawa beribu keberkatan dalam hidup kami sekeluarga.















Rabu, 2 Julai 2014

Baru 4 Ramadhan , Dah Mula Mencari Kuih Raya


Assalamualaikum ..... baru masuk 4 ramadhan hari ni, dah ada yang mula google resepi nak buat biskut .. google resepi biasalah tu .. buatnya belum tentu lagi (masya lerrr tu kikikiki) .... tapi tetiba ada orang google kat mana ada jual dodol sedap??? hah!!! yang ni haru .. camna saya nak nolong ni .. adehhhhhh .. saya sendiri pun tak tau mana yang sedapp.. setakat ni semua tempat yang saya beli okeyy jewwww...... bebtul sedap tak jumpa lagi.





Bicara Hati : Tetiba tab tak hidup daripada petang semalam, pftt apa pun tak bolehlah... ni tengah dok tekan² harap on lah balik.. jangan memacam nak raya ni ... hutang entry banyak lagi ni ... gambar tak sempat transfer lagi... naya .. naya ...





























Isnin, 16 Jun 2014

Sedang gigih membalas jejak



pfttt 2 hari cuti, sehari mc 39 komen masuk .... orang lain beratus kot tak heran .. tapi ni rasa syukur sangat².. tq kengkawan .. tengah gigih nak balas jejak ... yang tak tinggal jejak pun saya singgah hahaha... sementara mood kerja pun semuanya dah setel, tunggu big² bos sign jer .. bolehlah kita bw sekejapkan .. sesambil tu hahahaha ...;p



Alhamdulillah cuti menyelesaikan urusan kenduri kesyukuran di rumah baru .. nanti stori mori eh ... gambar pun tak banyak, mana yang ada je lah.. tuan tanah kedaung bizi wehhhhhh ... tuan rumah katanya kan .. macam tak jejak lantai je rasa tau jumaat tu .. tu yang mc, dengan perutnya meragam.


 

Jumaat, 9 Mei 2014

Maraton Atau Jogathon



Seminggu tak mengarang entry buntu rasanya nak mula daripada mana, sudahnya kita maraton sahajalah entry² yang mahu di karang mengambil inisiatif memudahkan cerita dan merangkumi semuanya daripada segala segi ....

Marilah kita mulakan dengan edisi mengemas dirumah lama (hahahaha poyonya ayatku) edisi mengemas ni rasanya tak tahulah bermula bila .. sedang sikit² mengemas .. sudahmya penuh berkotak² .. itu baru part mengemas baju bajan sahaja dan buku²an hubby serta buku aku, mujurlah aku punya tak banyak kikikikiki .. sudah banyak yang kusedekahkan .. termasuklah majalah ... 



Memikirkan masa yang sangat² cemburu jadinya edisi mengemas hanya akan berlaku pada hujung minggu, okk part mengemas ni rasanya banyak jugak masuk plastik hitam .. sebab kalau boleh rasanya nak minima sangat² barang yang akan masuk dirumah baru nanti. Nak buang dah tabiat yang suka menyimpan barang² yang tidak² cukup²lah dulu 30 tahu dulu ada tabiat tu .. semua barang punnn nak sayang ape hal .. sebelum hubby berbunyi ... adalah lebih baik sedar diri ... >____<




Sudah lapang mata melihat, sesejuk hati melihat saujana kebiruan ...... kekuningan, kemerahan, kehijauan .. sudah macam tadika rumah lama bila ditinggalkan kosong kikikikiki .... baru sedar rumah meriah macam² warna penuh ceria ... owwwhhhmaaagadddd jugak .... belakang² alamari penuh binatang² ni .. oitt apakah ini??? memang rumahku mesra haiwan sungguh ... part paling geram anai² mudah sungguh hidupnya pantang dapat peluang hilang bau kami .. cepat jer nak beranak pinak di kabinet dapur grrrrrrrr ..... pitam jugak jam² tu kami suami isteri. (nanti saya stori mori eh ubat kami sembur untuk anai² ni)




Alhamdulillah inilah villa baru kami di kampung, nanti sambung stori mori eh .. ni kira macam teaser dululah hahahahaha .. lapang jer laman ..... satu pasu munga pun takda lagi ... gigihlah kang nak deko bunga kat laman sebesar lautan ni ... tu lah dulu laman sekangkang kera di komplen sekarang terimalah hadiah kunun² nak laman besarkan. Tak tahu nak mula mengemas daripada mana ... yang pasti semua kotak² pindahan hubby dah susun ikut kesesuaian bilik sebab memudahkan kami untuk mengemas.




Dalam pada kesibukkan mengemas, di duga .. di uji .. di beri ganjaran agar bersyukur padanya atas nikmat ini .. bermohon agar diberikan kesihatan yang baik .. agar semuanya pulih kembali .. paling ketara sejak tak sihat ni hilang selera makan .. yupsss nikmat makan sampai lupa hingatan hilang sekejap .. nampak menu lazat pun sudah tidak bernafsu arghhhhh .. parah sudah kalau macam ni. boleh jumpa nombor 4 kah?? kah .. kah .. kah .. kah ... (ada hati jugak tu). Rumah abang ipar kenduri baru ni .. tak berselera nak jamah nasi.




Dalam mood tak menentu hala menyepi daripada dunia siber sementara membawa haluan sendiri .. dikejutkan dengan kunjugan berduyun² ke blog picisan ini, ya allahhhh sungguh terkedu dibuatnya, saya hanya biasa² sahaja ... menulis hanya hobi sampingan, dulu sibuk mengejar uv kenapa banyak entry tapi tiada kunjungan .. sudahnya sekarang sendiri buntu ... ramai datang bertandang walaupun takda entry baru   >_____<   malu pulak rasanya ....




Setelah diselidiki .. owhh ini lah rupanya yang orang tercari².. mood nak hari raya dah dekat rupanya .. puasa pun lagi 50 hari sahaja lagi, jadi ramai yang mencuba cari resepi biskut² ... tapi blog saya cuma ada resepi popia nesum sahaja .. tak reti nak buat biskut huhuhuhu ...;p




Masih ada lagi rezeki dengan cpuv, walaupun mood nak update agak kelaut sedikit ... huhuhuhu .. alhamdulillah masih ada rezeki walaupun tak semeriah blog² lain.. jadilah biar sikit janji ada....



Maraton sahaja entry ini ... opss lupa nak upload pict anak buah kawin baru ni, satu²nya cucu sulung perempuan belah mertua baru sahaja kawin .. tambah ahli keluarga baru .... memang seminggu ni bizi sebab tu tak mengarang entry .. mood tengah kelau mabukknya .. bukan mengandung, dah jangan korang komen kang kata tahniah masya... memang masya block korang grrrrrrrr ...;p




Bicara Hati : Mood ke laut sebab nak ke pantai timur agaknya minggu depan ngeh .. ngeh .. ngeh .. ;p








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...