♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Khamis, 19 Januari 2012

Home » » Kuatnya Pengaruh Kerepek NGAH KU

Kuatnya Pengaruh Kerepek NGAH KU

Assalamualaikummm Semua...

Korang pernah dengar tak buah ngah ku??? serius saya memang tak pernah dengar apetah lagi nak makan buah ni.. hihihihihi..... semalam saya jalan² ke Blog sweetmama barulah saya tahu mengenai buah ni yang boleh dibuat kerepek... buahnya seakan² seperti sengkuang cina tapi agak besar sikit dan lebih bersih.. saya sendiri pun tak pasti sama ada dia adalah buah yang sama atau bukan atau adik-beradik hihihihihi.....

Kan tadi saya ada bercerita mengenai penyagat serbaguna inilah projek yang saya nak buat tu.. kerepek ngah ku.. ok.. nagku cepat sapa pernah buat.... mesti otai² masak semua biaser buatkan.. saya ni jer.. yang tak tau kewujudan buah ni.. yang popular bagi masyarakat cina bile menyambut tahun baru cina... ;p


 Inilah buah NGAH KU tu saya pun beli 10 biji jugak sama macam sweetmama, sebab kebetulan terjumpa dekat PASARAYA SEGI depan rumah tu.. cadang nak membeli sayur jer.. jadi takdelah bawak duit banyak sangat.. tak sangka pulak terjumpa ngah ku ni pun saya ambil 10biji jer baru nak cubakan rm1.33 okla tu kan.. takdelah mahal sangat...



 Lepas dah kupas saya pun sangatlah menggunakan penyagat serbaguna saya tu.. memang serbaguna betullah dan ini antara hasil terawal saya sagat.. ;p



 Nampak tak tu tangan sape.. sape lagi kalau bukan si bam bam ibu.. tak sabar dia nak makan tau... eloklah tu siap goreng jer dia pun baru bangun tido.. memang sesuailah sangat dibuat kudapan.. ;p



 Ini antara hasil yang terakhir gorengan tau.. barulah sempat snap gambar....



 Yang ini sempat snap dari kuali jer.. sebab yang dah digoreng tak sempat ambil gambar hubby dah balun semua huhuhuhuhu... sedap katanya.... sambil tengok tv.



 nyummm².. sedappp.. amir tak berhenti² mengunyah sambil cakap sedappp.... (^__^)v


Terimakasih sangat² pada sweetmama sebab sudi kongsi cerita pasal kepek ngah ku ni... memang sedapp.. rasanya lebih lemak berbanding kentang ataupun ubi, alhamdulillah satu ilmu baru saya tahu daripada berblog ni... dan macam-macam lagi dapat dikongsi bersama²kan...daripada kawan² semua.. terima kasih...

Jangan tak tau hubby siap request raya nanti bolehlah buat kerepek ni.. saya gelak jer.. kalau ade jual bolehlah jugak buat.. takut² buah ni raya cina macam ni jer ade jual hihihihi....

Kawan² cubalah memang sedap dan tak mahal.. rugi tau kalau tak cuba lagipun masa goreng tu tak payah letak apa² sebab dia punya rasa dah asli, lemak dan memang ade garam sendiri.. dan ranggup sangat²...





14 ulasan:

klik! klik! ceritaku! berkata...

nyum!nyum! sedap!sedap!sedap!(cam ipin upin).. tak puas makan.. mekasih bagi sy rasa..

intan morsalin berkata...

sya pon bru bli td...mlm ni nak projek kepek ni jugak...hihihihi

IntaNBerliaN berkata...

mmg sedap.. sy pnh mkn tp tahun lps..hihii

fieda berkata...

alamak..ramai kwn2 bloggers dh try..kak fieda nk kena try gak ni..

Masya berkata...

kak nani: nasib baik amir x habiskan.. adelah rezki...

intan: nnt publishlah.. boleh buat perisa lada hitam atau bbq tau... mesti sedapp jugak...

ina: tahun cubalah buat sendiri...

kak fieda:cuba tau.. boleh buat juga dalam bentuk perisa mesti sedapp...

ainnoraini berkata...

boleh cube ni...

suri solehah berkata...

akak pun baru kenal masa k.ina terminal hijrah tunjuk hari tu...makan tak penah lagi huhu

Cho Zila berkata...

memang tengah musimler semua orang tunjuk masak kerepekni..akak belum lagi sampai seru...

Puan Kutu berkata...

sy pun aru tau kewujudan buah nie.macam tak pernah nmpk je..mmg dasar malas nak terjah part barang dapur klu pergi pasaraya..:)

izahdaut berkata...

nak jugak. slalu je lupa nak beli. buah setahun sekali ni kan/. sedap tu kunyahh ..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Ni la projek ngan penyagat aritu yer..xpernah rasa kerepek ngaku nie :D

Cikpuan rara berkata...

rara tgk ramai cina bli buah ni.dorg buat kerepek jugak ke kak?

Ucu Faridah berkata...

bagus2...inilah yg ucu suka buat..tq bagi resipi ..
selamat bercuti...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Wah x sangka pulak nama sweetmama naik kat sini,Terima kasih Masya.
adeii malu la pulak,eija sndiri pun tahu dr kawan2 blog jugak, eija pun br 1st time tahu ttg buah NGAKU ni & 1st time buat kerepek..
tp serius sedap kan bila dh masak jd kerepek..lemak2 gitew..
eija cr semalam kat Carrefoure Alamanda, xde la pulak jual, rasa mcm nak beli n goreng lagi simpan wat stock..eheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...