♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Selasa, 19 Ogos 2014

Home » , , , , , , » Tips Masak Nasi Ayam Senang Dan Sedap

Tips Masak Nasi Ayam Senang Dan Sedap


Assalamualaikum ... hamboii masya tak hagak² nak bagi tips masak nasi ayam kan, macam pandai sangat masak tu ... alahai .. kita pun tak pandai .. tapi bila ada sedikit ilmu apa salahnya kongsikan betul tak.. selain tak rugi berkongsi .. kot² lah lupa hingatan google je balik jumpa entry sendiri hahahaha ...;p

Aku bukanlah kategori yang terror bab masak nasi special ni .. iyelah nasi special cam beryani, nasi minyak, nasi daging, nasi tomato .. seyes tak reti.. reti makan jer .. tapi sejak dua menjak dah kawin.. dah duduk rumah sendiri ni cam insaflah.. semua ni kena belajar jugak masak .. iyelah orang nak datang rumahkan, sedara mara ke... sesekali nak jugak hidang lain daripada yang lain.. takkan asyik nasi, pucuk ubi dengan ikan masin... kikikiki ... tapi setakat ni nasi ayam dengan nasi lemak jer yang baru confiden .. yang lain belum lagi hahahahaha ... sebab yang 2 jenis ni memang hubby dengan amir suka.. tu yang terjebak jadi pandai sikit ... poyo je kan...


Oklah ini resepi yang akak ipar ajar saya .. senang pun senang.. cepat pun cepat.. yang penting sedapp hahahahaha .... tips campurkan susu cair dalam nasi ayam tu masa masak, hihihihi ... dulu tertanya² napalah orang masak nasi ayam ni sedap ada lemak² gitu.. nasi pun elok berderai.. sekarang barulah tau apa rahsianya.


Bahan²nya pun senang sahaja :-

3 cup/ cawan Beras
2 Biji Bawang Merah
1 Biji Bawang Putih
2 Sudu Besar Mentega
1 Kayu Manis 
1 Bunga Lawang
½ Cawan Susu Cair supaya nasi lebih beraroma menyelerakan.
½ ibu jari halia (ikut ibu jari korang besar mana agak² eh)
Garam dan air secukupnya
1 ketul kiub ayam / boleh jugak gunakan air rebusan stok ayam.
Pewarna kuning ikut citarasa untuk menambah selera.





Mula² panaskan mentega dalam kuali, sebenarnya terpulanglah pada korang nak masak kat kuali atau dalam periuk nasi siap².. macam saya saya suka masak asing.... kemudian masukkan kayu manis dan bunga lawang, halia, bawang merah dan bawah putih hiris nipis² masukkan dalam kuali tadi .. agak² dah naik bau masukkan air agak² ikut banyak beras dan masukkan susu cair ½ cawan (tapi masya letak 1 cawah kikikiki ... mujur tak lembik) . Kemudian masukkan pewarna kuning dan biarkan mendidih.. dah mendidih matikan api barulah letak garam.... kacau.. biarkan seketika... sementara tu .. basuhlah beras pulak sampai bersih... dan masukkan bahan² air ayam yang dah masak dengan mentega tadi.. agak² tau.. jangan banyak sangat kang lembik... kalau nak wangi masukkan pandan.. tapi takda pandan pun dah wangi bau stok ayam tu hihihihi ... jangan lupe rice cooker tu tekan masak.. dah sudah kang berejam korang tunggu tak masak² sebab lupe tekan suis hahahaha .... 


Itu jelah mudahkan ... seyes senang, mudah dan sedap... bolehlah idea ni membantu korang kalau nak masak untuk open house.. asyik makan rendang jer bosan jugakkan...






Rasa macam tak best tayang nasi jer, ni menu di samping nasi ayam .. ayam goreng haruslah ada kan .. kata nasi ayam, sup, timun, tomato dan cili masak.. saya letak apa yang ada jer.. kot nak sedap tambahlah salad dengan kicap cair... tapi ini jer pun dah menjilat jari hihihihi ....


Selamat mencuba ....  hujung minggu ni last syawal ... bolehlah masakkan untuk sedara mara datang atau open house....



p/s : jumlah air dan susu cair kena agak² sendiri yer.. berapa pot beras yang korang gunakan ... insyaallah berjaya.. apa² pun sebelum masak bacalah bismillah ...




Bicara Hati : Yang tengah gigih nak belajar masak nasi tomato sebab bapak mertua suka makan hihihihi ...  lagi² ada ayam masak merah   >____<












14 ulasan:

nur anis berkata...

memang teringin nak belajar masak nasi ayam ni,....

Kakzakie berkata...

Masak nasi ayam ini kalau lauk-pauk sedap tapi nasi tak sedap pun tak cukup regunya kan... jadi nasi sedap beraroma barulah makan tak toleh kiri kanan hihi...

Khai♥Rin : anies berkata...

xnk jemput sy mkn ke? ;-)

lieyalatif berkata...

nampak menarik laa masya...nanti leh lieya try versi masya plak nieh...anak2 pun mmg suke gile makan nasi ayam nie...

tu laa dulu tau makan jek kan, sejak2 ni dah ade keinsafan nak masak sendiri...lieya ni pun baru2 ni laa berani nak try buat nasi beriani laa, nasi minyak laaa...

IntaNBerliaN berkata...

saya selalu masak nasik camgini.,.. nasi apa yana panggil, nasi special ek... hihii.. mcm saya ni xkeje, so, keje saya selain dr jaga ank n kemas umah mestilah masak kan.. tu yg sellau buat... hhahha

tp dlm msakn ns special ni, sy kurang suka letak susu cair sbb dia cepat ada bau nak basi... mklumlah, saya masak pagi, mkn sampai mlm... mlm tu dh mula ada bau... hehheh... tu yg kurang gemar letak...

lia berkata...

baru jumaat lepas blajar masak nasi ayam tp x buat g... hari ni dpt petua best lagi... x sabar nak wat nasi ayam sendiri...

Falsya berkata...

falsya xpenah lg wat nasi ayam..boleh try jugak nie...hehe..asal makanan je mesti nak try kan..larikkk

MizzTina berkata...

penat cri resepi mudah msk nsi ayam ni, siap print bagai..tp bapak pemalas sy ni haaa...

::EIDA:: berkata...

ida copy kak resepi akak ni.. sebab kawan2 nak datang raya minggu nii.. mohon menjadik laa nasi ayam idaaa hihihihihi

Tihara berkata...

wahh nampak sedap tu masya, thanks share recipe..
:)

Nieyl berkata...

Singgah petang..
Nieyl penah try masak nasi ayam skali..itupun nasi nieyl agak lembik sikit..hihi~

LYAfrina berkata...

Yummmm... sedap!!!!
My febret ni.

Julia Johari berkata...

Sedapppp yer masya...baru tau petua yer letak susu cair rupanya sikit...yeyyy leh amik resepi nanti nak buat hehhe thanks masya

gee berkata...

mmg sedap ns ayam ni..terima kasih le jamu kami ns ayam yg sedap ni yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...