♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 18 Disember 2014

Home » , , , , , , , , » Persiapan Sekolah : Beli Barang / Baju Sekolah Amir Tahun 1

Persiapan Sekolah : Beli Barang / Baju Sekolah Amir Tahun 1


Assalamualaikum .... banyak ragamnya sekarang ni, dah pandai nak hadiah kalau berjaya buat sesuatu .. contohnya macam baru ni dapat cemerlang akademik kemahin lagi nak basikal baru .. hamboi .. pitam ibu ko mir .. satu²lah yer... kita beli dulu keperluan sekolah ni .. ini yang penting.


Sebagai seorang yang bijak berbelanja .. cecehhh .. bijaklah sangat yer.. biar jimat janji jangan sampai kedekut katanya .. marilah kita membeli ikut kemampuan diri ... walaupun anak sorang jer.. dan satu²nya yang akan bersekolah tahun depan macam² faktor aku kena amik kira untuk keperluan amir ni. Ni baru membeli baju sekolah .. belum lagi keperluan alat tulis ... (mujur dapat baucer tawas nanti kita stori mori yer) dan keperluan yuran serta buku² lain .. hohoho semua tu percayalah amir usia 3 tahun ayah dia dah amik kira tau .... hahahaha (^______^)'




Kita orang beli baju² sekolah amir semua kat sini .. termasuklah kasut sekolah sekali 2 pasang (tapi ibu meronta² nak beli kat BATA.. ayah amir booo layan ), ada satu dah memang dari tabika ... skrg masih guna untuk kelas celik jawi. Pasaraya MU ni dekat je dengan opis saya, nak di jadikan cerita masa awal bulan hari tu .. hubby anto kerja .. balik tu hubby bawak amir teruslah menyinggah beli senang nak ukur size baju², seluar, baju sekolah agama 3 pasang, beg dan lain² lagi kat sini.. harga pun berbaloi .. dan yang penting kualiti kain tu memuaskan hati ni... tahan lasak .. tapi riso jugak kot tahan 5 bulan jer.... ngeee.. maklumlah anak lelaki kan.








3 Pasang baju sekolah kemeja
2 seluar biru tua
3 Pasang baju sekolah agama
2 Pasang sampin
2 t-shirt
2 seluar sukan
2 beg sekolah (1 sekolah pagi/ 1 sekolah petang)
2 Pasang Kasut (1 pasang rm 8.90)
stokin 3 pasang
Kapur kasut (1 pek ada 2 botol)

Total perbelanjaan RM 267.90
Sebuntil beg hitam dia orang bagi hihihihihi ..... tak masuk palstik dah.. banyak sangat tu.. dapat beg free warna hitam ....





Sesi membasuh baju² semua dah siap pun.. tinggal sterika je nanti .. kasut sekolah belum basuh lagi.. nanti nak dekat sekolah barulah basuh dan kapur.



Alhamdulillah kelengkapan baju² dah selesai .... tinggal sediakan duit yuran dan keperluan buku² pulak .... perancangan awal tu sangat pentingkan, bagi kita orang ni yang sibuk bekerja ... hujung minggu ada kelapangan memang cepat² kena cari apa yang patut ... kalah nak menyambut baby baru tau ... sebab kalau nak menyambut baby boleh serve dulu .. tapi kalau persiapan sekolah ni.. waktu macam ni je pun ada jual baju² sekolah banyak.. cuma kenalah bijak memilih .. nanti tak musim persiapan .. pasrahlah kot nak membeli lagi kan.... 

Saja beli baju² lebih.. bukan membazir ... senang kot hujan ke hapa .. lagipun kat rumah ada jadual basuh baju baju .. sehari basuh sehari melipat .. sehari basuh .. sehari melipat... kot tak sempat melipat.. memang bertabahlah kena lipat 2 kali basuhan ngeee ~~~~




Bicara Hati : Macam tak percaya lagi 2 minggu amir nak sekolah darjah 1.






11 ulasan:

Kakzakie berkata...

Ini baru satu anak. Kalau dua-tiga-empat bayangkan. Kena pulak yg dah menengah memang sedia ajelah duit.

Kakak nasib baik semua baju jahit sendiri jimat kos.

Zee Suhaini berkata...

wah dah siap basuh..
zee lencana pon tak jahit lagi..

Nad MamaZN berkata...

alhamdulillah..byk dah siap tu
sama la kami pun :)

Nieyl berkata...

Hujung2 tahun nie...bizi semua dengan persiapan anak2 nak masuk sekolah kan.. semoga dipermudahkan urusan..:)

lieyalatif berkata...

tu la masya..skrang mmg kene buat list n berbelanja cara berhemah...kalo tak mmg ke laut bajet...lagi2 kalo anak ramai kan masya...tak laa terase sgt.....

lieya pun beli baju sekolah kat kedai biase....takde dah beli canggih2 tu...mahal gile baju canggih skrang..cecah sampai rm30 hah satu baju...gilo betul....

Joanna Yunus berkata...

Dulu masa Qayyum mula2 masuk sekolah pun akak teruja betul... awal-awal dah siap beli semua.... tak sangka tahun depan Qayyum tahun terakhir akan bersekolah... cepatnya masa berlalu

Mama Kembar 3 berkata...

wahh dah ready semua, excited kan anak nak masuk darjah 1 ni hehe. kitorang pun blum beli stationaries lagi

sal ya berkata...

next week baru settlekan semua baju anak2 kecuali Anis sbb yg tu kena tunggu 31 dis.

LYAfrina berkata...

Alamdulillah.. dh settle utk amir..
Asya pom lya dh beli semua awl bln aritu lg. Cumabtaknmembasuh pom lg.

Setuju tu.. y pbting msti bijaknberbelanja kan. Lya pom beli baku sekolah selai sari.. lg plok budak2. Buatnya baju kotor..xkan nk pkai lg esk. Lg pom usia ni mesti byk main n aktif..kan berpeluh baju tu.

Sekolah fasya pkai kasut hitam..mujurlah..xperlu nk.kapur2 ni

IntaNBerliaN berkata...

yana mcm tak percaya amir nak darjah 1, saya pulak mcm tak percaya alisha dah nak tadika.. ehheh

tp tadika 5 tahun la...

Puan Kutu berkata...

anak baru sorang kan yana dah macam gini belanja..aiman beli baju selai,kasut selai,alat tulis semuapun dh berapa..mmg skang ni kna bijak belanja..semua pun mahal

murah plak harga kasutnya tu..sy klu kasut cari yg mahal sikit kot sbb biasanya kasut murah ni tak tahan lama pastu pakai kejap nti nk kena beli baru..lg pulak boy ni lasak..sama jugak klu setahun 2 3 kali kena beli kasut baru..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...