♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Jumaat, 14 Februari 2014

Home » , , , , , , » Resepi Kek Oren Paling Mudah Dan Sedap

Resepi Kek Oren Paling Mudah Dan Sedap







Raya Cina baru ni sana sini dah dok jual buah limau .. sana sini dok bagi buah limau baik kat rumah mahupun kat opis kawwww, memang meriahlah orang kata raya cina kali ni.. tapi ang paw jer tak dapat .... penampau mau hahahahaha ....

Jadi kalau banyak sangat dah dapat limau tu janganlah buang yer .... mohlah kita buat kek oren yang senang ni, seyes senang ... bahan² pun tak susah .... pakai blender sudah.. tapi kalau gigih pukul pakai senduk kayu pun okkkeyyyy hihihihi .... (macam aku ler tue.. masa kali pertama buat)








Bahan :

2 Cawan tepung

1 Cawan mentega

1 Cawan gula

3 Biji telur

1 Biji Limau

1 Sudu kecil baking powder

½ Cawan Susu Full Cream (Tak nak pun takpa .. tapi kalau letak lagi sedap)

1 Sudu kecil esen vanila





Cara2 :

1. Pukul Mentega dan gula hingga kembang.

2. Masukan telur dan esen vanila. Pukul lagi.

Langkah 1 dan 2 ni saya buat kat blender.. lepas tu curah kat bekas barulah masukkan tepung.

3. Masukan tepung dan baking powder yang sudah diayak. Gaul sebati.


Kalau nak buat kaler oren/ pewarna kuning pun boleh bagi nampak menyerlah sikit, tapi saya cuma gunakan sebiji oren sahaja .. sila percaya.. kulit oren tu saya parutkan... kemudian lepas parut barulah potong dia perah jusnya.. letak sekali dalam adunan.. jangan korang piii boh bijik oren/ limau sekali sudah.. kalau ada bijik buang yer ... 
Akhir Sekali barulah masukan susu 




Lepas tu bakar aje.. saya guna pemanggang ajaib ni.. curah aje dalam pemanggang ni. lepas tu letak atas api perlahan. kene tengok selalu takut hangus.. macam saya ni tak sampai 15 ke 20 minit dah masak dah.. kalau nak garing lama sikit.. jangan hanggit sudah hahahaha ...



Senangkan .. Selamat Mencuba .... (^__^)v





Psstt ... kalau dah teringin sangat, takda limau .. sunquick pun okeyy tau.. gunalah apa jer bahan yang ada di rumah tu .. janji menjimatkan.. tak payah pening²... yang penting senang dan sedap...





Bicara Hati : Lama dapurku tak berasap sekarang ni hihihi.. sorry up pasal masak² pun dah jarang.













22 ulasan:

mamaarifakeemaisy berkata...

Macam senang je yana, haih.. bila nak rajin mencuba ni..heee..
Selamat berhujung minggu!

Falsya berkata...

Mmg boleh cuba nie..kat umah ade limau xberusik sbb tgh batuk demam selsema..dr terbiau je dlm fridge baik wat kek kan..;D

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak, wahh senangnya! guna pemanggang ajaib pun boleh. okeyy nanti nak cuba try. nyumm nyummm limau sekotak besar sheila habiskan sorang. tak terfikir nak buat kek ke menda. hihihi ^__________^

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya ☺☺

Nieyla Nadia berkata...

wah!simple je kan..:)

cahayahidupku.blogspot.my berkata...

Memang mudah akak tengok Masya... Nak cuba jugak ni... Pastu lebih mudah guna pemanggang ajaib tu ye...

Kakzakie Purvit berkata...

Yg penting mesti ada kerajinan sikit baru boleh jadi. Masa bakar tu yg best aroma oren memenuhi ruang dapur:)

iT's All aBout uS berkata...

wah... mesti semerbak bau masa bakar kek ni kan?

Unknown berkata...

Owhhh.. mudah ajer yer.
cuma secawan telur tuh agak2 bape biji yer masya?

Tie HT berkata...

pemanggang ajaib ni memang baguih kan masya, nice recipes :)

Unknown berkata...

waah cam best jer!simple je..

Unknown berkata...

waah cam best jer!simple je..

Unknown berkata...

waah cam best jer!nt nak try ler..

nad berkata...

Tq yana share resepi..
Leh cuba ni nnt =)

Nora Karim berkata...

sedapnya nampak.. stok limau yg jiran bagi tu banyak gak lagi... boleh la try... heheh

::EIDA:: berkata...

aha. mak ida selalu buat. hehehe.. senang je kan.. ida pernah buat sekali jekkk.. itu pun untuk candy buffet ida. hikhikhik

Julia Johari berkata...

Sgt mudah ye nak buat kek...wahhh kek orenn sedap sgt2 tau masya...hehehhe

Puan Kutu berkata...

mmg betul2 mudah..tggu raya cina taun depan sy buat.muahaha

Unknown berkata...

wow..sedap tu.. skali skala kek oreng la pulok.. xkan asik2 kek cekelat jer kan..

Unknown berkata...

tq leh try nnt

Dunia Zumal berkata...

Zumal singgah cari resepi ^_^

Unknown berkata...

Salam singgah,saya ingin mencuba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...