♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 2 Februari 2012

Home » , » Lesung Batu - Warisan Berzaman

Lesung Batu - Warisan Berzaman

Hadiah daripada Nenek a.k.a Buyut AmiR


Assalamualaikumm Semua....
Nampak tak gambar lesung batu tu.. nampak macam dah lama sangat usianya kan.. memang dah lama pun, warisan daripada nenek saya.. 

Baru² ni saya balik kampung mak yang sampaikan kat saya, mak kata nenek saya bagi.. (kami panggil embah dalam bahasa jawa) elok jer dapat lesung ni lagi beberapa hari hari lahir saya masa tu.. kire hadiah jugaklah ni kan hihihihihi....terima kasih sangat kat embah mmmuahhh.. mmmuaaahhhh.... (macamlah embah baca blog ni)

Saya memang dah lama mengidam nak membeli lesung batu ni.. tapi tak terbeli² lagipun kalau ada lesung batu ni bukan ape senang sikit kalau nak menumbuk sambal belacan ker.. nak tumbuk halia@ serai nak masak... sekarang pakai belander jer.. bayangkan kalau nak buat sambal belacan memang buat banyak siap² masukkan dalam bekas simpan kat peti sejuk, sambal kicap pun macam tu jugak... hihihihihi....

Dulu masa baru² pindah rumah adalah jugak hajat hati nak membeli lesung batu, tapi mendengarkan nasihat orang² tua yang cakap tak baik beli lesung batu untuk rumah sendiri, lagi² pengantin baru ni... nanti rumahtangga tak aman.. bergadoh jer.. sudahnya terbantut nak membeli sampailah sekarang ni.... tapi hati selalu terpikir kenapa orang² tua cakap macam tu yer... betul ker?? (masih tak puashati jugak tu)...
 
Cucu² yang lain jangan lah jeles yer saya dapat lesung ni.. embah cakap dia pun dah jarang masak sekarang.. lauk pun anak² yang bagi.. jadi lesung ni dah tak guna sangat.. tu yang dia bagi kat saya.. tersenyum² saya bile dapat lesung ni tau... walaupun kecil jer.. cukuplah kalau stakat nak menumbuk cili², bawang untuk masak kami 3 beranak...

Kawan² pun pernah tak dengar orang² tua kata pantang macam tu.. jangan beli lesung batu kalau pindah rumah sendiri... kalau ade orang bagi hadiah lesung batu oklah jugak.. kalau takde macam mane??? kalau beli blander takpe pulak yer?? hihihihihi.. tapi selalu pikir positif jer.. mungkin sebab dulu² susah nak membeli lesung batu kot, kan berat dan mahal....


23 ulasan:

emarieys berkata...

akak suka pakai lesung batu dari mesin blander

emarieys berkata...

akak suka pakai lesung batu dari mesin blander

Unknown berkata...

itu tandanya ibu amir memang terror masak...betul tak amir..?

mala berkata...

tak pernah dengar lagi pepatah ni. anyway, mala pun tak pernah beli sebab lepas kahwin kat rmh bujang hubby mmg dah ada batu lesung ni.

Masya berkata...

KAK EMA: KALAU BANYAK MEMANG SENANG PAKAI BLANDER JER... TP KALAU NAK TITIK SERAI@HALIA.. MMG PAYAH SIKIT KLU XDE LESUNG NI...

UCU: HIHIHIHIHI.. BIASER² JER... UCU LAGI PANDAI..

MALA: TU LAH.. TP CKP ORG² TUA KENE DGR JUGAKKAN.. NAK PERCAYA 100% SGT PUN SSH.. TAK PERCAYA LAGI SSH KLU MMG BTL TERJADI HIHIHIHI....

Tie HT berkata...

wahh harta turun temurun ni..jaga baik2 ea :)

LYAfrina berkata...

penuh sentimental value ni...

amiey lee berkata...

masya tahu tak..lesung batu ni ada memori tersendiri tau masa kawin kami..

malam habis majlis kawin kami tu me n my hubby kena g mkn2 kt kmpg baru..hubby open table kat kawan2 dia..kwn2 dia tkpat dtg sbb ada event so suma kena keje..mlm tu dpa ramai2 dtg nak mkn dgn kami la.. pastu ada la sesi nk bg hadiah..ada satu tu hadiah punyela berat giler..ingt depa nak kenakan kami..rupanya LESUNG BATU..
seronokkk sgt dpt lesung batu tau

Masya berkata...

tihara:insyaallah...

lya: hihihihi.. mmg pun..

amiey lee: wahh... bagi hadiah lesung batu.. mesti besarkan.. yg ni kecik jer..

Salina@IbuAqil berkata...

Tak penah dgr pepatah tu sis..
;)

Aine Ainun berkata...

betul...saya [un penah dengar, pasal x ble beli...

tapi...
saya abaikan je, sebab mmg x dpt adiah lesung pun..=))

heheeeeeee

bertuahla dapat lesung embah=)

Fiza Rahman berkata...

Klo dpt lesung batu yg beso, seronok menumbuk ☺☺

1st time gak dgr pantang tu.

IntaNBerliaN berkata...

xpnh dgr pulak pasal lesung batu tu..

sal ya berkata...

biasa guna lesung batu jugak kalau nak masak lauk pauk kecuali kalau nak guna bwg banyak. yang tu guna blender je sng.

Masya berkata...

salina: :)

aine:mmg ssh nak dapat hadiah lesung batu hihihihihi

fiza: tu klu kat kenduri kawin selalu org guna...

ina: :)

anisalya:samelah saya pun.. lesung ni nak buat titik serai@halia jer...

mencarisebuahnama berkata...

aku lesung dapat hadiah kawen dr uji..so mmg berguna la... hujung minggu ni uji pun dapat la lesung batu dr aku sebagai hadiah kawen dia org hahahahahh

ieja amieja berkata...

salam masya..
x pernah lak akk dengar org2 tua kata mcm tuh..masa nak pindah umah sndr dulu akk beli sndr lesung batu ni..alhamdulillah, aman jer r/tgga..perubahan + abg ada lah..rajin tlg akk berkemas umah..hehhe

fieda berkata...

setiap umah mmg perlukan lesung batu ni..best masya dapat yg turun temurun punya..tinggi nilainya tu...

fieda berkata...

kak fieda aritu pas kawin dan duk umah sdiri mmg beli lesung batu..takder plk org2 tua nasihatkan jgn beli lesung batu tu..

Puan Kutu berkata...

seius tak pernah dengar pantang larang tu.sy lepas kawen n pindah dok sendiri nenek yg bagi lesung batu.smp skang guna yg tu..kecik jer..klu buat sambal belacan guna blander je senang..:)

eija_sweetmama berkata...

eija pun x pernah dgr pasal pantang larang tu, eija pindah rumah baru mmg beli jerk lesung batu..

ch@ berkata...

kat rumah kita, my bestfren {lelaki} yg bagi gift for my wedding. punya la berat. skali bukak, hah ko lesung batu, mmg berguna sangat. sbg balasan, kita bagi set pisau, sudip, senduk pada dia. his wife so happy with that. kalau dah namanya isteri kan? suka aja gadjet2 didapur.

QasehnyaRania berkata...

Tak penah pula dgq...
Xtually su punya lesung batu angkut dari rumah bujang aja sbb masing2 tak nak.so,su pon angkat lah dan guna sampai skrg..;)

Itu kiranya tak beli la kan...tinggalan dari akak2 rumah bujang .....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...