♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Ahad, 26 Januari 2014

Home » , , , , , , » Pisang Kegemaran Anak Beranak

Pisang Kegemaran Anak Beranak



Orang kata pisang ni berkhasiat kalau dimakan waktu bagi sebelum sarapan... Atau kalau tak sempat sarapan boleh memberi tenaga... Kalau kita maksn pisang ni...  Lagi-lagi ahli sukan mereka memang suka pisang....

Dah lepas makan tu .. Kulit dia sapu kat muka seyes... Kulit akan jadi licit dan lembut... Tak caya cubalah...




Tengok jer pun dah mengiurkan apatah lagi kalau ada depan mata, seyes sesisir ni makan dengan berborak tanpa sedar dah habis kikikikiki....

Dalam banyak-banyak pisang memang suka yang ni maklumlah namanya pun pisang lemak manis, memang naik lemaklah orang yang makannya dan bertambah manis ... ;p

Kalau dah tua dan masih mentah saya suke masak tumis pisang ni seyes sedappppp tau walaupun bahan2nya cuma cili, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis.. Seyes makan dengan nasi yang baru masak ... Dengan ikan masin/ikan bilis goreng itu dah cukup mengiurkannn ... Adehhh telan air liur dibuatnya masa taip entry ni.

Pisang owhhh pisang kenapakah kamu x musim masak sekarang ni.? Hadoilahhh seyes tetiba rasa nak makan yang kat kg punyer... Tapi takda pulak... Nak beli macam tak best jer.... Nak jugak yang air tangan abah tanam.



Bicara Hati : hari ni nimakan lauk kenduri jerla... Lamenya kuali tergantung sekarang ni .. Dah jarang masak.





14 ulasan:

NinaAz berkata...

Pisang emas dibawa belayar tu kan kaaak. Hehee. Buat cekodok pisang sodappp nih

SeputihSalju berkata...

kalu tak silap sy, kami panggil pisang lilin...

haah btl tu, kulit pisang wat sapu kat muka, kulit akan licin.. tp sy "M" tu menebal.. lps mkn terus je buang kulit tu...hihihi

Ann Ishak berkata...

tumis pisang...pes time saya dengar ni :)

Tihara berkata...

memang sedap pisang ni
lagi satu pisang emas..mabeles :)

iT's All aBout uS berkata...

laaa... mengidam ke masya? Naper tak kabor awal2, kat umah mak kat kampong last week ader dlm 2 tandan kot kata mak. Ti kalau kami balik and ade lagi kami roger2 ye... hehehehe

- AZIE - berkata...

kitorg pun suka jgk pisang...qisya pun suka..senang nk lawas hehehehe

ros_reeza berkata...

pisang kecik kecik ni memang sedap.. Ros pun selalu beli bila hari khamis. sebab ada makcik tu berniaga setiap hari khamis kat kawasan office..

Fiza Rahman berkata...

Feveret kami juga.

LYAfrina berkata...

cuba makan cicah coklat..sedap sgt

eita berkata...

ita plok suke makan pisang lemak manis..sedap..

Ibu Lala berkata...

Dah lama x beli pisang..sedapnya klw buat cekodok.

Deqla Manjew berkata...

pisang mmg elok.. melawaskan pembuangan kita kan..hihi.. tp deqla jrg mkn pisang..lebih suka betik..

PUANSTOBERI berkata...

cemna tumis pisang?? Tak pernah tahu dan tak pernah makan.. ce kuar resepi sket. hihihi

Puan Kutu berkata...

sy tak reti makan pisang dengan nasi.hehe tp makan beitu saja or dibuat pengat mmg suka..aiman n afia pun suka pisang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...