♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Selasa, 4 November 2014

Home » , , , , , , , » Kelebihan Berkongsi Rezeki Dengan Keluarga

Kelebihan Berkongsi Rezeki Dengan Keluarga



Assalamualaikummmmm ... daripada kecik abah memang tak pernah nak manjakan kita orang dengan benda² yang mewah, kalau ada kelahiran pun kadang² tak wish ... ada rezeki lebih abah akan belikan makanan sahaja sama ada seguni durian, ketam, kerang atau apa² jer lah .. lepas tu mak masak special makan ramai² berkumpul, kfc??? ntah tak hinggat pernah ke tak abah beli makan reramai ... kelupaan pulak .. yang pasti raya memang kita orang adik beradik tak pernah pun abah bagi duit raya .. abah kata nak duit pergi beraya .. kumpul duit sendiri huhuhuhuhu .... gigihlah mengayuh basikal sekampung, tapi .. aku percaya satu .. sikap tegas abah tu buat aku lebih hargai setiap rezeki yang aku perolehi sekarang. 

Jauh disudut hati ini tak pernah lah pulak aku nak berkira untuk berbelanja kalau ada rezeki lebih memang keluargalah keutamaan kami. Jom layan apa menu kami malam 2 minggu lepas .. hubby belanja ... wiiii happy sangat² (^_____^)v





Rezeki makan malam baru² ni .. saja nak merasa kedai baru bukak dekat pekan nun ... takda jauh sangat pun .. keluar daripada kampung sikit jer.... Menu malam tu kami amik pakej jer siakap 3 rasa, ketam poktek, ayam goreng kunyit, kangkung goreng belacan, paprik, air satu jug dan nasi 2 mangkuk besar makan untu 7 orang .... harga semuanya rm 79.90 .. memang kami amik pakej sahaja.. patutnya ada lala .. tapi sebab bukan musim lala .. jadinya kangkung goreng belacan dan paprik tokey kedai bagi lebih 2 bekas .... bertabahlah kami nak makan anak beranak ... 







Sementara tunggu makanan sampai .. meh kita possing² dulu hihihihi .. dengan muka aku yang tak semenggah itu di malam hari .. mujo tudung dan baju padan .. kalau tidak tu .. pepl pun ku gabung sahaja dengan tudung biru wakakakaka ... dah macam hapa jer ... 




Tq hubby belanja kami sekeluarga malam tu .... nanti lain kali ibu belanja pulak eh .... yang sebenarnya amir meragam malam tu ... nak pujuk dia lah ni tu yang hubby ajak makan kat luar .. kat kedai baru ni.. dah alang² tu ajaklah mak dengan abah dan adik² beradik kita ... tapi adik perempuan kita tak dapat join .. suami dia tengah mabukkkkk ... opsss .. tahun depan keluarga adik nak bertambah ahli .. hihihi .. meriahlah raya kami nanti ... isteri ngandung suami adik yang mabuk teruk huhuhuhu ... cian dia ...





Ini adik lelaki saya yang bongsu ... tengah melayankan ragam amir ... nak wish good luck sekali kat adik saya (cam lah adik baca blog ni) wish good luck for final exam spm, do the best ... u cant do it .. eh² tetiba keluar bahasa jawa pulak nak wish wakakakaka ... ;p




Percayalah ustaz saya masa sekolah dulu pesan kalau kita ada rezeki lebih belanja keluarga ... insyaallah rezeki yang kita dapat lebih berkat dan akan bertambah² .... kemudian barulah belanja orang lain .... apa pun rezeki kami jugak .. kalau amir tak meragam malam tu .. takdalah makan kat luar hihihihihi .. tq hubby .. sayangg ketat² eh² tetibakan .. dah belanja terus sayang lebih ... ketat.






Bicara Hati : Tetiba terbayang sedappnya kalau dapat makan satay kajang kambing kat bkt tinggi tu ... ada orang kata sedapp .. ntah tak pernah cuba lagi.








12 ulasan:

Ibu Lala berkata...

Kalau akk mkn sorang diri kat luar balik rumah mesti tapau jugak utk anak anak. Kesian dorang klw x tapau.

lia ummiirfan berkata...

sedapnyaa lauk iteww..! :))

lieyalatif berkata...

betul tu masya...lieya pun pun setuju...rezeki yg ade kite kongsi bersama...bertambah2 berkat jadinyer....lagi2 di kongsi dengan keluarga dekat, mak ayah lagi laa bertambah berkat....

MizzTina berkata...

berkongsi rezeki.. =)

sesekali makan ramai² mmg best.. bkn selalu kan dpt berkumpul mcm tu..

- AZIE - berkata...

rezeki ni kalo kita kongsi dgn sesiapa pun akan digandakan insyaAllah..itu janji Allah..dalam hadis pun ada sal bersedekah ini. Dan sedekah yg plg baik dari seorang suami adalah kpd isterinya..kdg2 kita xnmpk apa yg kita sedekah tu, wpun nilainya kecil tp akan ada rezeki yg Allah berikan pd kita...

Deq's Qienz berkata...

sedapnya...nak sikit..tgh lapa ni :)

Abang Bear berkata...

memang best makan ngan family... makan luar lagi best.. makan atas laut lagi best... makan sifut pun best... apa aku bebel daaa

Fiza Rahman berkata...

Memang best makan ramai² mcm ni. Smoga makin bertambah rezeki.

sal ya berkata...

Kalau blk kg belanja satay kat ahli keluarga. Ckp la 5 6 cucuk srg mkn.

LYAfrina berkata...

alhamdulillah.s.esekali belanja family kan

Ibu Fahim berkata...

Famili bahagia...:-)

aryan azra berkata...

betul tu..rezeki yg ada dikongsi bersama,itu lebih berkat,alhamdulillah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...