♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 24 April 2014

Home » , , , , , , » Pertama Kali Menguli Doh Roti

Pertama Kali Menguli Doh Roti


Bila sibuk mengemas, bila musim hujan dah mula kembali dengar kabarnya catuan hingga akhir bulan ni sahaja ... takkan berlarutan .. alhamdulillah kalau betul. 3 Beranak dirumah sibuk mengemas .. kelaparan, kepenatan .. hubby ajak keluar pun malas.. mahu beli bungkus tak menyampai hati nak suruh hubby pergi beli naik kereta .. jadi meh lah kita menghabiskan stok dalam laci yang ada ni ... tak payah nak pening².. yang penting kenyang.

Sarapan kami pagi tu jangan tak tahu air nescafe panas dengan sosej golek pemanggang ajaib sahaja .. tak tahulah bape ketul .. yang pasti kami anak beranak makan tu sahaja .. sampai tengahari kelaparan .. kami makan maggie goreng simple sahaja 2 bungkus .. untuk 3 beranak .... Bila petang pulak, yups .. petang nak buat cekodok macam tak kena jer kalau guna tepung roti .. jadi marilah menguli doh buat roti simple yang penting ada mauripan... yang pasti dah uli amir kata nak donut hahaha.. gigih jadikan adunan tu untuk donut jugak 7 ketul .. cukuplah ...




Gigih saya mengulinya gunakan tangan ooohhhmaaiiii .. gigih tak .. tak penat mana pun nak banding kepuasan yang di rasai bila dapat makan roti adunan sendiri .. macam poyo jer kan .. macam berlagak jer kan ... ishhh ni bukan berlagak namanya .. anggap je lah ini semangat .. semangat supaya lepas ni kena rajin meroti untuk hasil lebih baik.







Lepas 20 minit naik .. cepat jugakkan.. resepi saya google jer.. tapi saya ubah suai ikut barang yang ada kat dapur sahaja. Saya gunakan tepung roti, mauripan, susu manis, garam, gula dan marjerin yang dicairkan. Semua gaulkan sebati tambah air sikit².. telur takda gara² dah habiskan masa masak maggie tadi ...






Saya biarkan adunan naik lagi .. sampai bebetul naik .. dan saya rasa satu kepuasan tengok kegebuan dia naik.. terus letak marjerin sikit .. taburan cheese dan gula .... mujur kismis takda kalau ak memang dah tabur.






Fuhhhhhh ... 30 minit bakar, seyes nampak macam rentung .. lupa nak google masa yang sesuai berapa lama bakar roti ni hahahaha ... main agak² jer dah masak kot ni ... risau jugak.. keras... lepas matikan api angkat cepa² sapukan butter atas tu bagi berkilat ....







hihihi .. inilah hasilnya .. alhamdulillah tak mengecewakan ... sedapp cuma kurang lembut di luar .. dalam lembut luar agak garing .. tapi taburan cheese tu menyelamatkan rasa roti tu menjadi lemak masin. Sempat makan seketul jer sebab memasing dah kekenyangan makan donut .. jadi selebihnya bawak balik kampung ... Abah kata sedappp .. cicah dengan roti dengan kari .. siap pesan.. nanti buatlah lagi gegegege .. kalau gigihlah abah yer.. ni pun tepung berkurun baru ku uli




Bicara Hati : Lepas ni nak buat roti lain pulak.. yang ada inti amir kata nak coklat, amboi kemahin lagikan...







17 ulasan:

Nieyl berkata...

hari tu kan..nieyl buat jugak...x jadi..sedeh!

lia berkata...

wahhhh lps ni, selalu membakar roti la yer...

Rizziela berkata...

memang seronokkan kalau anak2 suka makan...sya pun dah mengila buat roti..syok bila tengok doh tu naik dan naik

Falsya berkata...

Kite plan nak wat roti weekend nie..heheh..

Xpe masya..percubaan pertama..hehe..kite pun nebes je sbb xpenah wat roti..takut xjadi..hehe

Nad MamaZN berkata...

pandainya yana buat roti...

Tihara berkata...

wah rajinnya ibu amir
menjadi rotinya
bak nak rasa :)

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak masya, rajinnya. takpe ini eksperimen dulu. next time mesti boleh buat lagi better kan ~~~

Nafira usof berkata...

pandainye merotiiiii.
jeles lah.. nak cuba jugak lah nanti. nampak sedapp plak roti yang masya buat nih..:)

Ujie berkata...

Wah...tahniah...akak langsung tak penah meroti. Baru uli doh piza pun dah lenguh jari.

Puan Kutu berkata...

alamak yana meroti..garing sikit sbb terlebih bakar kan yan..cubaan pertama biasa la adalebih kurang..yg penting sedap..

cukup ye maggi dua bungkus utk 3 org..klu kami 4 bungkus baru cukup utk 3 beranak.haha

QasehnyaRania berkata...

Cayalah kak
kalau ada bread maker best kan ;)
yg penting kenyang perut hasil uli sdn bhd

Mar Mansor berkata...

wah menjadi roti tu...hasil tangan sendiri kan..puas hati

::EIDA:: berkata...

pandainyee akak berdoh-dohhh ;)) hntr seketul kak hehhehehhe

sal ya berkata...

Usaha tgga kejayaan.

Yana Libra berkata...

wah..menjadi ye akak wat walaupun baru first try :)

- AZIE - berkata...

masa jd doh tu memg nmpk kurg cantik...tp bila dh siap msk, dan bakar...gilos tgk..sedap sgt!!!!

Fiza Rahman berkata...

Memasing dah tunjuk skill meroti. Daku gak yg belum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...