Mula² sekali masak lala goreng cili padi letak sos tiram .. fuhhhh super duper mantapppppp terangkat montot tau makan .... taburkan daun sup memang wangiii ... harum gitu. Resepi masya cam biasalah koboi jer ... cili segenggam, bawang putih, bawang merah, halia, serai, sos tiram, air dan daun sup.
Pertama kali cuba masak lala tom yam, sebab pertama kali cili letak sikit jer .. dengan harapan besar ibu harap amir nak join makan.. ermmmmmm tidaklah nampaknya .. amir cam tak minat .. agaknya dia cam aku dulu kecik² mitos .. adik beradik lala, kerang ni saya suka anggap kotor .. ada pasir .. nanti makan mesti sakit perut ... tapi mitos tu hilang sendiri .. walaupun sampai sekarang makan mesti sakit perut .. tak kiralah dah berapa kali pun basuhnya .. dah bersihnya .. tapi memang perut ni camtu. Ok jugak masak tom yam sedapppppp .....
Sebab pertama kali masak sedap, kali ni masak lagi dengan segenggam cili padi fuhhhhhh seyes sedapp.. siap hirup kuah lagi ... makan gitu jer ratah ... sedapppnya .. sedappnya .. sambil goda amir .. ermmmm tergoda pun tidak saboo je lah .... Resepi cam biasa koboi jer hahahaha .. apa yang ado jer lah ... cili padi segenggam, bawang putih, bawang merah, halia, serai, asam keping, kiub tom yam, air dan daun limau purut .... fuhhhhhh itu pun dah nikmat.. sayur mayur masak lain.. tak campur dalam ni .. ni khas masak lala jer ...
Bicara Hati : Ketam pun sedapp jugak rupanya masak tom yam tau ... hadoilah camna nak pantang makan tom yam ni .. tak bolehh .. tak bolehhh .. pantang jumpa.
8 ulasan:
dah lunch pun terliur lagi baca ni..hahaha
lala ni kalau masak kat rumah kak yong...memang licin cepat...anak anak suka makan...tp tak leh buat pedas pedas ler...
akak dah lama tingin lala masak lemak.. nak basuh lala ni cemna? cam kerang gak eh?
tak reti nak masak...
sedapnya...perut sy lapar ni kruik kriuk dh ni. . .
Lala mmg febret lya. Xoernah lg msk gini.. biasa goreng serai lada or msk lemak kuning tu.. lala ni cal lain sikit. Biasa lya y kulit dia cam pnjang sikiy n corak dia cam retak pecah gitu. Ni nmpk cam licin j..
Sedapnya ☺
aruah mak sy dulu klu lala buat masak air je dah sedap..masak lemak lagi mengancam la
lala ni rebus naik letak halia bwg besar sikit pun dh ckup sedap..manis ja isi dia...
Catat Ulasan