Bahan²nya mudah sahaja cili padi, bawang kecil, bawang putih dan ikan bilis serta sedikit garam.
Pastikan pisang lemak manis kenalah ada, saya tak pasti pisang lain boleh masak macam ni atau tidak.. saya tak pernah cuba.. yang saya selalu masak tumis cuma pisang lemak manis ni sahaja .. jadi korang jangan derhaka.. guna pisang lain.. lepas tu kata masya yang ajoooo kang masya piattt korang kang .. huhuhuhu ... pepandai derhaka.
Pisang tadi tu kupaskan kulit dia.. siat² macam dalam gambar ni.. 4 biji pisang yang terakhir saya sajalah amik kulit pisang yang saya siat tu.. buat penyeri dalam masakkan hihihihi ... terliur beb.. terliurr .... hahaha ... terliur takpa nampak pisang jangan stim .. haru wehh dengan pisang pun jadi .. dah kenapa kan.
Ok² bahan² tadi cili, bawang dengan ikan bilis tu tumbuk bagi lumat dengan lesung.. kata kat kampung haruslah gunakan lesung barulah mantappp sedappp (^^,) tips kalau nak tumbuk cili bagi tak terpercik korang letakkan sikit garam dalam tu yer.. sepucuk sudu ... nanti selebihnya masa masak kalau tak masin boleh tambah.
Lepas tu dah siap tumbuk panaskan minyak nak tumiskan bahan² ni.. agak² dah garing barulah masukkan pisang tadi (pisang tu jangan lupa basuh dulu.. menjamin kebersihannya) ... gaul²kan sebati.. dengan api perlanhan.. masukkan secawan air .. biarkan pisang empuk.. barulah masukkan gula dan perasa kalau nak, macam saya.. letak gula sikit.. lepas tu kalau kurang garam tambah.. itu jer...
Tarrraaaaaaaa ... hasilnya super duper.. simple.. yang pasti makan dengan nasi baru masak dengan ikan masin pun dah sedapp.. takda ikan masin.. ikan bilis pun sedapppp nyum²... terbaikkkklah .. mantappp....
Selamat Mencuba.
Bicara Hati : Tekak orang kampung macam saya ok jer, tak tahulah korang .. tapi saya tak pernah masak @ makan umbut pisang.. seyes tak pernah.. yang sebenarnya lebih pada tak reti masak...
14 ulasan:
Pertama kali tgk n dgr resepi ni.bkn ke pusang mentah rsa dia kelat2..huhu..
tak pernah nampak lagi masakan ni kak..cam menarik je..hehe~
salam Yana,k.atie pon xpernah msk tumis pisang camni.Klu masak gulai tu ada lar...pisang tu bkn pisang emas ya?
saya pun suka pisang masak2 ni, tapi jenis ni tak pernah try lagi. weh umbut pisang msaak gulai daging sedap oooh.
senang tak payah buh santan,
dapat bayangkan kesedapannya tu :)
1st time jumpa menu ni..mcmana rasanyer?/ hrus cuba ni
Menarik, tp akak kurang sket mkn pisang msk gini..hii..tp batang pisang akak mmg gemar, maklumlah membesar dgn makanan tu, klu kt kedah, asal kenduri je mesti ada gulai cmpur batang pisang.. sedap ooo... :-)
Ini baru makanan rasmi org Melayu masya sayang....seronok yer belajar resepi turun temurun nih masya...umi Qi pun kena try cuba...tp kt kl nih cm susah je nak cari pisang lemak manis...takut guna pisang lain x sesedap masya tunjuk hehehhe
pertama kli tgk org msk gini..plg suka gulai batang pisang..
first time nie nieyl tgk resepi nie...:)
sy suka pisang yg muda tu. kalau kat kedah cicah dgn sambai blacan mkn dgn ikan tamban dan nasi minyak. kiranya nasi nyorok la
ada masa pastu kalau jumpa pisang ni boleh la try.rasa rasa mcm ada je dkt chow kit.. rasa rasa la.. tima kaish berkongsi resepi istimewa ni. :D
saya tak pernah lagi masak pisang mentah atau pun umbut pisang... nampak menarik jugak tu...
1st time dgr masak mcm ni. Selalu jumpa gulai pisang ☺
Catat Ulasan