♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 4 Oktober 2012

Home » , , , » Ayam percik kelantan mek sebelah rumah

Ayam percik kelantan mek sebelah rumah

   


Muke ni dah naik malu ... bile mek sebelah dok hulur² pinggan bagi makanan, malu sebab?? sebab asyik tak berbalas.. kadang² baru sempat balas sekali.. berkali² mek bagi lagi.. ya allah.. terima kasih mek, moga murahlah rezeki mek yer... 

Baru² ni mek sebelah bagi ayam percik versi kelantan pulak.... nyum² memang sedapp.. pertama kali saya makan yang mek buat.... seyes sedapp..... tibe² teringat ayam percik kelantan chicken rice shop.

  Resepi Ayam Percik Kelantan 
rasa lemak santan yang di bakar memang lain dari yang lain.
Sapa yang minat dan mencuba bolehlah ambil resepi ni.
 
Sumber : resepikelantan.blogspot.com
BAHAN-BAHANNYA:


bahan perapan ayam: (ditumbuk lumat)
-1 ekor ayam yang telah dipotong 4 bahagian
-4 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- sedikit garam


Bahan untuk kuah ayam percik:

- 4 ulas bawang merah
-1 inci halia
-gula dan garam
-santan pekat (1 biji kelapa)
-1 batang serai yang telah diketuk
-sedikit air asam jawa
- sedikit jintan manis


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA:

- lumurkan bahan perapan ayam dan perap seketika supaya rasanya cukup mesra. Anggaran dalam 2 jam
-penyedian kuah: masukkan santan dan panaskan seketika kemudian masukkan serai, air asam jawa, jintan manis,gula dan garam dan kacau supaya tidak berketul
-masak kuah sehingga pekat
-kemudian bakar ayam yang telah diperap sehingga separuh masak
-salut ayam tadi dengan kuah percik dan bakar ayam sekali lagi
-salut ayam sekali lagi dengan kuah percik dan sehingga 3 lapisan.
-dan akhirnya tuang sedikit kuah percik tadi ketika menghidang.
-enak dimakan bersama nasi panas atau nasi kerabu.. 
 
 
Cara² ni lebih kurang yang macam mek ceritakan kat saya, saya tak cuba lagi hihihihihi .... kalau kawan² nak cuba bolehlah rasanya memang berbaloi²....
 
 
Bicara Hati : Kalau bagi mek makaroni bakar agak² mek makan tak?? kikikiki .. jiran ni bantai balas masak western jerk... tu pun masak koboi.. pakai bahan² yang ade jer...
 
 
 

6 ulasan:

CtAyue berkata...

best tu..seronok kan dpt jiran yg rajin tukar2 pinggan.ayu dulu mmg suka cmatu dgn jiran tp skrg dah tak dpt buat dah sbb jiran dh pindah rumah..takde jiran dah lah..hehe.. :)

eita berkata...

sedap jugak ni..
tapi ita x makan ayam..

AdaM Hawa berkata...

duduk kelantan dulu.. seminggu sekali makan percik ayam.. kat sini agak payah nak jumpa.. nak masak sendiri.. takut tak d makan pulak kat rumah..

Tie HT berkata...

woo sedap ni makan dgn nasik kerabu :)

sal ya berkata...

dah jadik western pulak si mek tu.

fieda berkata...

mek tu sokmo2 kasi juadah ye..best dpt jiran gitu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...