♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Jumaat, 5 Julai 2013

Home » Buat Stok Cili Kering Kisar Senang , Mudah Dan Tahan Lama

Buat Stok Cili Kering Kisar Senang , Mudah Dan Tahan Lama



Ramadhankan lagi beberapa hari jer lagi, kali ni saya nak kongsikan cara nak buat cili kering/ cili giling sendiri gunakan cili kering jer pun .. tapi kalau nak buat guna cili padi pun boleh kot, sama sahaja... ni stok buat para² ibu², mama², mami² dan umi² yang bekerja dan lebih suka masak dirumah untuk berbuka puasa ..... cara ni memang jima masa kalau dah siap² buat stok sebelum memasak.

Saya kongsikan ilmu yang saya tahu jerlah yer.. daripada pengalaman sendiri buat cili kisar macam ni tahan 2 minggu jugak oklah tu kan ... kalau korang buat sampai stok sebulan pun okk kot .. tapi kalau sakit perut jangan cari saya.. saya tak bersalah .... jadi saya kongsikan tips ni dengan kawan² .. saya pun tak pandai sangat.... hihihihihihi .....

Mula² guntingkan cili kering macam ni, lepas tu basuh ... biji buang yer... kan masa gunting tu ada biji² dia berterabur tu .. yang itu buang .. kalau terlebih banyak makan biji cili padai nanti buasir pulak .. tak memasal jer...



Okkk... lepas gunting dan basuh korang bolehlah rebuskan dia yer.... 
sampai mendidih macam ni ..... lagi lama mendidih lagi bagus... apa kelebihannya supaya cili tu masak, supaya dia tahan lama, supaya dia tak sakit diperu kalau korang makan .. itu jerlah mak saya bagi tahu ... kalau korang tahu lagi sebab apa.. korang bagi tahu yer...



Biarkan dia sejuk, lagi bagus kalau korang tapis ... tapi saya biarkan gitu jer.. lepas tu kupas bawnag merah dan bawnag putih .. sambil² buat kerja lain kan.... sila abaikan periukku yang tak semengah warna itu kikikikikiki ... ;p




Okk dah sejuk, tapi masukkan dalam mesin pengisar, masukkan bawang merah, masukkan bawang putih yang dah dikupas/buang kulit .... janganlah korang malas sangat tak buang kulit yer.... masukkan jugak air untuk kisar.



Okkk siap kisar sampai rancur lumat .sebati.... dah siap masukan dalam bekas macam ni tutup.. dan simpan kat pet sejuk, okk.. selamat hingga 2 minggu penggunaan (itu kalau sayalah) tapi .. kalau korang tak usik langsung bukan kata 2 minggu... sebulan pun tak habis hahahaha .. kalau korang tak guna mana nak luaknya.



Sedikit Tips : Masa nak kisar masukkan sesudu minyak masak, nanti cili tu lagi tahan lama, masa menumis pun korang tidaklah terlalu lama .. cepat sejat air ... 













24 ulasan:

Ibu Lala berkata...

Sama la. kite pun wat camtu gak..

- AZIE - berkata...

ok...sama jgk. tp sy lebih suka masak atas dapur cili kisar tue..sbb lg tahan lama..pas2 baru simpan dlm bekas letak dlm fridge

SYANI berkata...

Kita pun buat cenggini.. nak tahan lama lagi buat banyak2, separuh simpan dalam freezer. 3 bulan pun tahan..

KY Atie berkata...

KY biasa beli yg sudah ssiap, hihih

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Tq masya kongsi tips ni... sonang kojo akak :P

Zee Suhaini berkata...

lama dah tak buat camgini sebab setiap kali simpan mesti tumbuh kulit..huhu..salah teknik gamaknya..nanti nak try la buh minyak masak tu..

Khai♥Rin : anies berkata...

oleh krn kt umah sy ni jrg mkn sambal so cili akn wat cm tu time perlu je ;-)

Kakzakie berkata...

Kakak pun sama tapi biasa kakak tak campur dgn bawang-bawang, just cili aje.

Nafira usof berkata...

dulu pernah buat.. tapi saya tak letak bawang.. blend cili kering jer.. tapi pedas yang amat.. lepas tuh x buat dah.. beli cili boh kat kedai jer.. hehehhe

PUANSTOBERI berkata...

oh. siap buh bawang. akak blend cili tu je. akak pun suka blend cili sesiap. tak suka btul nak guna cili boh ke apa tu.

Lynda Che Lah berkata...

sama cara..mmg tahan lama..

lia berkata...

mak saya pon suka wat gini...

mama lieyna berkata...

Yes..k.eina pun stok cili kisar sentiasa ada dlm peti ais, k.eina nye style, letak bwg besar lebih sket, boleh mengurangkan kepedasan... :-)

eita berkata...

ita beli ciliboh je..tapi buatan orang kampung...


kalau buat banyak2 senang nak guna ambik je kan

CtAyue berkata...

comel kisar tu lumat habis..hehe..selalu gak wt cmni..tp skrg mls ckit,..beli yg siap tp tak sesedap kalau blend cili kering sendiri..

nik ros berkata...

sama la.senang kan cara gini. cepat lagi bila nak masak.

Puan Kutu berkata...

cantik periuk.haha

Nory Zoulkefle berkata...

ooo camtu yer...
tapi malass plak nak rebus2 bagaii.,..
hehehe...
tapii boleh try tips ni...
sangat2 membantu...

Yana Libra berkata...

oooo..tips berguna ni~~

ch@ berkata...

Tips yg sgt bagus. I like. Tq kak.

Fiza Rahman berkata...

Saya beli cili dah sipa jer. Tak sempat nak buat cili kisar sendiri. Tapi memang sedap klo cili buat sendiri sebenarnya.

Sweetmama berkata...

selama ni mmg k.eija guna cili kering yg buat sendiri jgk sama lah mcm yana buat ni tp k.eija x campur dgn bawang merah, letak bawang putih seulas je nak bg dia thn lama sikit.

owh letak minyak utk thn lama ye, yg ni k.eija x pernah tau..lps ni boleh la buat..

kalau mak k.eija lps kisar ni dia masakkan dulu cili merah yg siap dikisar itu (tanpa minyak)lg thn lama katanya n nnti bila nak masak sambal pun xdelah perlu masak lama sgt cili tu..

Mummy @wiha berkata...

Boley taw bawang tu bawang kecik ke bawang besar?? Then isi brape bijik?? Bwg pth tu pon brpe ulas ye?? Tq..

nini berkata...

Teringin nak buat....tp bila bc post pedas katanyaaaaa tak jadikkk hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...