Sebab apa resepi ni mudah .. sebab pakai tepung bistari ni hihihihi ... jimat masa ... sudahlah mudah .. sedap pulak tu ... kan senang tu nak mengorengnya .... bistari .. bistari .. memang bistari tuan yang pilih tepung ni .. yang ni saya amik perisa original .. dia perisa pedas pun ada .... tapi saya lagi suka yang oroginal .. kalau nak pedas taburkan serbuk lada hitam sikit ... sebab kalau yang pedas tu amir memang tak makan.
Tara inilah ketam lembut yang dah siap di goreng tu .. resepinya mudah sangat tepung bestari tu bancuh dengan air, kepekatan agak² yer.. lepas basuh ketam lembut bersih² (ketam ni comel² jer.. sampai saya pun confuse memang anak ketam ke .. atau ketam ni memang jenis lembut dan tak besar) boleh lah celup ketam dengan tepung tu dan goreng ... api jangan kuat sangat takut meletup².
Ketam ni hubby beli dengan kawan dia.. saya tak taulah kot ada jual kat pasaraya, yang pasti tak pernah jumpa.. mahal kemahin ketam lembut ni 5 ekor comel² tu RM 25.00 sesekali beli dan makan takpalah kot .. setiap hari .. setiap minggu tu tidaklah kot.
Bicara Hati : Suka guna tepung ni .. goreng peria tepung pun sodapppp .... ;p
15 ulasan:
boleh tahan juga harga ketam ni
tapi special kulit lembut :)
wah...sedapnyer...aduhai...tergugat rasanyer...nieyl x boleh makan seafood...alergic..:(
2 ari lepas baru borak2 dengan colleague pasal tepung ni,...diorang smua guna brand ni,..takde lain dah yg sedap dari ni..saya pulak baru tau..kesian..hihi
bila sebut ketam membayangkan ketam tu kan keras kulitnya, tapi bila tengok ketam lembut ni kecik2 lembutla kot boleh dimakan begitu sahaja heee~
ketam mmg mahal sbb tu jarang org masak selalu kan.., k.eija pun x pernah tau ttg ketam lembut ni lagipun k.eija ni bkn peminat ketam..hehe.. tp nampak sedap ketam goreng tepung ni..
Falsya suke makan ketam tp xleh makannnnn..elergik sepi..sobsss
scroll laju² sbb xnk terliur tgk ketam goreng.. dh la peberet sy.. hehehe
tak pernah jumpa lagi orang jual ketam lembut, teringin la pulak nak mencuba
peberet ni..penah mengidam ni masa preggy qisya..dptla beli rm16 utk 4 ekor...memg mahal..tp best..suka jugka goreng tepung...crunchy di luar lembut di dalam..
mcm xpnh mkn plak... jumpa pun xpnh ketam camni... mahai yer
Sedapnya. Tak pernah makan ketam lembut lagi.
Sedapnya.
Mcm ranggup je ni..
Lyablak tringin nk mkn megibketam.. nk mkn kdai mhl sgt2. Harga ketam pom mhl gile skarang
sy ni segala jenis ketam pernah makan.hehe..
ketam lembut ni kulit lembut buat goreng camni mmg la rangup.sekali kulit boleh telan.haha..
dah namanya ketam mmg la mahal sikit harganya..maakn sesekali apa salahnya..klu selalu tu dpt free takpelah..:)
sedapnya lahai.sejak lps berpantng ni blom.lg makan ketam tapi ada suarakan dgn cik abe nak makan ketam. tapi bula dipikirkan balik skrg musim hujan, kang xda isi pulak.
orang pesan nak makan ketam kena time bulan penuh baru byk isi.. hihi
tepung ni blm pernah cuba lagi.
ketam lembut pon x pernah makan lagi rasanya.ke dah pernah makan tpi x tahu.. haha.mungkin juga
akak pernah makan ketam lembut ni kat kuala gula Taiping.. dia buat goreng tepung camni lah jugak. org kata ketam ni ketam yg tgh salin kulit. sbb tu kulit nya lembut. entah la.. wallahualam.. :)
Catat Ulasan