♥ Jom Klik Sini Macam² Ada ♥

Isnin, 24 Jun 2013

Home » , , , , , » Kesan Kesihatan Akibat Jerebu

Kesan Kesihatan Akibat Jerebu


Tekak makin perit, seyeslah walaupun duduk dalam opis sahaja, mata pun sudah pedih .... opis baru jer bekalkan topeng mask tutup mulut .. dalam opis pun wajib pakai bukan kat luar sahaja... sebab dalam opis pun dah bau asap huhuhuhu

Simptom simptom gejala jerebu1 Di sebalik kelibat Jerebu...




1-Banyakkan minum air

2-Kurangkan aktiviti di luar rumah

3-Banyakkan tinggal dalam rumah atau bangunan

4-Gunakan penutup hidung (nasal mask)

5-Berhenti merokok

6-Gunakan hawa dingin sekiranya ada (kenderaan/bangunan)

7-Mereka yang berisiko tinggi, digalakkan keluar (bercuti dsb) daripada kawasan jerebu.

8-Datang ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan


Kesan Kesihatan Akibat Jerebu


Penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik

Asma

Radang paru-paru

Sakit jantung

Sakit tekak

Sakit mata

Batuk 

Selsema




Bicara Hati : Berpikirlah secara positif , jangan jadikan isu jerebu sebagai isu politik pulak huhuhuhuhu ....





17 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Mata dah stary pedih. Dah mula bersin2. Dah lah office kat construction site...huhuhu...

PUANSTOBERI berkata...

KL dah 100 lebih kan IPU dia.
Pagi tadi nak g keja tgk ada lelaki merokok smbil tunggu bas. Konghajo sgt kan..org dah kata jgn merokok, nak jugak merokok... haih...

Ibu Lala berkata...

Moga cepat la berlalu kan.

Deqla Manjew berkata...

gejala sakit tekak tu dah ada pada deqla ni..uwaaaaa...

Nad MamaZN berkata...

Tu la...
Kene jaga kesihatan sgt
Elok la cegah dr kena berubat
Klu terpaksa tu lain la cite kan?

Riedaffya ibrahim berkata...

semua orang kene amik berat psl jerebu kan...moga jerebu cepat hilang

Mas Zull berkata...

assalamualaikum masya...kena berhati2 yer...

Puan Kutu berkata...

dah teruk benar nmpknya..beware yana ekk..jaga kesihatan.pakai topeng ok!

lia berkata...

harap keadaan jerebu ni cepat ilang, InsyaAllah...

Ujie berkata...

Rasa nk bercuti g cameron lah..sana tak jerebu la kot. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Tq for sharing Masya :)

nur anis berkata...

Sama sama kita jaga kesihatan ye..

QasehnyaRania berkata...

saya pon pedih je mata ni.
huhu
kl pon teruk .klcc dah x nmpak la .huhu

fieda berkata...

nasib anak2 kfieda ni takde yg sakit2 lagi

Sweetmama berkata...

moga cepatla berlalu masalah jerebu ni kan..

Yana Libra berkata...

baru satu hari dh rase sakit tekak dah ni kak..camnelah nak g keje sok..huhu~

LYAfrina berkata...

lya pon dh mula selsema + sakit tekak + batuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...