Hasil spageti yang telah direbus bersama meatball ayam
Bahan - Bahan
Spaghetti
Cili kering blander siap² dengan bawang merah dan bawang putih ikut sukati kepedasannya.
1 Botol Sos Spaghetti Prego Tradisional (jenama lain pun ok)
Daging Ayam Hancur
Sosej
1 Tin Tomato Puri (guna tin kecik pun ok jugak kalau masak sikit)
1 Tin Cendawan Butang
Lobak merah (dipotong dadu)
Bebola Ayam/Daging ( Siap² cucuk kat spageti tu.. sebelum rebus.. dah cucuk baru rebus)
Asam keping (Kata versi jawa .. guna inilah .. tak payah gunakan buah tomato hihihihihihi ..)
Caranya mudah sekali. Untuk spageti, rebus air dalam periuk besar hingga mendidih pastu masuklah spageti. campurkan sikit minyak supaya spageti tak melekat, rebus sampai kembang .. sampai empukk tau... angkat dan toskan.. masa tos tu jirus air paip sikit .. biar hilang melekit² kanji dia.
Daging Ayam Hancur
Sosej
1 Tin Tomato Puri (guna tin kecik pun ok jugak kalau masak sikit)
1 Tin Cendawan Butang
Lobak merah (dipotong dadu)
Bebola Ayam/Daging ( Siap² cucuk kat spageti tu.. sebelum rebus.. dah cucuk baru rebus)
Asam keping (Kata versi jawa .. guna inilah .. tak payah gunakan buah tomato hihihihihihi ..)
Caranya mudah sekali. Untuk spageti, rebus air dalam periuk besar hingga mendidih pastu masuklah spageti. campurkan sikit minyak supaya spageti tak melekat, rebus sampai kembang .. sampai empukk tau... angkat dan toskan.. masa tos tu jirus air paip sikit .. biar hilang melekit² kanji dia.
Buat kuah paling sempoi lah kalau versi saya ni.. panaskan minyak/ mentega atau minyak zaiton dan cili kering yang dah blander tadi tumis sampai naik bau.. masukkan daging ayam cincang dan masak sampai naik bau dan garing dah garing masukkan sosej.. Masukkan lobak merah, cendawan butang, sosej akhir sekali sos tomato puri dan sos spageti, masukkan asam keping, gula dan garam sikit serta air supaya tak terlalu pekat atau garing.. lepas tu rasalah kesedappannya ikut citarasa masing².. nak lebih pedas.. letak lada hitam sikit.... kalau nak bau oregano .. taburkan oregano .. kita takda.. takdalah letak.. apa yang ada jerlah hihihihihi...
Hasilnya .... rasa sekali ... memang nak lagi hahahahaha .... makan banyak kali pun tak jemu .... (setakat inilah).. tak tahulah nanti .. kalau dah lama² kot jemu pulak...
12 ulasan:
kak masyaaaa :))
sedapnyaaaaaaaaaa. lapar pulak tibe2. ;P
sedapnye, spagetti mmg feberet k.eija ni, tp k.eija kalau masak spagetthi x pernah masukkan meatball, guna daging cincang + cendawan butang tu dah cukup rasa dh rasanye...hehe
assalam,
sedap cara ni..ada rasa melayu sikit kan kalu letak cili..kalau lada hitam pedas dia berbahang...
Dah tambah sos, nampak lebih sedap lah
teringin nak masak tapi penyakit M tu banyak sangat
Kalau mskkan tuk en suami k.eina mesti dia suka...tp tekak k.eina a kuraang sket western2 ni..hehe..
Akak goreng macaroni smlm ;) taklah simple tu, byk bahannya. Kalau tgk kat tv rebus spageti, panaskan sos spageti prego. Dah siap ;) nampak sedap. Skrg ni akak pun suka masak italian food. Mudah dah kenyang. Tp masya myk zaitun tak elok utk menumis. Akak pun baru juga tahu :)
ohhh... sedaplah pulak tgk yana tayang spegeti meetball memalam ni.. hukhuk.
waa..dapnye..terus teringin nk mkn
wah nak kena cuba gak nnt nie
hm... sedapnya nampak... tak pernah lagi buat spaghetti sendiri... kena try ni...
Laparrrrr...☺☺☺
Catat Ulasan