♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Sabtu, 30 November 2013

Home » , , , , , » Resepi Biskut Marie Letak Keju Senang Dan Sedap

Resepi Biskut Marie Letak Keju Senang Dan Sedap


Dah lama peram entry ni.. tak berkesempatan nak mengarang, sorry pada kawan² yang menunggu² resepi ni dan berniat nak mencuba hihihihihi .. rasanya nama glamour resepi cheesekut.. tapi saya pakai biskut marie.. jadi saya panggil biskut marie keju hihihi ... tak panggil cheesekut.. terpulanglah nak panggil apa.. yang pasti sedapppp tau resepi ni.




Bahan² yang saya gunakan, tidaklah terlalu banyak dan mahal mana pun.. yang penting ada kesungguhan nak membuatnya... kooo kalau nak makan malas buat... memang nak kene piat tingerlah tu kan.. tapi.. kalau banyakkkk duit mau beli yang dah siap pun okkk kot ada orang juallah .. saya tak jual hahahaha .. harap maklum...


Bahan² :

Biskut marie (saya guna 2 perisa kopi dan original), susu manis, susu cair, keju tartura dan lemon kalau suka masam sikit... barulah ada rasa manis, masam pahit gitu .. ala² macam tiramisu.. tapi tiramisu lebih pada nescafe. Yang pasti kos buat ni lagi jimat daripada tiramisu tak sampai rm 20.00 pun... 




Anak saya yang baik hati tengah berkobar² nak menolong saya hihihihi .... campurkan keju, susu manis dan susu cair .. pukul sampai kembang.. memang lenguhlah.. agak² yer susu manis tu dengan susu cair ikut citarasa tekak korang nak pekat mana dengan manis macam mana.....





Dah hampir sebati perahkan lemon.. nyum² bau wangi dan masam² sikit barulah tak muak.. takmooo letak pun takpe.. kalau nak letak sunguick oren pun okk jer.. tak payah nak pening² eh... 
Gaul dan pukul sampai kembang tau... ni tak cukup kembang lagi hihihihihi .... saya bancuh.. sampai cair sikit daripada dalam gambar ni...





Lepas tu mulakan operasi rendam biskut dengan susu cair dan susun dalam bekas macam amir buat ni.. gigih tak anak bujang saya?? dia memang ringan tulang.. lagi² kalau dia pun nak makan sama.. memang tak sabarlah rasanya dia akan menolong.. bukan dengan tangan jer.. dengan mulut sekali dia dok bercerita... kenapa kene letak ni.. kenapa tak boleh guna yang ini?? kenapa.. kenapa??? macam² kenapalah.. sampai akhirnya akan jadi ooooo macam tu yer.. mesti sedapkan ibu... hahahaha .....




Okkkk.. dah lepas susun tu.. letak keju yang dah pukul sebati tadi... lepas tu buat lagi lapisan marie tu.. ulang langkah yang sama.. rendamkan biskut dan susun.. letak keju.. sampailah habis.. penuh.. saya buat selang seli.. lepas marie asli, marie kopi, lepas tu marie asli.. dan marie kopi.. sebab tu saya kata tak jual.. kot jual melingkuppp nak kira camner.. orang kata bahan mudah.. saya jual mahal.. no.. no.. no.... korang buatlah sendiri yer.... tak kosaaaa nak dengar orang komplen ..;p





Dan taraaaaaaaaaa akhirnya siap 2 bekas... ni kalau tak silap saya buat raya haji hari tu hihihihihi .. sorry dah tahun baru muharram pun, baru hegeh² publish. jangan marah eh... peram entry baikk punyer... yang atas sekali tu.. ada biskut kopi lebih saya blender halus.. korang nak tumbuk² pun boleh.. hancur² pun boleh.. tabur atas tu.. barulah berselera makan .. yummmiii..... sangat² sedapppp tau...





Mantap tak.. mantap tak.. terliur tak.. terliur tak.. hahahahaha.. selamat mencuba... amir suka sangat².. kalau boleh nak makan selalu.. tapi saya tak galakkan.. sekarang ni pulak tengah kemaruk melayankan buat kek keju meleleh salju .... selagi tak jemu... saya layankan.. alhamdulillah jadi sumber sampingan juga.


Senang tak resepi ni.. senangkan .. selamat mencuba yer...




Bicara Hati : Hobi akhirnya jadi pendapatan sampingan, rezeki dimana².. yang penting ada kemahuan.











8 ulasan:

Puan Kutu berkata...

chesskut la ni..cuma guna biskut marie je kan..mmg la sedap..nti nk kena carik dream cheese betul2 buat yg tak derhaka punya

tomato oren berkata...

hihi...versi sy celup dgn susu stroberi pastu keju taruk perisa stroberi dgn pewarna pink..hihi..yg tu pun time raya haji ritu peram tak muntah kt blog lg...
tp mmg sedap kan kak biskut mcm ni..

anajingga berkata...

macam sedap je...kek batik biskut merie ana pernah buat ,boleh lah try yg ni pula nnt..tq kongsi resepi..dunia masya

ch@ berkata...

kecur liur la haiiii, tak boleh jadi ni. kena beli bahan.

- AZIE - berkata...

wuuu nmpk sedapnya..kalo mkn sejuk2 lg sedap

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya. Terliur ni. Nampak mcm tiramisu pon iyer gak ☺☺

Deqla Manjew berkata...

terliur tgk..huhu.. rajinnya si pendamping tlg ibu dia kat dapor.. =)

QasehnyaRania berkata...

mmg sdp. saya suka mkn time sejuk sejuk barutak rasa muak.
alhamdulillah rezeki. teruskan :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...