♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Jumaat, 3 Februari 2012

Home » , » Bihun Tom Yam Kuning (^__^)v

Bihun Tom Yam Kuning (^__^)v

Assalamualaikumm Semua...

Salam jumaat.. semoga pagi yang indah dan ceria ini akan lebih diberkati... sebelum memulakan percutian yang panjang lagi minggu depan hihihihihi.... lamakan kami diselangor ni cuti sampai hari selasa sebab cuti maulidurasul dan taipusam, rabu barulah mula kerja.. 

Oklah saje nak share sikit menu yang saya masak 2 hari lepas, masak koboi jer lepas balik kerja.. biaserlahkan.. kalau kerja ni masa nak masak tu terhad.. janji capai jer kat tangan ni teruslah menumis hihihihihi....

Saya masak Bihun Tom Yam, ini kan antara makanan kegemaran saya. kalau soh makan pagi petang siang malam confirm ok jer... dan kalau saya masak memang suke buat versi Bihun Kuning... menarik.. tertarik daboomm gitu...  lagipun masak lebih sikit sebab nak pulangan pinggan² jiran.. sebelum berkulat² dan bertimbun² lagi terperap kat rumah hihihihihi.....


 Saya memang suke masak bihun ni versi kuning untuk tom yam sahaja tau.. bihun sup tak suke pulak.. lagi suke wana putih jer, kalau untuk tom yam warna kuning ni lebih membuka selera berbanding warna putih...
senang jer buatnya rebuskan air, masukkan pewarna kuning jenama ros pun ok yang serbuk tu.. bile air dah masak mengelegak barulah masukkan bihun rendam sampai kembang yer...
 tos dan siap untuk dihidangkan...


Ini kuah tom yamnya simple jer.. masak koboilah katekan.. janji ade perencah kiub tom yam tu .. dan semestinya masak versi amir cili 3 batang jer.. tu pun amir caka pedas.. ibu makan tak rasa cili pun...

Yeahh siap hidangan untuk memulangkan pinggan jiranku...


Yang ini untuk santapan saya ... kawan² jangan mara yer.. telan jerlah air liur banyak²... nanti cubalah buat masak resepi ni masa cuti... selamat mencuba... sorrylah saya tak bagi detail sangat cara masak tom yam saya ni.. sebab lagi ramai otai² masak kat blogkan.. hihihi..

16 ulasan:

fieda berkata...

jgn lupe pulangkan pinggan kak fieda jgk ye..hahahaha..pinggan di alam maya jer...hihi..sedap tu..kak fieda biasa mkn bihun putih jer..nanti la nk try versi kuning plk..

Puan Kutu berkata...

sy mmg suka mihun kuning tak kisah sup ke tomyam..

yg simple tu yg sedap..:)

Unknown berkata...

ni...ucu datang antar mangkuk kosong...isi biar lebih kuah jangan kurang ye....hahaha...

Salina@IbuAqil berkata...

Amboi!! Menarik nih..
Bak mai sikit.. ;)

Tie HT berkata...

penah jumpa bihun sup kuning..tk penah try lg bihun tum yum kuning..nice masya :)

qaseh johanna berkata...

amboi..masak tomyam tu utk pulangkan pinggan jiran..jiran sy klu bg apa2, pinggan xpnah dia pulangkan..buat pekasam...huhu

**terus xde semangat nak menghantar!

IntaNBerliaN berkata...

adoiii... ni mmg dah telan air liur dah ni..hihihii

Masya berkata...

kak fieda: hihihihihi....

ucu: hihihihihi... mangkuk kecil kuah pun sikit jer tau..

kak ina: kalau dekat dah saya hantarkan tau...

tihara: nnt cubalah sedap tau..

qaseh: iyer ker.. huhuhuhu.. haru btl jiran mcm tu yer..

ina: telan air liur banyak² tau..

Aine Ainun berkata...

biasa belah utara guna bihun kuning ni=)

emarieys berkata...

meleleh air liur nie...

eija_sweetmama berkata...

eija biasa makan bihun kuning utk bihun sup, kalau tomyam suka yg bihun putih..(terbalik plak ngan yana..hehee)

eita berkata...

ingat mi kuning tadi..baca lagi..sekali bihun letak pewarna kuning....
yang main campak2 ni sedap rasa dia....

mala berkata...

aik! 1st tgk bihun tomyam kuning :-)

sal ya berkata...

simple pun janji kita suka kan? sy mkn dgn bihun putih pun blh, nasi pun blh.

QasehnyaRania berkata...

Su pla suka mkn bihun sup warna kuning..versi kedah dgn sambal cili merah...
tomyam bihun putih...hehehe

insan_marhaen berkata...

hehe..tengah telan air liur le ni...datang 'menyelongkar' kat sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...