♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Selasa, 19 Februari 2013

Home » , , , , » Pengurusan Masa - Menulis Blog

Pengurusan Masa - Menulis Blog

  

Pengurusan masa sangat penting lagi² kalau ada kawan² yang mahu maju dalam dunia blog, dan mempunyai masa yang terhad...

Sejujurnya saya sendiri bila bekerja memang masa agak terhad nak mengadap blog ni, jadi kita kenelah bijak untuk membahagikan masa waktu bila untuk draft entry, publish dan masa untuk menjengah kawan² blog (Blog Walking).

Saya sendiri pun masih baru dalam menulis blog ni, rasanya ramai yang lebih arif, tapi tak salahkan kalau saya kongsikan sedikit tips yang ada ini ... buat kawan² yang baru mula berjinak² dengan dunia blog ni.

Macam mana nak buat sehari sampai banyak entry boleh dikongsikan... biasanya saya gunakan kaedah entry auto publish.. iaitu draft siap² dan uruskan publish mengikut kesesuaian masa yang korang nak.. caranya.. google jer... ada jer banyak tutorial yang bagi tahu hihihihihihi ....

Macam mana nak dapat idea menulis?? takda idea... sebenarnya idea banyak boleh dicipta.. cuma terpulang cara macam mana dan kategori macam mana blog korang .. jadi klasifikasikan sendiri sama ada cerita yang mahu dikongsikan info mengenai perempuan, tip, blogger atau penjagaan anak dan sebagainya...

Waktu pagi ... kalau sempat publishlah entry setiap pagi.. biasanya pengunjung suka datang waktu pagi, dan juga tengahari waktu rehat .. sebab ada yang tak keluar makan tengahari ....

Dan biasanya waktu tengahari lebih sesuai untuk blogwalkingkan.. kan... kalau nak jimat masa draft entry siap² tengahari tu.. nak boleh publish untuk esok pagi pulak ....

Pengurusan masa itu penting jadi takdalah orang akan kata asyik mengadap blog jer.. sampai tak siap kerjakan... buat yang baca blog ini atau terjumpa tips ni... dan tak tahu dunia blog ni juga boleh tambah pendapatan sampingan (yang tu ramai dah berjaya... macam mana caranya mestilah kene rajinkan...) google jerlah tips nak tambah pendapatan dalam dunia blog.. rasanya ramai dah kongsikan....

Kenapa saya kongsikan tips pengurusan masa ni ... sebab ada yang menegur (bukan kawan blog.. tapi orang yang takda blog/penyibuk) blog ni boleh buat entry auto publish yer... dan juga boleh buat entry luput untuk disiarkan/sticky mode... jadi janganlah kata saya asyik mengadap blog sahaja hihihihihihi.... sedangkan kerja saya tak pernah bertangguh ... 

Lagipun saya ni bukanlah blog femes emeskan.. tak payah nak jeles² sangatlah yer... 


Jom makan coklat.. takmoo emosi²... (^____^)v


Bicara Hati : Kita buat jahat orang kutuk, kita buat baik pun kena kutuk, kita tidak buat apa² pun kena kutuk juga .. jadi??? ... janganlah kita selalu bimbang orang kutuk.. biarkanlah orang itu.. sudah tiada kerjaan agaknya ... 

14 ulasan:

*SiRibenMerah berkata...

saya tertarik dgn kinder bueno itu.. nak sketttt~ nyum nyumnyum~

IntaNBerliaN berkata...

laaa yeke... eh, tp yg tegur yana camtu duk ngadap blog gak ek sbb dia tau entry yana dh publishh.. hihii

izan mama mia berkata...

yer dengan adanya fungsi autopublish mmg memudahkan,,,walau saya xbekerja tapi suri rumah, kerja mmg tak pernah habis,, berblog mmg best

yan's cottage berkata...

biar je...apa orang kata...yang penting kita sabor je lah he heee....

tq...untuk info nie....

ainnoraini berkata...

Buat n3 pun kadang2 ikot mood..kalau tiba penyakit malas dtg jawapnya kerass la dgn N3 lama jer..,

MaMa3HerOO berkata...

btl2..saya setuju dgn pendapat anda..tq share info utk blogger baru cm saya ni,pengurusan masa mmg sgt penting..walaupun saya tdk bekerja..tp sibuk dgn keje2 harian di rumah..mmg x boleh nk bkk blog slalu mahupun nk updet entri setiap hari.

fieda berkata...

oooo..org tu takder blog tak tau ape pasal blog..sedap2 jer dia ingat sepanjang masa yana duk ngdap jer ye..

fieda berkata...

kak fieda pun selalu guna autopublish jer..kinder bueno yg putih lagi sedap..hihii

Puan Kutu berkata...

sy jarang autopublish..klu dh byk idea sgt taip byk entry sekali baru buat auto..lgpun sy blogging bila ada waktu senggang,bukan jadikan blog sbg medan tmbh pendapatan n keutamaan dlm hidup..so update bila masa je sy suka.hehe..

eita berkata...

kalau sibuk baru guna auto publish...

SeputihSalju berkata...

sy pun masih baru, dlm proses belajar lagi... thanks ye masya kongsi tips ni :-)

sal ya berkata...

sekarang ni je mood tak berapa nak ada utk ngadap ke nulis. tgh pujuk2 diri ni. hehehe...

Nora Karim berkata...

masya... indirect way... org yg kutuk tu adalah silent reader anda... hahahah bangga tak?! bangga tak? hahahah

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Itulah pentingnye pengurusan masa dlm setiap segi pun. K. Eija akui lemah betul bab pengurusan masa ni sbb tu blog k.eija pun kadang updates kadang x...lappy kat rumah pun dh rosak..kena curi2 masa updates di opis time free n buat n3 auto publish...hehhee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...