♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 27 Mac 2014

Home » , , , , , , » Memori Nasi Goreng

Memori Nasi Goreng



Dulu²kan asal cuti sekolah, perkara pagi hari lepas bangun tidur.. lepas solat.. kunun² nak sambung tido, jangan harapnya.. mau lah kena jerit dengan mak kat telinga.. untung² kena jerit.. kalau kena siram air sebaldi .. memang malam tak tidoo tilam lah jawabnya... sendiri cari pasal.

Jadi ... tugas saya mestilah buat sarapan untuk adik².. yups, kata kakak yang sulungkan.. kenalah belajar masak .. mujurlah adik² kategori pasrah menu yang akak dia masak .. walaupun nasi makan dengan kicap telur/ikan masin... jarang dia orang nak komplen... malahan makan dah macam menu tu sedap sangat kalah siakap 3 rasa.

Dan .. dan .. paling memori bila buat sarapan nasi goreng, hahaha.. nasi goreng tu dah kira special tau.. belum lagi nasi lemak ... maklumlah dulu²kan masa kecik² ni dengan tak reti masaknya .. dengan kehidupan kami yang serba kekurangan .. kalau sarapan nasi goreng tu.. rasa dah sedap sangat dan punya banyak tenaga nak buat kerja lepas tu hihihihi ....


inilah rupa nasi goreng tu .. hihihi nak tau resepinya ker??? ... malu nak kongsikan sebab simple sangat ... dan yang paling mudahnya semua bahan saya hiris² jer... takda tumbuk² guna lesung ... mak kata pagi² jangan bising adik kecik lagi.. nanti adik bangun merenggek, kang silap tumbuk terpercik kata mata pulak cili tu.. saboo je lah kan dengan mak, kalau saya terhiris jari takpa.. luka sikit jer.. huhuhuhu ...



Memorinya nasi goreng ni sampai sekarang adik² saya suka request nak makan, dan jangan tak tahu.. adik² saya semuanya tahu masak nasi goreng ni.. termasuklah adik² saya lelaki yang 2 orang tu.. dah jadi macam makanan kegemaran dia orang pulak.

Cara masak nasi goreng yang mudah dan sedap ni ialah 5 cili padi, 2 bawang merah, 1 bawang putih (semua hiris halus²) ikan bilis segenggam, nasi, garam, kicap, telur dan minyak. Tumiskan cili, bawang dan ikan bilis.. naik bau.. pecahkan telur hancur²kan dia... kemudian masukkan nasi dan taburkan garam .. curah kicap ikut citarasa nak gelap atau tidak.. dah siap... memang sedapppp .... mudah je kan.


Itu je lah resepinya mudahkan ... baru ni adik lelaki saya request nak sarapan ni.. tu yang rasa memori sangat tau nasi goreng ni, padahal adik tau je masak .. saja lah tu rindu air tangan akakkkk dia ni.





Bicara Hati : 2 hari bawak bekal nasi goreng hihihihihi ...








15 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

masya, memang memori abadi ni..menu simple gini la yang sedap..paling susah pon taruk kicap ngan garam jer..

skang ni kat umah zee memang ayahnya dok goreng nasik jer hari2..bebudak balik sekolah itulah yang dorang makan..kalo zee masak dorang tak nak..

Nad MamaZN berkata...

memori... ;)

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak, samalah. dapat makan nasi goreng pagi2, memang bertenaga banyak hehe. singgah menabung ford sini ~~~

Rizziela berkata...

sedap per makan nasi goreng as our breafast..kenyang pun kenyang kan

- AZIE - berkata...

wahhh memori btl tue...memg kena dgn tajuk..patutla masya pandai masak, dr kecik dh bljr masak..

permatabiru berkata...

nasi goreng kicap sama resepi arwah mak selalu buatkan..rinduuuu..:'(

Kakzakie berkata...

Biasa airtangan anak sulung memang hampir serupa airtangan mak itu yg adik-adik suka...

Nafira usof berkata...

macam mengulit kenangan jer..
menu zura kecik2 dgn arwah abang pon nasi goreng jugak.. tapi awah abg dia ade tambah cili boh.. so, nasi tuh jadik merah2 sket.. walaupon pedas, kemain selera kami adik badik makan.. hehehehe..

n O e s u h a i m i berkata...

mmg kenangan sungguh....simple tapi sedap..itu yg penting

Tihara berkata...

sedap nasi goreng macam ni,
memang betul2 kenangan yer masya :)

::EIDA:: berkata...

simple gile resepii dieeee..... tapi ida skrg ni clash da ngan nasi hekhekhek

QasehnyaRania berkata...

simple mcm ni la sedap kak
sm la mcm sy dulu dlu reti msak nsi goreng la jgak.hihi

klu msk nsi putih comfirm lembik dulu sbb x pndai nk agak air.dh la tanak guna periuk biasa tu.msa tu mak xda rice cooker lg.

Sweetmama berkata...

rindu air tgn kakak, mesti sedap ni..

Fiza Rahman berkata...

Yg simple tu lah yg sedap. Rindu ngan nasi goreng mak.

gee berkata...

nk try lah..menarik nmpknyer..
x penah lg buat ns goreng potong2 mcm ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...