♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Isnin, 24 Mac 2014

Home » , , , , , » Perkara Utama Perlu Dilakukan Bila Cuti Sekolah ????

Perkara Utama Perlu Dilakukan Bila Cuti Sekolah ????



Apa yang korang pikirkan bila cuti sekolah bermula??? tuisyen anak², kasut sekolah berbasuh ke tidak... mana nak bawak anak pergi bercuti atau hantar anak² balik kampung.
Rasanya sebagai ibu bapa memang macam² idea brillion korang akan rangka program unuk anak².. tambahan lagi sekarang ni macam² kem boleh join anjuran swasta untuk anak² buat aktiviti bagi mak ayah yang sibuk tak dapat bercuti... jadi anak² tak bosanlah.


 
Macam saya ni dah terdidik daripada kecik asal cuti sekolah kita semua akan amik alih tugas mak, almaklumlah kami kan 3 beradik gadis² dulu hihihi.. bawah² kami barulah mak ada 2 bujang, jadinya semua adik beradik ada tugas tambahan masing² cuti sekolah membasuh, sapu rumah, lipat baju, angkat air, masak nasi dan lauk (yang senang bolehlah) semua pun tugas kami lakukan tanpa mengeluh .. dan mak pun akan senang hati menyiapakan tempahan menjahit (yang ni aku heran.. pasal apa aku tak reti menjahit ni) takda istilah² abah nak bawak pergi bercuti ni huhuhuhu ... iyelah dengan keadaan kami dulu kereta takda, abah ada motor jer.. balik kampung atuk pun naik bas/ teksi tau ... memorinya saat tu .. dan upah yang kami akan dapat biasanya abah belanja makan .. beli makanan kami berkumpul makan sama² ... dapat aiskrim pun dah suka sangat (jadi kalau amir dapat upah aiskrim lepas tu dia hebohh cakap dengan semua orang... korang tahu tak ikut pergai sapa tu krikk krikk krikkk)








Macam saya ni, walaupun amir ni masih tadika.. perkara pertama yang saya akan buat bila cuti sekolah, semak beg dia.. yupsss.. semak beg dia.. pastikan ada kerja sekolah ataupun tidak... bukan apa... selalunya bila cuti sekolah mesti ada kerja sekolah bertimbun² tau... walaupun amir tadika korang jangan tak tahu gambar kat atas ni semua buku² latihan yang amir kena siapkan sepanjangggggg cuti ni, oleh kerana kami tak merancang kemana ... (atau mungkin ada perancangan last minit) jadi saya suka kalau amir boleh siapkan semua kerja² sekolah dia dulu.. barulah pikirkan nak buat benda lain.. sebab pada saya itu macam satu bonus atau ganjaran bila dia dah siapkan kerja. (ingat nak bawak pergi fun fair) jadilah.. harap dah bukaklah .. kot tutup lagi.. memang takda rezekilah.





Bicara Hati : Selamat bercuti kawan² yang turut bercuti membawa anak² berjalan.










15 ulasan:

Zee Suhaini berkata...

tu la masya..sebelum cuti sekolah pon dah pikir..bukan ape, kesian kat anak2..dok kampung takpe, besttt..dok bandar ni terkurung skit..
kalo zaman kecik dulu mak ayah takde plak bawak gi jenjalan ke ape..

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak masya, teringat masa cuti sekolah dulu. mak mesti buat spot check semua buku anak2 nya. hehee selamat pagi, singgah sambil menabung sini ~~~

Nad MamaZN berkata...

zakwan pun byk homework
baju sekolah zakwan awal2 mak dia dah gosok hahaha..

Maria Firdz berkata...

selamat bercuti ... :)

lia berkata...

time cuti sekolah dulu2, mmg akan buat smua kerja d rumah... da settle, baru kuar main...

Fiza Rahman berkata...

Anak yg 1st tu dah selamat hantar kat umah atok dia.

Sweetmama berkata...

Aduihai memori betul bila diimbas zaman kita dulu² kan, x sama mcm bdk zaman skrg, x dinafikan bdk zaman skrg beruntung byk senang drpd susahnya. Sama la mcm k.eija dulu² gak yana, mmg susah dulu..

itulah kan buku latihan anak² w/pun br tadika mmg byk. Bagus la yana ni ada perancangan siap² dah, kami ni w/pun cuti sekolah selalunya xde planning ape pun, sama mcm hari² biasa jgk maybe sbb anak² br tadika blom bersekolah sepenuhnya..hehe..

Rizziela berkata...

betul..make sure homework semua dah siap..baru boleh jalan2..kalau lambat2 buat nanti..tkt anak malas & x ada semangat..

Haziq pun belum siapkan semua homework dia..ada lg yg kena baiki tu

Cho Zila berkata...

betoiler kalau kita buat spot check beg anak2 macam2 jumpa.. memang letih betoiler...
memang plan last minute lebih syiok...

Kakzakie berkata...

Betullah Yana. Kakak dulu pun lagilah adik-beradik perempuan 7 satu aje lelaki memang cuti sekolah bagaikan menggalas kerja arwah mak. Tak adanya istilah bercuti. Kalau ada pun ke S'pore memanjang sebab atok kan kat sana. Sepupu-sepapat pun kat sana.

Ibu Lala berkata...

Akk pun x pi mn cuti ni.

Ujie berkata...

wah..bagus3! cek buku anak dulu. jgn dah nak naik sekolah kelam kabut siapkan.

akak dolu2 kalau cuti jawabnya kena tolong bapak kat kedai makan. mana ada jenjalan..

IntaNBerliaN berkata...

mmg cuti sekolah keje sek mesti ada kan.. dari zaman saya dulu camtula..

a'aa siapkan kerja sekolah awai2 sennag.. xda kelam kabut nanti

Puan Kutu berkata...

Sy klu cuti sekolah dulu2 kerja main j..mana reti tolong mak.haha..

bila aiman cuti sekolah sy dok fikir apa benda nk msk hari2 ye la anak kuat makan..klu tak fikir msk lunch n dinner je..ni bfast pun nak kena fikir takut dia lapo bila sy kerja.

homework kompem la takdak sbb aiman dh cuti 3 hari awal sebelum cuti sekolah.haha

QasehnyaRania berkata...

siapkan keja sekolah awai awai kan.
amir, ibu bawa bercuti ke mana seminggu lepas.. hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...