♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Isnin, 16 Jun 2014

Home » , , , , , , , » Resepi Mudah Cheese Leleh Yang Sedap Lagi Meletopppp

Resepi Mudah Cheese Leleh Yang Sedap Lagi Meletopppp



Apa menu berkeju lagi??? apa cheese ... eeeee ... masamlah .. eeee muaklah, ok .. dah korang yang tak suka mesti cakap macam tu .. tapi tekak jawanies ni .. tetiba meluap² asyik nak makan cheese .. memang bagi hadap dia lupa istilah diet kikikikiki ...;p


Sebelum saya kongsikan resepi nak ucap terima kasih banyak² kat mak kutu ting tong a.k.a murni mak aiman dan afia, pada tengah tekak ni teringin nak makan menu ada cheese dia kongsikan resepi super duper senang ni ... memang teruslah buatkan .. hihihi ... tak tahulah pasal apa baik demam hari tu asyik makan cheese .. ni saya buat bulan lepas hihihi.. sorry kek pun dah habis baru nak update.




Bahan² yang super duper mudah :

Kek oren yang dah siap beli kat pasaraya (ikut citarasa koranglah nak perisa apapun)
Susu Penuh krim
Cheese krim
Susu Pekat Manis
Cheese Mozarilla / Cheese Cedar yang dah berparut




Sebab saya suka cheese kek yang ada layer .. (2 lapisan) jadi saya potong kek tu hihihihihi ....) saya suka oren sebab ada rasa masam² sikit.. jadi tak muaklah kalau makan nantikan ... sebab cheese kan tak berapa masam sangat kalau dah campur dengan susu .. 




Satukan cheese semuanya sebuku (kalau korang pakai tartura yang kecik tu .. semuakan yer) campurkan susu manis suku sahaja (terpulang ikut citarasa masing².. saya tak suka manis sangat jadi saya letak sikit jer), susu penuh krim sebotol tu saya semuakan .. pukul sampailah sebati tau .. tau ... kalau nak masam dan tak muak boleh perahkan lemon ataupun 2 sudu sunquick itu pun dah sedapp ....




Kemudian letak kek selapis dalam tuperware dan letakkan cheese yang dah di pukul sebati tadi .. letak atas tu ... sampai penuh.. kemudian letak kek yang lagi satu .. letak cheese yang dah dipukul sebati tadi .. kemudian taburkan cheese mozarilla bagi mengiurkan.. saya ni sebab nak habiskan stok mozarilla yang dah lama tu .. saya taburkan ikut suka suki senang hati .. goyang kaki .. sambil telan air liur dibuatnya tau.. sebab masa ni kan.. saya dok bayangkan sedappnya.. tak sabar nak makan.




Perghh sangat² mengiurkan .. kan .. kan.. puashati rasanya dapat buat sendiri .. beli kemahin mahal sangat²kan.. mungkin sebab harga cheese kan mahal .. jadi tak bolehlah salahkan penjual .. mereka pun nak unung, tapi sejak dah pandai buat pakai kek beli ni.. senang pun senang.. takda beli dah hahahaha ...;p




Alhamdulillah dapatlah 2 bekas tupperware... jadilah kan... beli kek satu ketul dapat dua bekas .. siap layer² lagi cheese kek leleh ai tau .. hahahaha .....




Opsss.. nak jugak tayangkan macam mana layer tu.. tapi sorry tak berapa nak nampak pulak .. jangan lupa dah siap kek tu masukkan dalam peti sejuk dulu .. 2 jam pun takpa dah boleh makan .. tapi nak lagi bagus .. bua malam terus simpan esok pagi atau tengahrai dah boleh makan weeeeeeeeeeee ..... (^____^)v








32 ulasan:

Nad MamaZN berkata...

senang je ek
bab nak layer tu kurang faham sket
mcm buat cheesekut tu ke?

PetakBunga berkata...

hr tu save jugak resipi pn kutu..
buat nya idak..ha..ha

Kakzakie berkata...

Ini baru betul-betul puas. Puas makan dan puas hati hasil buat sendiri kan:)

Nafira usof berkata...

Walaupon zura nih bukan penggemar Cheese.. bila tengok kek Masya nih.. rasa kecur ailio.. tetiba teringin nak makan kek cheese jugak.. sedapnyeee!

lia berkata...

wahhhh ni kek meleleh sekali dgn air liur lia pon meleleh ni he3

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Kita buat.. kita makan.. memang letak lah cheese tu banyak2 kan Masya.. belum lagi nak membuatnya lagi :)

Mama Idlan Irsyad berkata...

seangnyer...nk try la...

Nieyl berkata...

hamboi..meleleh air liur..hahaha~
senang aje buat nyer kan...sesenang ABC..:P

Khai♥Rin : anies berkata...

ada lg x? waaaaaaaaaa

QasehnyaRania berkata...

betul nak lagi rajin buat aje kek sndiri..
tapi ini bg sy dh memadai kan..
janji meleleh..hahaha.itu yg pentingnya

SeputihSalju berkata...

sy bab2 kek nih kurang mkn tp bila tngk kek yg masya buat.. uwaaa, sedapnya.. terliur sy..

LYAfrina berkata...

febret lya n..selalu beli je..rege 1box kecik tu cecah rm10..

rupanya senang je.. lps ni hrus la jimat belnja buat sndir.. lg puas hti blh buat cheese lebih meleleh-leleh...

Falsya berkata...

Huwaaaaa..bile boleh wat nieeeeee..;(((

mamaarifakeem berkata...

Sedapnyee... tp jns tak boleh mkn byk akak ni, muak..hihi..
Tp nmpk mmg mabeles! :-)

Miss Sasu berkata...

bestnye.. mesti sedap kan ? jenjalan sini n follow

misssasu

Saya Disini berkata...

sedp

lieyalatif berkata...

abislaaa masya tokey cheese kek leleh takleh busines dah sebab dah ade cara lagi senang nak buat....puas hati sbb leh makan byk2 hahaahahha...ye laa kdg2 tak puas ati kalo beli tu...bekas kecik tu dah rm10....scary tgk....

lieya pun penah buat gini....senang kan.....budak2 le puas makan hah....

::EIDA:: berkata...

ida pernah beli yg dalam tuperware org jual tu... perghh manis gile.. sedap memang sedap. tapi makan dua tiga sudu ok dah tak leh masuk. hihihhih

Cho Zila berkata...

sedap nyer yerk.. kalau dapat makan memang meleleh air liur sekali...
thanks mai komen.. memang kalau dah depan mata memang buat tak nampakkan... tapi kalau jauh2 tu larat nak pergikan...

Ujie berkata...

oo..dah mcm buat cheesekut! Kiranya kek tu tak kisah la guna kek camne kan. Janji cheese nya kita leleh kan.

Sweetmama berkata...

sedapnya..mmg menggiurkan tgk cheese leleh..

mmg puashati bila dpt buat sendiri..

Fiza Rahman berkata...

Sambil baca sambil telan ailio. Senang jer resipinya yerp. Nak buat nnt.

Fara berkata...

yumm yummmm.. thanks for sharing :-)

Fara Menulis Tentang..

Julia Johari berkata...

Oh mcm ni rupanya cara nak buat cheese leleh...hehhehe ramai kan jual kek ni...rupanya nak buat senang je...chilled je kan weeeeeeee

MAT NOR berkata...

Mudahnya nak buat, kek boleh beli siap tinggal buat cheesenya je la yer.

eita berkata...

sedap nyer....napok macam susoh je nak buat (walhal malas..)...heheheh

ros_reeza berkata...

oh macam ni cara dia.. guna kek tu je kan, lagi mudah.. tak yah membakar kek dah..

Puan Kutu berkata...

dlm tak update ni ada juga org seru nama kite.tq yana.hehe

resepi ni mmg mudah sbb tak payah bakar kek.sedap gila kan..pada yg suka cheese macam kita ni la

fieda berkata...

mmg sempoi..

Nora Karim berkata...

sedapnya.... terliur tengok... hahaha

Nory Zoulkefle berkata...

perghhhh tergugat iman tengok cheese meleleh2 tu....

Wan berkata...

Perghhhh... Sedap tu.. Memang mudah.. Terima kasih sbb kongsikan resepi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...