♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label R.a.y.a.. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label R.a.y.a.. Papar semua catatan

Selasa, 2 September 2014

Pertama Kali Bersua Muka



Assalamualaikummmm ..... pertama kali bersua muka dan buat pertama kalinya beraya ke rumah blogger hihihihihi ... masya oiiittt raya dah seminggu habis dah, orang dah cerita hal merdeka ko raya tak sudah².. okey² fine jangan marah .. ampun kan tuan tanah sebab masalah² teknikal tuan tanah kedaung lambat publish entry ni ... okk ni entry terakhir pasal raya .... nak jugak cerita sebagai kenangan kali pertama ... kang tunggu raya haji lambat lagi kikikiki ... ;p

Ni kisah minggu terakhir raya, sana sini memang banyak sangat² jemputan open house ... jauh dekat dengan jemnya hari tu jangan cakaplah ... sebab kami dah tau .. kami sekeluarga cuma pergi satu je jemputan .. itu pun sebab hala nak pergi beli barang kat nsk sri andalas... eh² sama hala ker??? memang tak sama hala pun tapi masih lagi boleh pergi lepas balik daripada rumah blooger ni .... macam tawaflah kami.



Pertama kalinya kami bersua muka .. pertama kalinya jugak aku jumpa dengan blogger² lain ... ada yang kenal .. ada yang tak kenal .. tapi daripada alam mayalah kami mula kenal ... tak sangka bermula di alam maya .. balas komen dan baca entry sahaja .. akhirnya .. dapat juaaaa bersua muka. Kami ke rumah nad a.k.a mamazn , nad dah jemput kami awal² .... jadi mudahlah kami aturkan perjalanan... walaupun sebenarnya tak tau lagi boleh datang atau tak sebab takut tak  sempat nak buat persiapan kenduri rumah mertua esoknya... dan rasa macam segan pun iye jugakkk ..... kitew kan pemalu orangnya hihihihi ... agaknya memang dah jodoh kami jumpa kot.. semuanya di permudahkan ... hubby pun okeyy jer bila ajak pergi... area rantau panjang tu ... sebab dah biasa kot jadi tidaklah kami sesat barat kikikiki ....




Adehhhh anak aku yang bertuah tu kalau suruh bergambar sekarang ada je pesennya .. dah gaya otomen pulak .... pipi ibu bagai di pam² botok rasanya gebu gebas bila senyum, sebab asyik makan je lah raya ni hahahaha .. sana sini open house kan .... pasrah je lah ... 


Terima kasih nad sudi jemput kami ... menu sedapp sangat mee kari tu .. kitew tak reti masak mee kari .. nyum² sedappnya banyak udang ... boleh dikail ... menu lain yang berat² tak sempat rasa ... sebab nak kejar masa tapi kuih muih sempat amik, buah semua tu hihihihi ... amir dengan sepupu dia kemahin berulang kali amik sosej, naget semua tu ... kuih².. tabik kat nad tau.. masak semua menu tu .... lain kali nak jugak merasa rendang papazn pulak ... terliur² dibuatnya tau ... sorrylah saya ni pemalu orangnya bila jumpa tak banyak cakap hahaha ... 



Bicara Hati : Raya dah habis .. takdalah open house.. tapi jemputan kawin pulak penuh hujung minggu ...






Selasa, 26 Ogos 2014

Sambutan Jamuan Hari Raya Di Tabika Amir



Assalamualaikum .. aci redahlah yer, ni kira tahun terakhir amir kat tabika.. tahun depan dah darjah satu dan kali pertama ibu dengan ayah berpeluang dengan ibu bapa lain hadir jamuan hari raya di tabika amir, haruslah ibu abadikan kat blog .... sebagai bukti kehadiran kami serba pepel ... amir siap majuk² sebab dia nak bersampin dan bersongkok bagai ... ada hadiah untuk pakaian tercantik... siap dapat hamper, tapi dah bukan rezeki kami .. sebab kami balik awal ..... dan nak cepat sampin dengan songkok kat rumah embah ... ayah kosa nak berhenti .. sebab dah mula gerimis... mujurlah amir tak majuk sangat.



Sebagai tanda kenangan sebelum balik ... kami sekeluarga amik gambar depan tabika .... pipi ibu dah bagai di pam² penuh kolagen hihihihi ... nak buat camna dah sana sini makan je kerjanya open house.




Antara menu² yang sempat snap, itu pun lepas dah semua amik makanan ... takda kerja betul ibu amir ni kan ... sebenarnya bab menu ni tabika dah tetapkan kena bawak apa.. kami kena bawak lemang .. tidaklah wehh nak masak .. beli 2 batang jer ... sebab ada jugak orang lain yang kena bawak lemang .. alhamdulillah menu lemang antara yang habis awal. Menu² pun banyak pilihan .. pandai pulak cikgu amir ni bahagi² menu ... rezeki jugaklah penuh meja .. kami baak kuih raya jugak.




Dah makan² tu adalah jugak sesi possing² .. mana yang sempat je lah saya join ... amir soh amik gambar dengan kawan takmoo.. asyiklah berlari sana sini main dengan kengkawan jer ... alasannya amir tak hensem hari ni ... saboo je lah tau .....



Moga kemeriahan sambutan hari raya ni mengeratkan lagi silaturahim sesama ibu bapa kanak² di tabika, sebenarnya ... sejak nak peralihan kuasa mb ni .. isu tabika ni salah satu yang di bangkitkan .. ya aallah moga anak² dan tabika ni di lindungi ... susah nak cerita sebenarnya, tapi bila kuasa dijari .. bila kuasa politik lebih daripada hak anak² dan tempat anak² belajar menjadi pertikaian ... saya kadang jadi geram di buatnya ... moga allah melindungi hak kami .... moga anak² ini tidak terabai pelajaran .. moga cikgu terus kuat mempertahankan hak anak didiknya... eh² masya ni ober pulak ni cerita jamuan raya ke.. cerita politik kikikiki .. dah membebel pulak dia.




Bicara Hati : Alhamdulillah hari ni last syawal, tapi cerita syawal tak habis lg ni adehhh .. masa²... tak sempat nak karang entry.









Khamis, 21 Ogos 2014

Bersua Kawan Lama Di Aidilfitri

Assalamualaikum .... Cerita raya tak habis² kikiki ...selagi ada masa, selagi ada ruang boleh berkumpul .. selagi ada masa untuk berjalan kami on jer ... jangan muntah hijau korng baca sudah .. sajalah kongsikan kenangan ni kat blog... sebab jie satu² kawan susah senang yang tahu kehidupan aku.. sebab kita orang kenal daripada sekolah rendah.. tak sangka jugak hubungan ni erat sampai dah ada anak.

Oklah sebenarnya kawan saya jie ni nak datang beraya kat rumah saya, alhamdulillah kalau kami kat kg memang dia mesti datang beraya rumah mak saya ... kadang tu berselang² seli tahun dia tak datang .. saya pulak datang kat rumah mak dia hihihihi .. tapi tahun ni berbeza sikit sebab jie bebetul datang beraya rumah saya sendiri kat kg.. malu titew rumah kosong jew ... >____< masih dalam proses mengemas tak siap lagikan.


Macam biasalah kalau dah lama tak jumpa tu banyaklah ceritanya, hubby pun dah biasa dengan suami jie jadi takda hal lah dia orang pun dah ngam jer .... borak .. kami ni kalau borak ada je yang nak diceritakan jadi bahan gelak .... Meriahlah rumah kejap amir ada kengkawan.. anak jie dah 2 orang sepasang yang sulong baya amir ... yang dalam gambar tu... elehhh malu² soh bergambar .. ketil baru tau budak berdua ni ...





Masa jie datang tu aku masak nasi ayam, sebab jie bagi tau nak datang tengahari .. bolehlah kami makan sama² hihihihi .... resepi paling sempoi belajar dengan akak ipar .. memula tu cam tak confiden nak masak .. ko nak bagi orang makan kang tak sedapppp haruslah kena kutuk jadi bahan gelak je kan... mujur nasi ayam menjadi hari tu.. resepi boleh rujuk sini. Selain kunun² nak hidanglah desert puding roti kastad.. dah salu sangat buat triffle saja kali ni ubah selera .. alhamdulillah menjadi jugak .. memang rezeki ko lah jie ... orang kata masak dengan niat untuk kawan baik makan kan... berkatnya sama² nikmati juadah tu sampai licin ayam .. ayam je lah .. goreng pun tak banyak ... nak makan baru goreng.

Lepas jie balik , bapak mertua ajak beraya ... kunun² nak berehat kat rumah .. ermmm memang takda maknanya nak berehat ... pergi rumah pak sedara hubby lepas tu memasing berpecah, kita orang pergi rumah kawan hubby dan kawan aku pulak... menyempat lagi tu padahal keluar rumah dah pukul 3 kikiki ... dapat jugak beraya 3 rumah.



Lepas jie beraya datang rumah, jie ajak datang rumah dia .. kita orang ni setiap tahun pun jie ajak datang rumah dia kat indah kondomium tu... dah 5 tahun kot dia duduk situ tak pernah pun kita orang pergi ... malu rasanya jie dah salu datang rumah mak, dah datang rumah kita orang pun.. jadinya hujung minggu baru ni... pergilah rumah jie .. kebetulan kawan hubby pun ada buat open house kat kawasan yang sama .. dan jie pun buat makan² untuk family dia jadi senanglah sekali jalan dia jemput kami .. rezeki kita oranglah jugak tu.. pada gerimis² kami redah .... hihihihi ... amir siap berbaju melayu sebab baru balik daripada jamuan raya kat tabika terus sambung beraya.

Sedapp ko masak mee kari jie, aku ni mee kari gagal sokmo ... tak katam ilmu lagi.. tengah dok mencari² resepi yang senang, mudah dan sedap.. janji bahan² senang dapat ... amir makan pun siap bertambah ... lepas tu main dah takmoo balik pulak.. saboo jelah... kenapa ko deko bilik mainan anak ko cantik sangat .. kemahin amir request nak bilik cam tu jugak huhuhuhu .. nantilah ibu cari masa nak mendekooo .... (^^,)



Bicara Hati : Susah rasanya nak jumpa kawan² lama sekarang sebab masing² ada komitmen sendiri... punya keluarga sendiri kalau tak open house, kalau tak aidilfitri dan jemputan kenduri memang susah nak jumpa.










Rabu, 20 Ogos 2014

Jamuan Raya Geng Tadarus


Assalamualaikummmm... ramadhan baru ni kami macam biasalah kat opis ada geng tadarus sama.. mengisi masa lapang di opis, jadual tadarus biasanya tak sama berubah² ikut kumpulan ... tapi salunya waktu pagi ... atau rehat tengahari.. janji tak mengganggu waktu kerja. Bos?? bos okeyy jewww ... big bos lagilah okk sebab tak mengganggu waktu kerja walaupun buat pagi tak semua kumpulan pergi sama .. ikut giliran jugak.. jadi kat opis pun sentiasa ada orang...

Maaf pada kawan² yang masih berpuasa sebab tayang makanan, dah nama pun jamuankan.. haruslah menu² yang menyelerakan.



Antara menu yang terhidang, tak ramai pun jadi menu sikit² jer... ketupat palas, lemang dan kuih muih... ada yang bawak menu jugak. Saya bawak puding roti sos kastad tu hihihihi ... saya curah siap² sos tu senang tak payang nak asingkan bekas.. nyum²... sedap dimakan sejuk². Nanti ada kesempatan saya kongsikan resepinya.. masak pakai pemanggang ajaib jer...




Geng² opis yang join hihihihi .. ini jer yang sempat snap sebelum amik menu.. lepas tu kosa nak amik gambar .. dah borak sambil ngapppp hihihihi ...




Ni 1st round.. ketupat palas, alhamdulillah akhirnya dapat jugak merasa .... tak amik banyak pun, banyak lagi menu nak rasakan... haruslah jamah 1@2 sahaja... setiap menu... hahahaha .. dasar nafsu gajah, selagi tak kenyang selagi tu semua nak dibaham. Ni baru pra jamuan opis, kira geng tadarus... takdalah tuan tanah nak possing sakan... minggu depannya jamuan raya opis pulak hahahaha .. sakan tuan tanah possing walaupun majlis kecil²an sahaja untuk staff². Jadi takdalah entry untuk jamuan raya opis tahun ni.. sebab tuan tanah sibuk possing dan makan.. tak amik gambar sangat .. banyak gambar kat kamera orang kikikiki ...




Rezeki rumah baru, tahun tadarus dapat frame ni.. alhamdulillah .. hubby tengah cari posisi sesuai nak gantung .... bab² nak deko gantung² frame ni memang kita tak amik pusing sangat sebab salunya hubby yang buat... 




Bicara Hati : Harap tahun depan dapatlah join lagi ... kalau tak pindah opis huhuhuhu




Selasa, 19 Ogos 2014

Tips Masak Nasi Ayam Senang Dan Sedap


Assalamualaikum ... hamboii masya tak hagak² nak bagi tips masak nasi ayam kan, macam pandai sangat masak tu ... alahai .. kita pun tak pandai .. tapi bila ada sedikit ilmu apa salahnya kongsikan betul tak.. selain tak rugi berkongsi .. kot² lah lupa hingatan google je balik jumpa entry sendiri hahahaha ...;p

Aku bukanlah kategori yang terror bab masak nasi special ni .. iyelah nasi special cam beryani, nasi minyak, nasi daging, nasi tomato .. seyes tak reti.. reti makan jer .. tapi sejak dua menjak dah kawin.. dah duduk rumah sendiri ni cam insaflah.. semua ni kena belajar jugak masak .. iyelah orang nak datang rumahkan, sedara mara ke... sesekali nak jugak hidang lain daripada yang lain.. takkan asyik nasi, pucuk ubi dengan ikan masin... kikikiki ... tapi setakat ni nasi ayam dengan nasi lemak jer yang baru confiden .. yang lain belum lagi hahahahaha ... sebab yang 2 jenis ni memang hubby dengan amir suka.. tu yang terjebak jadi pandai sikit ... poyo je kan...


Oklah ini resepi yang akak ipar ajar saya .. senang pun senang.. cepat pun cepat.. yang penting sedapp hahahahaha .... tips campurkan susu cair dalam nasi ayam tu masa masak, hihihihi ... dulu tertanya² napalah orang masak nasi ayam ni sedap ada lemak² gitu.. nasi pun elok berderai.. sekarang barulah tau apa rahsianya.


Bahan²nya pun senang sahaja :-

3 cup/ cawan Beras
2 Biji Bawang Merah
1 Biji Bawang Putih
2 Sudu Besar Mentega
1 Kayu Manis 
1 Bunga Lawang
½ Cawan Susu Cair supaya nasi lebih beraroma menyelerakan.
½ ibu jari halia (ikut ibu jari korang besar mana agak² eh)
Garam dan air secukupnya
1 ketul kiub ayam / boleh jugak gunakan air rebusan stok ayam.
Pewarna kuning ikut citarasa untuk menambah selera.





Mula² panaskan mentega dalam kuali, sebenarnya terpulanglah pada korang nak masak kat kuali atau dalam periuk nasi siap².. macam saya saya suka masak asing.... kemudian masukkan kayu manis dan bunga lawang, halia, bawang merah dan bawah putih hiris nipis² masukkan dalam kuali tadi .. agak² dah naik bau masukkan air agak² ikut banyak beras dan masukkan susu cair ½ cawan (tapi masya letak 1 cawah kikikiki ... mujur tak lembik) . Kemudian masukkan pewarna kuning dan biarkan mendidih.. dah mendidih matikan api barulah letak garam.... kacau.. biarkan seketika... sementara tu .. basuhlah beras pulak sampai bersih... dan masukkan bahan² air ayam yang dah masak dengan mentega tadi.. agak² tau.. jangan banyak sangat kang lembik... kalau nak wangi masukkan pandan.. tapi takda pandan pun dah wangi bau stok ayam tu hihihihi ... jangan lupe rice cooker tu tekan masak.. dah sudah kang berejam korang tunggu tak masak² sebab lupe tekan suis hahahaha .... 


Itu jelah mudahkan ... seyes senang, mudah dan sedap... bolehlah idea ni membantu korang kalau nak masak untuk open house.. asyik makan rendang jer bosan jugakkan...






Rasa macam tak best tayang nasi jer, ni menu di samping nasi ayam .. ayam goreng haruslah ada kan .. kata nasi ayam, sup, timun, tomato dan cili masak.. saya letak apa yang ada jer.. kot nak sedap tambahlah salad dengan kicap cair... tapi ini jer pun dah menjilat jari hihihihi ....


Selamat mencuba ....  hujung minggu ni last syawal ... bolehlah masakkan untuk sedara mara datang atau open house....



p/s : jumlah air dan susu cair kena agak² sendiri yer.. berapa pot beras yang korang gunakan ... insyaallah berjaya.. apa² pun sebelum masak bacalah bismillah ...




Bicara Hati : Yang tengah gigih nak belajar masak nasi tomato sebab bapak mertua suka makan hihihihi ...  lagi² ada ayam masak merah   >____<












Isnin, 18 Ogos 2014

Jadual Penuh Hujung Minggu Sepanjang Syawal


Assalamualaikummmm ..... penuhnya jadual hujung minggu setiap kali syawal, orang kata selagi tak habis raya .. memang meriahlah sana sini open house.. tak hausss lahhhh dibuatnya, cuma nak harung jem tak tahan huhuhuhu ..... lagi² kalau tempat yang nak dituju agak jauh walaupun masih di selangor.

Salunya kami suami isteri memang dah rancang awal² perjalanan dan perancangan hujung minggu, jarang kami terjah jer nak pergi rumah orang ni... keutamaan yang buat open house dan dah sampai rumah kami (yang ni macam balas kunjungan) .. dan sedara mara yang terdekat... 


Salunya bila ada open house ni adalah menu unik sikit salah satu yang saya jatuh cinta tahun ni ialah kali pertama makan mihun sup dengan cili jeruk, ya allah seyes sedappp siap ada bawang putih goreng asing .. memang super duper kelainan lah tak pernah saya jumpa.. sampai sekarang dok terliur² tau huhuhu haru betul .... sedappnya .. salunya makan dengan cili kicap jer, dan rezeki jugak tahun ni dapat makan laksa johor masa open house rumah kawan hubby kat kapar... ishh dappnya.




Masuk minggu kedua syawal kita orang memang dah rancang nak pergi rumah penyewa yang sewa rumah kami sebab nak amik surat, sambil² tu pergilah beraya rumah jiran tetangga lama .. tak sangkalah pulak dia orang dapat tau kami nak datang ya allah setiap rumah dok hidang makanan malu wehh dibuatnya ... kekenyangan kami hari tu daripada petang sampai pukul 11 malam baru balik .... amir paling seronok jumpa kawan² lama ....

Paling terharu mek masakkan nasi kerabu, ya allah dahlah rindu dengan nasi kerabu mek lama tak dapat.. bertambah² hubby yang dulu kununnya tak reti makan tu.. sekarang pandai pulak dia makan... kalah orang mengidam.




Hubby dapat jemputan open house rumah kawan lama dia masa belajar dulu .. kawan sekolah menengah kot.. hahahaha .. kemahin lama baru dapat berjumpa kat fb apa lagi semangatlah nak pergi .. kebetulan pulak sama tempat dengan kawan saya buat open house senanglah sekali harung kami beraya ... amir siap pakai baju melayu tak berapa nak lengkap sebab pagi tu ada open house tabika .. kikiki nanti up story mori eh.

Nak dijadikan cerita kawan hubby ni buat kat area event kondominium dia.. siap ada kolam renang dengan taman permainan .. adehh amir nampak² itulah yang nak ditujunya takmoooo makan dah.. mujur jugak kat sekolah dah makan banyak. Tak padan dengan berbaju melayunya selamba jer.. main... orang lain pun tak amik pot sangat sebab kata raya kan.. apadahal dah 21 syawal pun pakai baju melayu lagi kikikiki .. anak oh anak.

Rasanya ini jelah kot yang sempat pergi sebab sabtu ni nak beraya dengan kengkawan sekolah saya, hubby ada sekolah ganti ... ahad pulak ada kenduri rumah mertua.. memang dah tak beraya manalah.. lagi .. tapi tak tahulah kot malam minggu tu ada tempat nak tuju kikikiki  >___<




Bicara Hati : Rasanya syawal kali ni masa singkat sangat, jangan kata syawal ramadhan hari tu pun cepat jer berlalu.. ramai lagi tak sempat nak ziarah ... tunda tahun depanlah yer.. selamat panjang umur, moga murah rezeki diberikan kesihatan yang baik.



Rabu, 13 Ogos 2014

Si Dia Berkemeja



Aloh² sapelah si dia tu.. ni hah lah si bujang saya ni, hensem tak?? hensem tak??? jenuh kita pujuk tau.. ayat powerrr habis semuanya keluar.... memula memang dramatiklah takmoo pakai dengan alasan ayahnya tak pakai baju kemeja pun ....

Tapi kuasa vito ibu ni lagi power ayat dia.. kalau tak pakai amir tak hensemlah.. tak payahlah kita pergi kenduri dengan open house .... mahal² ibu beli takmoo pakai ... ni kira kemeja tahun ni .. beli satu ni je pun, kain memang sedapp kiko, last beli amir umur 3 tahun kot lepas tu dia takmoo pakai dah tak beli dah huhuhuhu .. dah besar ni kenalah pakaikan jugak .. nanti sekolah pun pakai kemeja kan ... saiko kena lebih kalau cakap dengan amir ni.. saya siap majuk² kengkunun takmoo pergi dah hahahaha ... akhirnya dia mengalah pakai jugak, hubby pakai t-shirt berkolar... memula dia protes jugak.. kenapa ayah tak pakai kemeja.. kita cakaplah ayah dah salu pakai pergi kerja.. takda baju yang baru.. lagipun amir pakai baju ni nampak hensem sangat .. sengih² dia malu² kucing.. suka latewww ibu puji.. dan lagi tersipu² sampai tempat kenduri sepu² dia puji kata hensem ... hahahahah ... kemahin si bujang ni kan.



Ini je lah pict sempat amiknya pun.. tu pun mujur masuk aeon big nak jumpa kawan hantar barang, kalau tak memang takda gambarlah.. sebab lepas pergi kenduri hujan selebatnya area batu belah tu huhuhuhu   >____<


Amir ni dia bukan jenis cerewet bab baju dia tak berkisah pun sebenarnya, tapi bab kemeja dengan baju berkolar ni dia memang tak minat sangat².. memang ikut ayahnya kot.. tapi ayahnya tu pakailah jugak.. ni dia takmoo langsung ... padahal ibu pilih dah cukup lembut punya kain tau.. memang jenis tak panas... iyelah stakat sehelai jekan.. tak berkisahlah beli mahal janji kain lembut sedapp di pakai dan berbaloi²....





Bicara Hati : Anak dah pandai melaram, ibu pasrah jerlah.. dulu tak reti dia redhoo je ibu pakai kan apapun... kikikiki ...;p





Selasa, 12 Ogos 2014

Kemeriahan Beraya Di Bendang Dan Di Selangor


Assalamualaikummmm ... masih terasa² bahang kemeriahannya lagi walaupun dah masuk hari ke 16, malam masih sempat lagi join baraan dan open house .... hujung minggu jangan cakaplah sana sini open house dengan jemputan kawin pun dah ada. Orang cakap kat selangor ni raya sebulan hahaha.. pelikkan negeri lain 15 hari dah takda balang kuih kot kat meja.. tapi kalau kat kampung mak saya tu 30 hari pun masih ada balang kuih letak kat dulang.. kang ada orang datang barulah keluarkan kat meja.


Dalam banyak² menu di hidangkan saya paling suka makan lontong, pada kengkawan yang bertanya lontong daun pisang ni macam mana .. inilah rupanya.. saya tak tahu kot ada nama lain.. lontong ni dalam dia beras jugak, kira macam nasilah.. bukan pulut. Daripada kecik inilah rupa lontong daun pisang yang saya kenal dan menjadi Menu kegemaran saya, sorrylah letak gambar lama ... watermark pun lama saya copy jer... kalau orang cakap nak makan lontong saya mesti pikir lontong ni, tapi bila dah besar dah mula kenal ramai kawan dan mula beraya rumah kawan² bila kawan² bagi tahu mak dia orang masak lontong .. saya jadi teruja nak makan.. tapi bila tengok dihidangkan nasi himpit dengan kuah lodeh.. lepas tu dia orang cakap.. makanlah koo tak makan lontong ker??? seyes rasa pelik kejap.. terkulat² masa tu nak makan tau huhuhu ... tapi sekarang dah tak terkulat² lagi dah paham ... sebab lain orang lain nama yang dia sebut.. dan saya paling suka makan lontong daun pisang ni dengan ayam masak kicap, yupss simple jer... tapi itulah kegemaran kami suami isteri.. sebab mak hubby pun raya suka masak lontong@ketupat hihihihi ... (^___^)v


Ishh masya kot cerita bab makan sampai ke sudah tak habis² kang, tu belum lagi cerita pecal hihihi .. tapi ada orang tak panggil pecal .. panggil gado².. ni memang buat bergadooo hahaha unik sangat nama tu.. pecal mungkin sinonim dengan orang jawa, tapi gado² orang utara kot... Selain lontong saya suka soto.. seyes kalau dapat makan soto... hohoho ko hidang menu lain walaupun laksa saya suka .. tapi saya akan makan soto dulu.. nampak nooo tamaknya.. nak makan dua².. oklah cukup²lah bab makan tu.. meh sambung entry kami beraya sakan.




Apa yang korang pikirkan bila ada orang sebut 'bendang' kalau nak tahu lebih lanjut google eh.. tapi bendang ni lebih kurang sawah padi gitu... bila mertua ajak beraya ke sekincan salunya kami akan ke darat, macam pelikkan ... nak beraya kat bendang lepas tu panggil darat.. aku?? lagilah confuse nak menerangkan... bukan ke bendang tu dah tentu sawah padi.. dah tentulah berair .. dah kenapa panggil darat....  tapi salunya orang sekincan, kuala selangor, sabak bernam semua tahulah panggilan ni... orang² dulu² yang bagi gelaran macam ni.







Dua hari berturut² kami ke hala ke sungai besar sana raya ketiga dan keempat, mujurlah gerak raya ketiga.. jadinya dah kuranglah jem ... raya ketiga aku join mertua dengan ipar duai dan biras².. macam biasalah 4 kereta kena gerak. Tahun ni kan tak beraya luar negeri selangor.. jadinya semua pakat dok pulun raya sama² kat sini.. abang ipar yang sulong je tak dapat join dah kena kerja.. yang lain adik beradik hubby semua ikut, ni gambar kat rumah sedara hubby.. korang jangan tak tau bumbung rumah dia siap ada warna bendera malaysia tau.. dengan tulisan merdeka bawahnya.. ala gambar kat tab takda.. jadi tak bolehlah nak kongsikan.



Dapatlah 7 rumah kot kami pergi .. alhamdulillah sempat maghrib kat rumah akak ipar.. lepas tu memasing balik buat haluan sendiri.... penat jangan cakaplah .. esoknya sambung lagi pergi dengan mak abah pulak.







Sempat lagi possing dekat belakang rumah embah buyut amir, sekarang dah musim menuai.. jadi takdalah gambar² sawah padi.. yang ada hanya lapang jer... angin jangan cakaplah... kuat kemahin.. syoknya.... lepas makan tengahari sempatlah kami possing² anak beranak semua.



Dulu masa kecik² adalah jugak kami akan tidur rumah embah, tapi sejak dah besar² ni jarang sekali.. abah pun lagi selesa balik hari cuma kami akan lama sikitlah duduk rumah embah bagi puas² borak, sebab jarang jumpakan... kalau ada kesempatan memang kami akan balik rumah embah salunya... dan bawak bekal siap² makan kat tepi rumah embah dengan angin yang bertiup .. bestnya... 







Ni masa raya keempat dengan mak abah dan adik beradik aku pulak, Kami gerak 3 kereta jer aku, adik dengan sepupu² .. meriahlah kejap dekat rumah embah tu... amir dengan iqy jer budak² yang adanya pun... sebab sepupu baru lagi kawin jadi belum ada baby... adalah pergi 4 rumah tapi rumah embah paling lama lepak hihihi ... 




Jumaat kami rehat kejap, bagi relaks perut, relakskan otot².. itu pun sebab ada orang nak datang rumah mertua, tak rehat mana pun.. masak² kat rumah mertua pulak... berkumpul lagi dengan adik beradik hubby kikikiki .. itulah jadual padat kami ... rumah tu dah macam persinggahan untuk tidur jer.. lebih aktiviti kat luar rumah hahahaha ... kejap rumah mak, kejap rumah mertua.. tapi dah duduk dekat ni takdalah berkisah sangat.







Hari sabtu terakhir sebelum isnin kerja, sempatlah beraya kat KL pulak hihihi.. tak KL mana pun kami ke cheras, damansara dan shah alam.. bawak mak dengan abah.. pergi 3 kereta jugak aku, adik dan sepupu.. pergi beraya rumah adik beradik embah aku, kami siap² beli lemang makan kat sana... hihihihi .. itu biasa bila kami beraya rumah orang tua... lepas tu makan sama².. dah siap kemas.. borak².. barulah balik.. pfftttt ahad berehat kat rumah.... kunun jelah nak berehat .. tapi kawan baik masa sekolah nak datang rumah baru katanya... lepas tu kami beraya jugak kikikiki .. takda maknanya nak berehat, amirlah untung sakan penuh sampul duit raya hihihihihi ....







Bicara Hati : Tak pernah merasa kemeriahan beraya negeri orang lain, tapi rasa bersyukur sangat².. allah pertemukan dengan jodoh satu negeri satu kampung .. alhamdulillah sentiasa sepakat kemana hala nak beraya, bijak² kami sendirilah nak urus masa nak pergi beraya bersama keluarga... moga berkekalan hingga akhir hayat. Amin.






























Isnin, 2 September 2013

2 Malam 2 Hari Jadual Penuh


Rasanya hujung minggu baru ni bersamaan dengan hari merdeka dan 1 Sept bulan baru jadual palingggggg penuhhh dalam kemeriahan raya tahun ni, memandangkan ini minggu terakhir.. memang banyaklah jemputan sana sini ... walaupun tak semua jemputan tak dapat di hadiri .. tapi kenelah hadiri jugak kalau kawan yang terdekat kan ... 

Bermula pada hari jumaat petang malam sabtu.. balik daripada kerja terus bersiap² nak pergi kerumah kawan hubby beraya (open house rumah baru) terus kami solat maghrib disitu ... terkeduuu masuk rumah kawan hubby besarrr sangat tau .. lot kat kampung, seyes jatuh hati .. cantiknnyaaaaaaaa...

Kami sedondon merah hihihihihi .. amir majuk baju merah dia takdak .. dia nak pakai .. bahan dah belikan .. tak sempat nak pergi tempah lagi.






Inilah rumah kawan hubby yang besarrr tu ... rm 300k gegegegege .. pingsan, amir suka sangat nak merasa naik buaian ni .. tahulah kat rumah takda.


Lepas pergi rumah kawan hubby, siap solat .. lepas maghrib kami sambung beraya ke Bukit Kapar pulak .. rumah kawan masa sekolah dulu²... dulu kami sekampung, tapi sekarang mak ateh dah pindah .. jadi kami pun beraya lah kat rumah mak ateh .. tapi sayang gambar dengan ateh tak dak .. uwarrrrrrrrr ...... sudahlah jarang jumpe borak² sakan sampai lupa nak amik gambar dengan tuan rumah, jalan jem gile² nak pergi sana sebab kebetulan malam merdeka kan .. balik pun sama ... sampai rumah pukul 12.30 malam gara² jem teruk roadblock kat setia alam .... takpa yang penting dapat jumpa kawan² terubat rindu .. hilang penat.
 


Ajaq, adik, zura, achik dan along ... ateh .. takda dalam gambar .. jadi tuan tanah kisah hatilah interframe.
Tuan rumah bizi layan tetamu .. dah bila kami berborak .. takkan nak amik gambar pulak, amir layan tab tak sudah²... masuk kereta terus tidur.


Hari sabtu pagi² dah digemparkan dengan ketiadaan air, mujurlah kawasan rumah kami masih ada air cumanya perlahan sahaja .... korang bayangkan basuh baju pagi .. nak tengahari baru siap boleh sidai huhuhuhuhuhu ... sudahlah jadual kami ni 11.30 pagi patutnya dah keluar rumah, lepas jemur baju terus bersiap nak gerak kerumah² jemputan pulak ada 4 buah rumah yang harus di tuju.. pagi tu mertua sempatlah datang rumah amik air... sebab kat kampung langsung takda air daripada petang jumaat.


Sempat possing² kat rumah alang, alahai .. lamanya tak jumpa angah .. kali terakhir jumpa.. masa tengok baby damia lahir.. damia dah besar pun .. 4 bulan sekarang makin bulat dan tembam .... abang aiman (anak angah yang sulung baya amir) alang buat kenduri aqiqah baby dia .. sekali open house... saya pernah ceritakan pasal alang masa pergi berbuka puasa ramadhan baru ni, sorry gambar baby alang tak sempat amik.. tapi sempat jumpa.. baby pakai baju pink² like auntie okkkk hahahahaha ... ;p


Sabtu malam ahad pulak nak pergi jemputan kawin, kakak pada kawan baik saya .. tapi.. tak sempat jumpa pun kawan saya.. tuam rumah bizi huhuhuhuhu .. si bujang saya sibuklah nak melaram pakai baju melayu siap bersampin.. dah macam dia pulak pengantin kikikikiki .. amir² layankan jerlah .. sebab masih raya pun kan.. jadinya ... akdalah rasa janggal kalau kemajlis kawin memalam pakai baju melayu hihihihihihi... 







Seyes malam tu rasa macam nak pingsan, kepenatan tau ... dan kebetulan malam tu tidur rumah mertua .. esok paginya bangun lewat hahaha mujurlah bendera merah berkibaran ... seyes.. penat sampaikan tidur nyenyak tak sedar hapaaa pun ... ;p amir lagilah cuit pun tidak sedar, memang bebetul kepenatan tu .. saya pakaikan stokin sesiap kot takut terkucil kang .. tak memasal jer ....




Ahad pagi, bangun penuh semangat mahu sambung beraya lagi .. sakan kami .. pulun jangan tak pulun .... hari ni 5 rumah kene pergi tau .. gagahkan diri .... ahad tu .. last sekali jiran depan rumah hahahahaha .. penutup.. lepas tu balik terlentang tak larat nak buat apa dah .. sakit kepala .. kena hujan lagi.






Sempat beraya rumah achik jer semalam, sorry sesangat kawan² baraan sekolah tahun ni tak dapat nak menjoinkan diri merasai kemeriahan .... agenda banyak .. jadinya jumpa kat sini jerlah .. lepas tu kamera habis bateri kong, memang buat hal betullah jadi bahan² gelak hahahahaha ... ini jerlah yang sempat di rakam.. yaaaa ampun.. seiap tahun ada jerlah halnya kamera ku itu menjadi bahan gelak.


Fuhhhhh jadual 2 malam 2 hari yang penuh, mujurlah sekarang minum air yang ada tenaga .. jadinya bangun pagi ni memang tak lesu ... (^____^)v


Bicara Hati : Tuan tanah bizi.. bizi .. 70 komen tak sempat nak jejak balik, nanti saya publish eh... nak bw pun sempat baca jer, rabu ni meeitng .. nak siapkan reprt awal².


Selasa, 27 Ogos 2013

Family Potret Raya




Tetiba nak join contest pulak hihihihihi .. sebab macam menarik, hadiah pun lumayan boleh dapat duit hihihihihihi .... manalah tahu kot² kalau ada rezeki kan.. kan .. kan...

Ini antara Potret Raya kami yang menarik tahun ni .. kami 3 beranak jerlah hihihihihi .... harap adalah rezeki menang.

Kalau ada kawan² yang berminat nak join bolehlah pergi ke blog Mama Arissa a.k.a notadyatie.blogspot.com tempoh penyertaan sampai habis syawal.



Bicara Hati : Dah jarang dapat kesempatan join contens .. bz .. bz .. bz ...




Baru Niat Dalam Hati



Tahun ni kan pergi raya sana eh² pakai baju peplum, pergi raya sini .. eh menu sama .. eh² .. pergi rumah sini wahhh cantiknya cat dah kenapa .. tu belum lagi sedondon pakai shawl online butik popular hahahaha .... asal raya semua pakat sesesama ke hapa ni .. macam citarasa sama jer .. ke sebab sedara mara kan .. citarasa tu macam tak jauh beza.


Oklah berbalik pada tajuk, orang kata kalau dah rezeki .. memang rezekilah kan ... sebab baru niat dalam hati jer .. eh² dapat percuma pulak kan ... hahahahaha .. tapi bukan selalulah kadang² jer terjadi perkara ni, hati baru terdetikkk tapi dah dapat .... 



Cenderahati tahun ni tadarus tak sangka dapat kain batik, sebab saya jarang pakai kain batik.. baru cadang nak beli baru raya ni sebab kot ada tetamu nak tumpang mandi ke .. solat ke .. bolehlah bagi yang baru kan.. sekali dapat ni macam terkejut pulak. Selain tu dapat biskut raya .. dan satu²nya biskut raya yang hadoo memang tak beli bisku tahun ni .. kerepek adalah ... serta yassin. Alhamdulillah ....


Cenderahati tadarus lagi ... yang ni ada orang sponsor kot, dapat baru ni lepas raya .. sekali jamuan raya dengan rakan² yang join tadarus ... tak sangka dapat balang air comel 5 litter tu ..... siap ada cawan .. baru dokk tengok kat jusco .. mujur tak jadi beli ... baru niat nak beli tapi macam berbelah bagi .... bekas air ni senang sebab dia comelkan.. letak kat meja makan jepun tu .. amir pun mudah nak amik air sendiri.





Dan akhir sekali paling saya tak sangka tau .. sebab kat rumah mak mertua ada benda ni, pergi rumah akak ipar pun ada .. pergi rumah akak ipar sorang lagi pun ada .. dah sudahhhhhh kemain sehati sejiwa dia orang ni .. yang herannya pasal apa saya tak perasan bekas ni ada terjual hahahahaha .. memang trend tahun ni ke hapa hahahahaha ... sebab pergi beraya rumah kawan saya pun ada jugak hahahaha ... sekali sesaje lah tanya akak ipar dia kata beli kat jusco ... yang akak ipar sorang lagi kat giant .. hah!!! ko mata kemana .. kenapa kooo tak nampak pulak kan .. sekali dalam hati baru terniat bagus jugak bekas ni .. nanti nak belilah .. boleh gunakan bila buat makan² (padahal tahun ni tak buat open house atau open jiran2 datang.. sapa nak datang bagilah tahu awal insyaallahhh... saya masaklah sikit.. walaupun tak pandai sangat) bekas ni sesuai untuk menu macam soto ke, laksa ke, pecal ke ... bihun sup ke ... mee kari pun okk kot kan.

Okkklah jeng ... jeng .. jeng .. moh tengok apakah bendenya tu .. scroll ke bawah...

v

v

v

v

v

v

v

v

v





v


v







Cantik tak?? rumah korang ada??? hahahahaha .... kalau dah ada rumah sendiri ni kadang nak tak nak kenelah beli bende-bende macam ni, kot orang datang ramai senang guna bekas macam ni. Dulu tak pernah pikir pun .. apatah lagi nak beli set cawan ke, pinggan ke .. sekarang ni kenelah pikir ... kan .... bukan beli setiap tahun .. janji hadooo sudahhhhhh  .....




Sekarang ni dah mula minat nak membeli barangan tupperware khas kalau ada tetamu datang, tapi bila dapat bekas ni kensel .. saya beli yang lain kikikikikiki ... orang lain dah berpuluh .. saya baru hegeh-hege, biar lambat janji hadooo sudahkan kan.. beli sesikit .. lelama nanti .. membukitlah.




Bicara Hati : Dalam hati ni baru niat nak beli pasu bunga, takda sapa nak hadiahkan pasu bunga ker??? hahahahahahaha .....








Ahad, 25 Ogos 2013

Hari ini 25 Ogos



Hujung minggu ni biasanya memang penuhlah jemputan .. lagi-lagi musi raya ni kan.. sana sini open house .. memang haussssss lahhhhh hihihihihihi....

Semalam adik dah selamat buat kenduri aqiqah baby rizqi.. alhamdulillah dipermudahkan buat kat rumah mak mertua adik.. nanti ada kesempatan saya kongsikan sikit ceritanya yer.

Hari ni??? hari ni... fuhhhh .. banyaknya jemputan .. malam tadi terbaca kat blog kawan pasal hukum menghadiri jemputan .. telan air liur kejap .. sebab hari ni memang tak boleh nak pergi jemputan lain sebab jiran depan rumah .. iyer betul-betul depan rumah selang satu rumah sebelah kiri (kira depan rumah mek lah .. mek kan dok sebelah kiri rumah saya) buat majlis kesyukuran dan rumah terbuka... memang kami seharian akan di sini. Lagi pun jiran ni baru pindah tahun lepas ... memang ni kali pertama dia buat majlis ... haruslah kami mengenalkan diri .. walaupun dah sedia kenal kikikiki ... ;p

Moh ler... kita rewang-rewang hihihihi ... walaupun tak rewang sangat pun, sebab biasalah kawasan kami ni memang selalunya katering jer .. jadi moh kita merewang .. kot-kot ada yang menanya soalan cepu emas... memag ku cepukkk mulut tu boleh hahahaha ... jangan nak hilangkan mood orang nak berselera / menikmati hidangan.

Isnin ni dah 18 Syawal yer ... cepatnya masa sekarang .. masa owhh masa memang cemburu betul ni.


Bicara Hati : Tahun ni lorong rumah tak buat baraan dari rumah ke rumah tak best .. mood tak best .. x best sambil hentak kaki ... tapi .. ok angkat 2 tangan bagus jugak .. hahahaha...




Jumaat, 23 Ogos 2013

Mood Pagi Hari - Jamuan Di Tadika Amir





Bangun awal, malam tadi gosokkan baju lain atas permintaan sudahnya pagi .. nak pakai baju lain pulak grrrrr .. anak².. memang begitulah, ditambah pulak hujan lebat pagi tadi .. memang kesabaran ibulah melayankan kerenahnya, menyiapkannya ... sudahnya sampin yang memang tidak dibeli raya kali ni menjadi isu huhuhuhuhu .... kununya tak cantik tanpa sampin haihhhh ....

Sesi pujuk memujuk pagi hari, hubby pun amik alih jugak ... mujurlah termakan juga akhirnya ... dan sempatlah kami possing² dalam kereta sebelum amir pergi tadika pagi tadi, fuhhhh .... ni lah bahana kalau ibu terlupa belikan amir sampin raya tahun ni .. sebab nak mencari size susah sangat nak kurus pinggang ni.

Sorrylah gambar² masa jamuan kat tadika ibu tak pergi, jadinya ibu tak dapatlah nak kongsikan keseronokkan amir tu .. sebab memang takda jemputan kan .... cikgu buat untuk budak² kelas jer. 



Bicara Hati : ibu amik mood pakai seledang nikah kikikiki ..;p







Khamis, 22 Ogos 2013

Kemeriahan Anak - Anak Berhari Raya



Sakan beraya tahun ni si Amir bam bam anak ibu, tahun ni dah tak boleh panggil bam bam .. sebab amir dah kurus sikit (tak puasa pun.. tapi dia dah susut sejak sekolah ni) .. tapi tu lah nampak dia macam tinggi sangat ... sampaikan dah sama tinggi, sama besar .. tak sama berat jer dengan sepupu dia yang darjah satu pakai baju warna merah tu.

Jom kita layankan gambar² amir bersuka ria dengan sepupu² masa pergi baraan, yang ni kebetulan mereka baraan kat rumah mak saya .. jadi saya amiklah gambar mereka yang teruja sangat tu.


 Amir macam biasalah memula di akan alim² miyawwww sikit ... poyo² sikit kunun²lah kan ....
Baju coklat ni mak buatkan untuk amir, cucu baru sorangkan .. sama tema dengan mak .. jadi saya pakaikanlah kat amir masa dia kata nak ikut baraan .. lupa nak belikan baju melayu lebih .. sebab baju raya tahun lepas masih muat amir pakai... tapi .. dia tak moo pakai pulak... 



 Tu dia ... dah mula dah suam² kuku mai dah .... possing² manja (baju purple abang apis 9 tahun, baju merah abang rifael 7 tahnu dan amir hujung sekali baju coklat .. iyer yang baju coklat tu baru 5 tahun sila percaya .. anak sapalah ni .. kemain besar hahahahaha ......  )



 Amir comeyyyyyyyy tak .... kalah mak ton huhuhuhuhuhu ...;p
mereka ni semua memang akrab, sampaikan amir selalu buli ... amir jer nak menang amir kan adik ... abang² kenelah mengalah hadoilah .. kesian saya tengok kadang² .... suka nooo sangat amir cakap macam tu .. kadang² kalau dah melebih memang sedaslah saya bagi kat peha tu kan.



Hoyeahhhhhhhhh amir dapat banyak duit raya ....
Tapi bukan pegang duit raya pun .. pegang CD Madagasca 3, pagi petang .. malam raya pun dia dok layan kat rumah mak saya .. sebab kat kampung takda HBO .... 




Beraya ni sebenarnya budak² jer yang rasa lebih seronok dan kemeriahannya .. kita yang dah dewasa ni .. rasa biasa² jer .... bila tengok amir seronok beronok² macam ni, ibu pun tumpang seronok .. tapi .. bila bab dia sedih, amir bosanlah ibu .. bila amir nak ade adik ni .. amir nak kawan ... hah!!! kalau ayat ni keluar cecepat ibu carik bantal selubung selimut tidur kikikikikiki ... tak mampu dah nak cari jawapan dah, tapi .. baiknya amir kalau orang lain yang bertanya .. amir duk sibuk jawab kat perut ibu dia dah ada adik ..... bijak² pandai dia kan nak sedapkan hati ibu .. nak jaga hati dia .. orang yang bertanya pulak terkejut ... iyer ker??? hah!! koooooo beriyer²lah percaya .. dah 2 tahun jawapan tu amir guna... jangan korang terpedaya. (tapi ibu yakin kata² amir satu doa .. moga doa anak yang soleh akan di makbulkan)




Bicara Hati : Kenangan beraya naik motor sampaikan jatuh motor tersondol pokok buluh sampai sekarang menjadi ingatan .. walaupun dah lama berlalu .. tapi bila berkumpul dengan kawan² mesti membahan jadi  bahan gelak.





Selasa, 20 Ogos 2013

Malam Raya Kedua Di Rumah Mertua



Sebab malam raya tak dapat join kat rumah mertua, jadi malam raya kedua lepas baraan petang tu siap.. rumah mak dah siap berkemas.. saya pun pergilah rumah mertua pulak ... tapi tak dapatlah tidur malam tu kat rumah mertua huhuhuhuhu .. amir nak tidur rumah embah dia jugak, cucu kesayangan embah betul ni.

Malam kedua tu semua ipar duai tidur rumah mak mertua, sebab esoknya nak join baraan orang lelaki.... takpalah ada hikmah jugak kami tak tidur situ .. nanti berasak² amir jugak yang tak selesa huhuhuhu ...... jadinya malam tu amir main bunga amir dan tengok sepupu² main mercun jerlah kat rumah mertua.... sekejap jer pun, bila nampak ibu bukak laptop update blog.. terus dia pun sibuk nak guna jugak.


Bebudak sibuk main bunga api, cucu mertua semuanya baru 10 orang sahaja .. amir yang ke 10 huhuhuhuhu .... kira meiahlah jugak yang kecik² ada 3 orangkan .. yang lain dah sekolah menengah dan sambung belajar kat IPT.



Nampak tak amir anak bertuah tu ... orang lain sibuk borak, sibuk main bunga api .... Dia sibuk nak layankan you tube Sabooo jelah........ yang sebenarnya dia penat pun iyer jugak, nak tidur tu ...



Petang habis join baraan tu sempatlah pergi rumah abang ipar dan rumah sedara hubby yang dekat², Sampai pukul 11 lebih jugaklah melayan berborak ni, walaupun badan penat seharian dah jin baraankan .... mujurlah amir sempat tidur siang tu, jadinya waktu tidur dia takdalah tejejas.. kalau tak mahu pukul 8 dah tidur.





Bicara Hati : Begitulah gaya orang kampung dekat ni, dua² hati orang tua pun kene jaga tau .. sapa kata senang huhuhuhuhu ..... cuma kami ni suami isteri jenis tak berkira jer .. pandailah²kan nak seimbangkan dan adil.








Isnin, 19 Ogos 2013

Baraan Raya Pertama



Baraan ni sinonim dengan masyarakat jawa, orang lain pun beraya ramai² tapi .. tak pangil baraan kot ... itu yang baraan ni sinonim dengan masyarakat jawa hihihihihi ....

Munjung / Punjungan / Punjung semua pun lebih kurang bunyi kot ... maksudnya bagi kami orang² jawa ni menghantar juadah makanan kepada jiran² dan sanak saudara yang terdekat, selalunya buat pagi raya ... kalau orang dulu² kooo siap pakai talam besar berpinggan mangkuk, sekarang?? takda maknanya pagi raya nak hantar ... kita orang buat awal kadang tu seminggu sebelum raya dah hantar, sebab dah kalau semua orang pakat hantar pagi raya .. sapa nak habiskan makan... cuma saya jer bagi biskut dah beberapa tahun ni kikikiki .. kalau rajin saya buat masa raya haji masak² ni, sebab masa tu tak ramai orang masak .. jadinya makanan tak membazir. 

Oklah saya harap terjawablah serba sedikit yer pada yang bertanya apa itu baraan, apa itu munjung, apa itu punjungan .... harap membantu yer .... pada otai² kalau saya silap bagi pendapa kat ruangan komen yer... mari berkongsi pendapat ...

Moh ler sambut cerita entry baraan raya pertama kami, saya dengan hubby sepakat daripada memula kawin lagi .. kalau raya sehari pertama lepas pergi rumah mak saya, rumah bapak mertua.. kami akan join baraan keluarga sebelah adik beradik dan saudara mak saya ... senang .. nanti tak payahlah nak pergi satu rumah ke satu rumah .. kalau ramai² baraan macam ni meriah sikit. Mujurlah hubby okk jer .. jarang tak menyokongkan, amir dah besar ni alhamdulilah lebih mudah bagi kami join baraan.
Ni gambar kat rumah mak dengan abah saya .. penuh kat rumah atas ... sampaikan menu mee jawa mak saya hidang pun tak nampak, adik saya pulak kebetulan buat air laicikang .... memang semua orang sukalah .. kekenyangan ...



Yang ni pulak kat rumah bawah, adehhh sorryyyyy gambar gegar .. tak sempat nak snap gambar elok sikit ... rumah penuh huhuhuhu .... masa ni lah semua nak berkumpulkan ... rasanya rumah mak tu dah cukup besar ... tapi kalau dah ramai² memang tak muatlah ....



Paling seronoknya bila baraan ni menu yang di hidangkan habis semuanya dimakan, rasa seronok sangat dalam hati .. ya allah senang nak kemas tau .... dalam ya allah hilang rasanya pena memasak tau ...

Dan masa baraan ni paling suka bile pergi rumah saudara mara .. macam² menu yang terhidang, rasanya tahun ni paling banyak hidangan laksa .... sana sini laksa .. sebab senang nak masak agaknya hihihihihi .... kuah dia pun tahan lama ....

Budak² paling terujalah .. mana ada orang bagi duit .. situ mereka mengekor nak hahahahaha .... budak² remaja pun ada jer yang dapat , yang dah kerja jer selalu terkecuali kikikikiki ..;p

Biasanya 5.00 petang dah habis round semua rumah, kami akan rehat waktu solat tengahari ... jarang baraan ni sampai ke malam atau 2 hari .. sebab kalau kat kampung raya kedua biasanya dah baraan orang lelaki pulak ...



Bicara Hati : Moga di panjangkan umur dan di beri kesihatan yang baik, tahun depan boleh join lagi .. tapi kalau kami dah berempat tahun depan ... skiplah kejap kot hihihihi ...





 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...