♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Memaparkan catatan dengan label Hubby. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Hubby. Papar semua catatan

Rabu, 15 Jun 2016

Melepasi Tahap 10 Tahun Yang Penuh Ujian



Entry yang patut di publish 1 Ramadhan tapi kelupaan untuk letak autopublish, jadinya hari ini sahajalah kita publish mihmihmih...... Rindunya zaman ligat berblogging dulu ... kalau boleh sehari sampai 3 entry, sekarang hadoilah .. sebulan sekali pun payah nak ada entry baru.


Tapi takpalah ramadhan ni rasanya rajin sikit selit² mengarang entry hihihihi ..... kat opis macam biasalah bila ramadhan mesti ada tadarus .... rajin dengan rajin je lah nak joinkan. Petang pun takdalah balik awal .. balik cam biasa jugak pukul 5, lepas tu balik memang melintang pukanglah... masak.


Oklah tu intro rindu²an sikit, sebab dah lama menyepikan... korang rindu tak masya membebel kat blog, sebenarnya satu ramadhan kali sangat istimewa buat kami 06.06.2016 adalah anniversary kami yang ke 10 tahun. Alhamdulillah dah 10 tahun rupanya melayari kehidupan berumah tangga. Rasa bersyukur sangat² dengan apa yang diaturkan... alhamdulillah punya suami yang tidak punya banyak kerenah.. dan dikurniakan anak yang sangat cerdik dan soleh. Sambutan takda yang istimewa pun.. macam biasa sahaja lagi² ramadhan ibu masak makan jelah 3 beranak kat rumah. Tapi.. ni nak kongsi sikitlah kisah sebelum ramadhan ritu.... dah pergi aeon mall shah alam yang baru .. saje jalan² amirkan cuti sekolah dengan hubby, ibu pun cutilah kemas apa yang patut kat rumah sebelum ramadhan dan saja luangkan masa dengan dia orang tu cuti tu.
Moh ler layan gambar kami .... (^_____^)v




Asam pedas laksa .... giler bau kuah ikan dia kuat sungguh.. mengodaN tekak nak merasa mujo sedap...







Amir layan makan roti sosej ..... sukalah dia ibu dia cuti dapat jalan².








Alhamdulillah 10 tahun bersama, sama² membesar kita yer mihmihmih... moga suamiku sayang tak pernah jemu melayan kerenah isteri ini mihmihmih .... semoga kami semakin matang dalam melayari kehidupan berumahtangga, merajuk  .. marah itu biasa asam garam dalam kehidupan ... kerana disitulah manisnya perhubungan.















Orang kata bila dah sampai tahap 10 tahun ni .. dah lepas semua dugaan dan ujian dalam berumahtangga .... itu orang kata, pada aku pulak selagi hayat bergelar suami isteri selagi itulah ada ujiannya ... moga kami sentiasa kuat menghadapi apa jua ujian.

Hadiah tahu ni ... hadiah gunasama namanya ... muahahaha .. dah kenapa semua barang letrik nak jahanam ni :-


v



v




v




v



v





Mesin basuh baru ... masih setia dengan panasonic, yang lama dah jahanam ... melingkup dah tak boleh repair ... motor dia dah tercabut .. senget dah mesin basuh dalam tu tak boleh berpusing huhuhuhuhu ..... mengeletorrr ler hubby keluarkan duit nak bayo mesin baru (^___^)v Harap² yang ni bertahan lah sampai 10 tahun lagi mihmihmihmih ......




Bicara Hati : Syukur dengan apa yang Allah s.w.t berikan. Amin.









Isnin, 14 Mac 2016

Menjelang Anniversary ke-10 : Hadiah Kawin Paling Berjasa



Lamaaaaa .. masya menyepi kan , macam membawa diri je mihmihmihmih .... bukannya membawa diri yer jangan salah paham. Cuma Sekarang ni masa terhad sikit nak mengarang entry .. kalau boleh sehari nak jeee publish 3 entry macam dulu ... atau pun sehari satu entry .. tapi sekarang ni kalau seminggu sekali pun dah syukur sangat ... apatah lagi kalau sebulan satu entry aduhhhhhhhhh parah sangatkan. Seyes rindu sangat nak bw kengkawan... kadang tu sempat baca jer laju² tak sempat pun nak komen.... sob sob .. sobb.... sampai terlupa nak publish entry akhir bulan lepas .. tahun ni special sikitkan bulan februari ade 29 hari.

Kemain tajuk entry kali ni kan ... tu dia.. sadis sangatkan .. lagi beberapa bulan je lagi nak menjelang anniversary kami yang ke-10 mihmihmihmih .. orang kata ini adalah fasa kedua yang mencabar untuk dilepasi selepas fasa pertama pada tahun ke-5.

Sebenarnya aku cuma nak cerita hadiah paling berjasa masa kita orang kawin ialah periuk nasi ni mimihmihmih ....


Kalau tak silap aku periuk nasi adalah dalam 4 kot kita orang dapat masa kawin dulu .... 3 yang jenis macam ni... 1.8L tapi jenama lain² dan ada satu besar.... besar dia melebar ... bukan yang tinggi tak hinggat untuk bape liter tapi arwah dah besar tu.. rosak sebab jarang guna.. tetiba nak guna dah tak boleh hidup nak masak .. ntah kenapa ntah majuklah tu. Semua hadiah periuk nasi pun kita guna ... tapi yang ni (yang gambar atas ni) special sikit paling berjasa sebab aku guna setiap hari untuk masak (^______^)v 10 tahun kooo berjasa ... daripada mula pindah rumah dulu.. sampailah pindah balik kampung ku bawak. Baru² ni je dia buat perangai .. tak boleh nak on cooking .. dokkkk lah kat warm je uwarrrrrrrrrr ko dah kenapa 10 tahun ko hidup penat dah eh, aku pulak pesen pakai barang letrik ni selagi tak jahanam .. selagi tu tak beli yang baru.


Sebulan jugaklah merana guna periuk masak kat api gas tu, dah lama tak guna koooo memang lupe nak kawal api tu ... adalah kadang tu tergaring kuikuikuikui ... somi kita pun jadi naya nak masak guna gas tu ... dah terbiasa masak guna periuk letrik ... jadi somi bagilah hadiah periuk nasi baru .... macam kat bawah ni ...

v



v



v


v


v


v






Kebetulan ada offer kat aeonbig bukit rimau somi kita belikan lah periuk nasi ni 2 minggu lepas kalau tak silap masa hari wanita tu ari cuma RM 59.90 jer .... semalam pergi lagi tengok harga dah lain dah ngeeeee .... dah selamat rasmikan pun minggu lepas .... teruja jugak lah guna yang baru ni ... sebab dalam dia jenis tak berkerak, anti melekat orang kata warna yang gelap ala² macam kuali ajaib tu .... lepas ni bolehlah masak nasi ayam, nasi tomato dan nasi minyak dalam tu jer... hamboi kemain poyo kan statement nak masak tu hahahaha ....

Yeahhh semangat memasak datang kembali ... tq hubby belikan periuk nasi baru, kalau tak rosak tak merasalah periuk baru kot .... blander pun baru je jahanam ni.. hadoilah masya ko ni kan... ada je barang letrik yang rosak yer... dah 10 tahun kot macam tulah ... memang mintak baru. Kita tengoklah sampai bila pulak hayat periuk nasi ni.




Bicara Hati : Sterika yang guna sekarang pun hadiah kawin jugak dah masuk 10 tahun dah .... ngeeeee ;p















Rabu, 19 Ogos 2015

Kemeriahan Beraya Di Pantai Timur



Hamboi kemahin .. gitu tajuknya, sebab cam tak kena jer .. kalau nak cakap beraya ke pahang raya ketiga sebab dah habis syawal muahahahaha .... Tahun ni kami beraya ke pahang, kira aci pantai timur jugaklah tu kan ... walaupun kat jengka je pun ... 

Sebenarnya kita orang ni jarang bapak mertua ajak pergi beraya ke pahang ni .. salunya balik johor ... tapi sebab tahun ni dah takda sapa dah kat johor tu .. abang ayah mertua baru je meninggaldunia awal tahun ritu .. makanya kami akan beralih angin raya seterus²nya bermula tahun ini akan kepahang sahaja .. selain sekinchan.

Awal jugaklah kita orang bertolak pagi tu .. dalam pukul 5.30 pagi .. solat pun kat petronas karak tu ... sebab takut jalan jem tu bapak mertua ajak keluar awal, alhamdulillah kul 9 lebih kami sampai ... tu mujo tak jem tau .. balik??? hohoi jangan cakaplah kematu montot .. nak hala ke tol tu huhuhuhu .... 


Kami tema pink hihihihihi.. sukelah kitew tahun ni somi kita nak melaram warna pink ... alhamdulillah sampai² kami di jamu nasi lemak. Yang sebenarnya .. kami ni nak pergi ziarah mak cik ni sebab anak dia tak sihat, kiranya dugaanlah buat mak cik somi tahun ni 2 orang anaknya masuk hospital daripada mula ramadhan sampailah raya hari tu .... raya mereka pun tak berapa nak meriah .... tapi biasanya belah sini raya aidilfitri memang tak berapa nak meriah sangat... berbanding raya haji.





Sebab dah tahu jalan balik akan jem teruk, masa kami pergi hospital temerloh .. balik hubby lalu jalan kampung sampailah karak ... nak masuk tol kat highway bentong tu barulah keluar ... kat pekan karak tu.. area masjid tu meriah kemahin orang jual durian .. lepas pekan tu pun meriah .. tapi susur belah kanan lah ... kami borong masa kat pekan tu jer.. tu pun dah penuh bonet kereta.. sudahlah kami kali ni naik kereta comel jer ... pasrahlah bau durian tu ... 





Sakan memilih durian ... kalau tak silap sekilo 3 hinggit kot .. lupelah dah lama sangat ... tapi seyes cakap puashati sangat dengan rasa durian tu ... sudahnya lepas makan .. 2 minggu anak beranak demam .. somi paling teruk sampai batuk dan hilang suara .... berlarutan ... sebab dia belasah makan lagi banyak daripada kami ni .. kami yang makan sikit ni pun demam perit tekak huhuhuhuhu ...




Sesekali beraya ke pantai timur redah jem ni ... merasa jugaklah keluahan orang lain balik beraya tempuh jem.. jujur cakap tak kuat iman hohoi... kot nak memulas sakit perut memang hazablah ... alhamdulillah pukul 10 malam sampai rumah sebab singgah rumah akak ipar dulu kat batu belah ..... makan² lepas tu barulah balik tidur.. esoknya sambung beraya rumah embah saya pulak kat sekinchan .... pfttt penuh kan jadual kami ... raya pertama baraan kat kampung, raya kedua baraan orang² kampung lelaki .. yang ketiga ni ke pahang, ke empat pergi sekinchan ... raya kelima kemas rumah .. berehat kununnya sebab esok nak kerja dan sekolah memasing .. tapi memang taklah .. ada jugak kami keluar beraya sekejap petang tu (^_____^)v






Bicara Hati : Seronok tengok amir membesar dapat jugak beraya jumpa sedara mara atuk dia dengan embah dia ... sakan dia berjalan, mujo raya kali ni demam dia tak melarat sangat .. kami² je yang teruk ...


















Jumaat, 31 Julai 2015

AidiLFitri 2015 - Part 1



Tu dia.. satu entry je bulan julai ni, hohoi nak abis julai dah masya oit, jangan sampai raya habis baru nak up entry raya pulak .... maaflah tak sempat nak menulis kat blog ni sebenarnya.. walaupun minat menulis blog ni masih menebal lagi ... tapi lagi suka membaca blog kengkawan kekdahnya dari menulis blog sendiri kohkohkoh .... pasrahlah korang .. dok lalu lalang entry lama kan... maaf ye....


Oklah .. kita amik mood raya eh, bermula dengan part 1, jangan korang tanya ada berapa part .. blog masya ni biasalah selagi tuan dia mood menulis beraya sakan memang akan berpart²lah entry raya sampai hujung syawal hahahaha ... ;p


Macam biasalah .. syawal kami ni tidaklah berebut nak balik kampung mana kan, dah kami suami isteri memang sekampung .. sekarang pun dah buat rumah kat kampung ... memang kat sini je lah kami beraya .. ni pun rasa cam tak cukup cuti 15 julai sampai 21 julai tu nak beraya .. hahahaha ... aku part cuti raya ni memang akan ikut jadual hubby salunya .. sampai bila cuti sekolah, sampai situlah aku cuti raya tambah² amir pun dah sekolah.


Meh kita layankan dulu gambar² hari raya pertama eh .. muntah orenlah korang .. sebab tema oren kita orang tahun ni ... ramai puji cantik warna oren ni .. haihh korang tak tahuk .. banyak cerita di sebalik pemilihan tema ni .. sampai rasa nak tukar warna dah .. gara² susah nak jumpa warna baju hubby, tapi pasrahlah sebab amir pilih warna oren ni (cam biasalah amir yang pilih warna, ibu dengan ayah tak kisah .. walaupun ayah nak pink belacan yang sebenarnya ... haha cam tak caya hubby nak pakai pink) ... ibu pakai jubah yang ada je .. kosa beli baju baru ... (yang sebenarnya tak sempat shopping)





Kita mulakan dengan gambar² kami .. biasalah kalau dah kat rumah memang takda gambar bertiga .. semuanya berdua .... rasanya memang takda pun gambar raya sekeluarga huhuhuhu ... tak tahulah kot ada kat kamera.. tapi kat handphone memang takda. Melaram bergambar kat sofa baru ... bunga masih bunga tahun lepas .. takda idea nak mengubah .... bekas kuih raya tupperware tahun lepas menjadi pilihan .. senang .. tak risau kot jatuh pecah.








Macam biasalah lepas solat hari raya, kami akan ke rumah mertua dulu ... tahun ni tak berapa nak meriah pagi syawal sebab malam syawal semua dah berkumpul buka sama² akhir ramadhan tu ... pakat sakan main mercun depan rumah. Jadi rumah pun dekat area klang jer... malam raya tu balik lah balik rumah memasing .... tengahari barulah berkumpul balik .. Rasa syukurnya di dalam hati dapat lagi beraya dengan mertua .. nak banding tahun lepas meriahnya lagi tahun ni .. sebab tahun lepas mertua kan sibuk buat persiapan nak ke mekah ... dah tu dapat keputusan last minit mak boleh ikut bapak .. memang persiapan raya tak meriah manalah.








Lepas rumah mertua .. beraya rumah mak dengan abah pulak ... dekat je kan ... naik motor je .. sebab lepas tu terus join baraan keluarga belah mak aku. Alhamdulillah syukur jugak dapat berkumpul adik beradik sama² pagi raya ni .. cuma adik perempuan aku dalam pantang .. dia lah tolong snapkan gambar ni ... somi dia balik rumah kejap nak ziarah kubur .. tu .. yang comel iqy tu anak buah aku .. anak adik aku .. elok pulak ada warna oren .. jadi mak pakaikanlah sedondon dengan kami.







Tahun ni mak dengan abah melaram baju jakel, hamboi kemahin mak kan .. abah pakai baju aron ajis lagi,  tu adik lelaki aku sebelah kanan aku tu yang sponsor .. dah kerja katanya kan ... sesekali belanja adik beradik.. aku jugak yang sebak kejap.. terasa adik² dah besar ni ... ringan sikit beban mak abah. Yang bongsu hujung sekali sebelah kiri tu pun dah lepas spm dah sambung belajar kat kolej pun .. mak tak bagi jauh².. haduhh mak aku ... silap² kang dapat lagi menantu sekampung kang ... orang tua gitu lah .. lagi² sekarang ni macam² kes kan .. lagilah dia takut kalau adik aku tu sambung belajar jauh² .. dulu aku pun lepas ke ipoh tu sebab abah bagi .. kot ikut mak aku .. tak lah pergi ipoh tu .. mau belajar kat shah alam je ulang alik. opss.. masya dah merapu .. ni nak cerita raya ke .. nak meluahkan rasa ... ;p










Kekenyang baraan raya pertama, macam biasalah pergi rumah sanak saudara ni ...ko pergi beraya dekat 20 rumah jugaklah raya pertama tu ...  meriah memang meriah sesekali berjumpa .. lepas makan lupa hingatan dah hari esoknya membuang je.. mujo tak pergi mana² .. sebab amir baraan ikut ayahnya raya kedua tu... jadi ibu dok rumah je lah berkemas .... sukalah amir banyak kutip duit raya tahun ni ...



Aku baraan kali ni tak masak beria sangat, masak bubur kacang letak jagung je ... tu pun banyak jugak habis .. riso jugak kot raya² orang takmoo makan buburkan .... lagi² dah macam² menu makan mesti ramai dah kenyang .. sebab rumah kami belah petang.











Oklah meh belanja gambar tuan rumah berdua pulak .. amir baik hati tahun ni .. banyak amik gambar ibu dengan ayah berdua tahun ni ... layankan je lah .... minat dia yang suke amik gambar, bergambar cam ibu dia jugak masa muda mudi dulu .... ootd hubby .. baju kurta beli kat pasaraya hari² .. hahaha nak gelak aku .. jenuh teman g GM, g baazar² khemah ramadhan .. sudahnya baju kat pasaraya hari² ni barulah kena dengan selera hubby .. tema kurta (^___^)v .. aku pakai jubah beli kat aeonbig je .. tudung pakai aidijuma je .... corak munga².. dengan harapan hati pin munga² raya kali ni.










Bicara Hati : Tidak ada yang lebih membahagiakan hati ini di hari raya .. melainkan dapat beraya dengan seisi keluarga di pagi saywal.









Selasa, 14 Julai 2015

UCAPAN DIGITAL : TANDA HINGGATAN SENTIASA DI HATI





Ni tema tahun lepas, ada jugak rupanya gambar family dalam kamera lupe da.. sekali nak delete gambar² baru perasan ada rupanya.. yang takda kat handphone.



Assalamualaikum .... (^___^)v


Selamat hari raya daripada kami sekeluarga .. masya mohon ampun dan maaf andai ada terkasar sepanjang penulisan di blog, haih lamanya masya menyepi kan... sorry semua.. sejak akhir² ni tahap kesibukkan membataskan untuk menulis .. tapi untuk kerumah korang masih ada kesempatan.. hamboi kemahin meriah rumah masing² yer.. sana sini gambar iffar, sana sini sakan buat kuih raya .. saya sini sibuk dahhh buat persiapan raya.

Persiapan raya kami biasa² sahaja, yang luar biasanya pun ada jugak hikhikhik .. ada deko baru kat ruang tamu.. dah ada dapur baru (wallah tu semangat nak masak tu jemput korang, padahal dapur dah lama tak berasap) jemputlah datang rumah .. insyaallah raya tahun ni akan buat open house kecil²an nanti kita hallo² yer.. (bajet ko retis ke masya nak jemput kat blog) muahahahaha .. kang reramai datang pitam pulak tak terlayan.

Alhamdulillah sambutan tahun ni meriah sebab ada ahli baru, anak buah baru .. anak adik saya ... persiapan untuk amir pun dah lengkap .. top up mana yang kurang jer.. tema raya biasalah pilihan amir, kita orang ni ikut je ... tapi tak beli² pun baju ibu dan ayah lagi muahahahaha ... pasrahlah kot tetiba warna lain anak beranak, pelangi gitu.


Sekali lagi masya ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin buat pembaca setia blog masya (cam poyo jer... macamlah ada pembaca ramai sangatkan ;p) hati² balik ke kampung .. semoga semuanya di permudahkan .... 





Bicara Hati : Nak mengarang pengalaman amir berpuasa pun tak sempat ... huhuhuhu ... jangan terperanjat pulak kot ada entry ramadhan dah lepas 1 syawal muahahaha ... (^___^)'





Selasa, 20 Januari 2015

Mengidam Char Kotiaw Katanya ....


Bila tekak tak lalu nak makan nasi ... bila perut meragam asyik membuang² adehhhhhh .. ni memang kes haru .. kes haru dibuatnya... nak makan pun jadi cam fobia takut membuang² semahunya .. dah macam membazir jer ..... hubby tanya nak makan apa pun semua geleng ... ate yang tak makan aku .. takkan 2 beranak tu pun tak makan jugakkan kuikuikuikui ....

Oleh yang demikian (haha dah macam buat surat pulak ayat ni) hubby ajak makan char kotiaw ... dah lama mengidam nak makan kat tekak ni tau ... lagipun dah lama tak makan yang sedapppp char kotiaw ni kadang senstip ada org jual rasa hangit ngeeee .... choiii potong selera.




Mengiurkan tak .. hihihihi penuh sepinggan kuah dia ... adalah udang 3 ekor kot dalam tu ... memula cam tak berani nak makan .. tapi kot tak makan ni.. bila lagi nak merasa hahahaha .. dasar sangatkan .... jadi bacalah doa banyak² dengan harapan tak sia² kena membuang ... pftttt .... sua kat amir .. dia geleng kepala ... takmoo makan.. dia rasa sikit jer.






Kat kedai ni banyak menu sebenarnya .... tapi semua pun tak membuka selera ni .. layan char kotiaw jer... itu pun sebab hubby kata sedappp rugi tak makan.. kemahin kan baikk punya meracun. Kedai ni area jalan hj sirat kat bt belah sana tu ... kat kedai ni ada orang jual berger bakar tau.. tapi takdalah nafsu nak makankan.. lagipun masa ni kedai burdger tu baru nak bukak ... jadi tak sempat nak order.







Anak² memula sua geleng kepala .. dah nak habis barulah sibuk nak merasa... tengok tu.. kemahin lagi hirup kuah dia.... macam sedapppp sangat je kan. Kalah orang mengidam makan char kotiaw tu ... pada tekak aku biasa je rasanya ... takdalah yang istimewa sangat pun .. sebab kuah dia cair sangat huhuhuhu ... tapi kalau teringin makan okeyy jew .. sebab rasa dia okeyyy serba serbinya cuma kuah jer melimpah ruah.





Bicara Hati : Bila cpu mabuk masuk sepital pasrahlah lepas ni tak dapat update blog huhuhuhu .. sehingga cpu sembuh.

Isnin, 8 Disember 2014

Mana Nak Cari Bateri ... Kalau Bateri Kong



Pfttttttt sangat tau .. ni kisah ahad lepas, hadoilah ... dia menjadi lagi .. dia menjadi lagi .. tanpa hint tetiba nak start kereta tak boleh .. tak keharu namanya ... tapi mujurlah jugak kat rumah .. kalau dah kemana² tetiba berhenti kan ke lagi haru .... sebab dah bersiap nak pergi kenduri dan nak pergi beberapa tempat lain.... alamatnya larilah masa kita orang dah rancang daripada awal huhuhuhuhu ... itulah namanya kita merancang Allah jua yang menentukan.

Apa yang korang pikirkan kalau jadi macam ni ... kalaulah kat tepi jalan hishh camnalah yer.. sudah ler memang drive pergi balik kerja sorang² sekarang ni .... mau buntu jap tepi jalan tu tau... Alhamdulillah ni pengalaman kali kedua.. hari ahad jugak .. jadi kita orang dah tau sapa yang boleh tolong ..... sapa lagi kalau bukan bateri century , dah tak risau dah bateri century banyak membantu  huhuhu ..... korang sediakan jer lah duit yer... paling mahal cas RM 330.00 .... tahun lepas RM 310.00 termasuk kos dia dorang servis.. harga batery tu rm 250.00 sahaja kalau tak silap ... dah naik harga kot.





Kita orang memang dah sediakan bajet siap² untuk bateri ni .. sebab dah tau dah salunya paling lama tahan pun setahun setengah .. tahun lepas tukar dalam bulan februari ke mac, kira jimat jugaklah ni boleh sampai akhir november .... hihihi .. gambar ihsan daripada abam amir .. kemahin dia sibuk amik gamboo orang tu datang.


Korang kalau bateri kong jangan cuak tau .. call je centery bateri ni .. nanti dia orang tolong .. sebab dia orang boleh je datang kat mana² .. ikut agen yang terdekat berada ... mahal memanglah mahal sikit ... tapi kalau terdesak.. takda pilihan .. ini jelah yang terbaik.

Yeahhh kereta dah on barulah boleh mulakan perjalanan .. kul 11.40 pagi barulah kami gerak ..... huhuhuhu ... asalnya nak keluar awal tak jadi ... melintang pukang kita orang tau kejar masa .. 





Bicara Hati : Harap² tahun depan tak tukar bateri .. mungkin 2016 bulan mei kot baru tukar hihihihi ...










Rabu, 26 November 2014

Seharian Ke Theme Park Legoland




Assalamualaikum ... Bila cuti sekolah akan bermula , mesti semua orang dah terpikir² nak bercuti kemana².. dah google sana sini tempat nak bercuti ... iye tak?? samelah aku pun berangannnn je lebih nak pergi sana sini .. tapi sudahnya korang tau je lah .... tak kemana pun, simpan je lah duit dalam sampul , kumpul dan kumpul dengan tujuan khas untuk percutian .. dan tetiba ni hah!! kami sekeluarga sampai legoland dah wakakakakaka ... (gelak jahat). 


Ok sebelum aku mulakan entry panjang berjela perjalanan kami ni .. (penat karang 4 hari 4 malam) jadi korang yang memang mencari info bolehlah gunakan panduan ni ... tak banyak sikit pun harap membantu, jadi entry ni memang berjela .. sebab tak kosaaa nak buat banyak part (tapi tak tau lah kot tetiba ada entry tips dan bajet pulak) dah penat aku karang, dah jangan tetiba korang komen .. bape tiket masya ? masya tdo hotel legoland tak ?? masya seronok tak kat water park??? memang masya markkk korang komen gitu yer .. sebab tak baca entry mainnn komennnn sajokkk .... huhuhuhu .. kalau takmoo baca klik siap² X tau ... sebab entry ni penuh cerita dan gambar² , korang layankanlah gambo² kami 3 beranak ni hihihihi ...;p








Ok .. yang sebenarnya percutian kami ke theme park legoland ni tak di sengajakan, yupss .. kami hanya ke theme park sahaja .. itu pun dah seharian wehhh seyes besar sungguh legoland theme park ni .. memang berbaloi²lah dengan regenya yang kemain mahal tu .. kan ... tapi sebab kami melalui rombongan sekolah .. adalah pakej² khas yang ditawarkan, tapi untuk korang yang berminat bolehlah rujuk ke laman web legoland sendiri untuk tempahan. Macam yang pakej sekolah hubby ni 10 murid dapat sorang cikgu free (maknanya seorang cikgu tak perlu bayar, jadi kalau ada 80 murid pergi dalam 2 bas ada 8 guru tak perlu bayar) ... dalam kes tak disengajakan ni .. amir memang hubby nak bawak dah bayar siap² dengan pakej makan ... tetiba² last minit hubby kata bas masih kosong , tanya aku nak ikut ke tidak .. haihhh dah meroyan² tak dibawak .. haruslah aku nak join kikiki .. tapi aku tak tau hubby bayar berapa sebab aku ikut jer kuikuikuikui ... ;p yang pasti dalam pakej ni ada kupon makanan rm 15.00 sorang .. hubby dan amir dapat .. ibu tumpang 2 tangan kikikiki .... >__<













Berkumpul kat sekolah dalam pukul 3.00 pagi sepatutnya dah bertolak .. tapi sebab bas lambat pukul 4.30 barulah kami bertolak .. sampai legoland lebih kurang 10.15 pagi .... (jauh tak .. jauh tak.. korang kiralah bape jam eh) dengan 2 kali berhenti ... solat, mandi, sarapan dan ada anak² murid nak terkucil ...







Memasing tekun baca peta nak pergi mana dulu hihihihi .... walapun dalam peta tu nombor kecil sebelah kiri, tapi pada aku baik korang mula masuk dan terus kekanan .. lagi² kalau bawak budak² ... dan budak² ni kemahin teruja, amir korang jangan cakaplah .... dah macam hapa jer... tidur malam pun tak boleh tak sabar² nak sampai legoland tu hahaha.... 







Peraturan nak masuk legoland ni pada aku tak ketat sangat, maksud tak ketat tu dia takda nak selongkar beg sangat pun.. tak taulah sebab masuk ke theme park atau sebab bawak budak sekolah .. kalau setakat nak bawak beg isi botol air, baju² (sebab dalam theme park pun ada mainan yang ada air) , roti, nuget semua tu dia orang okeyy jer bagi masuk ... senang cite barang dalam beg dia tak selongkar pun.. tak taulah kot korang menjinjing beg plastik bawak bekal , dia tak bagi masuk ... so far yang aku tengok pelancong letak kat stroller makanan dengan air mineral okey jew... boleh masuk lepas scan tiket tu, lagi pun dia orang pun paham .. panas bakk hanggg wehh dalam legoland tu ... dah penat jalan mesti haus .. setakat makan roti ape de hal kan.














Okkk .. hasil sana sini info sebelum pergi legoland (dah pandai dah google sekarang cari info cuti²) lepas scan tiket kalau nak pergi toilet .. boleh pergi dulu sebelah kiri .. tapi lepas tu korang mulakan perjalanan kesebelah kanan yer.. apa² pun belah kanan lagi elokkan kalau nak mulakan sesuatu .. (^___^)v  walaupun ikut dalam peta nombor kecil belah kiri. Sebab apa kena mula belah bermula belah kanan bila kita masuk .. kita akan jumpa tempat driving school .. tempat kering ... Tempat belah kiri main bot dalam air , nanti kalau dah basah² payahlah nak main .. mainan yang kering, kat sini kalau budak seusia amir memang sukalah nak drive.. siap amik gambar lagi tau nak buat lesen, lepas tu ada taklimat .. dah dengar taklimat barulah drive ... dia orang asing umur untuk budak² drive seawal 3 tahun pun boleh kat drive junior.















Banyak sangat tempat, tak tau nak mula daripada mana lepas tu .. amir dah teruja nak naik bot, nak naik keretapi .. yang aku gelihati tu.. anak murid hubby sudah bertempiaran .. tak terkawal.. mujo sempat bagi taklimat .. sebelum scan tiket .. lepas dapat kupon makanan semua hilang bayang bawak haluan masing²... jam menunjukkan 10.30 pagi .. sesi berkumpul semula jam 5.30 petang, pukul 6.00 petang theme park tutup. kooooo rasa cukup tak masa tu ... wehhhhh nampak macam lama.. sekali dah main .. itu ini .. begitu .. begini sedar² dah pukul 2 petang hahahaha ... ;p














Seorang ayah yang gayat, akan rasa tercabar dengan anaknya kalau tak sama² join aktiviti yang ada hahahaha ... gelihati aku sebab amir kemahin teruja semua nak main... semua nak naik .. sila percaya amir naik rollercoaster (pusing² bak hang .. pening, gayat .. 3 beranak jer .. dah macam kami sewa benda tu) .. kita orang pergi hari persekolahan 06.11.2014 .. kat legoland tak ramai orang pun.. nak main pun tak perlu beratur panjang ... tu yang seronok ... bila nak turun.. semua yang tunggu macam terkejut sebab kami 3 beranak je yang naik .. kikikiki ...;p .. menjerit² ibu sorang .. amir banyak pejam mata .. ayah cakap kuikuikui .. baru dia tau .. nak naik benda tu seram.. kalau tak asyiklah sibuk mengajak naik.. hubby pun memang penakut .. kat sini ada 3 jenis rollercoaster kalau tak silap .. tapi kita orang naik satu jer... itu pun yang sederhana panjang .. tapi mencabar. Sebab?? sebab kita orang tak jumpa jalan masuk yang rollercoaster pendek .. mungkin masuk daripada pintu padang pasir .. mungkin kami terlepas.. sebab ayah pergi toilet masa tu ... lagi satu yang dekat dengan kawasan bot air tu ... dia rollercoaster yang duduk berdua tu ... cam kereta kabel pun ada tapi pusing² menyeramkan wehhh.....















Dalam pukul 12 lebih, perut dah mula berkeroncong adehhhhh .. mujo dapat kupon rm 15.00 sorang, ibu takda.. amir dengan ayah jer dapat .. itu pun dah cukup sangat 2 kupon rm 30 hinggit, untuk memula makan .. kami beli set burger ni.. amik size dewasa.. kena tambah harga rm 15.00+7.00 = Rm22.00 tak termasuk cukai huhuhuhu .. tapi kenyang.. seyes berger tu kita makan separuh .. separuh lagi sambung makan kemudian .. sebab amir sibuk nak naik menara ala² taming sari .. pergilah 2 beranak tu .. ibu makan sorang² berger ni kuikuikui ..... amir sempat jugak ratah kentang dan minum air. Kat dalam legoland ni tak banyak tempat makanan dan tak banyak pilihan .. yang pertama kita orang jumpa lepas kawasan bomba .. belah kanan kat belakang ... dekat dengan toilet .. daripada situ sebelah korang boleh nampak orang main water park. Yang kedua area sebelum naik roller coaster .. yang ada banyak Halloween.












Sementara hubby pergi toilet sempatlah ibu dan amir possing² dengan unta ni ... unta pun penat dah duduk ... kuikuikuikui ..... belakang unta tu tempat roller coaster kot ... kita orang tak masuk dalam tu sebab penat sangat dah.. amir ajak duduk ... ibu dia pulak sawan amik gambar asyikklah nak bergambar .. dan nak amik gambar hahahaha ...;p












Kepochi sungguh tau amir nak naik tram ni .. eh² tram ke train .. belasahlah ... terkedek² dia berjalan .. tapi seronok jugak .. dapatlah rehatkan kaki sikit ... lepas naik bot kita orang naik tren ni ... almaklumlah dah google siap² sebelum pergi .. jadinya aku dah boleh bayangkan tempat ni .. tq blogger² yang bagi info berguna sangat² kat blog masing².







 





Lepas dah makan barulah aku sambung balik berjalan .. amir dan hubby dah selamat naik menara yang ala² taming sari tuh .. adoi anak² memang camtulah dia nya pun .. tak sabar nak teroka semua yang ada dalam legoland tu .... aku pun jalan je lah sorang sekali nampak zirafah tersepit besar ni hah!! kuikuikui .. sebelah zirafah ni ada surau ... aku call hubby .. hubby ajak masuk tgk filem pendek 3D ... gigih le aku cari panggung tu mujur sebelah bangunan zirafah ni jer ... sempatlah sama² join hubby dengan amir tengok movie... seyes koo cam real jer siap ada hujan ada salji bagai .. tang hujan tu tak menahan sebab air bebetul yang turunkan... ala² gerimis gitu.. tidaklah sampai basah kuyup.












Meh interframe sikit sebelum movie mula .. sebab nanti lampu dah padam tak boleh nak bergambooooo .... (^_____^)v cermin mata ni pinjam jer.. sebelum keluar letak balik kat dalam bakul yang disediakan sebelah pintu.












Kat dalam legoland ni ada satu tempat tu dia orang buat cam lego² tersusun bentuk bangunan, cantik sangat .. ada menara klcc, menara berkembar, masjid .. ada macam² lagilah bangunan kebangaan negara .. nampak real sangat tau ... senang cite berbaloilah dengan harga tiket yang korang bayar tu.. dengan luasnya .. dengan macam² aktivitinya memang seharian tu penuh aktiviti kat theme park ni... berhadapan dengan lego² ni bangunan star wars pulak ... terus masuk hujan dah nak turun .. sempatlah tengok wayang pendek sebelum jalan² dalam tu ...












Dalam banyak² part kat bot ni .. yang pusing² ni hubby dah serender terbaring kat kerusi kepenatan kuikuikui .. amir pulak dah mengalah bateri energizer tenaganya oiiiiii sudahnya aku ternampak anak² sekolah hubby mintak tolong dia orang layankan amir ... aku tengok dari luar sambil snap dan rakam gambar² masa main bot pusing² ni... depan bot ni ada satu lego sotong bapak besarrrr .. tapi sebab dah hujan lebat tak dapat nak amik gambar ... berkali² amir main bot ni .. sampai dah hujan barulah dia turun... mujolah anak² murid hubby rajin melayankan dia ...










Dan salah satu yang aku suka kemudahan dalam legoland ni toilet memang bersih.. mungkin sebab kita orang perg tak ramai orang .. surau pulak aku jumpa ada 2 satu masa kat pintu masuk sebelah kiri sebelah kedai makan ..... satu lagi dekat dengan lego zirafah tersepit tu ... dia kat tengah² kawasan.. kiranya kalau korang nak solat zohor dah tengah² berjalan tu takda masalah .. tempat pun bersih .. siap ada karpet boleh rehat .. telekung pun bersih dan tersusun.








Bicara Hati : Tak sangka sangat sampai legoland.. salunya tengok orang pergi .. sendiri dah pergi ... teruja dia lain macam.

















Jumaat, 10 Oktober 2014

Sambutan Hari Raya Qurban Kami Sekeluarga Di Kampung



Raya tahun ni nak kata meriah sangat tidaklah ... tak meriah pada aku jer, orang lain sambut kemahin meriah lagi ... salah satunya amir demam hari raya qurban pakej dengan muntah² dan ceri beri huhuhuhu .... memang teruk sangat dia demam hari tu.. nangis² ngadu sakit perut ... puas sapu minyak angin .. naik buntu ibu dia ni hah!!

Lagipun raya kali ni mak dengan bapak mertua pergi haji ... mak dengan abah aku pulak sibukk masak ada kenduri kat rumah buyut ... oleh kerana amir demam aku pakat² dengan hubby jaga amir je kat rumah ... hubby pun sibuk dengan ipar duai berkumpul ada kerja sikit kat rumah mertua.. walaupun mertua takda kami sepakat adik beradik semua balik kampung beraya kat kampung.


Juada pagi raya macam² ada .. semua pakat masak sorang sikit, aku masak nasi himpit kuah kacang jer, ipar² masak nasi ayam, carbonara dan paitie .. nyum²... rendang pun ada jugak... menjilat jari memasing makan tau ... amir jer tak mooo makan ... dia takut, sebab asal makan muntah .. asal makan muntah.. cian dia ... sudahnya ibu pun hilang nafsu makan tau ... risokan dia...





Pagi raya haji tu lepas semua siap solat, lepas sarapan dan sebelum hubby buat kerja² lain kita orang bawak dulu amir pergi poliklinik.. 24 jam dah itu je pun klinik yang bukak dekat rumah kami ... tu pun kemahin lama menunggu ... semua² ubat ni siap ada demam, cirit birit, antibiotik, angin ada 7 ubat kalau tak silap semuanya rm 70 hinggit. Boleh tahan jugak reganya .. mujurlah mujarab tau .. cuma ceri beri tu amik masa sikit.. demam 2 hari dah ok senin tu amir dah okey boleh makan dan beraya ....





Inilah kerjaan hubby dan ipar duai hari raya haji hari tu ... 3 hari jugaklah pulun semua daripada bumbung sampai menyimen ni ... lepas tu hari isnin petang hubby pulak dah macam nak demam .. cepat² tampal koyok satu badan ... terus selasa segar bugar nak pergi mengajar ...





Hari raya haji kan dapat cuti hari senin tu ... jadi dapatlah join baraan kengkawan tapi aku sempat pergi satu rumah jer.. sebab perut aku pulak memulas² hari senin tu hahahahah .. haru betul amik giliran dari amir huhuhuhu ... sudahnya aku pergi satu rumah jer.. yang lain tak dapat join....





Bicara Hati : Alhamdulillah tepon mak mertua ... mak dengan bapak sihat, sihat dan ceria jer suara dia dah balik mekah dah katanya .. insyaallah 14 oktober ni baliklah mak dengan bapak mertua... 






Jumaat, 5 September 2014

Pengalaman Hantar Mertua Ke Tabung Haji Kelana Jaya



Assalamualaikum .... tak semua orang berpeluang dan merasai nikmat dan rasa kesayuan ini ... mujurlah kelana jaya bukanlah jauh sangat lokasinya daripada rumah kami (tapi tu pun ketaq lutut bawak kereta)... hahaha .. memang takkkklahhh nak drive kan, shah alam pun sesat barat lagi hik hik hik hik ... >___< ni kan nak ke kelana jaya.

Ok kalau sebelum ni dah cerita kenduri kesyukuran untuk mertua sebelum pergi haji , kali ni nak kongsikan pertama kalinya ke kelana jaya pulak hantar mertua pergi haji. Sebelum ni atuk atau embah pergi ataupun saudara mara yang pergi .. saya memang tak pernah hantar ... salunya kat rumah jer.. orang lain yang pergi .. tapi kali ni fil dengan mil pergi saya pun hantar sekali.


Pengalaman pertama kalinya hantar pergi haji ke kelana jaya.... saya rasa korang pun patut pergi walaupun takda nak menghantar orang tau .. saja cari pengalaman .. tengok orang lalu lalang .. tengok prosedur penghantaran, tengok prosedur macam mana ... nanti ada peluang memang nak pergi dah tau dah ... tidaklah macam kami ni... terkulat² dibuatnya...


 Hubby kan kursus, patutnya terus pergi jumpa kat kelana jaya, tapi hubby balik petang tu kat rumah mak suprise sangat .. hahahaha ... dia kata kelas malam skip pun takpa .. nanti belajar dengan kawan sebab bab tu tak penting .. betul jugak ... hantar mak dengan bapak lagi penting, peluang datang seumur hidup sekali dan bila hantar daripada rumah nak pergi haji ni sayu dia lain macam.. perasaan dia semacam ....




Malam tu memasing adik beradik dah berkumpul daripada petang, sempatlah maghrib jemaah bersama .. sempatlah jugak baca yassin adik beradik ... kemudian ada sedara mara jugak yang datang nak hantar ke kelana jaya, mak dengan abah saya pun hantar jugak .. naik dengan kami .. tapi last minit hubby kena bawak kereta jugak .. cian hubby sebab ada sedara mara lain nak hantar ke kelana jaya tapi takda kereta .. takpalah ... saya, abah, mak dengan amir naik dengan pak cik saya (sebab saya ketaq nak drive).



Ni beg mil dan fil, yang kuning ni memang tabung haji bagi .. yang besar tu beli sendiri ... kain sarung malaysia tu jer tabung haji bagi ... semua pun akak ipar yang siapkan balut² ... saya tak sempat tolong, tau² dah siap nak bermanga huhuhuhu ... sebab yang beg besar tu nanti nak letak kat kargo ... mil dan fil akan turun di madinah dulu buat umrah dala 7@8 hari baru lah ke mekah.





Sebelum gerak sempatlah kami anak beranak bergambar .... kalau tak silap dah 9.30 malam .. kami gerak dalam pukul 10.00 malam .. sebab takut berhimpit ramaikan, maklumlah jemaah yang turun kat kelana jaya pun ramai ... tu pun kami sampai 10.45 dah ramai.. parking sesak ... yang pendaftaran 9 malam baru nak gerak daripada dalam bas ... elokk jer bas bersusun. mil dan fil kalau ikutkan pendaftaran pukul 1 ... korang boleh bayangkan betapa lamanya kami menunggu .. tapi percaya tak.. tak rasa lama pun sebab kami borak² .. tengok suasana keliling macam² kerenah orang ... masuk² jer disambut dengan jualan buih belon dan macam² jualan lagilah ... meriah sangat. Dalam pukul 12.00 lebih dia orang umumkan ... ada kena serahkan borang pengesahan lepas tu amik beg dan taq untuk letak kat beg ... panjang sangat beratur, adik² ipar yang beratur amikkan untuk mil dan fil.




Kami gerak dalam suasana yang cukup sayu .. lagi² masa abang ipar laungkan azan ... ya allah sayup² jer tau sebaknya .... masa kat rumah mil tu, mil dan fil naik van dengan abang ipar ... hubby bawak kereta, saya dengan abah satu kereta, adik² ipar satu kereta , ipar duai ada 2 kereta .... kiranya 6 kenderaan jugaklah gerak malam tu ... sampai sana memasing berpecah cari parking ... sebab terhad sangat² .. dan memang sesak .. kami pun dapat tempat parking yang bayar rm5 hinggit... mujur sekali bayar, kalau sejak harga tu .. naya jer ....




Ni masa dah di umumkan jemaah boleh mula beratur untuk masuk kedewan .. memasing dah berjujai air mata ... bersalam peluk cium, tapi macam biasalah masya dia cool kunun² cover comell takmoo nangis depan mil .. amik candid sana sini .. ermmmmm cayalah sambil amik gambar sambil kesat air mata .. touching sangat .. camnalah lagi 4 tahun nak hantar mak pulak dengan abah nanti ... masa taip ni pun , air mata dah bergenang .... 



Lebih kurang pukul 1 lepas diumumkan masuk kedewan, kami  hantar mil dengan fil masuk kedewan, saya, mak dengan abah balik ... dulu sebab amir dah mengantuk sangat .... esok nak sekolah ... masuk² kereta terus tidur .. hubby tunggu sampai mil dengan fil masuk dewan dengan adik beradik yang lain .... alhamdulillah dipermudahkan semua urusannya ... laluan nak kedewan pun tak susah .. tapi memang sesaklah sebab bukan jemaah jer yang beratur .. anak² yang nak menghantar pun beratur sama ... tu yang jadi sesak .... laungan di corong² pelusuk dewan dah macam kat mekah .. memang terasa sangat panggilan hajinya .. cuma sebab penerbangan ni yang terakhir (penerbangan ketiga) untuk malam tu jadi macam tak berapa nak teratur sangat .. memasing dah kepenatan agaknya urusetia .... sebab akak ipar kata macam berterabur sikit bila jemaah nak masuk dewan dengan nak tarik beg ... kesian kalau tengok orang² tua nak menarik beg .. sebab masa ni anak² tak boleh dah nak ikut.

Apapun semuanya berlaku secara perlahan dan teratur .. hubby kata sampai rumah pukul 2 lebih, kiranya tak jauh bezalah dengan kami sampai pun ... alhamdulillah dipermudahkan semuanya .. moga mil dan fil mendapat haji yang mabrur. 31 Ogos baru ni fil ada call alhamdulillah semuanya sihat kat sana ... kalau ikutkan hari ni dah seminggu lah mereka kat madinah .. insyaallah lepas ni ke mekah pulak.




Bicara Hati : Moga satu hari nanti .. kami juga akan berpeluang kesana ...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...